10x to do in Penang, Maleisië

by thatonetime
32 comments

In 2016 maakte ik een rondreis door Maleisië. Vijf weken lang bezocht ik de mooiste eilanden, leukste steden en tofste jungle. Één van de eerste stops die wij maakten in het land was het mooie Penang. Dagenlang brachten wij door in de hoofdstad George Town en maakten vanuit Georgetown meerdere uitstapjes. Tips voor je bezoek aan dit mooie eiland, lees je hier.

Penang is een staat gelegen in het noordwesten van Maleisië. De hoofdstad van het eiland is George Town en het eiland telt zo’n 1,7 miljoen inwoners. Het eiland is via de (13,5km lange) Penang Bridge verbonden met het vasteland. De bijnaam van het eiland is ‘Pearl of the Orient’. In 2008 was het historische centrum van George Town een UNESCO World Heritage Site geworden dankzij haar unieke architectuur, mooie koloniale gebouwen en rijke cultuur.


#1 Street-art in George Town 

Één van de redenen waarom Penang zo onwijs populair is tijdens een rondreis door Maleisië is omdat er in George Town zo veel te beleven is. De hoofdstad staat bekend om haar vele street-art wat je overal door de stad heen kunt vinden. Loop door de straten en steegjes van de stad en laat je verrassen door de meest toffe kunstwerken.

Het is allemaal begonnen bij Ernest Zacharevic, een Litouwse kunstenaar die in 2012 toestemming kreeg van het eiland om zes kunstwerken te maken in de hoofdstad. Al snel bleek dit een grote trekpleister te zijn waardoor steeds meer lokale kunstenaar deze ideeën opvolgden.

Je kunt ervoor kiezen om een tour te doen langs alle street-art. Voor een paar euro kun je je in een trishaw laten rondrijden langs deze mooie kunstwerken. Wij hebben er echter voor gekozen om op eigen houtje de street-art te ontdekken en dat wil ook prima. In de stad kun je gratis mappen krijgen wat je langs de mooiste  kunstwerken lijdt.

Street-art in George Town
Street-art in George Town

#2 Genieten van een happy hour 

Wil je na een lange dag even bijkomen onder het genot van een cocktail of een ander lekker drankje, dan moet je in Chulia street zijn. Het is aardig toeristisch, maar ik vond de sfeer hier fantastisch. De sfeer in heel de stad is overigens fantastisch. Vrijwel overal hanteren ze happy hours en je kunt je hier tot diep in de nacht (of vroege morgen) vermaken.

Wij hebben meerdere keren gezeten bij Mi Casa en vonden dit erg gezellig. Het is niet groot, maar wel heel gezellig. De bediening is vrolijk en tijdens het happy hour is het 2+1 gratis.

Happy hour in Penang, Maleisië

#3 Slenter door de straten van George town

Één van de leukste manieren om een stad te ontdekken is door middel van een stadswandeling. Te voet bepaal je zelf waar je heen gaat en ontdek je op een rustige manier de stad zodat je alles in je op kunt nemen. Het is altijd weer de vraag wat je in de volgende straat tegenkomt. George Town is een perfecte stad om te voet te ontdekken omdat het centrum vrij compact is. Wanneer je de Lonely Planet bij je hebt, kun je de stadswandeling maken die hierin beschreven staat. Wij volgden deze kaart en kwamen langs alle hoogtepunten van de stad.


#4 Ontdek de verschillende wijken van Penang

George Town is een goed voorbeeld van een multiculturele samenleving met alle verschillende bevolkingsgroepen die in de stad te vinden zijn. Een aantal leuke wijken in George Town zijn:

Chinatown 

In George Town wonen voornamelijk Chinezen. In Chinatown kun je terecht voor lekker eten, maar ook voor mooie bezienswaardigheden. In het gedeelte Old Chinatown vind je de Kuan Yin Teng Temple. In het Chinese Trades Neighbourhood vind je Clan Jetty, Een toffe plek waar je allemaal huisjes op het water kunt vinden. Leuk om doorheen te lopen en de lokale cultuur in je op te nemen.

Little India 

Dit is een relatief kleine wijk, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. Overal klinkt traditionele Indiase muziek, het is een waar walhalla voor Indiaas eten en voor je zijde en sari’s ben je hier op de goede plek. Aan Market Street (Jalan Pasar) vind je veel kledingwinkeltjes waar je de mooiste stoffen kunt kopen. Ben je fan van Indiaas eten, dan is dit de plek waar je moet zijn! Scoor hier een lekkere roti canai en een overheerlijke curry. Oprecht genieten.

Colonial District 

Penang was het eerste Britse settlement van Maleisië. Door de Britse bezetting vind je hier op het eiland heel veel mooie koloniale gebouwen. Het meest bekende gebouw hiervan is ongetwijfeld Fort Cornwallis, waar kapitein Francis Light aan wal kwam in 1786. Andere mooie koloniale gebouwen zijn de City Hall, Victoria Memorial Tower en St. Georges Church.