8x to do in Leuven, België

by thatonetime
41 comments

Een paar maanden gelegen ging ik een weekendje op pad om de stad Leuven te ontdekken. Samen met mijn moeder en zus bezochten we deze mooie Belgische studentenstad. Na alle positieve verhalen die we hadden gelezen, kon een bezoekje aan deze stad niet uitblijven.

Wat te doen in Leuven

1. Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof in Leuven dat gebouwd is in de 13e eeuw, is één van de grootste nog bewaarde begijnhoven van Vlaanderen. Dit mooie pittoreske wijkje vind je een netwerk van straatjes met mooie vakwerkhuisjes, parken en pleinen. Tegenwoordig wonen er vooral studenten en medewerkers van de Universiteit.

Groot Begijnhof, Leuven

2. Stadhuis 

Één van de bekendste gebouwen van Leuven is het stadhuis. Wat een immens en prachtig bouwwerk is dit! Dit mooie gotische bouwwerk werd in de 15e eeuw gebouwd en is één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld.

Je kunt deelnemen aan de dagelijkse rondleiding waar je leert over de geschiedenis van het gebouw, bezoek je meerdere zalen en leer je over de betekenis van de 236 afbeeldingen die op de gevel staan. Elke derde zaterdag van de maand kun je ook de raadskelders onder het stadhuis bezoeken.

Openingstijden: rondleiding dagelijks om 15.00 uur

Toegangsprijs: €4,00 p.p. Bezoek aan de raadskelders is gratis.

Stadhuis Leuven

3. Sint-Pieterskerk

Deze rooms-katholieke kerk uit de 15e eeuw werd ook in (laat)gotische stijl gebouwd en prijkt tegenover het stadhuis. Even het plein oversteken en je bent er. Tijdens de beide wereldoorlogen is er veel van de kerkschatten verloren gegaan. Wat er over is, kun je bekijken in de kerk. Veel mensen bezoeken deze kerk omdat je in de schatkamer het beroemde schilderwerk van Dirk Bouts ‘Het Laatste Avondmaal’ kunt aanschouwen.

Openingstijden: Ma t/m Za: 10.00 uur – 16.30 uur. Zon- en feestdagen: 11.00 uur – 16.30 uur

Toegangsprijs: €3,00 p.p. voor een bezoek aan de schatkamer

Sint-Pieterskerk, Leuven

4. Eten en drinken in Leuven

In Leuven is er een legio aan restaurants, bars en koffietentjes te vinden. Van hippe tentjes tot traditionele bruine café’s. Populair is het shared dining bij restaurant Baracca of één van de culinaire hotdogs bij hotspot Würst van tv-kok Jeroen Mens. Wij wilden hier graag heen maar was helaas gesloten toen wij er waren.

Wij genoten bij Domus van een traditionele maaltijd of ga naa