7 feitjes over Manneken Pis

by thatonetime
3 comments

Manneken Pis, Manneke Pies of Petit Julien, het plassende mannetje in Brussel, wie kent hem niet? Ik heb hem met eigen ogen mogen bewonderen en dit was werkelijk waar fan-tas-tisch…..

1. Toen ik, inmiddels drie jaren geleden, in Brussel was, moesten we natuurlijk dit beeld even opzoeken. Dus wij gingen met kaart in de hand, door de stad op zoek naar Manneken Pis. Toen we eenmaal waren aangekomen bij het beeld, was het een dikke vette bummer! Ik had me niet goed ingelezen en wist dus niet dat het beeld zo klein zou zijn. Vast dom dat ik dat niet wist maar ik had een groot standbeeld verwacht. Manneken Pis is welgeteld 58 cm groot. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet waarom al die heisa is.

2. Manneken Pis al bestond in de 14e eeuw. De naam wordt afgeleid van de Julianekensborre, één van de fonteinen die de stad vroeger van water voorzag. In 1388 noemde men het beelde op deze fontein Petit Julien. Hoewel dit beeld niet gewaard is gebleven en er geen afbeeldingen meer van zijn, is zo’n 50 jaar later de naam Manneken Pis in de boeken te vinden. Ik heb me inmiddels ingelezen! 😉

3. Veel mensen hebben dit beeld(je!) proberen te stelen en meerdere malen met succes. Dit is ook waarom het beeld wat nu in Brussel staat, niet het origineel is. Waarom gaan er dan nog zo veel mensen heen!?

 

4. Manneken Pis wordt wekelijks/maandelijks aangekleed. Manneken Pis heeft inmiddels honderden (als het inmiddels niet meer dan duizend is) verschillende outfits die ook te zien zijn in het Broodhuis, het stedelijk museum op de grote markt. Hij beschikt onder andere voetbal tenues, een Elvis- Presley- outfit, Mickey- Mousse outfit en Astelix & Obelix outfit. Een aantal keren per maand verandert zijn outfit en het is dus altijd weer de vraag wat hij draagt. Toen ik er was droeg hij een mooie oranje outfit (a la Hollande). Wij zijn zelf ook in het Broodhuis geweest om dit met eigen ogen te zien, het moet niet gekker worden.

5. Er gaan verschillende verhalen rond over het feit waar Manneken Pis vandaan komt. Zo is er een verhaal dat Manneken Pis voor het huis van een heks had geplast, waar de heks vervolgens Manneken Pis in steen heeft veranderd. Een ander verhaal is dat dit beeldje symbool staat voor Manneken Pis die met zijn plas in staat is geweest om een brand te blussen. Manneken Pis staat eigenlijk symbool voor het zwanse, onbezorgde, Belgische karakter. Juist.

6. Manneken Pis plast niet alleen maar water. Blijkbaar plast hij op speciale dagen bier of wijn. Zonde van de drank lijkt me!

7. Wisten jullie dat Manneken Pis ook een zusje heeft: Jeanneke Pis. Dit beeldje is ook te vinden in Brussel in de getrouwheidsgang, ook vlakbij de grote markt. Jeanneke Pis is een beeldje van een plassend meisje. Lokale handelaars hebben dit zelf bedacht in de hoop meer mensen te lokken. Dit heeft voor mij niet geholpen.

Nou, ik kan dit dus afvinken van mijn bucketlist (grapje natuurlijk, dit zal nooit op mijn bucketlist staan). Ik was niet helemaal onder de indruk. Wie weet jij wel…

 

Inspiratie voor je reis?

Auto huren in België?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars


♥ Janet