10x to do in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

by thatonetime
82 comments

Tijdens onze rondreis door Sri Lanka bezochten we het leuke stadje Trincomalee. We gingen naar het bezoeken van tempels naar hangen op het strand en van lekkere pannenkoeken eten als ontbijt tot het eten van onze eerste Kotthu.

Na een aantal mooie maar bloedhete dagen in Anuradhapura, bezoeken we voor het eerst de oostkust van Sri Lanka. We laten ons met een tuktuk brengen van Anuradhapura naar Nilaveli, een aantal kilometers ten noorden van Trinco, waar we een aantal dagen overnachten. Tips voor je bezoek aan Trincomalee en omgeving lees je hier.


1. Fort Frederick

Fort Frederick is het grootste Nederlandse fort van Sri Lanka. Het fort werd in 1623 gebouwd door de Portugezen maar later herbouwd door de Nederlanders. Later in de tijd werd het fort nog veroverd door de Britten en tegenwoordig vind je hier het lokale leger. Je kunt het grootste gedeelte van het fort nog bezoeken, maar sommige plekken zijn voor de toeristen afgeschermd.

Je kunt dit ook te voet ontdekken (of een stukje met de auto/tuktuk). Er zijn ook meerdere kanonnen en de herten lopen her en der relaxt te grazen. Ga respectvol met de dieren om; laat ze gewoon met rust.

Een oud Nederlands fort in Trincomalee, Sri Lanka
Een oud Nederlands fort in Trincomalee, Sri Lanka

2. Kandasamy Kovil/Koneswaram temple

Wanneer je Fort Frederick doorloopt, vind je op de top van de Swami rots de mooie hindoeïstische tempel Kandasamy Kovil, ook wel Koneswaram genoemd. Deze tempel is erg populair onder de hindoes, maar ook onder de toeristen. De tempel geeft je namelijk ook een prachtig uitzicht over Trincomalee en over de zee. Je vindt hier ook ‘Lovers Leap’. De kliffen waar heel lang geleden een Nederlandse vrouw vanaf is gesprongen omdat haar partner de verloving had verbroken.

De Koneswaram tempel in Trincomalee
Bij Fort Frederick vind je de tempel Koneswaram.

3. Het mooiste strand van Trincomalee: Dutch Bay

Een mooie baai in het centrum van de stad. Je kunt hier zwemmen, het water is hier aardig rustig. Toen wij er waren waren er voornamelijk locals aan het zwemmen. Het is ook een lekkere plek om even bij te komen van de wandeling naar Kandasamy Kovil.

Het mooiste strand van Trincomalee: Dutch Bay
Het mooiste strand van Trincomalee: Dutch Bay

4. St. Mary’s Cathedral

Deze wit-blauwe kathedraal is gebouwd in 1852. Wij hebben deze kathedraal overgeslagen, maar we hebben er wel verhalen over gehoord en meerdere mensen gesproken over de katholieke kerk. De plaatjes zien er in ieder geval leuk uit.


5. Pathirakali Amman/Kali Kovil

Toen wij aankwam in Trincomalee, reden wij door de stad om naar Nilaveli te gaan. Één van de eerste dingen die ons was opgevallen was deze kleurrijke hindoe tempel. Een echte eye-catcher dankzij de vele felle kleurtjes.

Tempels in Trincomalee

6. Trincomalee day market

Tussen alle drukte en bezienswaardigheden door, kun je een kijkje nemen op de lokale markt om je watervoorraad bij te vullen, vers fruit te halen of een verse kokosnoot. Wij zagen hier al kokosnoten voor 15 cent, wat een koopje!


7. Nilaveli

Nilaveli ligt zo’n 14 kilometer ten noorden van Trincomalee en staat bekend om het mooie strand. Je vindt hier dan ook een aantal hotels en restaurantjes aan of dichtbij het strand, maar verder is hier niets te beleven. Heerlijk om je een paar dagen te vermaken. Toen wij er waren, was het echt niet druk maar dat vonden wij juist wel lekker.


* De eerste dag dat wij hier waren, was het druk omdat het een lokale feestdag was. Alle locals trekken er dan op uit.

Uppuveli Beach
Uppuveli Beach
In Sri Lanka lopen de koeien gewoon over straat.

8. Pigeon Island National Park

Een populair uitje in deze regio is een snorkel- of duiktrip naar Pigeon Island. Dit kleine eilandje vind je een kilometer voor de kust. Vanaf het strand kun je een bootje huren die je naar de duik- en snorkelspots brengt. Wij hadden filmpjes gezien van andere toeristen en zagen dat het koraal erg aangetast was. Om die reden zijn wij hier niet heengegaan.


9. Uppuveli

Uppuveli ligt maar 6 kilometer ten noorden van Trinco. Deze plaats, staat net als Nilaveli, bekend om zijn stranden en relaxte sfeer. Dit kustplaatsje is iets groter dan Nilaveli, met dus iets meer restaurantjes en plekken om te overnachten. Iets meer bedrijvigheid dus.


10. Whale watching

Je kunt in deze regio een tour boeken om walvissen en dolfijnen te spotten. Wij hebben dit niet gedaan, maar in het zuiden van het land. Wil je dit doen, check dan goed of het bedrijf op een respectvolle manier omgaat met de walvissen en dolfijnen. Check bv. of ze de dieren niet gaan opjagen.


Praktische info Trincomalee

Je kunt de stad bereiken per vliegtuig, bus, trein of tuktuk.

Wij kwamen in de stad per tuktuk. Voor de reis van Anuradhapura naar Trincomalee betaalden wij 5000 roepie (24 euro) voor twee personen. De rit duurde zo’n vijf uur, inclusief meerdere stops.

De busrit van Trincomalee naar Sigiriya was 500 roepie (2,50) voor twee personen. De busrit duurde een kleine drie uurtjes.

Wij verbleven in Nilaveli. Een ritje met de tuktuk naar Trincomalee was 800 roepie (4 euro) voor twee personen.

Er lopen meerdere dieren als herten of koeien gewoon los op de weg. Je vindt ze overal in en rondom Trinco. Ga respectvol met de dieren om, laat ze gewoon met rust.

Wil je overnachten in Trinco? Check dan hier je mogelijkheden.

Straataanzicht van Trincomalee

Nieuwsgierig naar meer?

Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka

5x to do in Negombo, Sri Lanka

De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

Reisroute: vier weken Sri Lanka

10x to do in Sunny Trincomalee, Sri Lanka

11x to do in het mooie Ella, Sri Lanka

Het boeddhistische centrum van Kandy, Sri Lanka


Beginnen met de voorpret?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars


♥ Janet