5x te doen in Negombo, Sri Lanka

by thatonetime
70 comments

Negombo was het startpunt van onze reis door Sri Lanka. Voor velen is dit zowel het begin- als het eindpunt van hun reis. Wat er te doen is in Negombo en tips voor je bezoek, vind je hier.

Negombo

Als je naar Sri Lanka gaat, kom je hoogstwaarschijnlijk aan op Colombo Bandaranaike Airport. Dit vliegveld ligt ongeveer 20 kilometer van zowel Colombo als Negombo. Omdat velen Negombo fijner vinden dan Colombo, wordt de reis hier vaak gestart. Veel reizigers slaan Colombo zelfs helemaal over, omdat Negombo een stuk kleiner (maar ong. 120.000 inwoners), minder druk en gemoedelijker is. Wij waren de eerste twee dagen van onze reis in Negombo.

1. Fietstocht door Negombo

Één van de leukste dingen om te doen in Negombo is fietsend de stad verkennen. Het is opvallend hoeveel fietsen er in Sri Lanka te vinden zijn. Gezien de historie met Nederland (het is ooit een kolonie van Nederland geweest) zou je denken dat de fietscultuur vanuit Nederland is overgewaaid. Niets is minder waar. ‘Vroeger’ was het voor mensen heel erg duur om een vervoersmiddel aan te schaffen. Waar nu iedereen wel een tuktuk heeft, was dit dus niet altijd het geval. Omdat dit destijds zo duur was, kochten de mensen massaal fietsen om toch wat gemakkelijker van A naar B te kunnen komen.

Wij gingen na aankomst vrijwel gelijk op pad met de fiets. De fietsen waren niet fantastisch, maar het fietst. Fietsen door de steegjes van de stad, langs de stranden en de winkeltjes. Dat is toch fantastisch om je reis zo te beginnen en de Sri Lankaanse cultuur op die manier op te kunnen snuiven.

Straatleven in Negombo, Sri Lanka

2. Fish market 

Één van de hoogtepunten van Negombo is de vismarkt. Veel mensen, zowel toeristen als locals komen op de vismarkt af. De vismarkt is iets wat je gezien moet hebben, maar ook iets waar je niet te lang moet blijven. De geur is vreselijk, maar ik vind het wel heel tof om te zien hoe iedereen de vangst van de dag probeert te verkopen. Buiten op het strand vind je allemaal vis uitgestald op kleedjes wat in de zon ligt te drogen. Om de vismarkt heen vind je ook allerlei kleine winkeltjes en marktkraampjes. Naast je verse vis kun je hier dus ook terecht voor je verse groenten.

Fish market in Negombo, Sri Lanka

3. Negombo lagoon

Misschien nog wel leuker dan de vismarkt zelf, is de Negombo Lagoon. Hier zie je alle vissers in actie. Het is hier een komen en gaan van vissersbootjes. Je kunt langs de lagune fietsen of wandelen. Als je de tijd hebt, maak dan een boottocht over de lagune.

Negombo Lagoon, Sri Lanka

4. Dutch Fort 

Bij de lagoon en de vismarkt is ook een oud Nederlands stukje geschiedenis te vinden. Ooit stond hier een Nederlands fort. Tegenwoordig zie je hier vrijwel niets meer van, omdat er hedendaags een gevangenis gevestigd is wat je niet mag bezoeken. Wij wisten dit natuurlijk niet en waren al binnen de hekken van de gevangenis voordat we toch vriendelijk verzocht werden om de gevangenis te verlaten. Van buitenaf kun je alleen nog een aantal muren zien. Verder stelt het niet veel meer voor. Als je in de buurt bent, kun je even langslopen.


5. Negombo beach

Je eerste ontmoeting met Sri Lankaanse stranden zal waarschijnlijk hier zijn. Hoewel het strand hier niet fantastisch is, verre van zelfs (lees: rotzooi), is het toch fijn om na een lange vlucht even bij te komen op het strand met een drankje in je hand. Dat zorgt toch wel gelijk voor een vakantiegevoel.

Negombo Beach, Sri Lanka

Praktische info Negombo

Wij verbleven in het guesthouse