14 bezienswaardigheden voor je bezoek aan Brugge, België

by thatonetime
25 comments
Brugge

Ik loop door de smalle, kronkelende steegjes. De bloemen staan volop in bloem en de bijen hebben vrij spel in deze perfecte omstandigheden. De was hangt buiten te drogen en de mensen lopen vrolijk vluitend voorbij. Ik loop langs drukke terrasjes waar men geniet van een warme wafel met aardbeien of een speciaalbiertje. Spontaan krijg ik honger van de indringende geur van verse wafels. Ik sta sprakeloos te kijken naar de Middeleeuwse gebouwen, terwijl ik me wederom bedenk hoe mooi onze wereld is. En dat zo dicht bij huis…Brugge.

Een week roadtrippen door België. Het is een spontaan idee, maar daarom des te leuker. We verruilen het grote Antwerpen voor het knusse en pittoreske Brugge. Zo voelt het gelijk aan als wij de stad binnen rijden. Nauwe straten, mooie gevels en stadsgrachten; dat is mijn eerste indruk van Brugge.

Brugge

Brugge is een Middeleeuwse stad en staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het stadscentrum val je van de ene pracht in de andere. Van indrukwekkende gebouwen tot fotogenieke grachten die dwars door de stad lopen en van gezellige stadspleinen vol bedrijvigheid tot rustgevende hofjes.

Brugge heeft een rijke geschiedenis; de eerste tekenen van de stad stammen uit de tweede eeuw. Brugge werd een aantal eeuwen gezien als de economische hoofdstad van Noordwest-Europa. Hier werd ook het eerste beursgebouw ter wereld geplaatst. De 14e eeuw werd ook wel als ‘de gouden eeuw van Brugge’ gezien, waarbij het voortvarend ging met de stad en een aantal prominente kunstenaars en architecten aantrok wat erg gustig was voor de architectuur (en daardoor het aanzicht) van de stad.

In de 15e eeuw nam Antwerpen de rol van economische hoofdstad over, wat niet zo gunstig was voor de stad Brugge. De stad bereikte een dieptepunt en raakte in verval. Later in de negentiende werd Brugge weer onder de aandacht gebracht door een aantal schrijvers. Er werd geschreven over een mysterieuze stad, wat veel interesse opwekte. Hierna ging het gelukkig weer bergopwaarts voor de stad en werd steeds populairder onder de reizigers. De stad kwam de Tweede Wereldoorlog goed door en bleef vrijwel geheel bespaard.

De binnenstad van Brugge staat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht.

Te doen in brugge

Brugge wordt gezien als een fotogenieke, romantische en historische stad met veel cultureel erfgoed. Dit erfgoed is ook nog eens vrij goed bewaard gebleven, genoeg te zien dus.

1. Boottocht door de Brugse reien

Je kunt Brugge eigenlijk niet verlaten zonder een boottocht gedaan te hebben. Dwars door het stadscentrum vind je de grachten van de stad, ook wel de Brugse reien genoemd, en jij kunt via deze grachten de stad leren kennen. Dobberend over het water, met her en der wat ronddwalende zwanen, kun je binnen een half uur veel bijleren over de geschiedenis van Brugge, indrukwekkende plekjes en leuke feitjes. Tijdens je boottochtje kun je bijvoorbeeld een kiekje schieten van de Rozenhoedkaai; het meest gefotografeerde plekje van de stad.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 10,00 per persoon. Kinderen onder de elf jaar betalen € 6,00 per persoon.

de Brugse reien
Brugge vanaf het water

2. Het Belfort

Op de Grote Markt vind je de immense 83 meter hoge toren. Vroeger stonden hier een aantal markthalletjes, maar in de dertiende eeuw werd er een stenen toren geplaatst. Het brandde ooit volledig af, maar gelukkig werd er een nieuwe toren gebouwd; het Belfort. Op zich is er binnen niet heel veel te zien, maar het is sowieso een bezoek waard en de 366 treden te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 12,00 per persoon. Kinderen onder de vijf jaren zijn gratis.

Er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk het Belfort betreden, in het hoogseizoen kunnen er dus lange rijen ontstaan.


3. De Grote Markt en andere pleinen

Dit marktplein is het middelpunt van de stad. Niet alleen dankzij het Belfort, maar waar je ook kijkt vind je mooie trapgevels, Middeleeuwse bouwwerken, mooie standbeelden en gezellige huisjes. Voor mooie panorama aanzichten moet je hier zijn. 360 graden aan mooiheid. Ook is dit een gezellige plek om een terrasje te pakken voor een biertje of een hapje.

Brugge beschikt over nog meer indrukwekkende pleinen, zoals Burg. Hier vind je onder andere de burgerlijke griffie en de Heilig Bloedbasiliek. Een andere optie is de Vismarkt. Hier wordt al eeuwenlang verse vis verkocht. Tegenwoordig kun je hier nog steeds van woensdag tot en met zaterdag terecht voor een verse vis.


4. Onze Lieve Vrouwekerk

Deze kerk is één van de oudste kerken van de stad en één van de hoogste gebouwen van België. Hierdoor is het een toeristische trekpleister geworden. Daarnaast heeft de kerk veel bekendheid gekregen omdat je er veel kunstwerken kunt aanschouwen (waaronder een bekend werk van Michelangelo) en omdat Maria van Bourgondië en Karel de Stoute hier ligt begraven.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur tot 17.00 uur. Op zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 6,00 per persoon. Kinderen onder de 17 jaar kunnen gratis naar binnen.

De kerk kun je kosteloos bezoeken. Om de kustwerken en andere bezienswaardigheden te kunnen aanschouwen, moet je bovenstaande entree betalen.


5. Het Begijnhof

Officieel het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ genoemd vond ik één van de mooiste plekjes van de stad. Denk aan witgeschildere gevels en omringd door water en veel groen. Ondanks dat veel toeristen deze plek aandoen, straalt het toch rust en reinheid uit. Het begijnhof werd gesticht in 1245 en werd het dus bewoord door de begijnen. Tegenwoordig wonen er zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande vrouwen.

Één van deze huisjes is omgetoverd tot museum en kun je bezoeken als je wilt weten hoe de Begijntjes vroeger leefden. Dit kleine museum vind je vlakbij de ingang van het Begijnhof en wordt ’t Begijnhuisje genoemd.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 2,00 per persoon. Kinderen onder de 12 jaar €1,00. Kinderen onder de zeven jaar zijn gratis.