Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

by thatonetime
34 comments

Aqaba is met zijn tropische temperaturen en prachtige onderwaterwereld een ideale vakantiebestemming om even een paar dagen bij te komen van je rondreis door Jordanië. Tips voor je bezoek aan deze stad lees je in deze blogpost.

Aqaba

In het zuiden van Jordanië, bij de Rode Zee vind je de relaxte badplaats Aqaba. Met een lekker warm temperatuurtje, helder zeewater, een mooie onderwaterwereld en gezellige tentjes om te eten en te drinken is het een ideale plek om even bij te komen. Het is de enige havenstad van het land en daarom een belangrijke stad voor Jordanië. De stad heeft ruim 100.000 inwoners en is een populaire vakantiebestemming om even lekker bij te komen.

Aqaba kent warme winters en hete zomers, waarbij de temperaturen in de winter rond de 20 graden liggen en ’s zomers kan het er bloedje heet worden, met temperaturen rond de 40 graden. Met her en der internationale hotels en horecaketens proberen ze de stad aantrekkelijk te maken voor toeristen. En dat lukt prima.


1. Chillen op het strand

Één van de grootste redenen om naar Aqaba te komen, is om vooral niet te veel te doen.. of helemaal niets. Lekker chillen op het strand en bijkomen van al het moois wat je hebt gezien in Jordanië. Lekker dobberen in de warme oceaan en bijkomen op het strand.

Je kunt naar het public beach gaan in Aqaba town, waar je gratis naartoe kunt gaan. Dit strand wordt veelgebruikt door de locals en het strand is vies, maar je kunt er prima low-budget vertoeven. Ook bij South Beach is er een public beach, met een aantal tentjes waar je eten en drinken kunt kopen. De meeste hotels in South Beach hebben een privé strand. Deze kun je ook bezoeken als je niet in het hotel verblijft, maar dan moet je een entrance fee betalen. Deze is meestal 10 JD.

Public Beach, Aqaba
Public Beach, Aqaba

2. Verruil het strand voor een zwembad

Heb je even genoeg van al dat zand tussen je billen en het zwemmen in het zoute water, dan zijn er genoeg opties om aan (en in) een zwembad te vertoeven. Een populaire plek om te chillen is Berenice Beach Club. Deze Beach Club heeft een relaxt zwembad, ligbedjes en leuke plekjes om te eten. De grotere hotelketens bieden je ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het zwembad, ook al verblijf je niet in het hotel. Goede opties zijn het Mövenpick Resort Hotel en het InterContinental Hotel.

Praktische info

Wanneer je naar bovenstaande beach club of hotel gaat, word je voorzien van een handdoek.

Toegangsprijs: Berenice Beach Club: 10 JD per dag. Mövenpick Resort Hotel en Intercontinental Hotel: ong. 30 JD per dag.


3. Snorkelen en duiken in Aqaba

Als je dan toch al op het strand bent, kun je net zo goed even checken hoe de onderwaterwereld is toch? De Rode Zee is één van de mooiste plekken om te snorkelen en te duiken dus dit kun je zeker niet overslaan. Omdat mijn oren het altijd begeven tijdens het duiken heb ik het altijd bij snorkelen gelaten. Het snorkelen stelde zeker niet teleur.

De onderwaterwereld bij Aqaba is heel gaaf. Koraal, vissen en er zijn zelfs vliegtuigwrakken en tanks onder water te vinden. Ik heb drie keer een snorkeltrip gemaakt op verschillende plekken bij South Beach. De éne plek was wel mooier dan de andere, maar alles was zeker de moeite waard.

Praktische info

Bij alle hotels en tourbureau’s kun je een duiktrip of snorkeltrip boeken. op het strand kun je ook een snorkel huren en zelf de zee in lopen. Een snorkel huren kost 5-10 JD per persoon.

Voor een fundive betaal te tussen de 30-40 JD per persoon. Je kunt ook je PADI/SSI hier halen, vraag bij een duikshop voor de mogelijkheden.

Heb je ruimte over in je koffer? Dan kun je geld besparen door zelf een snorkel mee te nemen.

Zorg ervoor dat je bij het snorkelen en duiken het koraal niet aanraakt/beschadigd. Op heel veel plekken is het erg ondiep en kun je amper over het koraal zwemmen zonder het aan te raken, pas dus goed op.

Vergeet niet voldoende water mee te nemen. Na het snorkelen en/of duiken kan je lichaam echt wat water gebruiken.

Gebruik milieuvriendelijke zonnebrandcrème als je gaat snorkelen, zodat het koraal niet aangetast wordt.

Snorkelling at the Red Sea, Aqaba