9x the Burj Khalifa in Dubai

by thatonetime
38 comments

In november 2012 was ik op mijn terugweg naar huis, na een jaar Australië. Na een tussenstop in Singapore, was mijn volgende stopover in Dubai. Hier zou ik drie dagen verblijven voordat ik weer naar Nederland ging. Alle verhalen over Dubai zijn waar en ik keek mijn ogen uit; hoe klein de scheiding was tussen woestijn en de dichtbebouwde stad. Heel bijzonder, zo’n trendy metropool in the middle of nowhere, met the Burj Khalifa.

Tijdens mijn reis moest ik natuurlijk ook the Burj Khalifa op. Dit is het grootste gebouw van Dubai, en zelfs van we hele wereld! Hieronder een aantal weetjes over deze gigantische wolkenkrabber.

the Burj Khalifa, Dubai

1. The Burj Khalifa is met zo’n 828 meter het grootste gebouw van de wereld. Het gebouw telt meer dan 160 verdiepingen.

 2. The Burj Khalifa heeft een aantal records op zijn naam staan, zoals het hoogste aantal verdiepingen in de wereld, het hoogste outdoor observatiedek in de wereld en de lift met de langste reisafstand in de wereld. Ook is er in dit gebouw de hoogste nachtclub en moskee ter wereld te vinden.

3. Je mag voor 150 dirham het grootste gebouw ter wereld op, dit is omgerekend zo’n €32 euro (2012).

4. Op 21 september 2004 werd de bouw van the Burj Khalifa gestart, zo’n vijf en een half jaar later, op 4 januari 2010 werd het gebouw geopend.

5. Toen er gebouwd werd aan dit gebouw, stond het bekend als de Burj Dubai. Pas enkele uren voor de opening werd bekend dat het the Burj Khalifa zou gaan heten.

Fontein in Dubai Mall
Ice Rank Dubai Mall

6. Het grondplan van de toren is gebouwd in de vorm van de Hymenocallis, dit is een woestijnbloem die veel in die regio te vinden is.

7. Naast het observatiedek is er nog veel meer te vinden in het gebouw. Zo zijn er meer dan 900 appartementen die bewoond worden, zijn er kantoorpanden en is er het beroemde Armani hotel, ontworpen door modeontwerper Georgio Armani en zijn er genoeg recreatiegelegenheden zoals restaurants en nachtclubs.

8. Als je een ticket hebt gekocht en naar de liften loopt, loop je door een lange gang waar je alles kunt lezen over de geschiedenis van Dubai en van the Burj Khalifa.

9. Je kunt niet helemaal tot de top van het gebouw gaan. Het observatiedek is gelegen op level 125, wat je brengt naar een hoogte van 555 meter.

View from the Burj Khalifa