5x te doen in Negombo, Sri Lanka

Negombo was het startpunt van onze reis door Sri Lanka. Voor velen is dit zowel het begin- als het eindpunt van hun reis. Wat er te doen is in Negombo en tips voor je bezoek, vind je hier.

Negombo

Als je naar Sri Lanka gaat, kom je hoogstwaarschijnlijk aan op Colombo Bandaranaike Airport. Dit vliegveld ligt ongeveer 20 kilometer van zowel Colombo als Negombo. Omdat velen Negombo fijner vinden dan Colombo, wordt de reis hier vaak gestart. Veel reizigers slaan Colombo zelfs helemaal over, omdat Negombo een stuk kleiner (maar ong. 120.000 inwoners), minder druk en gemoedelijker is. Wij waren de eerste twee dagen van onze reis in Negombo.

1. Fietstocht door Negombo

Één van de leukste dingen om te doen in Negombo is fietsend de stad verkennen. Het is opvallend hoeveel fietsen er in Sri Lanka te vinden zijn. Gezien de historie met Nederland (het is ooit een kolonie van Nederland geweest) zou je denken dat de fietscultuur vanuit Nederland is overgewaaid. Niets is minder waar. ‘Vroeger’ was het voor mensen heel erg duur om een vervoersmiddel aan te schaffen. Waar nu iedereen wel een tuktuk heeft, was dit dus niet altijd het geval. Omdat dit destijds zo duur was, kochten de mensen massaal fietsen om toch wat gemakkelijker van A naar B te kunnen komen.

Wij gingen na aankomst vrijwel gelijk op pad met de fiets. De fietsen waren niet fantastisch, maar het fietst. Fietsen door de steegjes van de stad, langs de stranden en de winkeltjes. Dat is toch fantastisch om je reis zo te beginnen en de Sri Lankaanse cultuur op die manier op te kunnen snuiven.

Straatleven in Negombo, Sri Lanka

2. Fish market 

Één van de hoogtepunten van Negombo is de vismarkt. Veel mensen, zowel toeristen als locals komen op de vismarkt af. De vismarkt is iets wat je gezien moet hebben, maar ook iets waar je niet te lang moet blijven. De geur is vreselijk, maar ik vind het wel heel tof om te zien hoe iedereen de vangst van de dag probeert te verkopen. Buiten op het strand vind je allemaal vis uitgestald op kleedjes wat in de zon ligt te drogen. Om de vismarkt heen vind je ook allerlei kleine winkeltjes en marktkraampjes. Naast je verse vis kun je hier dus ook terecht voor je verse groenten.

Fish market in Negombo, Sri Lanka

3. Negombo lagoon

Misschien nog wel leuker dan de vismarkt zelf, is de Negombo Lagoon. Hier zie je alle vissers in actie. Het is hier een komen en gaan van vissersbootjes. Je kunt langs de lagune fietsen of wandelen. Als je de tijd hebt, maak dan een boottocht over de lagune.

Negombo Lagoon, Sri Lanka

4. Dutch Fort 

Bij de lagoon en de vismarkt is ook een oud Nederlands stukje geschiedenis te vinden. Ooit stond hier een Nederlands fort. Tegenwoordig zie je hier vrijwel niets meer van, omdat er hedendaags een gevangenis gevestigd is wat je niet mag bezoeken. Wij wisten dit natuurlijk niet en waren al binnen de hekken van de gevangenis voordat we toch vriendelijk verzocht werden om de gevangenis te verlaten. Van buitenaf kun je alleen nog een aantal muren zien. Verder stelt het niet veel meer voor. Als je in de buurt bent, kun je even langslopen.


5. Negombo beach

Je eerste ontmoeting met Sri Lankaanse stranden zal waarschijnlijk hier zijn. Hoewel het strand hier niet fantastisch is, verre van zelfs (lees: rotzooi), is het toch fijn om na een lange vlucht even bij te komen op het strand met een drankje in je hand. Dat zorgt toch wel gelijk voor een vakantiegevoel.

Negombo Beach, Sri Lanka

Praktische info Negombo

Wij verbleven in het guesthouse Villa Taprobane. Een simpel guesthouse maar de gastvrouw is ontzettend vriendelijk. Ze helpt je erg goed om de eerste dagen in Sri Lanka door te komen en kan je veel tips geven.

Hoogstwaarschijnlijk kom je aan op Colombo airport. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk je vervoer regelen naar Negombo. Als je buitenkomt staan er tig aan taxi’s en tuktuks te wachten. Wij betaalden voor een taxi naar Negombo 1500 roepia.

Je kunt de app Pickme of Uber gebruiken voor goedkope ritjes.

Veel reizigers hebben als volgende bestemming Anuradhapura. Je kunt vanuit Negombo gemakkelijk de lokale bus pakken naar Anuradhapura. Er zijn meerdere bussen naar Anuradhapura. Daarnaast kun je ook de bussen naar Jaffna, Sripura, Vavuniya of Mannar pakken. Voor de rit naar Anuradhapura betaalden wij 700 roepia voor twee personen (€ 1,80 p.p.).

Market, Sri Lanka

Have fun in Negombo!


Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka? 

⇒ Sri Lanka #1 Fietsen, vis en tempels

⇒ Sri Lanka #2 Strand, rotsen en grotten

⇒ Sri Lanka #3 Thee, trein en bergen 

⇒ Sri Lanka #4 Mangrove, strand en safari

⇒ Sri Lanka #5 Kaneel, reismaatjtes en walvissen

⇒ Sri Lanka #6 Fort, tsunami, souvenirs

⇒ Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka


Beginnen met de voorpret?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet 

70 thoughts on “5x te doen in Negombo, Sri Lanka

  1. Ook wij sliepen na aankomst en voor vertrek 2, respectievelijk 1 nacht in Negombo. We hebben eigenlijk niks van de omgeving gezien en hebben onze tijd alleen gebruikt om bij te komen van de lange vlucht en op te laden voor de terugvlucht. Wel lekker gegeten trouwens en gezwommen in het zwembad van onze accommodatie. 🙂 O ja, van jouw lijstje hebben we het strand ook nog bezocht! Toch nog iets gedaan, haha

  2. Heel herkenbaar! Ook ik ben mijn reis in Sri Lanka begonnen en geëindigd in Negombo. Lijkt en veel leuker dan Colombo zelf….

    Mijn blog over de stad staat ingepland en komt binnenkort ook online.

  3. Ik ben me eens wat meer gaan verdiepen in Sri Lanka en het land staat nu vrij hoog op mijn wensenlijstje. Fietsen op reis is altijd leuk, je ziet dan heel andere dingen. Kan me voorstellen dat het ontzettend stinkt op zo’n vismarkt maar je moet er geweest zijn hè 🙂
    Judith onlangs geplaatst…Er op uit in en om WinterswijkMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge