7 feitjes over Manneken Pis

by thatonetime
4 comments

Manneken Pis, Manneke Pies of Petit Julien, het plassende mannetje in Brussel, wie kent hem niet? Ik heb hem met eigen ogen mogen bewonderen en dit was werkelijk waar fan-tas-tisch…..

1. Toen ik, inmiddels drie jaren geleden, in Brussel was, moesten we natuurlijk dit beeld even opzoeken. Dus wij gingen met kaart in de hand, door de stad op zoek naar Manneken Pis. Toen we eenmaal waren aangekomen bij het beeld, was het een dikke vette bummer! Ik had me niet goed ingelezen en wist dus niet dat het beeld zo klein zou zijn. Vast dom dat ik dat niet wist maar ik had een groot standbeeld verwacht. Manneken Pis is welgeteld 58 cm groot. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet waarom al die heisa is.

2. Manneken Pis al bestond in de 14e eeuw. De naam wordt afgeleid van de Julianekensborre, één van de fonteinen die de stad vroeger van water voorzag. In 1388 noemde men het beelde op deze fontein Petit Julien. Hoewel dit beeld niet gewaard is gebleven en er geen afbeeldingen meer van zijn, is zo’n 50 jaar later de naam Manneken Pis in de boeken te vinden. Ik heb me inmiddels ingelezen! 😉

3. Veel mensen hebben dit beeld(je!) proberen te stelen en meerdere malen met succes. Dit is ook waarom het beeld wat nu in Brussel staat, niet het origineel is. Waarom gaan er dan nog zo veel mensen heen!?

 

4. Manneken Pis wordt wekelijks/maandelijks aangekleed. Manneken Pis heeft inmiddels honderden (als het inmiddels niet meer dan duizend is) verschillende outfits die ook te zien zijn in het Broodhuis, het stedelijk museum op de grote markt. Hij beschikt onder andere voetbal tenues, een Elvis- Presley- outfit, Mickey- Mousse outfit en Astelix & Obelix outfit. Een aantal keren per maand verandert zijn outfit en het is dus altijd weer de vraag wat hij draagt. Toen ik er was droeg hij een mooie oranje outfit (a la Hollande). Wij zijn zelf ook in het Broodhuis geweest om dit met eigen ogen te zien, het moet niet gekker worden.

5. Er gaan verschillende verhalen rond over het feit waar Manneken Pis vandaan komt. Zo is er een verhaal dat Manneken Pis voor het huis van een heks had geplast, waar de heks vervolgens Manneken Pis in steen heeft veranderd. Een ander verhaal is dat dit beeldje symbool staat voor Manneken Pis die met zijn plas in staat is geweest om een brand te blussen. Manneken Pis staat eigenlijk symbool voor het zwanse, onbezorgde, Belgische karakter. Juist.

6. Manneken Pis plast niet alleen maar water. Blijkbaar plast hij op speciale dagen bier of wijn. Zonde van de drank lijkt me!

7. Wisten jullie dat Manneken Pis ook een zusje heeft: Jeanneke Pis. Dit beeldje is ook te vinden in Brussel in de getrouwheidsgang, ook vlakbij de grote markt. Jeanneke Pis is een beeldje van een plassend meisje. Lokale handelaars hebben dit zelf bedacht in de hoop meer mensen te lokken. Dit heeft voor mij niet geholpen.

Nou, ik kan dit dus afvinken van mijn bucketlist (grapje natuurlijk, dit zal nooit op mijn bucketlist staan). Ik was niet helemaal onder de indruk. Wie weet jij wel…

 

Inspiratie voor je reis?

Auto huren in België?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars


♥ Janet

You may also like

4 comments

Lindaschrijftop 1 oktober 2021 - 16:37

Wat een leuke weetjes over Manneke Pis. Waarom zou je het beeldje wil stelen?

Reply
FirstAlexandria 17 november 2017 - 10:01

I see you don’t monetize your website, don’t waste your
traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve got high
quality content. If you want to know how to make extra $$$, search for:
Boorfe’s tips best adsense alternative
FirstAlexandria onlangs geplaatst…FirstAlexandriaMy Profile

Reply
Martiena 9 oktober 2017 - 08:57

Ik woon nu al 3 jaar in België bij mn vriend, maar moet eerlijk bekennen dat ik nog niet in Brussel ben geweest! Hier moet ik snel verandering in brengen! Bedankt voor de tip!

Reply
Yalou - We Are The Earth.nl 9 september 2017 - 14:51

Ah super leuk deze achtergrond informatie! Ik hem Manneke Pis één keer gezien en vond het een grote teleurstelling haha, het is zo bekend en in mijn hoofd was het dus ook groter dan dat kleine beeldje wat we toen aantroffen. Mocht ik nog eens in Brussel komen, dan zal ik opzoek gaan naar Jeanneke pis (:
Yalou – We Are The Earth.nl onlangs geplaatst…Urban exploring in Georgië: rondstruinen in een verlaten sovjet fabriekMy Profile

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More