Amersfoort: 9x doen in deze historische stad

by thatonetime
50 comments

Toerist in eigen land. Er is niets zo leuk als de mooiste plekjes in ons eigen kikkerlandje ontdekken, helemaal nu ons eigen Nederland in the Best of Travel 2020 van de Lonely Planet staat. Amersfoort is een ideale stad om tijdens een weekendje weg te ontdekken. De stad is compact, maar heel divers en afwisselend. Tips voor je bezoek aan deze mooie stad, lees je in deze blogpost.

Amersfoort

Amersfoort is een stad in het oosten van het land, gelegen in de provincie Utrecht. Amersfoort is ontstaan op een ondiepe plaats in de rivier de Amer (nu de Eem) en in 1259 was de stad zo groot geworden dat het stadsrechten en een eigen bestuur kreeg. Rond 1300 werd de stad voorzien van zijn eerste stadsmuur en in de veertiende eeuw kreeg de stad een tweede stadsmuur, dankzij de uitbreiding van de stad. Tegenwoordig kun je nog veel van deze mooie historische plekken in de stad vinden en maakt het onder andere daarmee een ideale bestemming voor een weekendje weg.


1. Beklim de Onze Lieve Vrouwetoren

Amersfoort van bovenaf bekijken? Dan kun je de Onze Lieve Vrouwetoren van maar liefst 98 meter hoog beklimmen. Voor maar € 6,50 per persoon kun je in een uurtje de 364 treden van de toren beklimmen en Amersfoort van bovenaf aanschouwen. Tickets moet je van tevoren reserveren, dit kan online of bij het VVV-kantoor. Deze vind je tegenover de toren.

Toegangsprijs: € 6,50 per persoon.

Openingstijden: je kunt de toren dagelijks beklimmen om 14.00 uur. Op zaterdag kun je de toren om 12.30 uur en 14.00 uur beklimmen.

Amersfoort vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren
Amersfoort vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren

2. De Koppelpoort

De Koppelpoort is sowieso niet te missen tijdens je bezoek aan Amersfoort. Als je deze poort niet met je eigen ogen hebt gezien, dan kom je ‘m wel tegen op vrijwel elke ansichtkaart die je van Amersfoort kunt vinden. De Middeleeuwse koppelpoort is het boegbeeld van de stad en is de enige poort in Nederland, dat zowel een landpoort als waterpoort is. Best bijzonder dus. Deze poort stamt uit ongeveer jaartal 1425 en maakt deel uit van de tweede omwalling van de stad. Het is zeker een bezoekje waard.

De Koppelpoort, Amersfoort
de Koppelpoort, Nederland

3. De Muurhuizen

De muurhuizen zijn huizen die op de fundamenten van de oude stadsmuren gebouwd zijn. Toen de stad begon uit de breiden, moest er een nieuwe stadsmuur gebouwd worden. De oude muur werd afgebroken en vanaf 1500 zijn deze Muurhuizen gebouwd met materiaal van de oude stadsmuur langs de lijn waar deze had gestaan. Ze zijn onwijs fotogeniek en daarom ook de duurste huizen van heel Amersfoort. Je vindt de muurhuizen vlakbij het Mondriaanhuis en de winkelstraten, dus het is zeker de moeite waard om even een blokje om te lopen en vergeet je camera niet!

de Muurhuizen, Amersfoort
de Muurhuizen, Nederland

4. Maak een stadswandeling door Amersfoort

Een toffe en effectieve manier om veel van Amersfoort te ontdekken, is het maken van een stadswandeling. Voor € 3,50 kun je een stadswandeling kopen bij het VVV-kantoor. Deze stadswandeling is ongeveer 1,5 – 2 uur en zo’n 4,5 km en leidt je langs veel mooie en toffe bezienswaardigheden van de stad, zoals de Muurhuizen, Monnikendam, Hofje Armen de Poth, de Sint Joriskerk, de Drie Ringen en natuurlijk de Koppelpoort.

Stadswandeling Amersfoort
Monnikenpoort, Amersfoort
Stadswandeling Amersfoort
Stadswandeling Amersfoort

5. Varen door de grachten van Amersfoort

Een populaire bezigheid om te doen als je Amersfoort bezoekt, is een mooie tocht maken over de grachten van Amersfoort. De Waterlijn vaart elke dag meerdere keren door de wateren van de stad en een leerzame rondvaart heb je al voor ongeveer € 5,00 per persoon. Wij hebben dit aan ons voorbij laten gaan, omdat het weer niet echt heel gunstig was maar ik heb van andere reizigers gehoord dat dit erg leuk was.

Wil je wat anders dan een rondvaartboot? Wellicht is SUPpen of kanoën door de grachten van de stad dan iets voor jou.

Amersfoort, Nederland

6. Musea in Amersfoort

Amersfoort heeft een tal aan mooie en populaire musea. Middenin het centrum van de stad vind je het Mondriaanhuis; het geboortehuis van Piet Mondriaan. In dit museum kun je leren over de jeugd van Mondriaan. Wil je een tentoonstelling van moderne kunst bekijken? Ga dan naar de Kunsthal KAdE. Je hebt daarnaast nog veel meer mogelijkheden om cultuur te snuiven, bv. bij museum Flehite, Kunstplein Cahen en verschillende galeries.

Toegangsprijs: Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE: € 12,50 per persoon.

Openingstijden: Mondriaanhuis en Kunsthal KAdE: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur – 17.00 uur.


7. Winkelen

In het centrum van Amersfoort kun je echt prima winkelen, van grote winkelketens tot kleine boetiekjes en van hippe winkels tot vintage shops en leuke marktjes. De Krommestraat wordt vaak genoemd als de ‘leukste winkelstraat van Amersfoort’. Onze eerste dag deden wij dan ook niet veel anders dan shoppen. En ideaal: elke zondag zijn de winkels ook open!

de Krommestraat, Amersfoort

8. Eten en drinken in Amersfoort

Eten en drinken is altijd een groot onderdeel van mijn tripjes. Een theetje, borrel of ergens lekker tafelen.. dat maakt een weekendje weg compleet. Amersfoort heel ontzettend veel leuke eettentjes en restaurants. Hieronder heb ik een een aantal leuke tipjes voor jou op een rij gezet.

Riposo

Dit Italiaanse restaurant vonden wij onwijs leuk. In dit knusse restaurant staan geloof ik nog geen tien tafeltjes. Je krijgt een vast menu, het enige wat je moet kiezen is of je voor drie of vier gangen wilt gaan. Wij deden het viergangenmenu en dit was heerlijk, alles wordt ter plekke vers bereid door de kok. De antipasti, pizza en pasta waren heerlijk.

Riposo, Amersfoort