11x to do in Sandakan, Maleisisch Borneo

by thatonetime
79 comments

In de zomermaanden van 2016 maakten wij een rondreis door het mooie Maleisië. Een reis met vele hoogtepunten als het onderwaterwereld ontdekken bij Tioman, street-art spotten op Penang en chillen op het strand van de Perhentians. Één van de dingen die we niet over wilden slaan was Borneo. In Sandakan gingen we op zoek naar de mooiste plekjes en wildlife.

Na al een aantal weken door het prachtige Maleisië te hebben gereisd, kwamen we aan op Maleisisch Borneo. Wij vlogen van Singapore naar Sandakan, het startpunt van onze reis op het eiland. Wat tips voor je bezoek aan Sandakan, lees je hier.


1. Sandakan town

Deze stad is één van de grootste van Sabah. In de stad vind je een aantal leuke restaurantjes, winkeltjes en kun je terecht voor een heerlijke massage. Het eten van seafood kun je hier goed doen. Je vindt er meerdere seafood-restaurants, ook buiten de stad. Vraag om je heen voor het beste foodtips.

Praktische info Sandakan Town

Sandakan heeft een vliegveld. Vanaf Kuala Lumpur of Kota Kinabalu kun je naar Sandakan vliegen. Het vliegveld van Sandakan is heel klein en stelt niet veel voor, dus verwacht er niet te veel van. Je kunt een taxi nemen voor een paar euro van het vliegveld naar de stad.

In Sandakan vind je meerdere hotels en hostels. Wij hadden van tevoren niets geboekt en hadden geen problemen om ter plekke overnachtingen te regelen.


2. Sandakan Heritage Trail

Sandakan is Sabah’s stad met de rijkste historie. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad, dan kun je de Heritage Trail lopen. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt je langs een aantal eeuwenoude plekken om je de geschiedenis van de stad te vertellen. Je start bij de oudste moskee van de stad; Masjid Jamek, je komt bijvoorbeeld langs het beroemde Agnes Keith House (van het boek ‘Land below the wind’) en bezoekt stilted houses. Bij het tourist office kun je een routebeschrijving halen.


3. Chinese temples

In en rondom Sandakan vind je meerdere Chinese tempels. Een aantal tempels hebben de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd, zoals de Sam Sing Kung. Het eerste hoofd van de Chinese gemeenschap doneerde een grote bel die nog steeds in de tempel te vinden is. Andere tempels in de buurt zijn bijvoorbeeld Tokong Kin Yam, Tham Kung Temple of Puu Joh Shih.


4. Turtle Islands

Wij besloten last-minute om naar Selingan Island te gaan en werd oprecht één van de mooiste ervaringen van onze reis. De eerste turtle hetchery van het land vind je hier op ruim een uur varen van Sandakan. Er is maar een beperkt aantal bezoekers wat het eiland kan en mag ontvangen, dus reserveer je kaartje op tijd. Éénmaal op het eiland kun je ten eerste genieten van de prachtige stranden en lekker snorkelen. ’s Nachts ga je er met een gids op uit om te bekijken hoe een reuzeschildpad eieren legt. Deze eieren worden meegenomen en begraven in de hetchery zodat ze zonder zorgen uit kunnen broeden. Het hoogtepunt van je bezoek is het vrijlaten van de pasgeboren schildpadjes, prachtig om te zien. 🙂

Praktische info

Een dergelijke tour is één nacht.

Per dag kunnen er maar een klein aantal bezoekers het eiland bezoeken, boek dus je kaartje op tijd.

Deze tour was niet goedkoop, dus ga er niet vanuit dat je voor een paar tientjes hierheen kunt gaan. Het is het zeker dubbel en dwars waard.

Het prachtige Turtle Island nabij Sandakan, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo
Het prachtige Turtle Island, Maleisisch Borneo