11x to do in Sandakan, Maleisisch Borneo

by thatonetime
79 comments

In de zomermaanden van 2016 maakten wij een rondreis door het mooie Maleisië. Een reis met vele hoogtepunten als het onderwaterwereld ontdekken bij Tioman, street-art spotten op Penang en chillen op het strand van de Perhentians. Één van de dingen die we niet over wilden slaan was Borneo. In Sandakan gingen we op zoek naar de mooiste plekjes en wildlife.

Na al een aantal weken door het prachtige Maleisië te hebben gereisd, kwamen we aan op Maleisisch Borneo. Wij vlogen van Singapore naar Sandakan, het startpunt van onze reis op het eiland. Wat tips voor je bezoek aan Sandakan, lees je hier.


1. Sandakan town

Deze stad is één van de grootste van Sabah. In de stad vind je een aantal leuke restaurantjes, winkeltjes en kun je terecht voor een heerlijke massage. Het eten van seafood kun je hier goed doen. Je vindt er meerdere seafood-restaurants, ook buiten de stad. Vraag om je heen voor het beste foodtips.

Praktische info Sandakan Town

Sandakan heeft een vliegveld. Vanaf Kuala Lumpur of Kota Kinabalu kun je naar Sandakan vliegen. Het vliegveld van Sandakan is heel klein en stelt niet veel voor, dus verwacht er niet te veel van. Je kunt een taxi nemen voor een paar euro van het vliegveld naar de stad.

In Sandakan vind je meerdere hotels en hostels. Wij hadden van tevoren niets geboekt en hadden geen problemen om ter plekke overnachtingen te regelen.


2. Sandakan Heritage Trail

Sandakan is Sabah’s stad met de rijkste historie. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad, dan kun je de Heritage Trail lopen. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt je langs een aantal eeuwenoude plekken om je de geschiedenis van de stad te vertellen. Je start bij de oudste moskee van de stad; Masjid Jamek, je komt bijvoorbeeld langs het beroemde Agnes Keith House (van het boek ‘Land below the wind’) en bezoekt stilted houses. Bij het tourist office kun je een routebeschrijving halen.


3. Chinese temples

In en rondom Sandakan vind je meerdere Chinese tempels. Een aantal tempels hebben de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd, zoals de Sam Sing Kung. Het eerste hoofd van de Chinese gemeenschap doneerde een grote bel die nog steeds in de tempel te vinden is. Andere tempels in de buurt zijn bijvoorbeeld Tokong Kin Yam, Tham Kung Temple of Puu Joh Shih.


4. Turtle Islands

Wij besloten last-minute om naar Selingan Island te gaan en werd oprecht één van de mooiste ervaringen van onze reis. De eerste turtle hetchery van het land vind je hier op ruim een uur varen van Sandakan. Er is maar een beperkt aantal bezoekers wat het eiland kan en mag ontvangen, dus reserveer je kaartje op tijd. Éénmaal op het eiland kun je ten eerste genieten van de prachtige stranden en lekker snorkelen. ’s Nachts ga je er met een gids op uit om te bekijken hoe een reuzeschildpad eieren legt. Deze eieren worden meegenomen en begraven in de hetchery zodat ze zonder zorgen uit kunnen broeden. Het hoogtepunt van je bezoek is het vrijlaten van de pasgeboren schildpadjes, prachtig om te zien. 🙂

Praktische info

Een dergelijke tour is één nacht.

Per dag kunnen er maar een klein aantal bezoekers het eiland bezoeken, boek dus je kaartje op tijd.

Deze tour was niet goedkoop, dus ga er niet vanuit dat je voor een paar tientjes hierheen kunt gaan. Het is het zeker dubbel en dwars waard.

Het prachtige Turtle Island nabij Sandakan, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo

5. Lankayan

Dit prachtige eiland kun je bezoeken als je genoeg geld hebt in je portemonnee en als je zin hebt in een duik met zeeschildpadden, of als je geluk hebt met whale sharks. Op het eiland is maar één resort, met allemaal houten bungalows op het strand.

Praktische info

Je kunt het eiland bezoeken per vliegtuig of boot.

Indien je graag whale sharks wilt spotten, moet je heengaan tussen maart en mei.


6. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Veel toeristen die naar Sabah komen, komen voor de Orang Oetangs die je hier kunt aanschouwen. Bereid je dus voor op heel wat drukte. Dit opvangcentrum is sinds 1964 open en heeft al heel wat Orang Oetangs gered en opgevoed. Wanneer je het opvangcentrum bezoekt, kun je het beste rond een ‘feeding time’ komen. Op deze tijdstippen worden de dieren gevoederd. Denk eraan: de beesten leven semi-vrij in dit bos, waardoor het niet altijd betekent dat er Orang koetangs komen tijdens het voeren. En dat is juist een goed teken. Dat betekent dat het beest zelf voor eten kan zorgen.

Praktische info

Ga respectvol met de dieren om. Zowel de Orang Oetangs, maar natuurlijk ook de andere dieren die je er eventueel tegenkomt. Ga niet achter de dieren aan en probeer ze niet aan te raken.

De ticketcounter is open tussen 09.00 uur – 11.00 uur en tussen 14.00 uur – 15.30 uur.

Je betaalt 30 RM entree per persoon. Wanneer je een fototoestel mee wilt nemen, betaal je 10 RM extra.

De feeding times zijn om 10.00 uur en om 15.00 uur. Deze momenten zijn erg druk. Wil je een goed plekje op het platform, kom dan op tijd.

Je kunt het park bezoeken per taxi of met een shuttlebus die vanaf het centrum van Sandakan vertrekt. Hiervoor betaal je 20 RM.

Orang Oetans spotten in Sepilok, Maleisisch Borneo
Orang Oetans spotten in Sepilok, Maleisisch Borneo

7. Bornean Sun Bear Conservation Centre

Tegenover het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, vind je deze beren. Hoe toeristisch het bij Sepilok is, zo rustig en relaxt is het hier. Zo jammer, want het is zo leuk om hier rond te lopen en te leren over deze mooie, relatief onbekende beren. Wij deelden het park met slechts een handjevol andere bezoekers. Er lopen meerdere rangers rond die je met alle liefde van alles uitleggen over deze beesten. Ikzelf vond dit vele malen leuker om te bezoeken dan Sepilok en wordt naar mijn mening zwaar ondergewaardeerd. Ga zeker een bezoekje brengen, als je er toch bent.

Praktische info

De openingstijden zijn van 09.00 uur tot 15.30 uur.

Je betaalt ook hier 30 RM entree per persoon.

Wil je meer doen of helpen? Kijk dan eens naar de opties om te doneren, vrijwilligerswerk te doen of adopteer een beer.

Bornean Sun Bear Conservation Centre, Sandakan
Bornean Sun Bear Conservation Centre, Sandakan
Bornean Sun Bear Conservation Centre, Sandakan

8. Kinabatangan River

De langste rivier van Sabah is de Kinabatangan. Een tour naar de rivier is perfect voor het spotten van wildlife als verschillende soorten apen, vogels en wellicht spot je er wel een olifant. Er zijn meerdere plekken waar je aan het water kunt overnachten. Met een gids ga je dan, meerder malen, het water op met een bootje om op zoek te gaan naar wildlife. Wij maakten ook een nachtwandeling door de jungle. Super eng, maar al met al viel het reuze mee.

Praktische info

Wanneer je een tour regelt, wordt het vervoer geregeld. Vanuit Sandakan gaan er meerdere bussen naar de rivier.

Je verblijft praktisch in de jungle. Bereid je dus voor op veel muggen!

De rivier is 560 km lang. Er zijn meerdere plekken waar je een dergelijke tour kunt boeken. Bekijk wat goed bij je past en onderhandel over de prijs.

Kinabatangan River, Maleisisch Borneo
Kinabatangan River, Maleisisch Borneo
Kinabatangan River, Maleisisch Borneo

9. Gomantong Caves

Je vindt deze grotten nabij de Kinabantang River. De grotten zijn onderdeel van het Gomantong Forest Reserve. Overdag kun je er miljoenen vleermuizen spotten. Wanneer je de grot in de namiddag bezoekt, kun je aanschouwen hoe al deze vleermuizen de grot uitvliegen. Wanneer je de grot in wilt gaan, doe dan oude schoenen aan want ze worden zeker vies.

Praktische info

De entree voor de grot is 30 RM per persoon.

Al die miljoenen vleermuizen en andere beesten die er rondvliegen, laten hun kak achter op de grond. Dit trekt veel ongedierte aan en zorgt ervoor dat je als bezoeker vrijwel onmogelijk schoon uit de grot kunt komen.


10. Sandakan Memorial

De overblijfselen van de ellende van de Tweede Wereldoorlog vind je hier. Sandakan Memorial is één van de meest historische plekken. Het was ooit een Japans krijgsgevangenenkamp, waardoor zo’n 2700 mensen het leven verloren. Er waren maar zes mensen die dit hebben overleefd.


11. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Zo’n 25 km van Sepilok vind je deze opvang voor neusapen. Deze soort van de neusapen komt alleen voor op Borneo en hier heb je de kans om de apen van dichtbij te spotten. Hier zijn dagelijks meerdere feeding times, waar de apen (hopelijk) op afkomen.

Praktische info

Het park is open tussen 08.00 uur en 18.00 uur.

Je betaalt 30 RM entree per persoon. Wanneer je een fototoestel mee wilt nemen, betaal je 10 RM extra.

Er worden op twee platforms feeding sessions aangeboden. Op platform A is dit om 09.30 uur en 14.30 uur. Op platform B is dit om 11.30 uur en om 16.40 uur.

Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary in Sandakan

Ben jij wel eens in Sandakan geweest? Wat was jouw hoogtepunt van je reis?


Nieuwsgierig naar meer?

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Maleisië)

Money: kosten vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

10x to do in Penang, Maleisië

That One Time #1 | Die ene keer dat ik ratten op mij had lopen


Beginnen met de voorpret?

Check hier je opties om te verblijven in Sandakan.

Auto huren in Maleisië?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet

79 comments
0

You may also like

79 comments

Skincarebynaomi maart 30, 2019 - 2:54 pm

Wat een heerlijke beleving dat je zo dichtbij de dieren kan komen. Erg indrukwekkend

Reply
thatonetime maart 30, 2019 - 5:17 pm

Ja, echt heel erg gaaf! Het blijft bijzonder om de dieren in het echt te zien.

Reply
Eva maart 1, 2019 - 9:31 am

Turtle Islands en Sepilok waren mijn absolute favorieten tijdens mijn bezoek aan Sabah. De proboscis apen bezochten wij in het Bako NP in Sarawak.

Reply
thatonetime maart 3, 2019 - 10:25 am

Wij zijn niet in Sarawak geweest. Ben je ook bij de Sun Bears geweest?

Reply
kiki hasselton februari 23, 2019 - 9:33 am

oh, wat een heerlijke foto’s! Ik hoop hier ooit eens heen te gaan, dus bedankt voor de tips

Reply
thatonetime februari 23, 2019 - 10:03 pm

Graag gedaan! 🙂

Reply
Jenny februari 22, 2019 - 9:20 pm

Ik ben alleen in Sarawak geweest en niet in Sabah. Dit ziet er echter zo mooi uit…. Vooral de orang-oetans zijn tof (hoewel ik ze liever echt wild zie).

Reply
thatonetime februari 22, 2019 - 9:22 pm

Dat heb ik ook hoor! Ik zie ze ook het liefst in het wild. Dit was in het semi-wild maar toch. 😉

Reply
Marcella februari 22, 2019 - 4:09 pm

Wauw, wat een dieren…! Echt iets voor ons. Wauwww!
Marcella onlangs geplaatst…Dol op wildife – Dieren die ik zag tijdens onze reizenMy Profile

Reply
thatonetime februari 22, 2019 - 6:38 pm

Jullie gaan het vast en zeker fantastisch vinden!

Reply
Geke februari 21, 2019 - 7:56 pm

O fantastisch! Die apen ook. Erg leuk!

Reply
thatonetime februari 21, 2019 - 8:52 pm

Dankjewel!

Reply
Maaike | Travelbliss februari 21, 2019 - 9:28 am

Wat gaaf dat je hier bent geweest. Staat ook nog op mijn wensenlijstje! Mijn zoon en zijn vriendin zijn hier wel geweest en waren ook zo enthousiast over deze regio!

Reply
thatonetime februari 21, 2019 - 7:26 pm

Ik kan het je dan ook zeker aanraden!

Reply
Nadia februari 21, 2019 - 8:06 am

Turtle Island, dat lijkt me ook zo gaaf! Zowiezo vind ik al je foto’s gaaf, heerlijk om zo de wereld te kunnen zien!

Reply
thatonetime februari 21, 2019 - 8:41 am

Turtle Island is echt een hoogtepunt!

Reply
alexa februari 21, 2019 - 7:50 am

ahh wat onwijs gaaf dat je hier bent geweest & wat een goede tips!
alexa onlangs geplaatst…Date tip: Ga curlenMy Profile

Reply
thatonetime februari 21, 2019 - 8:39 am

Het was zeker gaaf! Echt genoeg te doen in de regio.

Reply
Liset februari 20, 2019 - 7:18 am

Leuk dat je tips geeft! Fijn als je hier heen gaat en nog niet weet wat je wilt gaan doen.

Reply
thatonetime februari 20, 2019 - 10:29 am

Dankjewel!

Reply
ingrid februari 19, 2019 - 9:32 pm

wat mooi is het daar. en al die dieren. super zeg

Reply
thatonetime februari 20, 2019 - 10:27 am

Het is er echt prachtig!

Reply
Manon februari 19, 2019 - 4:41 pm

Turtle Island lijkt me gaaf! Mooi om te zien dat ze zo respectvol met dieren omgaan.

Reply
thatonetime februari 20, 2019 - 10:23 am

Gelukkig wel. Ik vind het ook erg belangrijk dat het niet alleen als toeristisch en commercieel doeleinde wordt gebruikt maar dat het welzijn van de dieren voorop komt te staan.

Reply
<