Arugam Bay: optimaal chillen in Sri Lanka

by thatonetime
44 comments

Onze rondreis door Sri Lanka was een prachtige reis met veel afwisseling. Van jeepsafari’s tot walvissen spotten en van hiken door de bergen tot chillen op het strand. Dat laatste is wat wij deden in Arugam Bay. Tips voor je bezoek aan dit toffe surfersplekje aan de oostkust, lees je in deze blog.

Arugam Bay

Deze relaxte kustplaats aan de Indische Oceaan en telt een paar honderd inwoners. De laatste jaren wordt deze plaats steeds populairder onder de toeristen omdat je hier heerlijk kunt chillen en erg goed kunt surfen. Steeds meer en meer wordt het dorpje voorzien van guesthouses en leuke plekjes om te eten. Liggen in een hangmatje, wandelen over het strand, genieten van een cocktailtje; Arugam Bay is een ideale plek om optimaal te genieten van je vakantie.


Wat te doen in Arugam Bay

1. Helemaal niets doen

Een dag chillen op het strand en helemaal niets doen moet kunnen toch? Dat is ook precies wat wij deden in Arugam Bay. Chillen in een hangmat of op een strandbedje, af en toe een duik in zee, een hapje en drankje op het strand om vervolgens weer af te taaien naar je strandbedje.. Dat is een beetje hoe een gemiddelde dag bij ons eruit zag in Arugam Bay. Heerlijk. Je vindt hier meerdere eettentjes en leuke hotelletjes aan het strand.

Praktische info

Op meerdere plekken kun je een strandbedje bemachtigen. Hier hoef je niet voor te betalen (anno 2018), maar er wordt wel verwacht dat je dan ook iets gaat bestellen bij het strandtentje wat erbij zit.

Let op als je gaat zwemmen. De zee kan hier aardig ruig zijn en er staat ook regelmatig een stroming waardoor je zo kan afdwalen. Blijf altijd goed opletten.

Wil je tips voor de tofste standen in Sri Lanka? Check dan deze blogpost van Yvonne.

Arugam Bay, Sri Lanka
Stay Golden, Arugam Bay

2. Surfen

Het seizoen loopt ongeveer tussen mei en oktober, dan is Arugam Bay een ideale plek om te surfen. Er komen veel toeristen speciaal naar deze plek om te surfen en sommigen durven zelfs te zeggen dat dit de tofste surfspot van het land is.

In Arugam Bay zijn er genoeg aanbieders waarbij je een surfles kunt boeken. Kun je al surfen, dan kun je er ook voor kiezen om gewoon een surfboard voor een dag te huren.

Een surfkamp of een les van een uur; het kan hier allemaal. Belangrijke surfspots zijn Whiskey Point, Elephant Point (ja, je kunt er ook olifanten tegenkomen) of Crocodile Rock, Main Point, Peanut Farm, Baby Point, Surf Point of Pottuvil Point.

Praktische info

Wanneer je wilt surfen, kan het lonen om de prijzen te vergelijken bij meerdere aanbieders. Hier kan enig verschil in zitten. We hebben goede verhalen gehoord over Dylan’s Surf Company en A-Bay Surf Shop.

Het surfseizoen loopt van april tot en met september.

Voor het huren van een surfboard betaal je per dag rond de 1000 roepie per persoon. Voor een surfles betaal je rond de 2500-3500 roepie per persoon.

Surfing at Arugam Bay, Sri Lanka

3. Hiken

Wil je toch nog iets actiever bezig zijn dan alleen maar liggen op je strandbedje, dan kun je hier in de omgeving ook meerdere wandelingen maken. Een populaire bezigheid is het beklimmen van Elephant Rock. Je wordt hier getrakteerd op een tof uitzicht over Arugam Bay. Wij hebben dit echter niet gedaan, maar we hebben hier van andere reizigers positieve verhalen over gehoord.

Praktische info

Let op: In deze omgeving komen veel krokodillen voor. Er hebben helaas ook wel eens ongevallen plaatsgevonden tijdens het beklimmen van Elephant Rock waarbij toeristen zijn aangevallen door krokodillen.

Ook kun je loslopende olifanten tegenkomen. Laat de dieren altijd met rust.

Let dus altijd goed op en ga hier niet in het donker heen.


4. Dobberen door de mangrove

De lagune bij Pottuvil is een ideale plek voor een mangrove tour. Je gaat dan met een soort vlot door de