Amman: 14x te doen in de hoofdstad van Jordanië

by thatonetime
45 comments

Hoogstwaarschijnlijk zal je eerste ontmoeting met Jordanië in de hoofdstad Amman zijn. De hoofdstad van het land geeft je gelijk een goed inkijkje in het Jordaanse leven. Ook zijn er een aantal toffe dingen om te zien. Tips om het meeste uit je bezoek te halen, lees je hier.

Amman

Amman, de hoofstad van Jordanië, is de stad waar alle locals je begroeten met ‘Welcome to Jordan’. Je vindt Amman in het noorden van Jordanië en telt ruim twee miljoen inwoners. Hoewel je in een hele andere wereld terecht komt, is Amman toch ook wel een Westerse stad. Met winkelcentra die mooier zijn dan hier in Nederland en hippe restaurantjes.

Leuk weetje: wist je dat Amman vroeger de naam Philadelphia had?


1. The Citadel

‘Daar boven op de berg..’ Op de hoogste berg van Amman: de Jebel Al Qala’a vind je the Citadel. Dit gebied dateert uit de Bronstijd, maar is gaandeweg meerdere keren in gebruik genomen, gerestaureerd, en dergelijke. Je vindt er resten van de Romeinen, Byzantijnen en Omajjaden.

Bij th Citadel kun je meerdere toffe plekken bezoeken. De bekendste hiervan is de tempel van Hercules, the Ummayad Palace, Ummayad Cistern en the Byzantine Basilica. Het is zeker de moeite waard om rond te lopen want de ruïnes zijn tof.

Praktische info

Toegangsprijs: 2 JD per persoon (ong. € 2,50). Wanneer je de Jordan Pass hebt, is de toegang gratis.

Openingstijden: 08.00 uur – 19.00 uur. Op vrijdag van 10.00 uur – 16.00 uur.

Je kunt voor ongeveer 15 JD een gids huren (wel onderhandelen!). Wij hebben dit niet gedaan, maar ben je erg geïnteresseerd in de achtergrond van the Citadel, kun je dit overwegen.

the Citadel, Amman

2. Roman Theatre

Onderaan de berg vind je het Romeinse theater. Dit grote amfitheater is niet te missen als je downtown Amman bezoekt. Het grote theater is het grootste overblijfsel van de Romeinse ‘Philadelphia’-tijd. Het Roman Theatre is gebouwd in de tweede eeuw, maar is later (rond 1960) wel gerestaureerd waardoor het niet helemaal een juist beeld geeft hoe het er vroeger uitzag. Er passen tot wel 6000 mensen in en wanneer je het theater bezoekt, kun je ook overal op lopen enzo.

Bij the Roman Theatre vind je ook het Folklore Museum en het Museum of Popular Traditions. Het begrip museum is in Jordanië echter snel gemaakt, beide musea stelt niet zo veel voor. Het zijn gemiddeld twee of drie kamers waar je iets kunt aanschouwen.

Praktische info

Toegangsprijs: 2 JD per persoon (ong. € 2,50). Wanneer je de Jordan Pass hebt, is de toegang gratis. Hetzelfde geldt voor de musea.

Openingstijden: 08.00 uur – 16.00 uur. Op vrijdag van 09.00 uur – 16.00 uur.

Er wordt je aangeraden om vroeg in de ochtend of tijdens de zonsondergang te gaan, zodat je het beste licht hebt. Wij gingen echter midden op de dag en dat ging ook prima. 😉