13 leuke plekjes om te bezoeken in Zeeland

by thatonetime
35 comments

Toerist in eigen land spelen is leuk, want er zijn zo veel leuke plekken in Nederland te vinden. Zeeland is een relatief onbekende provincie voor mij, maar vriendlief nam me een weekendje mee om de leukste plekken van Zeeland te ontdekken. Denk aan uitgestrekte stranden, pittoreske dorpjes en verse vis. Check hier wat de leukste plekjes zijn voor je eigen bezoek aan Zeeland.

Zeeland

Na onze werkdag rijden we op de vrijdagmiddag richting de andere kant van het land. Het voelt aan als een trip naar het buitenland, zo lang doen we erover om in Zeeland te komen. In de avond komen we aan in het knusse Middelburg en kan ons weekendje om het voor ons onbekende Zeeland te ontdekken beginnen.

De provincie Zeeland bestaat uit meerdere (schier)eilanden en grenst aan België. De provincie telt een kleine 400.000 inwoners.


1. Middelburg

De hoofdstad van de provincie Zeeland is Middelburg. Middelburg is een stad met ruim 40.000 inwoners en is een populaire vakantiebestemming en een ideale basis om Zeeland te ontdekken. Gelukkig is er ook genoeg in de stad zelf te ontdekken. Denk aan het beklimmen van de Lange Jan, het knusse stadsplein met het prachtige stadhuis of gewoon lekker ronddwalen door de knusse straten. En dat is nog maar een kleine greep uit de pracht van de stad.

Middelburg, Zeeland
Middelburg, Zeeland
Middelburg, Nederland


2. Oosterschelde

De Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland. Het park bestaat uit zowel zout als zoet water. Wanneer het vloed is, valt het grootste gedeelte onder water en wanneer het weer eb wordt, komt alles weer droog te liggen. Je vindt er vooral veel vogels en zeehonden. De regio is een populaire plek om te duiken. Er zijn een aantal bekende duikspots en de onderwaterwereld schijnt er erg divers te zijn.


3. Vlissingen

Denk aan zandstranden, een levendige binnenstad, mooie haven en interessante musea. Dat is Vlissingen. De stad telt 33.000 inwoners en wordt vooral in de zomermaanden drukbezocht door vele toeristen. Vlissingen heeft aan het strand een leuke boulevard, je kunt er rondvaarten doen door de haven en de stad heeft meerdere populaire musea, waarvan MuZeeum de bekendste is. Het is zeker een leuke stad om een bezoekje te brengen.

Vlissingen, Zeeland

4. Fort Rammekens

Ongeveer tien minuten buiten Vlissingen vind je Fort Rammekens. Je vindt het fort in het dorpje Ritthem en stamt uit 1547. Het is het oudste zeefort van West-Europa. Het was destijds gebouwd om de zeeroutes te beschermen en te controleren. Je moest hier langs om naar Middelburg te varen. Je kunt tegenwoordig het fort bezoeken (cash betalen).

Openingstijden: 12.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 3,00 per persoon. € 2,00 Kinderen t/m 12 jaar. Een rondleiding kost € 5,00 per persoon.

Fort Rammekens, Ritthem
Fort Rammekens, Zeeland

5. Zoutelande

Oké, ik heb Zoutelande alleen maar bezocht dankzij het liedje. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord, maar ik was toch benieuwd wat er zo bijzonder was aan Zoutelande. Zoutelande is blijkbaar onderdeel van de Zeeuwse Rivièra en wordt in de zomer een heuse badplaats. Toen wij er waren, was hier echter niets van voor te stellen en bezochten we een vrij dood dorp. Wel een goede plek om te fietsen en te wandelen.

Zoutelande, Zeeland

6. Westkapelle

Dit dorpje vind je vlakbij Zoutelande en telt ongeveer 2500 inwoners. Westkapelle is bekend dankzij het Hoge Licht, de vuurtoren en het interessante oorlogsmuseum. Daarnaast is het dorp een leuke plek om te wandelen en te fietsen op de dijk of lekker te lunchen bij een strandpaviljoen.

Oorlogsmuseum, Westkapelle

7. Kapelle

Kapelle is een dorp met ongeveer 7000 inwoners. Ik heb het dorp zelf niet bezocht, maar wordt wel aangeraden. De eerste sporen van het dorp dateren uit de Romeinse tijd. Redenen om Kapelle te bezoeken zijn het kasteel van Maalstede, de spoorlijn, het Fruitteeltmuseum, de (enige) Franse Militaire begraafplaats. Er komen ook een aantal beroemde mensen uit Kapelle, zoals Jan Peter Balkenende en Annie M.G. Schmidt.


8. Domburg

Ik bezocht Domburg al eens in de zomer en nu deed ik het opnieuw in de winter. Een wereld van verschil, maar je merkt direct dat Domburg toeristisch is dankzij het aantal winkels, eettentjes en campings. Het dorp telt maar 1500 inwoners, maar word meestal overspoeld met toeristen. Het is één van de oudste badplaatsen van het land en een kunstenaarskolonie. Bekende schilders als Piet Mondriaan en Toorop kwamen speciaal naar Domburg voor het bijzondere licht.

Domburg, Zeeland

9. Goes

Goes is een stad op het schiereiland Zuid-Beveland. De stad heeft meer dan 25.000 inwoners en is een wordt ook wel ‘Hoes Hanzestad’ genoemd. Wij hadden helaas te weinig tijd om de stad te bezoeken, maar het schijnt een goede plek te zijn om te winkelen en je te vermaken. Denk aan de stoomtrein, de Goese Golf, musea en kerken, molens en Slot Oostende.


10. Veere

Wij sloten onze trip naar Zeeland af in Veere en dit bleek een goede afsluiter van onze trip te zijn. Dit kleine historische dorp telt 1500 inwoners en ontstond in de 13e eeuw als havenstad. Tegenwoordig telt dit dorp meerdere monumenten, zoals de Grote kerk, de Schotse huizen, het Stadhuis en de Campveerse toren. Daarnaast vind je er leuke winkeltjes en restaurantjes. Veere is zeker een bezoekje waard.

Veere, Zeeland
Veere, Nederland

11. Terneuzen

Terneuzen is één van de laatste plaatsen die stadsrechten heeft gekregen en telt inmiddels 25.000 inwoners. Het is een goede plek om te winkelen en een avondje uit te gaan. De stad heeft een rijke geschiedenis in de scheepvaart. De stad kent historische plekjes en is leuk om rond te dwalen.


12. De Deltawerken

Wellicht zegt de Waternoodsramp van 1953 je iets? Juist, dat is dus hier in Zeeland. In de nacht van 31 januari op 1 februari verraste de oceaan Zeeland met deze onaangename verrassing. Dankzij een stormvloed en springtij steeg het water van de Noordzee extreem, waardoor veel mensen overleden. Dit was genoeg reden om iets te doen aan de kustverbetering, waaruit de Deltawerken resulteerden. De Deltawerken bestaan uit 13 onderdelen, die samen de grootste stormvloedkering ter wereld vormen.

Benieuwd naar de tips van Your Travel Guide? Check hier welke toffe plekjes in Walcheren, Zeeland je nog meer kunt bezoeken.


13. Overnachten in Zeeland

Middelburg is een ideale basis om Zeeland te ontdekken en telt vele hotels en b&b’s. Hieronder zet ik een aantal toffe overnachtingen voor je op een rij.

$$$ – Boutique hotel the Roosevelt

$$ – Amadore Hotel Restaurant Arneville (hier verbleven wij)

$- Budget hotel Le Beau Rivage

Middelburg, Zeeland

Nieuwsgierig naar meer?

Zutphen: 26x zien en doen in deze historische hanzestad

De Veluwe: 20 leuke plekjes die je bezocht moet hebben

15x zien en doen in Asten en omgevnig, Noord-Brabant

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

15x zien en doen in Almelo en omgeving

10x te doen in Alkmaar

Rotterdam: 11x doen tijdens je weekendje weg

15x te doen in Leiden, Nederland

Amersfoort: 9x doen in deze historische stad

Tip van Judith : Wandelen in Noord-Brabant: de Moerputten

♥ Janet

You may also like

35 comments

Sanne 7 april 2020 - 10:34

Ondanks dat ik zelf ook pal aan het strand woon, kom ik graag in Zeeland. Middelburg is een stad die ik pas recent ontdekte maar ook Zierikzee en Veere zijn favoriet!
Sanne onlangs geplaatst…Dompel je onder in cultuur in oude stad Krakau + videoMy Profile

Reply
thatonetime 31 mei 2020 - 11:23

Dat snap ik helemaal.

Reply
Ellen 6 augustus 2020 - 19:51

Ik mis de mooiste en het leukste stadje nl Zierikzee!!

Reply
Yvonne 31 maart 2020 - 14:49

Haha, dat kan ik me nog herinneren van toen ik in Groningen woonde en in Zeeland ging stage lopen (op een camping).. dat de reis er naartoe zo enorm lang duurde.. dat je inderdaad het gevoel hebt dat je naar het buitenland gaat. Wat een mooie plekjes hebben jullie bezocht! Ik wil er ook wel weer eens terug. 🙂

Reply
thatonetime 1 april 2020 - 19:40

Haha dat kan ik me heel goed voorstellen, van Groningen naar Zeeland is ook nog wel een stuk zeg!

Reply
Eva Hopstaken 3 maart 2020 - 07:53

Afgelopen zomer spendeerden we een paar dagen in een vakantiehuis in Wemeldinge. Ook een leuk plaatsje en vlakbij Goes dat je in je artikel noemde.

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 16:51

Bedankt voor je aanvulling, ik heb nog nooit van dat plekje gehoord. 🙂

Reply
corrina wassenaar 24 februari 2020 - 09:28

Nederland heeft zoveel mooi te bieden daar hoef je echt niet ver weg voor te gaan
We zijn zelf ook al regelmatig in zeeland geweest
Mooie geschreven leuke tips

Reply
thatonetime 16 maart 2020 - 17:47

Dankjewel! Je hebt helemaal gelijk… Nederland is ook prachtig! 🙂

Reply
R 12 februari 2020 - 15:33

Ik mis brouwershaven op het lijstje…is echt een mooi dorpje met een paar kleine standjes in de buurt, een hertenkamp en een paar leuke restaurants/ terrasjes. Wel druk in het toeristen seizoen

Reply
thatonetime 12 februari 2020 - 17:12

Wat een leuke aanvulling, dankjewel! Ik ken de plek niet, maar komt zeker op de lijst voor een volgende keer.

Reply
Anouk 29 januari 2020 - 01:16

Leuk! Er is zoveel te ontdekken in Nederland. Ik herinner met het leuke HoneyPie met alle lekkere taarten in Middelburg en Veere was eens onderdeel van mijn route tijdens mijn fietsvakantie door Nederland. Dat fort lijkt me bijzonder om te bezoeken, ik houd wel van plekken met een interessante geschiedenis.
Anouk onlangs geplaatst…Costa Rica en cultuur: het leven op het plattelandMy Profile

Reply
thatonetime 30 januari 2020 - 08:26

Oh wat leuk om te lezen. HoneyPie klinkt heerlijk, maar ik ken het niet jammer genoeg. Wat een gemis.. 😉

Reply
Marcha 28 januari 2020 - 17:59

Zeeland, zo’n heerlijke provincie! Ik woon in Limburg waar ik het prachtig vind, maar het enige dat ik zou wensen is een zee 🙂 Ik heb Middelburg ook wel op het lijstje staan, dat lijkt me een gemoedelijke en mooie stad. Toch maar eens die kant op!

Reply
thatonetime 30 januari 2020 - 08:24

Je hebt helemaal gelijk wat betreft Middelburg, het is inderdaad gemoedelijk en erg leuk om eens te wandelen.

Reply
Diana 27 januari 2020 - 11:17

Zeeland is echt een fijne provincie om te bezoeken. In de zomer ben ik er regelmatig te vinden op het strand. Vanuit Breda is dit erg gemakkelijk te rijden. Vele steden en dorpjes die je opnoemt heb ik al bezocht, maar wel lang geleden. Wordt dus eens tijd om ze opnieuw te gaan bezoeken 🙂
Diana onlangs geplaatst…Wandelen in de Malpie: een prachtig stukje natuurMy Profile

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 11:22

Oh ja leuk.. toen wij er waren was het dus nog vrij rustig, maar ik wil ook wel eens terug in de zomer.

Reply
Linda 26 januari 2020 - 19:19

Ik heb hiervan Veere, Middelburg en Domburg bezocht. Vlissingen ook, maar toen was ik echt nog te jong om daar nog iets van te weten. Ik vond Veere zo’n leuke plek! Ik ga graag nog eens terug naar Zeeland om meer te zien. En door het liedje ben ik ook wel benieuwd naar Zoutelande haha

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 11:27

Haha nou, ik vond Zoutelande dus niet heel veel voorstellen.. maar ik hoor dat het in de zomer dus een wereld van verschil is.

Reply
Esther 26 januari 2020 - 09:25

Vroeger gingen wij regelmatig in Zeeland op vakantie en ik vond het er heerlijk. Ik ken dan ook best wat mooie plekjes daar. Een aantal van jouw lijstje zijn nog onbekend, dus wie weet voor een volgend bezoek aan Zeeland!
Esther onlangs geplaatst…Rondreis Tanzania | Een prachtige route vol wildlife en cultuurMy Profile

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 11:29

Het was voor mij vrij onbekend, maar ik vond het best leuk hoor.. inderdaad mooie plekjes.

Reply
Jenny 24 januari 2020 - 20:52

Zeeland is heerlijk! Ik ben aan het twijfelen om er eind van de week weer heen te gaan – maar de weersvoorspelling is ruk.

Van de zomer wil ik weer vaker gaan duiken.

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 16:20

Oh leuk! Ik ga de komende tijd niet meer terug denk ik.. misschien weer eens in de zomer.

Reply
Cynthia 24 januari 2020 - 20:31

Ik ben zo’n beetje de eerste 15 jaar van mijn leven op vakantie in Zoutelande geweest. In de zomer is het er erg druk en gezellig. Vanwege het jeugdsentiment komen we er nog vaak. Al zitten we tegenwoordig vaak in een appartement in Westkapelle. In Zeeland kun je heerlijk tot rust komen, vind ik.
Cynthia onlangs geplaatst…5x Onze Favoriete PrentenboekenMy Profile

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 16:22

Oh wat leuk om te horen.. bij ons was het dus erg rustig, maar ik ben erg benieuwd hoe het dan in de zomer is. Het lijkt me dan een stuk gezelliger!

Reply
Kelly 24 januari 2020 - 18:24

Ik ben ooit een dagje in Middelburg geweest en was echt positief verrast! Domburg vind ik trouwens ook heel erg leuk. Ik heb vroeger ook Port Zelande bezocht met mijn ouders en broer…het heeft een week geregend en ik vond er niets aan, haha. Neeltje Jans kon mij eerlijk gezegd ook niet bekoren 😉 Toch zou ik graag meer willen ontdekken van Zeeland maar dan wel graag met mooi weer 🙂

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 16:23

Haha dat snap ik wel een beetje.. Als ik terugga, dan wil ik dit ook graag doen met mooi weer.

Reply
Wanda 24 januari 2020 - 17:48

Ik ben nog maar 1 keer een dagje in Zeeland geweest en dat toen in Renesse, maar het staat zeker op mijn lijstje om een keer voor een weekje naar toe te gaan. Vooral Middelburg en Veere lijken me erg mooi om rond te slenteren.
Wanda onlangs geplaatst…Reactie op De mooiste plekjes in de stad Groningen door VillasapphoMy Profile

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 16:25

Renesse ben ik nog nooit geweest (hoewel we het vroeger wel eens hebben overwogen om op zuipvakantie te gaan, maar verder dan dat niet).. Middelbrug en Veere zijn beiden erg leuk om een dagje heen te gaan.

Reply
Aniek 24 januari 2020 - 13:55

Leuk om te lezen! Ik heb veel van deze plekken al eens bezocht, omdat ik veel heb gezeild in Zeeland. Ik vond Veerre altijd een leuk plaatsje!
Aniek onlangs geplaatst…Aad Struijs Persprijs 2020 voor ‘In de voetsporen van het sneeuwluipaard’My Profile

Reply
thatonetime 28 januari 2020 - 16:26

Oh wat leuk!

Reply
Sanne 23 januari 2020 - 11:13

Zeeland is inderdaad prachtig. Naar zoutelande en Vlissingen ben ik al geweest. De rest kende ik nog niet.

Reply
Kim 23 januari 2020 - 10:22

Wij houden van Zeeland! Afgelopen jaren hebben we regelmatig onze vakantie daar doorgebracht, heerlijk! Wat ook leuk om te bekijken is zijn de vuurtorens. Zo hebben wij de vuurtoren van Burgh-Haamstede bekeken (helaas kun je daar niet in). Dit is tevens de vuurtoren welke gebruikt is voor het gulden biljet (van vroeger dus hahaha).
Kim onlangs geplaatst…Boekbespreking – Het Nieuwe SpookhuisMy Profile

Reply
lodi 23 januari 2020 - 10:01

Ik ben dus nog nooit in Zeeland geweest terwijl het er zo mooi is, ik heb ook vriendinnen die hier vandaan komen dus ik moet gewoon eens heen, en eerlijk ik zou ook even naar Zoutelande gaan, alleen maar om te zien 🙂 Goed tips en mooie foto’s.

Reply
rachel 23 januari 2020 - 09:29

weer zoon mooie plek!! en goed te doen lijkt mij en er is ook genoeg te doen en te zien
rachel onlangs geplaatst…Dais goes comfi!My Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More