11x to do in het mooie Ella, Sri Lanka

by thatonetime
67 comments

De mooiste regio in Sri Lanka vind ik the Hill Country. Met prachtige groene theeplantages, hoge bergen, prachtige watervallen en nog veel meer moois. Één van de populairste dorpjes in the Hill Country, en zelfs in heel Sri Lanka, is het mooie Ella. Hier geef ik je wat tips voor je bezoek aan deze mooie plek.

Ella, een prachtig, slaperig dorpje middenin the Hill Country. Voor velen het hoogtepunt van een reis door Sri Lanka. Velen vergelijken Ella met het Thaise dorpje Pai; Relaxt en gezellig.


1. Little Adam’s Peak beklimmen

Daar gingen we dan. In het begin van de middag begonnen wij aan onze poging om deze berg te beklimmen. Al vrij snel hadden we spijt dat we niet eerder waren begonnen, maar het was te doen. Na zo’n 45 minuten stonden we boven op de groene berg en keken we uit over het grotere Ella Rock en hadden we prachtig uitzicht over Ella gap. Omringd door bergen en theeplantages.

Praktische info

Je kunt Little Adam’s Peak gratis beklimmen.

Little Adam’s Peak ligt een paar kilometer buiten het centrum. Je kunt je heel gemakkelijk brengen door een tuktuk naar het startpunt. Ze zetten je hoogstwaarschijnlijk af bij het guesthouse the Chillout. Vanaf hier kun je het pad volgen en wijst alles zich zo goed als vanzelf.

Mocht je Little Adam’s Peak een gemakkelijke klim vinden, denk dan eens aan zijn grote broer Adam’s Peak. Adam’s Peak is een trek van zo’n 7 km en je moet zo’n 5200 traptreden overwinnen.

Wanneer het heeft geregend, kan het erg glad zijn!

Neem voldoende water mee.

Little Adams Peak hiken

Little Adams Peak hiken

2. Ella Rock

Wil je meer uitdaging dan Little Adam’s Peak, kies dan voor Ella Rock. Ella Rock prijkt hoog boven het dorpje uit en de hike is ongeveer acht kilometer. Je doet er zo’n vier a vijf uur over. Je wandelt over het treinspoor, door prachtige bossen en valt van het éne mooie uitzicht in het andere. Wij hebben ervoor gekozen om Ella Rock niet te beklimmen, omdat wij Little Adam’s Peak al hadden beklommen.

Praktische info

Wandelen met een gids word je aangeraden, maar je kunt de tocht ook alleen maken.

Neem voldoende water mee.

Als je leech-socks hebt, meenemen! Je kunt er bloedzuigers tegenkomen.


3. Chill bij een cafeetje in het centrum van Ella

In Ella kun je erg goed chillen. Je hebt meerdere cafeetjes en barretjes waar je kunt bijkomen na een lange klim. Met lekkere zitzakken, relaxte muziek op de achtergrond en een drankje in de hand kun je hier optimaal genieten. Café Chill is een goede plek om te chillen maar het is er wel altijd druk. Je kunt ervoor kiezen om te reserveren. Rond etenstijd staat er altijd een lange wachtrij buiten. To do tip: Neem één van de overheerlijke pizza’s!


4. Nine Arch Bridge

Als je het hebt over Insta-waardige plekken dan is dít het! Instagram staat er vol mee en ik vond het ook echt een heel toffe plek om te ontdekken. Wij bezochten de brug nadat we Little Adam’s Peak hadden beklommen, maar je kunt ook vanuit het centrum naar de brug lopen. Het is een paar kilometer vanaf het centrum.

Praktische info

Wist je dat deze brug zonder staal gebouwd is, en dan dus alleen uit steen en cement bestaat? Bijzonder toch?

Vanuit Ella is het ongeveer 30 minuten wandelen. Het is niet heel moeilijk om de brug te vinden. Alle locals kunnen je ook goed helpen.

Wil je een trein zien langskomen? Een aantal keren per dag komt er een trein langs. Check van tevoren even de tijden.

Nine Arch Bridge, Ella Sri Lanka
Nine Arch Bridge, Ella Sri Lanka
Nine Arch Bridge, Ella Sri Lanka

5. Dwalen door de theeplantages rondom Ella

Niet alleen Ella, maar de gehele Hill Country is bezaaid met prachtige groene theeplantages. Wandel door de theeplantages, of wil je next level gaan? Zoek een plek waar je de locals kunt helpen met het plukken van de thee.

De groenste theeplantages van Sri Lanka
The Hill Country is de mooiste regio van Sri Lanka
De groenste theeplantages van Sri Lanka

6. Ravana Falls

De waterval ligt een paar kilometer uit het centrum van Ella en is zo’n 25 meter hoog. Het is een populaire plek om even bij te komen van de brandende zon. Zowel door locals als door toeristen wordt de waterval drukbezocht. Toen wij hier langskwamen was het bezaaid met mensen, dat vond ik een beetje een afknapper. Mocht je wel heengaan voor wat verkoeling, denk er dan aan dat de stenen glad kunnen zijn.


7. Doe een kookcursus in Ella

Één van de leukste to do-dingen in een land vind ik het doen van een kookcursus. Ik deed al eens een kookcursus in Thailand en in Indonesië. In Sri Lanka ontdekte ik het overheerlijke gerecht Kotthu en at ik de lekkerste rice & curry. Wil je dit zelf leren maken, denk dan eens aan een kookcursus. In Ella kun je dit op meerdere plekken doen, zoals bij het populaire Matey Hut.


8. Neem de trein van Ella naar Kandy

Ik schreef er al over in de blogpost die ik schreef over de stad Kandy. Één van de mooiste treinreizen ter wereld wordt deze treinreis genoemd. De beruchte treinreis van Kandy naar Ella of andersom brengt je langs indrukwekkende vergezichten, langs hoge bergen, door diepe dalen en langs de mooie theeplantages. Deze treinreis kun je zeker niet overslaan als je in Sri Lanka bent.

Praktische info

Wat ik hierboven zeg, denkt iedereen. Daarom is het er ook al-tijd druk in de trein. Wij deden de rit van Kandy naar Ella, maar je kunt hem ook andersom doen en in Ella beginnen. Wanneer je de rit van Ella naar Kandy maakt, schijnt het iets rustiger te zijn.

Je kunt van tevoren een ticket reserveren, maar je kunt dit ook ter plekke doen zoals wij deden. Ga dan vroeg in de ochtend (wij waren er rond 08.00 uur) naar het treinstation om je treinkaartje te halen.

Voor een kaartje in de tweede klas betaalden wij 240 roepie per persoon.

Het is er erg druk dus een zitplaats bemachtigen kan een hele opgave zijn. Wanneer je geen zitplaats kunt bemachtigen, probeer dan een plekje te vinden zo dicht mogelijk bij de deuren zodat je lekker naar buiten kunt kijken.

Iedereen is lyrisch over deze treinreis, dus de verwachtingen zijn waarschijnlijk torenhoog. Ik vond het mooi, maar zelfs een tikkeltje tegenvallen omdat ik er zó veel van verwacht had. Begrijp me niet verkeerd, de reis is echt mooi en je rijdt uren door de mooie theeplant