13 leuke plekjes om te bezoeken in Zeeland

by thatonetime
34 comments

Toerist in eigen land spelen is leuk, want er zijn zo veel leuke plekken in Nederland te vinden. Zeeland is een relatief onbekende provincie voor mij, maar vriendlief nam me een weekendje mee om de leukste plekken van Zeeland te ontdekken. Denk aan uitgestrekte stranden, pittoreske dorpjes en verse vis. Check hier wat de leukste plekjes zijn voor je eigen bezoek aan Zeeland.

Zeeland

Na onze werkdag rijden we op de vrijdagmiddag richting de andere kant van het land. Het voelt aan als een trip naar het buitenland, zo lang doen we erover om in Zeeland te komen. In de avond komen we aan in het knusse Middelburg en kan ons weekendje om het voor ons onbekende Zeeland te ontdekken beginnen.

De provincie Zeeland bestaat uit meerdere (schier)eilanden en grenst aan België. De provincie telt een kleine 400.000 inwoners.


1. Middelburg

De hoofdstad van de provincie Zeeland is Middelburg. Middelburg is een stad met ruim 40.000 inwoners en is een populaire vakantiebestemming en een ideale basis om Zeeland te ontdekken. Gelukkig is er ook genoeg in de stad zelf te ontdekken. Denk aan het beklimmen van de Lange Jan, het knusse stadsplein met het prachtige stadhuis of gewoon lekker ronddwalen door de knusse straten. En dat is nog maar een kleine greep uit de pracht van de stad.

Middelburg, Zeeland
Middelburg, Zeeland
Middelburg, Nederland


2. Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het park bestaat uit zowel zout als zoet water. Wanneer het vloed is, valt het grootste gedeelte onder water en wanneer het weer eb wordt, komt alles weer droog te liggen. Je vindt er vooral veel vogels en zeehonden. De regio is een populaire plek om te duiken. Er zijn een aantal bekende duikspots en de onderwaterwereld schijnt er erg divers te zijn.


3. Vlissingen

Denk aan zandstranden, een levendige binnenstad, mooie haven en interessante musea. Dat is Vlissingen. De stad telt 33.000 inwoners en wordt vooral in de zomermaanden drukbezocht door vele toeristen. Vlissingen heeft aan het strand een leuke boulevard, je kunt er rondvaarten doen door de haven en de stad heeft meerdere populaire musea, waarvan MuZeeum de bekendste is. Het is zeker een leuke stad om een bezoekje te brengen.

Vlissingen, Zeeland

4. Fort Rammekens

Ongeveer tien minuten buiten Vlissingen vind je Fort Rammekens. Je vindt het fort in het dorpje Ritthem en stamt uit 1547. Het is het oudste zeefort van West-Europa. Het was destijds gebouwd om de zeeroutes te beschermen en te controleren. Je moest hier langs om naar Middelburg te varen. Je kunt tegenwoordig het fort bezoeken (cash betalen).

Openingstijden: 12.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 3,00 per persoon. € 2,00 Kinderen t/m 12 jaar. Een rondleiding kost € 5,00 per persoon.

Fort Rammekens, Ritthem
Fort Rammekens, Zeeland

5. Zoutelande

Oké, ik heb Zoutelande alleen maar bezocht dankzij het liedje. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord, maar ik was toch benieuwd wat er zo bijzonder was aan Zoutelande. Zoutelande is blijkbaar onderdeel van de Zeeuwse Rivièra en wordt in de zomer een heuse badplaats. Toen wij er waren, was hier echter niets van voor te stellen en bezochten we een vrij dood dorp. Wel een goede plek om te fietsen en te wandelen.

Zoutelande, Zeeland

6. Westkapelle

Dit dorpje vind je vlakbij Zoutelande en telt ongeveer 2500 inwoners. Westkapelle is bekend dankzij het Hoge Licht, de vuurtoren en het interessante oorlogsmuseum. Daarnaast is het dorp een leuke plek om te wandelen en te fietsen op de dijk of lekker te lunchen bij een strandpaviljoen.

Oorlogsmuseum, Westkapelle

7. Kapelle

Kapelle is een dorp met ongeveer 7000 inwoners. Ik heb het dorp zelf niet bezocht, maar wordt wel aangeraden. De eerste sporen van het dorp dateren uit de Romeinse tijd. Redenen om Kapelle te bezoeken zijn het kasteel van Maalstede, de spoorlijn, het Fruitteeltmuseum, de (enige) Franse Militaire begraafplaats. Er komen ook een aantal beroemde mensen uit Kapelle, zoals Jan Peter Balkenende en Annie M.G. Schmidt.


8. Domburg

Ik bezocht Domburg al eens in de zomer en nu deed ik het opnieuw in de winter. Een wereld van verschil, maar je merkt direct dat Domburg toeristisch is dankzij het aantal winkels, eettentjes en campings. Het dorp telt maar 1500 inwoners, maar word meestal overspoeld met toeristen. Het is één van de oudste badplaatsen van het land en een kunstenaarskolonie. Bekende schilders als Piet Mondriaan en Toorop kwamen speciaal naar Domburg voor het bijzondere licht.

Domburg, Zeeland

9. Goes

Goes is een stad op het schiereiland Zuid-Beveland. De stad heeft meer dan 25.000 inwoners en is een wordt ook wel ‘Hoes Hanzestad’ genoemd. Wij hadden helaas te weinig tijd om de stad te bezoeken, maar het schijnt een goede plek te zijn om te winkelen en je te vermaken. Denk aan de stoomtrein, de Goese Golf, musea en kerken, molens en Slot Oostende.


10. Veere

Wij sloten onze trip naar Zeeland af in Veere en dit bleek een goede afsluiter van onze trip te zijn. Dit kleine historische dorp telt 1500 inwoners en ontstond in de 13e eeuw als havenstad. Tegenwoordig telt dit dorp meerdere monumenten, zoals de Grote kerk, de Schotse huizen, het Stadhuis en de Campveerse toren. Daarnaast vind je er leuke winkeltjes en restaurantjes. Veere is zeker een bezoekje waard.

Veere, Zeeland
Veere, Nederland

11. Terneuzen

Terneuzen is één van de laatste plaatsen die stadsrechten heeft gekregen en telt inmiddels 25.000 inwoners. Het is een goede plek om te winkelen en een avondje uit te gaan. De stad heeft een rijke geschiedenis in de scheepvaart. De stad kent historische plekjes en is leuk om rond te dwalen.


12. De Deltawerken

Wellicht zegt de Waternoodsramp van 1953 je iets? Juist, dat is dus hier in Zeeland. In de nacht van 31 januari op 1 februari verraste de oceaan Zeeland met deze onaangename verrassing. Dankzij een stormvloed en springtij steeg het water van de Noordzee extreem, waardoor veel mensen overleden. Dit was genoeg reden om iets te doen aan de kustverbetering, waaruit de Deltawerken resulteerden. De Deltawerken bestaan uit 13 onderdelen, die samen de grootste stormvloedkering ter wereld vormen.


13. Overnachten in Zeeland

Middelburg is een ideale basis om Zeeland te ontdekken en telt vele hotels en b&b’s. Hieronder zet ik een aantal toffe overnachtingen voor je op een rij.

$$$ – Boutique hotel the Roosevelt

$$ – Amadore Hotel Restaurant Arneville (hier verbleven wij)

$- Budget hotel Le Beau Rivage

Middelburg, Zeeland

Nieuwsgierig naar meer?

10x te doen in Alkmaar

Rotterdam: 11x doen tijdens je weekendje weg

Amersfoort: 9x doen in deze historische stad

Tip van Judith : Wandelen in Noord-Brabant: de Moerputten

♥ Janet