10x te doen in Alkmaar, Nederland

by thatonetime
58 comments

Afgelopen week ging ik het jaarlijkse weekendje weg met mijn moeder en zus. We ontdekten de stad Alkmaar, maakten een stadswandeling, genoten van lekker eten en drinken en gingen shoppen. We waren aangenaam verrast. Ideeën voor je stedentrip naar deze leuke stad lees je hier.

De eerste schriftelijke vermelding over Alkmaar was in de 10e eeuw. De stad bestond toen uit zandwegen, hutten en boerderijen, heel anders dan nu. Het kleinvee dwarrelde overal tussendoor, er was geen schoon drinkwater en het grofvuil werd op straat gegooid. De hygiene was ver te zoeken en epidemieën waren de orde van de dag.

In 1514 telde Alkmaar maar zo’n 3500 inwoners, inmiddels zijn dat er 95.000. Je vindt er nu een goed evenwicht tussen modern en historisch en met maar liefst 400 monumenten is er genoeg interessants te zien en te doen.

1. Het Waagplein 

Midden in de stad vind je het drukbezochte Waagplein. Op dit plein vind je het mooie Waaggebouw. Het Waaggebouw stamt uit ± 1930 en was oorspronkelijk een Heilige Geesthuis waar zieken en arme reizigers werden hier opgevangen. Tegenwoordig vind je in het Waaggebouw de VVV en het Hollands Kaasmuseum. Daarnaast vind je op Waagplein een legio barretjes en restaurantjes. In de zomerdagen kun je hier heerlijk op het terras zitten. Vroeger was er van dit grote plein nog geen sprake. Er moesten steeds meer huizen en boerderijen afgebroken worden om plaats en ruimte te maken voor de succesvolle kaasmarkt. In totaliteit werd het plein acht keer vergroot tot de huidige oppervlakte.

Waagplein, Alkmaar Nederland

2. Het Kaasmuseum 

Zoals ik hierboven schreef, vind je in het Waaggebouw een VVV-kantoor én het Hollands Kaasmuseum. In dit museum staan de twee bekendste kazen van Nederland centraal; de Edammer en de Goudse kaas. In dit museum leer je over het proces van het maken van kaas, je kunt historische objecten van de Stichting Hollands Zuivelarchief bekijken, spellen spelen en films kijken.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur

Toegangsprijs: Volwassenen €5,00. Kinderen (4-12 jaar) €2,00.


3. De kaasmarkt

De Alkmaarse kaasmarkt is bekend over de hele wereld. Per seizoen bezoeken zo’n 150.000 mensen de markt. Er worden al sinds 1365 kazen gewogen maar pas in 1622 vond de eerste kaasmarkt plaats. Een bijzonder aanzicht met een plein vol kazen en kaasdragers. 

Het seizoen loopt van april tot en met september dus helaas waren wij niet in de juiste tijd van het jaar om de kaasmarkt te bezoeken. De kaasmarkt is van 10.00 uur tot 13.00 uur.

Alkmaar kaasstad

4. Het biermuseum 

Sinds 1987 vind je vlakbij het Waagplein, in de voormalige Brouwerij De Boom het biermuseum. Hier kun je leren en ervaren hoe de populairste alcoholische drank van ons land gemaakt wordt. Naast het museum vind je in dit pand ook nog een proeflokaal waar je uit talloze lekkere biertjes kunt kiezen.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens het kaasseizoen is het museum op vrijdag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het proeflokaal is elke dag geopend.

Toegangspri