10x de leukste dorpjes en steden in Luxemburg

by thatonetime
39 comments

Luxemburg; een bestemming waar je niet snel aan denkt. Sterker nog, een bestemming waar de meesten doorheen rijden op weg naar de zuidelijke landen, maar wat niet vaak bezocht wordt. Ik koos Luxemburg echter voor een weekendje weg en genoot van de toffe sfeer, leuke dorpjes en prachtige natuur. Wat de tofste plekjes om te bezoeken zijn in het land, zet ik hier voor je op een rij.

Luxemburg: het land

Luxemburg is een klein land ten zuiden van België. Het land is maar 84 km lang en daarmee één van de kleinste landen van Europa (Alleen Malta is nog kleiner). Officieel is het een ‘ Groothertogdom’. In Luxemburg wonen ongeveer een half miljoen inwoners, waarvan er ruim 100.000 in de gelijknamige hoofdstad wonen.

Luxemburg is een rijk land, zelfs één van de rijkste landen ter wereld. Je vindt er wel 157 banken en het land heeft ook nog eens een heel gunstige belastingregels. Ooit begon het land rijk te worden dankzij de handel in staal, maar tegenwoordig is het allemaal dankzij de grote rol van de bank.

Hoewel Luxemburg aardig verwoest is in oorlogstijden, heeft het daarna dus flink aan de weg getimmerd. Luxemburg is niet echt een bestemming wat bekend staat als toeristenoord, maar met dit artikel ga ik je overtuigen om toch eens te overwegen om naar dit mooie land te gaan.


1. Luxemburg stad

Luxemburg stad is de hoofdstad van het land en daarmee misschien wel één van de meest voor de hand liggende bestemmingen om in het land te bezoeken. De hoofdstad staat vooral bekend om de vele banken en kantoren in de stad. Ook staat de politiek in deze stad centraal. Ondanks deze zakelijke bouwwerken die je in de stad kunt vinden, vind je er ook echt een aantal pareltjes. Vooral in het oude gedeelte van de stad vind je veel mooie plekjes. Denk aan de Kazematten, Cathédrale Notre Dame en de mooiste promenade van Europa (aldus men): Chemin de la Corniche. Het is een leuke plek om een paar dagen door te brengen, bijvoorbeeld tijdens een citytrip. Oh en je kunt er ook nog eens heel goed winkelen.

Luxemburg stad: 14x zien en doen in deze stad

Luxemburg stad: de Kazematten
Luxemburg stad

2. Esch Sur Alzette

Deze stad is, na Luxemburg stad, de grootste stad van het land. De stad heeft ruim 30.000 inwoners en is gelegen aan de rivier de Alzette. De stad is vrij internationaal ingesteld; het heeft meerdere belangrijke musea (zoals het Nationaal Verzetsmuseum), monumenten, schouwburgen, kunstgalerijen en is een belangrijke stad voor de architectuur. In de stad vind je meerdere architectonische hoogstandjes, met bouwwerken van bijvoorbeeld Peter Rice, Gottfried Böhm, Violet le Duc en Joseph Stübben. Je kunt er ook goed winkelen dankzij de winkelcentra.


3. Echternach

De stad Echternach vind je op de grens met Duitsland, gelegen langs de Sauer. Het is de oudste stad van het land, je vindt er zelfs nog overbl