10x de leukste dorpjes en steden in Luxemburg

by thatonetime
33 comments

Luxemburg; een bestemming waar je niet snel aan denkt. Sterker nog, een bestemming waar de meesten doorheen rijden op weg naar de zuidelijke landen, maar wat niet vaak bezocht wordt. Ik koos Luxemburg echter voor een weekendje weg en genoot van de toffe sfeer, leuke dorpjes en prachtige natuur. Wat de tofste plekjes om te bezoeken zijn in het land, zet ik hier voor je op een rij.

Luxemburg: het land

Luxemburg is een klein land ten zuiden van België. Het land is maar 84 km lang en daarmee één van de kleinste landen van Europa (Alleen Malta is nog kleiner). Officieel is het een ‘ Groothertogdom’. In Luxemburg wonen ongeveer een half miljoen inwoners, waarvan er ruim 100.000 in de gelijknamige hoofdstad wonen.

Luxemburg is een rijk land, zelfs één van de rijkste landen ter wereld. Je vindt er wel 157 banken en het land heeft ook nog eens een heel gunstige belastingregels. Ooit begon het land rijk te worden dankzij de handel in staal, maar tegenwoordig is het allemaal dankzij de grote rol van de bank.

Hoewel Luxemburg aardig verwoest is in oorlogstijden, heeft het daarna dus flink aan de weg getimmerd. Luxemburg is niet echt een bestemming wat bekend staat als toeristenoord, maar met dit artikel ga ik je overtuigen om toch eens te overwegen om naar dit mooie land te gaan.


1. Luxemburg stad

Luxemburg stad is de hoofdstad van het land en daarmee misschien wel één van de meest voor de hand liggende bestemmingen om in het land te bezoeken. De hoofdstad staat vooral bekend om de vele banken en kantoren in de stad. Ook staat de politiek in deze stad centraal. Ondanks deze zakelijke bouwwerken die je in de stad kunt vinden, vind je er ook echt een aantal pareltjes. Vooral in het oude gedeelte van de stad vind je veel mooie plekjes. Denk aan de Kazematten, Cathédrale Notre Dame en de mooiste promenade van Europa (aldus men): Chemin de la Corniche. Het is een leuke plek om een paar dagen door te brengen, bijvoorbeeld tijdens een citytrip. Oh en je kunt er ook nog eens heel goed winkelen.

Luxemburg stad: 14x zien en doen in deze stad

Luxemburg stad: de Kazematten
Luxemburg stad

2. Esch Sur Alzette

Deze stad is, na Luxemburg stad, de grootste stad van het land. De stad heeft ruim 30.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Alzette. De stad is vrij internationaal ingesteld; het heeft meerdere belangrijke musea (zoals het Nationaal Verzetsmuseum), monumenten, schouwburgen, kunstgalerijen en is een belangrijke stad voor de architectuur. In de stad vind je meerdere architectonische hoogstandjes, met bouwwerken van bijvoorbeeld Peter Rice, Gottfried Böhm, Violet le Duc en Joseph Stübben. Je kunt er ook goed winkelen dankzij de winkelcentra.


3. Echternach

De stad Echternach vind je op de grens met Duitsland, gelegen langs de Sauer. Het is de oudste stad van het land, je vindt er zelfs nog overblijfselen uit de Romeinse tijd. Tegenwoordig is het meer een dorp met maar een grote 5000 inwoners. Daarnaast is het dorp vrij populair dankzij een aantal andere bezienswaardigheden. Het dorp heeft een prachtig stadsplein, je vindt er een oude abdij en overblijfselen van een oude stadsmuur. Veel van de stad is in de Tweede Wereldoorlog verwoest, maar niet alles. Ook kun je in Echternach en omgeving erg goed wandelen.

Echternach city centre
Echternach

4. Bourglinster

Ongeveer 20 minuten buiten Luxemburg stad, vind je het kleine dorpje Bourglinster. Het dorp telt maar ongeveer 750 inwoners, dus groot is het niet. Er is ook maar één reden waarom wij Bourglinster bezochten en dat was het kasteel. Chateau Bourglinster Dit kasteel stamt uit de 12e eeuw, maar er wordt tegenwoordig nog steeds gebruik van gemaakt. Niet als kasteel weliswaar, maar het huisvest een restaurant. Tevens kunnen er tentoonstellingen, conferenties en concerten plaatsvinden. Wat een toffe plek voor een concert. Ook kun je een rondleiding aanvragen door het kasteel.

Je kunt ook naar het nabijgelegen Junglinster, hier zijn wat meer opties om te eten en te drinken, bijvoorbeeld restaurant V8.

Bourglinster, Luxemburg
Bourglinster, Luxemburg

5. Beaufort

Wij gingen eigenlijk naar dit dorpje voor maar één reden: Burg Beaufort, de burcht stamt uit de 12e eeuw. Je kunt duidelijk twee bouwstijlen terugvinden in de burcht; de Romaanse en de Gotische. De burcht is tijdens oorlogstijden flink toegetakeld, maar ze hebben hun best gedaan om gedeeltes van de burcht in de oude toestand te restaureren. Sinds 1981 is de Burcht eigendom van de staat Luxemburg. Het centrum van het dorp ligt een stukje verderop, waar je meerdere verblijfplaatsen en restaurantjes kunt vinden. Beaufort is ook een bestemming die tijdens meerdere tours wordt aangedaan.

Beaufort castle
Burg Beaufort, Luxemburg

6. Vianden

Ik vond dit eigenlijk het leukste en mooiste dorpje van Luxemburg, wat ik bezocht heb. Vianden vind je in het noorden van het land, op de grens met Duitsland. Vianden is een dorpje waar de historie vanaf spat. Het is één van de oudste dorpen van Luxemburg en heeft tegenwoordig ongeveer 2000 inwoners. Het is één van de populairste bestemmingen in Luxemburg, en ik snap inmiddels wel waarom.

Het centrum is leuk om doorheen te dwalen en ontzettend fotogeniek, maar bovenop de berg vind je het grote kasteel van Vianden. Je kunt dit kasteel bezoeken voor € 6,00/ € 2,00 per persoon/kind. Je vindt er ook een stoeltjeslift die je in ruim tien minuten en voor € 4,00 middenin het bos, bovenop de berg dropt. De stoeltjeslift is op bepaalde tijden geopend. Check van tevoren goed, wanneer dat is. Daarnaast vind je in het dorp meerdere kerken, kapellen en musea. Genoeg te zien en te doen.

Vianden, Luxemburg
Vianden city centre
Vianden, Luxemburg

7. Müllerthal

Oké, het dorp Müllerthal telt een aantal huizen en een vervallen café, maar als ik over Müllerthal praat dan heb ik het over de regio. De regio wordt ook wel ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Nu was mijn trip naar Zwitserland geannuleerd, dus dat ik heb ik maar verruild voor Klein Zwitserland. De regio is zeer geschikt om te hiken en is een populaire bestemming onder de wandelaars.

Denk aan rivieren, veel groen, heuvels, haarspeldbochten, watervallen, zandstenen rotsformaties en indrukwekkende vergezichten; dat is Müllerthal. De Müllerthal Trail is een gewilde wandelroute onder de bergsportliefhebbers. De route is 112 kilometer lang en bestaat uit drie grote lussen (route 1,2 en 3) van elk zes etappes.

Müllerthal trail, Luxemburg
Müllerthal trail, Luxemburg

8. Larochette

Op de plek waar twee rivieren samenkomen, middenin ‘Klein Zwitserland’ vind je het dorp Larochette. Dit kleine dorpje is verrassend pittoresk met een klein marktpleintje met daaromheen een aantal winkeltjes en cafeetjes. Vanaf het plein zie je het Middeleeuwse kasteel al boven de huizen prijken. Château de Larochette stamt uit de 11e eeuw en is in de 16e eeuw grotendeels afgebrand, maar de laatste jaren zijn ze weer een poging aan het doen om het her en der te restaureren. Je kunt het kasteel bezoeken voor € 2,00/ € 1,00 per persoon/kind. Op zondag is er altijd een markt.

Larochette city centre

9. Moselle Valley

Wij hadden helaas te weinig tijd om deze regio te bezoeken, maar de Moselle Valley is een vallei vol wijngaarden. Ik wil zeker nog eens terug in de zomer om verschillende wijngaarden af te gaan want onze trip naar de Duitse wijngaarden langs de Moezel, waren al een succes. Langs de Moezel vind je hier in Luxemburg ook genoeg opties om een lekkere Riesling te drinken, een wijnproeverij te houden of een hapje te eten, terwijl je uitkijkt over de gaarden. Het is één van de kleinste wijnregio’s van Europa, maar dat maakt de wijntjes niet minder lekker. 😉

Ben je geen wijnliefhebber, dan kun je altijd nog één van de watersporten uitoefenen op de Moezel.


10. Clervaux

Dit dorp in het noorden van Luxemburg hebben wij ook niet bezocht, maar wordt ook regelmatig genoemd als één van de leuke plekken om te bezoeken in het land. Je vindt het dorpje in de Luxemburgse Ardennen in een diep dal. Je vindt hier <natuurlijk> een kasteel, een prachtige abdij, een oude burcht en meerdere kerken. Ook vind je in de buurt een drielandenpunt.


Slapen in Luxemburg

In alle bovengenoemde dorpen vind je opties om te overnachten. Veel plekken zijn populaire bestemmingen om te kamperen, vooral in de zomer moet je van tevoren iets . Wil je in een hotel verblijven, check dan eens onderstaande toppers.

$$ – NH Hotel Luxemburg city

$ – Bed & Breakfast du Chateau Vianden

$$$ – Hotel De La Sure Echternach

$ – Youth Hostel Esch Sur Alzette

Luxemburg near Vianden

Praktische informatie Luxemburg

Luxemburg is een klein land. Daardoor liggen dorpen, steden, bezienswaardigheden en natuurgebieden binnen handbereik.

Luxemburg stad heeft een vliegveld, maar vanaf Nederland kun je echt prima rijden met je eigen auto. Het was voor ons ongeveer 3,5 uur rijden naar de hoofdstad van het land.

in Luxemburg stad is het openbaar vervoer heel goed geregeld en het is relatief goedkoop. Overal vind je bussen, trams en treinen en zijn er goede verbindingen tussen Luxemburg stad en andere bestemmingen in het land. Je kunt met het OV vrijwel in alle uithoeken van het land komen.

Het verkeer in Luxemburg is ook erg overzichtelijk en wij vonden het relatief rustig, zelfs in de hoofdstad.

De benzineprijzen zijn in Luxemburg erg laag, in vergelijking met de prijzen in Nederland. Zorg dus dat je je tank goed volgooit als je nog in het land bent. In januari 2020 was de benzineprijs € 1,22 per liter.

Je wordt aangesproken in het Frans en/of het Duits. De meeste mensen die wij hebben gesproken in Luxemburg spreken beide talen. In het Engels kun je ook altijd geholpen worden.

Wil je meerdere bezienswaardigheden en musea bezoeken, dan kan het lonen om een Luxembourg Card aan te schaffen. Met deze kaart kun je meer dan 60 bezienswaardigheden in Luxemburg bezoeken, daarnaast kun je ook gebruik maken van het openbaar vervoer, zolang de kaart geldig is. Je kunt de kaart voor 1, 2 of 3 dagen (€ 13,00-20,00-28,00 p.p.) aanschaffen en kan op vele verkooppunten in de stad. Je kunt ook familiekaarten kopen (€ 28,00-48,00-68,00).

Luxemburg 'Little Zwitserland'
Luxemburg city

Nieuwsgierig naar meer Luxemburg?

Luxemburg stad: 14x zien en doen in deze hoofdstad


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Luxemburg?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Luxemburg.


Wil je een auto huren om je reis door Luxemburg af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Luxemburg?

♥ Janet

33 comments
0

You may also like

33 comments

Victor Huiting januari 26, 2020 - 2:06 pm

Zo dichtbij en zo mooi. Ben er meerdere malen op vakantie geweest, en kom graag nog eens terug.

Reply
thatonetime januari 28, 2020 - 11:27 am

Zeker.

Reply
wandelverhaal januari 25, 2020 - 9:50 am

Er valt zoveel te ontdekken in het Groothertogdom. Lekker dichtbij , gezellige pittoreske plekjes , fijne gastronomie. Zelf komen we er graag wandelen. Vooral de Mullerthal Trail is onze favoriet.

Reply
thatonetime januari 28, 2020 - 4:17 pm

Dat ben ik helemaal met je eens!

Reply
wandelverhaal januari 25, 2020 - 9:47 am

Zo kortbij en steeds de verplaatsing waard. Het Groothertogdom heeft zoveel mooie troeven , gezellige steden en bovenal veel groen om er te vertoeven. Zelfs komen we er vaak om te lopen langs de Mullerthal Trail. Onze favoriet.

Reply
Caroline januari 25, 2020 - 8:19 am

Een fijne bestemming voor een weekendje weg. Ik ga je tips zeker onthouden!

Reply
thatonetime januari 28, 2020 - 4:19 pm

Dat is het zeker.

Reply
Anne - Ditisanne.nl januari 24, 2020 - 11:48 am

Wij waren vorig jaar met Pinksteren in Clervaux en vond dat echt een supermooi plaatsje. In het kasteel midden in Clervaux is een hele toffe (permanente) fototentoonstelling, echt geweldig!
Wil absoluut nog een keer terug voor een lang weekend in Luxemburg, erg fijne bestemming.
Anne – Ditisanne.nl onlangs geplaatst…De Sami-cultuur in Zweeds Lapland bezoekenMy Profile

Reply
Linda januari 22, 2020 - 2:26 pm

Luxemburg staat al een tijdje op mijn lijstje. Het is zo dichtbij, maar toch ben ik er nog nooit geweest. Jammer! De natuur spreekt mij vooral aan, maar ze te zien zijn er ook heel veel leuke steden en dorpen in het land. Goed om te weten! Luxemburg stad lijkt mij wel de leukste

Reply
thatonetime januari 28, 2020 - 4:27 pm

Het is best afwisselend inderdaad, dat maakt het juist leuk.

Reply
Anouk januari 21, 2020 - 11:56 pm

Wat een leuke bestemming! Ondanks de oorlog is er toch nog veel historie terug te zien. Het lijkt me ook prachtig om er stukken te gaan wandelen. Het lijkt me inderdaad in een aanrader, Luxemburg als bestemming.
Anouk onlangs geplaatst…6 leestips voor Costa RicaMy Profile

Reply
Diana januari 20, 2020 - 10:45 am

Twee jaar geleden wilde ik eigenlijk richting Luxemburg gaan om daar de Mullerthal trail te gaan lopen alleen last minut kwamen er toen andere reisplannen tussen. Luxemburg ben ik ooit lang geleden een keer geweest. Ben nu vooral ook benieuwd naar Beaufort.
Diana onlangs geplaatst…Fairy Glen | het sprookje van Isle of SkyeMy Profile

Reply
thatonetime januari 20, 2020 - 5:39 pm

Het kasteel van Beaufort is mooi he! Ik wil ook graag eens terug om meer van Müllerthal te zien.. ik had een slijmbeursontsteking dus ik kon helaas niet veel lopen.

Reply
felice veenman januari 19, 2020 - 11:58 am

ooit heb ik met twee jonge kinderen een kampeer vakantie in Luxemburg gehad. Het regende nonstop…het is de enige vakantie in mijn leven waar ik eerder naar huis gegaan ben, dan gepland…Daarom heeft Luxenburg een slechte naam bij mij. Onterecht, dat geef ik na het lezen van dit artikel grif toe

Reply
thatonetime januari 19, 2020 - 4:50 pm

Oh hahah, dat snap ik helemaal. De weersomstandigheden kunnen zo’n stempel op je vakantie drukken.

Reply
Linne januari 19, 2020 - 11:35 am

Heel erg leuk artikel! Wij zijn ons momenteel aan het oriënteren op een vakantie, dankjewel voor de tips!

Reply
thatonetime januari 19, 2020 - 4:50 pm

Dankjewel voor de reactie.

Reply
Alexandra januari 19, 2020 - 9:49 am

Ik ben er wel eens geweest. Maar na jouw lijstje blijkt dat ik nog lang niet alles gezien heb. Toch een keer terug.
Alexandra onlangs geplaatst…De valkuil van onzekerheidMy Profile

Reply
thatonetime januari 19, 2020 - 4:49 pm

Haha leuk, toch maar eens terug.

Reply
Daisy januari 18, 2020 - 7:56 pm

Het Mullerthal zijn we zooooo vaak geweest als we op vakantie waren in Duitsland! Dat blijft zo mooi! Kan daar elke dag wel wandelen😄

Luxemburg is ook wel ideaal voor een citytrip, vooral als je er even uit wilt maar niet met het vliegtuig durft.. vanuit Nederland ben je er zo namelijk😄

Reply
thatonetime januari 19, 2020 - 4:48 pm

Oh wat leuk dat je er zo vaak bent geweest.. tot een paar weken geleden kende ik de regio nog helemaal niet. En Luxemburg is ideaal een ideale bestemming voor een citytrip, we waren er binnen een paar uurtjes.

Reply
hippmiemeisje januari 18, 2020 - 10:03 am

Wauw, zulke mooie foto’s.
Ik hou ook echt van Luxemburg, ik ben er dan ook al vaak geweest. Om wat rust op te zoeken, want dat kan daar nog en tegelijkertijd af en toe wat van die stadjes te bezoeken. Ik vind Luxemburg echt fijn, dus bedankt voor dit overzicht. Dat ga ik opslaan.

Reply
thatonetime januari 18, 2020 - 11:48 am

Dankjewel! Wat leuk dat je er al vaak bent geweest. Het was voor mij eigenlijk het eerste ‘echte’ bezoek, maar ik ben heel enthousiast geworden.

Reply
Anne-Marie januari 18, 2020 - 9:09 am

Ik heb tot nu toe alleen Luxemburgstad bezocht maar gezien jouw tips moet ik er zeker nog een keer naar toe

Reply
thatonetime januari 18, 2020 - 11:47 am

Luxemburg stad is al prachtig, maar de overige dorpen zijn ook echt heel erg mooi.. vaak met historische centra en ook nog eens een hele mooie omgeving.

Reply
Jenny januari 17, 2020 - 8:58 pm

Ohhhhh, mooie herinneringen! Als kind heb ik veel van deze plekken bezocht. Vooral Echternach en Vianden vond ik mooi.

Reply
thatonetime januari 18, 2020 - 11:46 am

Dat snap ik! Die dorpen vond ik ook heel mooi, vooral Vianden!

Reply
Yvonne januari 17, 2020 - 8:32 pm

Leuk, een boel bekende plekjes. In Luxemburg stad zijn wij nog niet geweest. Lijkt me zeker wel de moeite en gaan we een volgende keer zeker een dag of weekend naartoe als we in de buurt zijn .

Reply
thatonetime januari 18, 2020 - 11:46 am

Leuk om te horen! Luxemburg stad kun je ook prima in een volle dag ontdekken..het is niet heel groot!

Reply
Kim januari 17, 2020 - 3:47 pm

Wat een mooi lijstje! Wij zijn een keer in Vianden geweest om het kasteel te bewonderen, maar toen was hij dicht helaas. Haha, pech! Misschien nog maar eens keer die kant op 🙂
Kim onlangs geplaatst…3 redenen waarom pretparken ook te gek zijn voor volwassenen!My Profile

Reply
thatonetime januari 18, 2020 - 11:45 am

Haha dat had mij ook kunnen overkomen, iets met een goede voorbereiding haha.

Reply
Aniek januari 17, 2020 - 10:39 am

Nar het Müllerthal ben ik wel benieuwd! Ik ben er een keer doorheen gefietst, meen ik, en ik wil nog wel een keer terug voor een mooie wandeling!
Aniek onlangs geplaatst…De wereld rondreizen om deze te reddenMy Profile

Reply
thatonetime januari 18, 2020 - 11:44 am

Ik kon helaas ook niet veel wandelen omdat ik een slijmbeursontsteking heb, maar ik wil ook graag eens terug!

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: