9x to do tijdens je eerste bezoek aan Rome, Italië

Rome was mijn eerste bezoek aan Italië. En met succes. Ik viel in Rome van de ene verbazing in de andere, een waar openluchtmuseum met een rijke historie. Het is geen geheim dat ik liever de natuur in ga dan een stad, maar Rome vond ik écht een uitzondering. Wat een heerlijke stad.

1. De eyecatcher van Rome: het Colosseum

Laten we maar gelijk beginnen met het iconische Colosseum, het boegbeeld van de stad. Dit immense Amfitheater werd vroeger gebruikt voor gevechten tussen gladiatoren onder elkaar of met dieren, tot groot genot van duizenden bezoekers. Tegenwoordig is het een groot museum wat jaarlijks miljoenen bezoekers treft en een bezoek aan Rome is niet compleet zonder een bezoek aan het Colosseum.

Openingstijden: 08.30 uur – 19.00 uur

Toegangsprijs: combiticket Colosseum/Roman Forum/Palatino – €18,00

Het Colosseum, Rome

2. Palatino

Nabij het Roman Forum ligt het Palatino. Op deze Palatijnse heuvel vind je opgravingen van de keizerlijke residenties. Palatino is één van de zeven heuvels van de stad en staat bekend als de eerst bewoonde heuvel. Vanaf Palatino heb je een prachtig uitzicht over het Forum Romanum.

Openingstijden: 08.30 uur – 19.00 uur

Toegangsprijs: combiticket Colosseum/Roman Forum/Palatino – €18,00


3. Roman Forum

Ik vond dit persoonlijk misschien wel de mooiste plek van de stad. Wat ooit het kloppende hart was van de Romeinen, is tegenwoordig een wirwar van prachtige ruïnes. Het is ook een populaire plek maar ideaal om lekker rond te dwalen. In de zomer is het handig om het heetst van de dag te mijden.

Openingstijden: 08.30 uur – 19.00 uur

Toegangsprijs: combiticket Colosseum/Roman Forum/Palatino – €18,00

Één van de mooiste plekjes van Rome: Roman Forum
Één van de mooiste plekjes van Rome: Roman Forum

4. Pantheon

Een ander hoogtepunt van de stad is het Pantheon. Het monument is inmiddels al duizenden jaren oud. Het was ooit een tempel. maar tegenwoordig is het een kerk. Het meest bijzondere aan het Pantheon is het dak, in het dak zit namelijk een gat. Dit zorgt voor de mooiste lichtinval (en beschermt ook nog eens tegen aardbevingen).

Openingstijden: Ma t/m zat 09.00 uur – 19.30 uur. Zon 09.00 uur – 18.0 uur

Toegangsprijs: gratis


5. Zoek de leukste piazza van Rome

Ik vond de sfeer in Rome heerlijk. Lekker ronddwalen op de leukste pleintjes van de stad. Het oude Trastevere is bijvoorbeeld een heerlijke plek om rond te wandelen, met gezellige tentjes, leuke winkeltjes en de mooiste marktjes. Een oude Vespa op de oprit, de bloemetjes tegen de muur en een wirwar van mensen.

De markt in Rome
De markt in Rome

6. Het Vaticaan

Ga op bezoek bij de paus. Net buiten het oude stadscentrum vind je het Vaticaan. Het Vaticaan is een onafhankelijke staat, de kleinste ter wereld zelfs. In het Vaticaan vind je het Vaticaan museum, de St. Peters Basiliek en de Sixtijnse kapel. Het is zeker gaaf om het Vaticaan te bezoeken, maar bedenk wel dat het er al-tijd druk is. Het maakt niet uit wanneer of hoe laat je er bent.

Openingstijden: St Peters Basiliek 07.00 uur – 18.30/19.00 uur. Vaticaan Museum ma t/m zat 09.00 uur – 18.00 uur, laatste zondag v/d maand 09.00 uur – 14.00 uur. Sixtijnse kapel 09.00 uur – 18.00 uur

Toegangsprijs: St Peters Basiliek gratis. Vaticaan Museum €16,00 (laatste zondag v/d maand gratis). Sixtijnse kapel audioguide €7,00.

Vaticaanstad

7. De Trevi Fontein

Dit is de beroemdste fontein van Rome en wellicht wel de beroemdste van de wereld. In het centrum van de stad vind je deze fontein, compleet in Barok-stijl gebouwd. Men zegt dat wanneer je een muntje in de fontein gooit (en dan over je linkerschouder), je ooit eens terugkomt in Rome. Toen wij er waren werd de fontein helaas gerestaureerd, maar heb van anderen begrepen dat je de fontein amper normaal kunt zien of fotograferen omdat er té veel mensen op afkomen.

Nog een leuk feitje: wist je dat er dagelijks zo’n drieduizend euro aan muntjes in de fontein wordt gegooid?


8. Chillen op de Spaanse trappen

Dit is een populaire spot om even lekker te chillen en bij te komen van de dag. Een ideale plek om mensen te kijken en te genieten terwijl de zon ondergaat. Je vindt de Spaanse trappen bij Piazza di Spagna.


9. Lekker (en veel!) eten in Rome

Wat mij betreft gaat het in Rome allemaal om het eten. Van lekkere pizza’s, de heerlijkste pasta’s en de goddelijkste gelato. Overal is het eten vers en overal is het lekker. Niet normaal.

Het eten in Italië is altijd vers en lekker!

Dit is nog lang niet alles wat je in Rome kunt zien en doen, maar naar mijn idee wel de dingen die je sowieso niet kunt missen tijdens je eerste bezoek aan de stad. Wat vind jij?


Nieuwsgierig naar meer?

Photodairy citytrip Rome, Italië


Beginnen met de voorpret?

Een hotel boeken in Rome, check hier je mogelijkheden!

Wil je een auto huren voor je reis door Italië?

autohuur italië

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?


♥ Janet

78 thoughts on “9x to do tijdens je eerste bezoek aan Rome, Italië

 1. Je geeft wel de to-do dingen die ik graag zou willen doen! Maar ook staan er een paar tussen die ik nog niet kende. Dus die ga ik dan zeker ook doen als ik een keer in Rome ben!

 2. Ah Rome, ben er dus nog steeds niet geweest! Ik zat op een school waarbij het hoogtepunt zo’n beetje de romereis was, in de 5e. Ik heb er jaren naar uitgekeken maar toen werd in aan het einde van het 4e jaar van school gestuurd. En ging ik dus niet mee naar Rome in de 5de. “Ja ja, Frederique, was je nou braaf geweest dan was je wel in Rome geweest.” Dat dus 😉

 3. Handig overzicht, ook met de openingstijden en prijzen erbij. Zelf zijn we al 2 keer in Rome geweest, maar een volgende keer zouden we toch de highlights weer gaan zien.. dat doen we binnenkort ook met onze 3e keer Parijs. Onze kinderen hebben dit alles namelijk nog nooit gezien en het is zo leuk om het ze te laten zien!

  1. Parijs blijft ook zo’n heerlijke stad om te blijven bezoeken! Het is ook alweer 10 jaar geleden dat ik er was met school, wil dolgraag weer eens terug.

 4. Het Forum Romanum is ook een van mijn favoriete plekken van Rome, het is er zo mooi! Wij liepen daar echt uren rond. Persoonlijk vond ik het Colosseum veel minder, ook al blijft dat natuurlijk ook indrukwekkend. Ik ben nu twee keer in Rome geweest en zou zo nog eens gaan. Het is een fijne en mooie stad en het eten is heerlijk
  Linda onlangs geplaatst…Terugblik: 6 maanden op wereldreis!My Profile

 5. Ja, Rome is zo mooi, dit zijne exact de plekken die wij bezochten, alweer ruim 12 jaar geleden hoor, voor de kinderen. ideaal want we zaten op een camping in de stad en met de bus was je er zo. Ik ga zeker nog eens heen en ga dan stap voor stap al deze plekken weer zien.

 6. Bijna alle dingen op dit lijstje zijn al eens afgestreept. Behalve het Vaticaan! Wil echt heel graag een keer naar de Sixtijnse kapel toe

 7. Ik ben nog nooit in Rome geweest en eigenlijk ook nooit tot aangetrokken. De laatste jaren wordt het steeds meer, zeker als ik dit soort foto’s zie en verhalen lees. Een fijn overzicht vooral met alle prijzen en openingstijden er meteen bij!

 8. Rome is mijn favoriete stad 🙂 Een groot openluchtmuseum…ik ben er dol op. Ben er inmiddels twee keer geweest en een derde keer sluit ik zeker niet uit.

  1. Rome was ook mijn eerste ontmoeting met Italië hoor… meer dan dat heb ik ook nog niet gezien. Het smaakt nu wel zeker naar meer trouwens!!

   1. Toen wij er waren, waren ze de Trevi-fontein ook aan het restaureren. Ik zou ook graag eens teruggaan! Vond het zo’n toffe stad.

 9. Drie jaar geleden zijn S. en ik in Rome geweest en de door jou beschreven zaken komen me heel bekend voor;-). Ik vond Rome eigenlijk een soort van tegenvallen; kreeg een beetje ‘oudheid-moeheid’, en de voortdurende drukte ging me steeds meer tegenstaan. Terwijl ik dat bij een stad als Berlijn totaal niet heb; daar zou ik zou weer heen willen.
  Henk onlangs geplaatst…Positief verrassen volgens StedinMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge