Alanya in oktober: Yay or Nay

Het was weer tijd voor het jaarlijkse stedentripje. Samen met mijn moeder en zus vertrok ik voor een week naar de badplaats Alanya in Turkije. De mannen hadden we thuis gelaten, dit keer was het ladies only!

Alanya

Alanya is één van de grootste vakantieoorden in Turkije, en ook één van de populairste. Alanya ligt aan de Turkse Rivièra en is gelegen tussen het Taurusgebergte en de Mediterrane zee. Alanya heeft een tropisch klimaat, waardoor het zelfs in de herfst nog heerlijk was om heen te gaan.

Alanya is gelegen aan een rots, met aan beide kanten een strand: het Cleopatrastrand en het Ooststrand. Wij zaten aan de kant van het Cleopatrastrand. Alanya is erg ingesteld op toerisme en dat is overal aan te zien: aan het aantal toeristenwinkels en de verkopers hiervan, aan het uitgaansleven, aan het aantal hotels en aan het feit dat in elke straat wel drie tourbureautjes te vinden waren.

Alanya, Turkije

Onze reis naar Alanya

Eenmaal aangekomen bij ons hotel merkten we dat het eind oktober was. Het was er rustig, de mensen maakten zich al klaar voor de winterstop. Het hotel zag er prima uit, met buiten een heerlijk zwembad. Helaas was het water erg koud doordat het veel in de schaduw lag. Dat is dan wel een nadeel als je in oktober gaat.

We verbleven in een all inclusive hotel. All inclusive heeft zo zijn voordelen en nadelen. Nou moet ik zeggen dat ik het fijn vond dat je op elk moment kon eten en drinken wat je wilde. Hier betaal je natuurlijk wel voor, maar het was wel erg gemakkelijk. Echter vind ik het over het algemeen juist zo fijn om op pad te gaan en leuke drink- en eettentjes op te zoeken.

Alanya is een mooie stad. De haven is prachtig en ik vind het vooral leuk om door de stad te struinen en te ontdekken wat de stad allemaal te bieden heeft. In de steegjes vind je meestal de leukste winkeltjes of restaurantjes. Alanya is niet erg groot, dus dit kan je prima te voet doen.

De armoede vind je tussen het toerisme wel terug in de stad. Ook zijn de mensen die werken in de hotels, vaak mensen van buitenaf (uit de bergen) die hier komen werken om op die manier hun familie te onderhouden. Hier valt meer geld te verdienen dan in hun woonplaats.

De haven van Alanya, Turkije

Waar ik echt een hekel aan heb, en dit is vast een probleem voor velen, zijn de opdringerige verkopers. Iedereen loopt tegen je te praten, wil je naar binnen lokken en wil je wat aansmeren. Ik vind het erg irritant. Als ik iets wil kopen, dan doe ik dat echt wel en als ik een leuk winkeltje zie, dan kies ik er zelf voor om naar binnen te gaan. Gelukkig heb ik me de afgelopen jaren in getraind om dit te negeren en dit lukt aardig. Ik kan het nu prima handelen. 😉

Een voordeel van op vakantie gaan in het naseizoen, is dat de touroperators nog wat tours proberen te verkopen aan het beetje toeristen wat nog in de stad is. Hierdoor kun je gemakkelijk onderhandelen over de prijs (dit kan sowieso wel, maar nu nog meer). We hadden een boottocht geboekt, waarbij we gratis een tocht door de bergen bijkregen, altijd leuk.

Tijdens de boottocht kregen we veel te horen over de omgeving en over de geschiedenis van deze stad. Het is wel echt een toeristending om te doen, maar ook wel weer leuk en interessant. Bovendien was het zo’n 25 graden, dus een middag op een boot vertoeven was helemaal niet erg!

We voeren langs de kust van Alanya en kwamen in een rotsachtige omgeving terecht. Hier gingen we zwemmen, in grotten zwemmen en genieten van de berggeitjes op de kliffen, erg leuk. Het water was helderblauw en heerlijk om in te zwemmen, veel beter dan in het zwembad van het hotel.

Alanya, Turkije

Naast het struinen door de straten zijn we natuurlijk ook op een Turkse markt geweest. Dit moet je ook wel gedaan hebben als je in Turkije bent. Turkije staat namelijk bekend om zijn goedkope spullen. Tenminste, vergeleken met Nederland is alles hier natuurlijk erg goedkoop. Ideaal om kleren te kopen, decoratie voor in huis, boeken, veel prullaria, etc. Van alles is hier te vinden voor een klein prijsje.

De afgelopen week hadden we van alles gedaan, genoten van het mooie weer, gewandeld door de stad, de boottocht, op een kameel gereden, op stap geweest, rit door de bergen, karaoke en vooral veel spulletjes gekocht.

De volgende keer zou ik denk ik niet kiezen voor een all- inclusive accomodatie, maar lekker veel buiten de deur eten. Alanya is een ideale vakantiebestemming vanwege het lekkere weer, het is goedkoop, de mooie stad waar je door de toeristische dingen de armoede blijft zien en er is genoeg te doen.

Weven op straat in Turkije
Zwemmen in grotten in Alanya , Turkije
De leuke bergdorpjes langs de Turkse Rivièra.
Locals op het strand

Nieuwsgierig naar meer?

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Alanya?

Auto huren in Turkije?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet

23 thoughts on “Alanya in oktober: Yay or Nay

  1. De kust ziet prachtig uit. Ik hou zelf totaal niet van opdringerige verkopers, dit is zelfs voor mij een van de redenen dat ik nog niet op vakantie ben geweest naar Turkije. Laat mij maar zelf rondneuzen, als ik iets leuks zien dan merken ze het vanzelf wel.

  2. Ik denk niet dat ik in deze tijd snel voor Turkije zou kiezen als vakantieland. Maar de foto’s hebben me wel overtuigd om ooit een keer te gaan. Misschien als het weer wat vrediger is in de wereld 🙂

  3. Leuke review! Ik zou niet zo snel naar Turkije gaan.. waren er überhaupt veel toeristen want ik las dat het toerisme erg terug loopt ivm aanslagen etc!? Ik zou me dan niet helemaal op mijn gemak voelen..

  4. Turkije zou ik ook graag eens heen willen. Al zou ik het nu niet zo snel doen ivm terrorisme enzo. Wat gaaf dat je tussen de grotten hebt gezwommen en bergeitjes hebt gezien. Lijkt me heel leuk.

  5. Alanya vond ik echt een mooie bestemming. Helaas vind ik dat je in zo’n all inclusive toch vaak blijft plakken in je hotel. Leuk om te relaxen, maar ik heb liever een vakantie waar je nog meer kan zien en doen 🙂 x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge