Amersfoort: 9x doen in deze historische stad

by thatonetime
50 comments

Toerist in eigen land. Er is niets zo leuk als de mooiste plekjes in ons eigen kikkerlandje ontdekken, helemaal nu ons eigen Nederland in the Best of Travel 2020 van de Lonely Planet staat. Amersfoort is een ideale stad om tijdens een weekendje weg te ontdekken. De stad is compact, maar heel divers en afwisselend. Tips voor je bezoek aan deze mooie stad, lees je in deze blogpost.

Amersfoort

Amersfoort is een stad in het oosten van het land, gelegen in de provincie Utrecht. Amersfoort is ontstaan op een ondiepe plaats in de rivier de Amer (nu de Eem) en in 1259 was de stad zo groot geworden dat het stadsrechten en een eigen bestuur kreeg. Rond 1300 werd de stad voorzien van zijn eerste stadsmuur en in de veertiende eeuw kreeg de stad een tweede stadsmuur, dankzij de uitbreiding van de stad. Tegenwoordig kun je nog veel van deze mooie historische plekken in de stad vinden en maakt het onder andere daarmee een ideale bestemming voor een weekendje weg.


1. Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Amersfoort van bovenaf bekijken? Dan kun je de Onze Lieve Vrouwetoren van maar liefst 98 meter hoog beklimmen. Voor maar € 6,50 per persoon kun je in een uurtje de 364 treden van de toren beklimmen en Amersfoort van bovenaf aanschouwen. Tickets moet je van tevoren reserveren, dit kan online of bij het VVV-kantoor. Deze vind je tegenover de toren.

Toegangsprijs: € 6,50 per persoon.

Openingstijden: je kunt de toren dagelijks beklimmen om 14.00 uur. Op zaterdag kun je de toren om 12.30 uur en 14.00 uur beklimmen.

Amersfoort vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren
Amersfoort vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren

2. De Koppelpoort

De Koppelpoort is sowieso niet te missen tijdens je bezoek aan Amersfoort. Als je deze poort niet met je eigen ogen hebt gezien, dan kom je ‘m wel tegen op vrijwel elke ansichtkaart die je van Amersfoort kunt vinden. De Middeleeuwse koppelpoort is het boegbeeld van de stad en is de enige poort in Nederland, dat zowel een landpoort als waterpoort is. Best bijzonder dus. Deze poort stamt uit ongeveer jaartal 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad. Het is zeker een bezoekje waard.

De Koppelpoort, Amersfoort
de Koppelpoort, Nederland

3. De Muurhuizen

De muurhuizen zijn huizen die op de fundamenten van de oude stadsmuren gebouwd zijn. Toen de stad begon uit de breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd afgebroken en vanaf 1500 zijn deze Muurhuizen gebouwd met materiaal van de oude stadsmuur langs de lijn waar deze had gestaan. Ze zijn onwijs fotogeniek en daarom ook de duurste huizen van heel Amersfoort. Je vindt de muurhuizen vlakbij het Mondriaanhuis en de winkelstraten, dus het is zeker de moeite waard om even een blokje om te lopen en vergeet je camera niet!

de Muurhuizen, Amersfoort