8x to do in Leuven, België

Een paar maanden gelegen ging ik een weekendje op pad om de stad Leuven te ontdekken. Samen met mijn moeder en zus bezochten we deze mooie Belgische studentenstad. Na alle positieve verhalen die we hadden gelezen, kon een bezoekje aan deze stad niet uitblijven.

Wat te doen in Leuven

1. Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof in Leuven dat gebouwd is in de 13e eeuw, is één van de grootste nog bewaarde begijnhoven van Vlaanderen. Dit mooie pittoreske wijkje vind je een netwerk van straatjes met mooie vakwerkhuisjes, parken en pleinen. Tegenwoordig wonen er vooral studenten en medewerkers van de Universiteit.

Groot Begijnhof, Leuven

2. Stadhuis 

Één van de bekendste gebouwen van Leuven is het stadhuis. Wat een immens en prachtig bouwwerk is dit! Dit mooie gotische bouwwerk werd in de 15e eeuw gebouwd en is één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld.

Je kunt deelnemen aan de dagelijkse rondleiding waar je leert over de geschiedenis van het gebouw, bezoek je meerdere zalen en leer je over de betekenis van de 236 afbeeldingen die op de gevel staan. Elke derde zaterdag van de maand kun je ook de raadskelders onder het stadhuis bezoeken.

Openingstijden: rondleiding dagelijks om 15.00 uur

Toegangsprijs: €4,00 p.p. Bezoek aan de raadskelders is gratis.

Stadhuis Leuven

3. Sint-Pieterskerk

Deze rooms-katholieke kerk uit de 15e eeuw werd ook in (laat)gotische stijl gebouwd en prijkt tegenover het stadhuis. Even het plein oversteken en je bent er. Tijdens de beide wereldoorlogen is er veel van de kerkschatten verloren gegaan. Wat er over is, kun je bekijken in de kerk. Veel mensen bezoeken deze kerk omdat je in de schatkamer het beroemde schilderwerk van Dirk Bouts ‘Het Laatste Avondmaal’ kunt aanschouwen.

Openingstijden: Ma t/m Za: 10.00 uur – 16.30 uur. Zon- en feestdagen: 11.00 uur – 16.30 uur

Toegangsprijs: €3,00 p.p. voor een bezoek aan de schatkamer

Sint-Pieterskerk, Leuven

4. Eten en drinken in Leuven

In Leuven is er een legio aan restaurants, bars en koffietentjes te vinden. Van hippe tentjes tot traditionele bruine café’s. Populair is het shared dining bij restaurant Baracca of één van de culinaire hotdogs bij hotspot Würst van tv-kok Jeroen Mens. Wij wilden hier graag heen maar was helaas gesloten toen wij er waren.

Wij genoten bij Domus van een traditionele maaltijd of ga naar de oude markt of de grote markt voor een cocktail of een Belgisch biertje. Oh en je moet natuurlijk een keertje de kaaskroketten hebben gegeten, puur genieten!

Pasta

5. Abdij van Park 

De Abdij, gebouwd in de 12e eeuw ligt in de wijk Heverlee. Abdij van Park bestaat uit meerdere gebouwen. Zo is er een kerk, klooster, watermolen, kerkhof en meerdere vijvers. Genoeg te zien dus. Je kunt een rondleiding krijgen waarbij je een kijkje achter de schermen krijgt. Toen wij er waren was alles in restauratie.

Openingstijden: Rondleiding vrij t/m zon: 14.00 uur

Toegangsprijs: €5,00 p.p.

Abdij van Park, Leuven

6. Universiteitsbibliotheek van Leuven 

Aan het Monseigneur Ladeuzeplein is de mooie universiteitsbibliotheek van Leuven te vinden. Je kunt de universiteitsbibliotheek bezoeken (met audiogids) waar je o.a. een prachtige leeszaal zult bezoeken en de toren kunt beklimmen.

Openingstijden: ma t/m vrij: 10.00 uur – 19.00 uur. Zat en zon: 10.oo uur – 17.00 uur

Toegangsprijs: €7,00 p.p.

Universiteitsbibliotheek van Leuven

7. Stella Artois brouwerij

Wil je nou altijd nog eens een bezoekje brengen aan een bierbrouwerij en een echt Belgisch biertje proeven, dan moet je hierheen. Niets voor mij want ik drink geen bier, maar desalniettemin is het een populaire bestemming tijdens een weekendje Leuven.

Openingstijden: zat en zon: 13.oo uur (NL) en 15.00 uur (EN)

Toegangsprijs: €8,50 p.p.


8. Kasteel Arenberg

Inmiddels wordt het kasteel gebruikt door de KU Leuven maar ooit werd dit kasteel gebouwd door de heren van Heverlee. De hertog van Arenberg schonk het kasteel in 1916 aan de universiteit van Leuven.

Hoewel je het kasteel wel van de buitenkant kan bezichtigen, is het gebouw niet toegankelijk voor bezoekers (tenzij je dus studeert aan de KU Leuven).

Kasteel Arenberg, Leuven

Wil je nog meer info om je weekend Leuven compleet te maken, breng dan een bezoekje aan de website van Visit Leuven.


Nieuwsgierig naar meer?

7 feitjes over Manneken Pis

Traveldiary citytrip Leuven, België

Brugge: Yay or Nay


Beginnen met de voorpret aan de stad Leuven?

Auto huren in België?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet

41 thoughts on “8x to do in Leuven, België

    1. Ik ben dit jaar ook al twee keer in Duitsland geweest en vond dat toch ook wel erg leuk! 😊 Voor de afwisseling moet je zeker eens een bezoekje brengen aan België.

  1. Ik hoor de laatste tijd steeds meer over Leuven als bestemming! Hoeveel tijd zou jij ervoor aanraden? Bijvoorbeeld 2 dagen / 1 nacht of is 1 volle dag ook voldoende?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge