11x to do in het mooie Ella, Sri Lanka

De mooiste regio in Sri Lanka vind ik the Hill Country. Met prachtige groene theeplantages, hoge bergen, prachtige watervallen en nog veel meer moois. Één van de populairste dorpjes in the Hill Country (en heel Sri Lanka) is Ella. Wat je kunt doen in Ella lees je in deze blogpost.

Ella, een prachtig, slaperig dorpje middenin the Hill Country. Voor velen het hoogtepunt van een reis door Sri Lanka. Velen vergelijken Ella met het Thaise dorpje Pai; Relaxt en gezellig.

Little Adam’s Peak

Daar gingen we dan. In het begin van de middag begonnen wij aan onze poging om deze berg te beklimmen. Al vrij snel hadden we spijt dat we niet eerder waren begonnen, maar het was te doen. Na zo’n 45 minuten stonden we boven op de groene berg en keken we uit over het grotere Ella Rock en hadden we prachtig uitzicht over Ella gap. Omringd door bergen en theeplantages.

Praktische info:

Je kunt Little Adam’s Peak gratis beklimmen.

Little Adam’s Peak ligt een paar kilometer buiten het centrum. Je kunt je heel gemakkelijk brengen door een tuktuk naar het startpunt. Ze zetten je hoogstwaarschijnlijk af bij het guesthouse the Chillout. Vanaf hier kun je het pad volgen en wijst alles zich zo goed als vanzelf.

Mocht je Little Adam’s Peak een gemakkelijke klim vinden, denk dan eens aan zijn grote broer Adam’s Peak. Adam’s Peak is een trek van zo’n 7 km en je moet zo’n 5200 traptreden overwinnen.

Wanneer het heeft geregend, kan het erg glad zijn!

Neem voldoende water mee.


Ella Rock

Wil je meer uitdaging dan Little Adam’s Peak, kies dan voor Ella Rock. Ella Rock prijkt hoog boven het dorpje uit en de trek is ongeveer 8 kilometer. Je doet er zo’n vier a vijf uur over. Je wandelt over het treinspoor, door prachtige bossen en valt van het éne mooie uitzicht in het andere. Wij hebben ervoor gekozen om Ella Rock niet te beklimmen, omdat wij Little Adam’s Peak al hadden beklommen.

Praktische info

Wandelen met een gids word je aangeraden, maar je kunt de tocht ook alleen maken.

Neem voldoende water mee.

Als je leech-socks hebt, meenemen! Je kunt er bloedzuigers tegenkomen.

Chill bij een cafeetje

In Ella kun je erg goed chillen. Je hebt meerdere cafeetjes en barretjes waar je kunt bijkomen na een lange klim. Met lekkere zitzakken, relaxte muziek op de achtergrond en een drankje in de hand kun je hier optimaal genieten. Café Chill is een goede plek om te chillen (het is er wel altijd druk!). Je hebt hier ook overheerlijke pizza’s.

Nine Arch Bridge

Als je het hebt over Insta-waardige plekken dan is dít het! Instagram staat er vol mee en ik vond het ook echt een heel toffe plek om rond te dwalen. Wij bezochten de brug nadat we Little Adam’s Peak hadden beklommen, maar je kunt ook vanuit het centrum naar de brug lopen (het is een paar km).

Praktische info

Wist je dat deze brug zonder staal gebouwd is, en dan dus alleen uit steen en cement bestaat? Bijzonder toch?

Vanuit Ella is het ongeveer 30 minuten wandelen. Het is niet heel moeilijk om de brug te vinden. Alle locals kunnen je ook goed helpen.

Wil je een trein zien langskomen? Een aantal keren per dag komt er een trein langs. Check van tevoren even de tijden.

Dwalen door de theeplantages

Niet alleen Ella, maar de gehele Hill Country is bezaaid met prachtige groene theeplantages. Wandel door de theeplantages, of wil je next level gaan? Zoek een plek waar je met de locals kunt thee plukken.

Ravana Falls

De waterval ligt een paar kilometer uit het centrum van Ella en is zo’n 25 meter hoog. Het is een populaire plek om even bij te komen van de brandende zon. Zowel door locals als door toeristen wordt de waterval drukbezocht.

Doe een kookcursus

Één van de leukste dingen om te doen in een land vind ik het doen van een kookcursus. Ik deed al eens een kookcursus in Thailand en in Indonesië. In Sri Lanka ontdekte ik het overheerlijke gerecht Kotthu en at ik de lekkerste rice & curies. Wil je dit zelf leren maken, denk dan eens aan een kookcursus. In Ella kun je dit op meerdere plekken doen, zoals bij het populaire Matey Hut.

Neem de trein naar Kandy

Één van de mooiste treinreizen ter wereld wordt deze treinreis genoemd. De beruchte treinreis van Kandy naar Ella of andersom brengt je langs indrukwekkende vergezichten, langs hoge bergen en door diepe dalen en langs de mooie theeplantages. Deze treinreis kun je zeker niet overslaan als je in Sri Lanka bent.

Praktische info

Wat ik hierboven zeg, denkt iedereen. Daarom is het er ook al-tijd druk in de trein. Wij deden de rit van Kandy naar Ella, maar je kunt hem ook andersom doen en in Ella beginnen. Wanneer je de rit van Ella naar Kandy maakt, schijnt het iets rustiger te zijn.

Je kunt van tevoren een ticket reserveren, maar je kunt dit ook ter plekke doen zoals wij deden. Ga dan vroeg in de ochtend (wij waren er rond 08.00 uur) naar het treinstation om je treinkaartje te halen.

Voor een kaartje in de tweede klas betaalden wij 240 roepie per persoon.

Het is er erg druk dus een zitplaats bemachtigen kan een hele opgave zijn. Wanneer je geen zitplaats kunt bemachtigen, probeer dan een plekje te vinden zo dicht mogelijk bij de deuren zodat je lekker naar buiten kunt kijken.

Iedereen is lyrisch over deze treinreis, dus de verwachtingen zijn waarschijnlijk torenhoog. Ik vond het mooi, maar zelfs een tikkeltje tegenvallen omdat ik er zó veel van verwacht had. Begrijp me niet verkeerd, de reis is echt mooi en je rijdt uren door de mooie theeplantages.

Bezoek een theefabriek

Sri Lanka staat bekend om de Ceylon thee en wordt wereldwijd geëxporteerd vanuit het land. Wil je meer weten over de thee, ga dan op bezoek bij een theefabriek. Wij bezochten Halpewatte Tea Factory, waar we veel leerden over het proces van thee maken en kregen een rondleiding door de fabriek. Je sluit af met een kleine theeproeverij en kunt hier een veel te duur pakje thee scoren als souvenir.

Praktische info

Wij betaalden 960 roepie voor twee personen voor een rondleiding door de theefabriek.

Al met al ben je ongeveer twee uurtjes kwijt.

Bij de theefabriek zelf, is het kopen van thee ontzettend duur. Check in verschillende winkeltjes of je de thee iets goedkoper kunt kopen.

Cultuur snijven bij de Buduruwagala temple

Ben je na Anuradhapura nog steeds toe aan wat cultuur, dan moet je hier zijn. Het is eventjes rijden, maar op ongeveer een uurtje rijden van Ella ligt de tempel Buduruwagala. Je vindt hier een rots waar meerdere buddha’s zijn uitgehakt. Wij hebben deze tempel overgeslagen dus ik kan je verder niet vertellen hoe het is.

Praktische info

Je kunt je laten brengen door een tuktuk, of ga zelf met de scooter op pad.

De entree voor de tempel is 300 roepie per persoon.

Lunchen met een uitzicht

Dit moet toch even genoemd worden want dit was echt een hoogtepunt van ons bezoek aan Ella. Ben je toe aan een heerlijke lunch of diner met het meest prachtige uitzicht? Ga dan naar het resort ’98 acres’. Het resort ligt vlakbij Little Adam’s Peak dus wij gingen er heen nadat we de berg hadden beklommen. Een ideale plek om even bij te komen met een hapje en een drankje. Het uitzicht over de vallei is uitmuntend!

Heb je geld over? Boek dan hier een privé bungalow met eigen infinity pool. Oh en wil je echt van je geld af? Het resort heeft een eigen helikopter en je kan je laten ophalen in Colombo en laten brengen naar het resort.

Ben jij al eens in Ella geweest? Wat vond jij het leukste om te doen?

Nieuwsgierig naar meer?

10x to do in sunny Trincomalee, Sri Lanka

What to do in Sigiriya, Sri Lanka

Reisroute: vier weken Sri Lanka

De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

5x to do in Negombo, Sri Lanka

Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka

♥ Janet

65 thoughts on “11x to do in het mooie Ella, Sri Lanka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge