Oktober 2020 - Almelo centrum

15x zien en doen in Almelo en omgeving

Twente; een relatief onontdekt deel van het land voor mij. Ik ging op pad om de stad Almelo en omgeving nader te ontdekken. Je vindt Almelo in de provincie Overijssel en is een goede basis om de wijde omgeving in te gaan. Voor een trip vol imposante landgoederen, kastelen, mooie natuurpaden en oude dorpjes, moet je hier zijn.

Wat te doen in Almelo en omgeving

1. Bezoek het charmante dorpje Ootmarsum

Op ongeveer een kleine twintig minuten rijden van Almelo vind je het schattige dorpje Ootmarsum. Het dorp heeft nog geen 5000 inwoners, maar is een populaire bestemming om te bezoeken, als je in de buurt bent. Dit dankzij de pittoreske vakwerkhuizen, de ontelbare kunstgalerieën – en tevens alle kunstwerken die je op straat kunt vinden, de prachtige kerkjes, eeuwenoude gebouwen en de prachtige natuur in de omgeving. Ga op zoek naar alle kunstige olifanten die je in Ootmarsum kunt vinden; dwaal door de kronkelige straten om het mooiste historische gebouw te spotten of bezoek één van de vele boetieken.

2. Landgoed Twickel

Ook op twintig minuten rijden – maar dan wel de andere kant op – van Almelo, vind je het prachtige landgoed Twickel. Op dit particulier beheerd landgoed vind je onder andere het indrukwekkende kasteel, prachtige kasteeltuinen, een houtzagerij, musea en een grote moestuin. Daarnaast kun je heerlijk wandelen nabij het kasteel.

Kasteel Twickel stamt uit het jaar 1347 en het landgoed is ruim 4400 hectare groot. In deze tijd kocht Herman van Twickelo het gebouw, waarna het al snel ‘kasteel Twickel’ genoemd werd. Sindien is het kasteel in beheer van de familie gebleven en is het nog nooit verkocht.

In de zomermaanden kun je een kasteelrondleiding krijgen. Je krijgt dan in een uur tijd de hoogtepunten van het bewoonde kasteel te zien, tevens kun je dan de kasteeltuinen bezoeken.

Praktische informatie

Openingstijden: Kasteel Twickel is in de zomermaanden geopend voor rondleidingen. De moestuin is in mei t/m november op woensdag en vrijdag geopend van 13.00 uur -16.00 uur. De kasteeltuinen en het bezoekerscentrum zijn in april t/m oktober op woensdag t/m zondag geopend van 10.00 uur-17.00 uur. Daarnaast is het bezoekerscentrum ook in november t/m maart geopend op vrijdag t/m zondag van 11.00 uur -16.00 uur.

Toegangsprijs: Kasteel Twickel €15,- p.p. Kasteeltuin €5,- p.p. en €4,- per kind. De moestuin is gratis te bezoeken.

kasteel Twickel - 2020

3. De Noordmolen

Vlakbij kasteel Twickel vind je deze eeuwenoude molen. Sinds 1347 behoort deze molen tot landgoed Twickel. De onderslagmolen is nog volledig intact. Uit de molen wordt door de molenaars uit lijnzaad lijnolie geslagen. Het eeuwenoude persproces van lijnzaad tot olie kun je hier nog steeds zien. Toen wij er waren, was de molen helaas gesloten.

de Noordmolen, Twickel - 2020

4. Kasteel Weldam

Kasteel Weldam vind je in de gemeente Hof van Twente en het is één van de grotere landgoederen van Oost-Nederland. Het kasteel en de bijbehorende tuinen zijn het middelpunt van het landgoed. Het landgoed stamt uit 1380. In het jaar 1900 is er een kapel ‘St Mary’s Chapel, Weldam’ gebouwd, waar elke zondag Anglicaanse diensten worden gehouden. Je kunt hier ook trouwen.

Praktische informatie

Openingstijden: Kasteeltuinen zijn te bezoeken van maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: Kasteeltuinen €3,- p.p. €1,- per kind.

Kasteel Weldam - 2020

5. Kasteel Warmelo

Op naar het laatste kasteel wat wij hebben bezocht tijdens onze trip: Kasteel Warmelo. Het immense huis wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1315, maar het oorspronkelijke kasteel Warmelo is helaas in de loop der jaren gesloopt. Alleen het poortgebouw is destijds blijven staan. Tegenwoordig is het huis zelf niet te bezoeken, maar de omliggende kasteeltuinen wel. Je kunt de tuinen tegen betaling bezoeken. In de tuinen vind je ook verscheidene zandsculputuren (met als thema spreekwoorden en gezegden). Daarnaast is er in het koetshuis een horecagelegenheid.

Praktische informatie

Openingstijden: 16 juni t/m 31 oktober van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Toegangsprijs: €7,50 p.p. €2,50 per kind.

6. Wandelen in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Blijkbaar was ik als kind al in het Nationaal Park gewees, maar daar had ik geen idee van. Samen met mijn moeder ging ik terug naar de Sallandse Heuvelrug. Helaas kon ik niet veel wandelen, maar dat mocht de pret niet drukken.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is één van de grootste heidegebieden van Europa. Denk aan glooiende heuvels, diepe dalen, dichte bebossing en de mooiste vergezichten. Je kunt er perfect wandelen, fietsen of paardrijden. Daarnaast worden er regelmatig excursies georganiseerd en kun je er ook terecht voor een dosis cultuur. Check ook eens de bezoekerscentra voor meer informatie over het park.

7. Rijd over de Toeristenweg

Tussen de bezoekerscentra van de Sallandse Heuvelrug in Holten en Nijverdal ligt de Toeristenweg. Deze weg is in 1929 aangelegd en is één van de mooiste routes die je in Nederland kunt rijden. Een bochtige weg + een heuvelachtige omgeving = mooie vergezichten = gegarandeerd geluk. Wij reden de weg eigenlijk zonder dat we het doorhadden, maar ook wij waren onder de indruk!

8. Bezoek de Canadese begraafplaats

In Holten vind je deze Canadese begraafplaats. Vlak na de oorlog vond je overal in het Nationaal Park witte kruisjes van gesneufelde soldaten. Omdat dit aanzicht ondraaglijk moet zijn geweest voor de families en geliefden, zijn de lichamen op de speciaal daarvoor opgerichte Canadese begraafplaats herbegraven. Naast de begraafplaats vind je een informatiecentrum waar je meer informatie kunt verkrijgen.

9. Ontdek het centrum van Almelo

Als je aan Almelo denkt, denk je misschien niet aan de mooiste binnenstad van Nederland. Toch kun je er prima een middagje winkelen en zijn er een aantal leuke plekjes te ontdekken, zoals het stadsmuseum, de kunsthal of het Wevershuisje.

Oktober 2020 - Almelo city

10. Bezoek Gravenallee en Landgoed Huize Almelo

In het centrum van Almelo vind je het eeuwenoude Huize Almelo. Het kasteel en de omliggende gebouwen zijn bewoond. Het huidige huis werd in 1662 gebouwd ter vervanging van het oude Middeleeuwse kasteel die gedurende de Tachtigjarige Oorlog teveel schade had opgelopen. De Gravenallee is de drieenhalve kilometer lange oprijlaan van huize Almelo, aan deze weg vind je veel momumentale boerderijen. Met ongeveer zestien kilometer aan wandel- en fietspaden is het een ideale plek om het groen op te zoeken in de stad.

11. Ga naar een theatervoorstelling

In het centrum van Almelo vind je het prachtige theaterhotel, waar je terecht kunt voor een concert, cabaret- of toneelvoorstelling, een show of musical. Nu in coronatijd wordt het even wat lastiger, maar dit is een ideetje voor later.

In het Van der Valk Theaterhotel kun je dus niet alleen terecht voor een avondje uit, maar je kunt er dus ook direct overnachten. Ideaal!

12. Duik de geschiedenis in in het Bolletje museum

Hier ga je een stap terug in de tijd. Wil je meer weten over de geschiedenis van Bolletje met oude bakmachines, bakvormen voor alles wat met Bolletje te maken heeft, een grote verzameling oude beschuitbussen, oud reclamemateriaal en nog veel meer. In het pand vind je op de begane grond een Bolletje winkel en koffieschenkerij (niet in coronatijd) en op de eerste etage vind je dit mini museum.

Het museum is gratis te bezoeken en de vrijwilligers zijn maar al te graag bereid om je wat meer te vertellen over de dingen die je ziet.

Praktische informatie

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 09.30 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: gratis.

13. Stadsmuseum Almelo

Stadsmuseum Almelo is in 1975 opgericht. In het stadsmuseum vind je een aantal tentoonstellingen en collecties over de voormalige heerlijkheid Almelo en de transformatie naar de stad Almelo. De vaste collectie van het museum is ingedeeld in vijf thema’s: water: lasten en lusten, macht en aanzien, leven van het land, Almelo industriestad, altijd wat te doen. Daarnaast vind je er momenteel ook een expositie over Barbie.

Praktische informatie

Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: €6,- p.p. €3,50 per kind.

14. Het Wevershuisje

Middenin het centrum van Almelo vind je deze historische stadsboerderij. In het Wevershuisje vind je de expositie ‘van vlas tot linnen’, met onder andere eeuwenoude weefgetouwen, spinnewielen, en gereedschappen. Ook worden er soms demonstraties gegeven van oude ambachten zoals spinnen, weven en kantklossen.

15. Overnachten in Almelo

Wil jij een weekendje in Almelo verblijven? In en buiten het stadscentrum vind je meer dan voldoende overnachtingsmogelijkheden. Check hieronder een aantal van mijn persoonlijke favorieten.

$$$ – Huis van Bewaring

$$$ – Ham Annex B&B

$$$ – Van der Valk Theaterhotel – Hier verbleven wij

Nieuwsgierig naar meer?

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Wat te doen in hanzestad Hattem

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Wat te doen in Asten en omgeving

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Almelo?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

20 Responses

 1. Wow, wat een prachtige omgeving. Lekker veel afwisseling ook. Ik ben hier nog nooit geweest, maar het komt op mijn lijstje. Landgoederen, kastelen en natuur, klinkt perfect,

 2. Heel leuk! Heb hier een paar jaar geleden een roadtrip gemaakt met onze cabrio, en ook Twickel en Ootmarsum aan gedaan. Ook zijn we bij de watermolen van Denekamp gestopt, dat vond ik ook een prachtig plekje. Mooie regio!

 3. De Sallandse Heuvelrug ken ik wel (mooie fietsomgeving!) maar bijvoorbeeld Ootmarsum ben ik nog nooit geweest. Terwijl het er zo prachtig uitziet met die vakwerkhuizen en kerkjes.

 4. Wow, zomaar 15 prachtige plekken in de omgeving van Almelo. Ik kom uit Twente en Almelo is voor mij een plek waar ik naar school ging en werkte, Ootmarsum woonden mijn opa en oma en daar ben ik zo ongeveer half opgegroeid en de toeristenroute tussen Holten en Nijverdal reed ik ook geregeld als ik van kantoor naar kantoor ging. Als ik dit dan zo lees realiseer ik me pas hoe mooi de omgeving is waar ik vandaan kom. Heb afgelopen jaar wel ook veel van de regio (her)ontdekt, maar er zijn echt dingen die ik nog niet kende (Kasteel Warmelo, nooit van gehoord!). Thanks voor de inspiratie!

 5. hahaha, als je het mij zou vragen zou ik zeggen…in Almelo? daar is toch geen klap te doen? maarhet valt heel erg mee, zie ik

 6. Leuk om meer te lezen over uitjes in eigen land. Die olifanten trouwens van de eerste foto! Mooi. Doen mij denken aan de vrolijker versie van de 5 olifanten die naast de A6 richting het noorden staan. Toevallig was ik aan het onderzoeken of we binnenkort eens een weekendje of nachtje weg kunnen in eigen land. Heel blij dat ik onze zomervakantie al heb geboekt (in eigen land). Vorig jaar grepen we gigantisch mis al hadden we wel een zwembad gekocht voor in eigen tuin. Dit jaar wordt een combi daarvan en toch twee weekjes er tussenuit. Naar Lauwersoog trouwens.

 7. Het ziet er prachtig uit, grappig toch hoe mooi Nederland toch ook is, dat vergeet je vaak omdat we snel naar het buitenland op vakantie gaan. Erge mooie foto’s heb je gemaakt.

 8. kijk weer zo’n plekje waar je gewoon lekker heen kan! Ik ben er een keer geweest toen ik nog een jaar of 12 was. veel weet ik er niet meer van

 9. Dit ziet eruit als een sprookje! Wij hebben besloten de komende jaren ook Nederland te ontdekken. Nog teveel mooie plekjes niet bezocht. Dit kan allemaal ook zo op het lijstje. Behalve de Sallands heuvelrug. Daar waren we vorig jaar.

  1. Het klinkt zeker mooi en afwisselend. Als ik Almelo lees dan de ik meteen aan Ilse de Lange in the Voice die soms met het accent de naam ‘ Almelo’ uitsprak. Zelf nog nooit geweest.

 10. Wat leuk! 18 jaar in Almelo gewoond en dat was eigenlijk best leuk. Gezellige horeca ook! Twee kastelen nog niet gezien, dus goede tip!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.