10x te doen in Alkmaar, Nederland

Afgelopen week ging ik het jaarlijkse weekendje weg met mijn moeder en zus. We ontdekten de stad Alkmaar, maakten een stadswandeling, genoten van lekker eten en drinken en gingen shoppen. We waren aangenaam verrast. Ideeën voor je stedentrip naar deze leuke stad lees je hier.

De eerste schriftelijke vermelding over Alkmaar was in de 10e eeuw. De stad bestond toen uit zandwegen, hutten en boerderijen, heel anders dan nu. Het kleinvee dwarrelde overal tussendoor, er was geen schoon drinkwater en het grofvuil werd op straat gegooid. De hygiene was ver te zoeken en epidemieën waren de orde van de dag.

In 1514 telde Alkmaar maar zo’n 3500 inwoners, inmiddels zijn dat er 95.000. Je vindt er nu een goed evenwicht tussen modern en historisch en met maar liefst 400 monumenten is er genoeg interessants te zien en te doen.

1. Het Waagplein 

Midden in de stad vind je het drukbezochte Waagplein. Op dit plein vind je het mooie Waaggebouw. Het Waaggebouw stamt uit ± 1930 en was oorspronkelijk een Heilige Geesthuis waar zieken en arme reizigers werden hier opgevangen. Tegenwoordig vind je in het Waaggebouw de VVV en het Hollands Kaasmuseum. Daarnaast vind je op Waagplein een legio barretjes en restaurantjes. In de zomerdagen kun je hier heerlijk op het terras zitten. Vroeger was er van dit grote plein nog geen sprake. Er moesten steeds meer huizen en boerderijen afgebroken worden om plaats en ruimte te maken voor de succesvolle kaasmarkt. In totaliteit werd het plein acht keer vergroot tot de huidige oppervlakte.

Waagplein, Alkmaar Nederland

2. Het Kaasmuseum 

Zoals ik hierboven schreef, vind je in het Waaggebouw een VVV-kantoor én het Hollands Kaasmuseum. In dit museum staan de twee bekendste kazen van Nederland centraal; de Edammer en de Goudse kaas. In dit museum leer je over het proces van het maken van kaas, je kunt historische objecten van de Stichting Hollands Zuivelarchief bekijken, spellen spelen en films kijken.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur

Toegangsprijs: Volwassenen €5,00. Kinderen (4-12 jaar) €2,00.


3. De kaasmarkt

De Alkmaarse kaasmarkt is bekend over de hele wereld. Per seizoen bezoeken zo’n 150.000 mensen de markt. Er worden al sinds 1365 kazen gewogen maar pas in 1622 vond de eerste kaasmarkt plaats. Een bijzonder aanzicht met een plein vol kazen en kaasdragers. 

Het seizoen loopt van april tot en met september dus helaas waren wij niet in de juiste tijd van het jaar om de kaasmarkt te bezoeken. De kaasmarkt is van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Alkmaar kaasstad

4. Het biermuseum 

Sinds 1987 vind je vlakbij het Waagplein, in de voormalige Brouwerij De Boom het biermuseum. Hier kun je leren en ervaren hoe de populairste alcoholische drank van ons land gemaakt wordt. Naast het museum vind je in dit pand ook nog een proeflokaal waar je uit talloze lekkere biertjes kunt kiezen.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens het kaasseizoen is het museum op vrijdag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het proeflokaal is elke dag geopend.

Toegangsprijs: Volwassenen €5,00. Kinderen (7-12 jaar) €2,50. Met een museumjaarkaart heb je vrije entree.


5. Shop till you drop

In Alkmaar kun je prima winkelen. Van leuke ambachtswinkeltjes tot hippe designwinkels en van kleine boetiekjes tot grote warenhuizen. Er is genoeg te vinden hier. Struin door de winkelstraten van de stad, maar ga vooral ook eens een steegje in want dan kom je de leukste winkeltjes tegen. In d’Oude Stad vind je de oudste winkel- en ambachtscentrum van de stad.

Ambachtelijke winkel

6. Het Beatles museum 

Ben je een echte Beatles fan, dan mag je dit museum niet overslaan! In de culturele hoek van Alkmaar, vlakbij het station vind je het Beatles museum. In dit museum vind je de grootste privécollectie over de populaire band met bijzondere items zoals het originele platencontract getekend door de Beatles in 1967.

Het museum is opgedeeld in vijf gedeelten: het Beatles museum, Beatles souvenirshop, Paperback-writer shop (met meer dan 100 boeken over de Beatles, Collecters Paradise (hier vind je tweedehands stripboeken, platen, cd’s en films) en het Filmhuis.

Genoeg te zien en te doen dus, Denk ook eens aan een rondleiding door het museum.

Openingstijden: Zondag & Maandag van 12.00 uur tot 16.30 uur. Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur.

Toegangsprijs: €5,00 p.p.


7. De hofjes van Alkmaar

In Alkmaar kun je meerdere hofjes vinden, ook wel Provenhuizen genoemd. Waar je ‘vroeger’ heel wat hofjes in de stad kon vinden, zijn er hedendaags nog maar een aantal te bezoeken. Drink een drankje in het hof van Sonoy of bezoek bijvoorbeeld het hofje van Splinter of het Wildemanshofje. Ben je groot fan van hofjes dan is misschien een speciale hofjeswandeling iets voor jou.

De hofjes van Alkmaar

8. Eten en drinken 

Naast winkelen kun je in Alkmaar ook perfect eten en drinken. Retro koffietentjes, hippe restaurants of haal je boodschappen vers van de markt. Drink een drankje op het Waagplein en ga eten aan de vismarkt, de keuze is reuze.

Tip: ga lunchen bij het koffietentje Kowalski. Dit is een klein, retro koffietentje met een huiselijke sfeer. Daarnaast vind je er eigentijdse kunst dus alles wat je in het koffietentje tegenkomt, is te koop!

Adres Kowalski: Fnidsen 56, 1811 NH Alkmaar


9. Verken de stad vanaf de grachten

Een leuke manier om de stad te ontdekken is vanaf het water. Vanaf de grachten van Alkmaar vaar je langs de mooiste grachtenpanden, indrukwekkende gevels en monumenten. Alkmaar staat bekend om de lage bruggetjes, dus het is wel bukken geblazen. Je kunt zelf een bootje huren of een rondvaart maken door de stadsgrachten. Het is ook nog een optie om een dagtocht met een schip te maken.

De grachten van Alkmaar.

10. Stadswandeling door Alkmaar

Er is niets leuker dan een stad ontdekken tijdens een wandeling. Je kunt ervoor kiezen om zelf de stad per voet te ontdekken; wandel door de karakteristieke smalle straatjes, dwaal door de ambachtswinkeltjes en bezoek de mooie musea en kerken. Je kunt er ook voor kiezen om dit via een stadswandeling te doen. Bij de VVV-winkel op het Waagplein kun je een stadswandeling kopen voor €3,50. Tijdens deze wandeling van zo’n 3,5 km kom je langs verschillende musea, interessante gebouwen, hofjes en kerken. De achtergrondinformatie over alles wat je ziet kun je lezen in dit boekje. Een leuke manier om de stad te ontdekken en veel van de stad te leren.

Alkmaar, Nederland

 Ben jij wel eens in Alkmaar geweest? Wat vond jij van deze stad? 


Nieuwsgierig naar meer?

Wil je een tof hotel midden in het centrum van nabijgelegen Bergen? Wij verbleven in dit Fletcher hotel.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Nationaal park Veluwezoom

Nationaal park Dwingelderveld


Beginnen met de voorpret?


♥ Janet 

56 thoughts on “10x te doen in Alkmaar, Nederland

  1. Wat leuk! Ik wist dit helemaal niet maar ik wil er na het lezen van deze blog zeker een keer heen. Dichtbij kan ook super leuk zijn!

  2. Een vriendin woont in Alkmaar en dat is inderdaad een erg leuke stad. Ik kom er niet vaak want het is even rijden vanuit het zuiden. Vorig jaar heb ik er een heerlijke high tea gehad.

    1. Poeh dat is een goede vraag. Daar durf ik je toch geen echt antwoord te geven omdat ik geen kids heb en dus tijdens mijn bezoek hier ook niet naar gekeken heb.

  3. Het is al weer even geleden dat ik in Alkmaar was, maar ik herinner me dat ik het een hele leuke stad vond. Vooral die hofjes die jij ook beschrijft. Bij een volgend bezoek loop ik zeker even bij d’Oude Stad binnen, wat een leuk/lekker winkeltje.

  4. Lang geleden dat ik in Alkmaar was, ik denk nog als tiener tijdens een van de vakanties toen. Als ik dit zo zie wordt het tijd om nog eens die kant op te gaan. Die hofjes lijken mij erg leuk en ik heb nooit geweten dat er een Beatles Museum in de stad zit. Zo te zien heeft Alkmaar genoeg te bieden voor een weekendje weg!

  5. Wat ziet Alkmaar er leuk uit zeg! Ik ben er toen ik jong was ooit een dagje geweest en volgens mij vooral op die kaasmarkt rondgehangen maar zo te zien is er veel meer te doen. Die kazen waren trouwens wel gigantisch die op die markt overal naartoe gerold werden haha ;p Zeker nog eens teruggaan om dat te zien! 😉

  6. Hi! Alkmaar is such a nice and beautuful city. I visited this town a few years ago and it was a great day….Maybe I’ll come back next year :)) 😀 :D…..would be great! But actually we’re on holidays in south tyrol :)) also good :D:D….Have a nice evening and good night! See you soon in Alkmaar ;D Nora

  7. Ben er nog nooit geweest. Maar na het lezen van je blog ben ik wel benieuwd geworden naar meer. Ik ben opzoek naar leuke stadjes voor een weekendje weg en Alkmaar zal zeker aan deze lijst toegevoegd worden. Ben gek op historie 🙂

  8. Ik heb gestudeerd en Alkmaar en ga er ook wel eens shoppen, want dat kun je er inderdaad prima. Verder dan de winkelstraat, mijn school en het waagplein ben ik nog nooit geweest, maar leuk is het er zeker! Misschien moet ik ook maar eens zo’n stadswandeling maken want dat klinkt wel heel leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge