Autorijden in de bergen van Georgië - maart 2023

Autorijden in Georgië 2024: alles wat je moet weten

Autorijden in Georgië is niet helemaal hetzelfde als autorijden zoals wij gewend zijn; het gaat er hier allemaal wat anders aan toe. Om een weloverwogen beslissing te maken of jij tijdens je reis door dit prachtige land een auto wilt huren, vind je hier alle ins en out over autorijden in Georgië.

Georgië

Georgië is een land gelegen op de grens van Oost- Europa en West-Azië, wat ook wel een transcontinentale staat wordt genoemd. Politiek gezien behoort Georgië tot Europa, vandaar dat we vanaf nu over een Europees land praten. Georgië is ingeklemd door Rusland, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan.

Georgië ligt in het Kaukasusgebied. Het noorden van het land wordt begrensd door de Grote Kaukasus en in het zuiden door de kleine Kaukakus. Het Kaukasusgebergte sterkt zich uit over meerdere landen en herbergt enkele van de hoogste bergen van Europa. Door de grote hoogteverschillen vind je in Georgië meerdere klimaten, van het koude steppeklimaat tot een subtropisch klimaat in lagergelegen gebieden.

Georgië kent verschillende landschappen met bijbehorende klimaten, wat het een afwisselende bestemming maakt. Echter komt hier ook het één en ander bij kijken als je het land wilt ontdekken. In dit blog gaan we verder in op autorijden in Georgië. Alles wat je moet weten over autorijden in Georgië, waar je op moet letten en alle handige tips vind je hier.

Autorijden in Georgië

In dit blog vind je alle ins en outs over autorijden in Georgië in 2024, met actuele informatie over de wegen in het land en belangrijke tips om in acht te nemen als je wilt autorijden in Georgië.

Toen ik een reis door Georgië aan het plannen was, wist ik niet goed of ik een auto moest huren of het land per openbaar vervoer moest ontdekken. Ik ben groot fan van roadtrips, maar omdat ik alleen op reis zou gaan wist ik niet of een auto huren het slimste idee zou zijn.

Toen de reis eenmaal in Georgië was en ik iemand vond om samen mee te reizen, besloot ik toch om een auto te huren. Alleen had ik het denk ik niet zo snel gedaan, maar met anderen durf ik dit prima aan. Inmiddels kan ik autorijden in Georgië zeker beamen, mits je comfortabel achter het stuur zit en weet hoe je met de auto om moet gaan in verschillende landschappen en weersomstandigheden. Weet waar je aan begint.

Algemene regels en informatie autorijden Georgië

Laten we beginnen met wat basisinformatie wat je moet weten als je gaat autorijden in Georgië.

 • In Georgië wordt rechts gereden.
 • Over het algemeen is de maximumsnelheid 50 of 60 km/u in steden en dorpen en 80 km/u in andere gebieden. Op de snelweg is de maximumsnelheid vaak 110 km/u.
 • Georgië heeft een zero tolerance ten aanzien van rijden onder invloed.
 • Veiligheidsgordels zijn te allen tijde verplicht.
 • Kinderen onder de twaalf jaar moeten achterin zitten en kinderen onder de zeven jaar moeten in veiligheidszitjes.
 • In Georgië is de wettelijke leeftijd om te rijden achttien jaar.
 • Er zijn geen tolwegen in Georgië.
 • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig om een auto te huren in Georgië.
 • Tijdens het rijden moet je altijd een geldig ID bewijs bij je hebben. In het land worden regelmatig politiecontroles uitgevoerd.
 • In Georgië is een WA-autoverzekering verplicht. Bij de meeste huuraccommodaties is een WA-verzekering inbegrepen.

De rijstijl in Georgië

In Georgië wordt het gelukkig steeds populairder om zelf een auto te huren en op deze manier het land te ontdekken. Hoewel ik het huren van een auto zeker kan aanraden, is het belangrijk om van tevoren een goed beeld te hebben van de rijstijl in het land.

Georgië is een oosters land, je mag dan ook best een oosterse rijstijl verwachten. Denk hierbij aan automobilisten die een aantal verkeersregels niet zo nauw nemen. Zo heeft een doorgetrokken streep in Georgië niet heel veel waarde, is zowel rechts als links inhalen de gewoonste zaak van de wereld, voetgangers kunnen uit het niets oversteken en kan het voorkomen dat andere weggebruikers voorrang nemen, ook al is dit niet de bedoeling.

Het is dus belangrijk dat je altijd goed oplet, houd altijd de weg en je mede-weggebruikers in de gaten. Ook als jij voorrang hebt, kijk dan altijd even goed naar wat de rest doet en sta niet gek te kijken als er naar je getoeterd wordt (want dit gaat vaak voorkomen). Blijf rustig en laat je niet gek maken.

Sta niet versteld als je om de haverklap ‘halve’ auto’s voorbij ziet komen. Hele bumpers die missen, auto’s vol deuken en velgen die missen; niets is te gek hier.

De wegen in Georgië

Niet alleen de rijstijl in Georgië is iets om mee rekening te houden, ook de staat van de wegen moet je in overweging nemen voordat je een auto wilt huren in het land.

In de grotere steden is de staat van de wegen vaak prima in orde, maar buiten de steden zijn de wegen vaak van slechte kwaliteit. Denk hierbij aan gaten, hobbels en wegen die niet geasfalteerd zijn. Je komt dan ook regelmatig borden langs de weg tegen waarop het land hun excuses aanbiedt voor de staat van de weg.

Daarnaast zijn ze op veel plekken in het land bezig met wegwerkzaamheden, wat kan zorgen voor veel vertraging.

De naamborden en bewegwijzering in het land vind je veelal in het Georgisch en het Engels, dus dit is over het algemeen goed te volgen. In afgelegen gebieden is dit niet overal het geval.

Tijdens mijn rondreis door Georgië heb ik vaak Google Maps (of Maps.me) gebruikt, maar ik ben er achtergekomen dat dit niet altijd up to date is. Zo zijn de nieuwste wegen nog niet altijd verwerkt en zelfs in steden als Tbilisi is de navigatie niet altijd up to date, vooral éénrichtingswegen worden niet altijd opgepikt in de apps, wat nogal frustrerend kan zijn. Blijf dus altijd goed opletten.

Zorg er zeker voor dat je toegang hebt tot internet met je huidige internetbundel of koop een lokale simkaart, want het gebruik van navigatie, zoals Google Maps, is zeker aan te raden.

Let op: sommige wegen zijn in de winter afgesloten. Deze wegen zijn alleen begaanbaar in de zomermaanden (dit is vaak van eind mei tot oktober, afhankelijk van weersomstandigheden en sneeuwval.

Je deelt de weg met anderen in Georgië

In Georgië moet je niet versteld staan als je de weg moet delen met anderen. Naast andere autobestuurders en voetgangers, deel je de weg met loslopende dieren, meestal koeien, schapen of varkens. Vooral buiten de grote steden kom je vaak loslopende dieren tegen, naast of op de weg. Heb geduld en wees voorzichtig. De dieren doen niks, maar nemen vaak hun tijd om van de weg te raken.

Let op: voetgangers houden zich niet altijd aan de verkeersregels. Zo steken personen vaak op de verkeerde plaats de weg over en nemen ze voorrang wanneer dit niet altijd mag. Blijf dus te allen tijden goed opletten.

Verwacht loslopende dieren, meestal koeien en schapen, om te rusten of te lopen op wegen buiten de steden.

Tanken in Georgië

Let bij het huren van een auto goed op wat voor brandstof de auto nodig heeft. De brandstofprijzen in Georgië kunnen erg fluctueren, zelfs aan dezelfde weg kunnen verschillende prijzen aangeboden worden bij verscheidene tankstations. Het kan dus lonen om even op ontdekking te gaan voordat je de tank volgooit om de laagste prijs te zoeken.

Tijdens mijn laatste rondreis door Georgië (maart 2023) lagen de prijzen van benzine tussen GEL 2,15 en GEL 2,80 per liter, voor diesel betaalde je tussen GEL 2,85 en GEL 3,65 per liter.

Het tanken wordt bij het tankstation voor je gedaan door een medewerker. Je geeft een bepaald bedrag, waarna ze voor het desbetreffende bedrag tanken of je zegt iets in de trant van ‘full tank’, waarbij ze de tank volledig vol gooien. Daarna betaal je het volledige bedrag. Zeg duidelijk of wijs aan wat voor brandstof je nodig hebt. Je kunt altijd om een bon vragen, indien nodig.

Over het algemeen zijn tankstations overal in het land te vinden, zelfs in afgelegen gebieden zijn er vaak mogelijkheden. Ga je voor langere tijd naar afgelegen gebieden, dan kan het lonen om vooraf wat research te doen waar je tankstations kunt vinden of eventueel een extra tank meenemen.

Parkeren in Georgië

Parkeren in Georgië is in 99% van de gevallen geen probleem, alleen in hoofdstad Tbilisi kan dit echt een opgave zijn. In de grote steden, zoals Tbilisi, Kutaisi en Batumi moet je betalen om te parkeren. Elke stad heeft zijn eigen betalingssysteem. Op straat vind je vaak parkeerautomaten waar je kaartjes kunt kopen, ook voor meerdere dagen. Daarnaast kun je ook online parkeerpassen komen.

Buiten het stadscentrum en in dorpen is er vrijwel overal voldoende gratis parkeergelegenheid.

Let op: in de grote steden wordt er regelmatig gecontroleerd op geldige parkeerpassen. Zo kreeg ik twee parkeerboetes in Tbilisi (GEL 50 elke keer), omdat ik schijnbaar had geparkeerd op plekken waar ik moest betalen. Bij het inleveren van je huurauto krijg je deze informatie (inclusief foto’s en informatie) te horen.

Boek hier online je parkeerkaart voor Tbilisi. De website is echter alleen in het Georgisch.

Gori centre, Georgië

Is een auto huren in Georgië de moeite waard?

Eerlijk is eerlijk; ook zonder huurauto kun je Georgië prima ontdekken. Het openbaar vervoer in het land is best goed geregeld en met de treinen, bussen en marshrutka’s kun je op de meeste plekken in het land komen. Het land is niet heel groot, dus de afstanden en reistijden zijn vaak te overzien.

Toch raad ik je aan om te overwegen om een auto te huren als je je comfortabel genoeg voelt na alle bovenstaande informatie.

 • Als je je eigen huurauto hebt kun je over het algemeen veel meer zien in de tijd die je hebt. Hoewel het openbaar vervoer je op veel plekken kan brengen, kan het veel tijd kosten om van A naar B te reizen. Met een auto kun je gaan en staan wanneer je wilt.
 • Met een huurauto heb je het ultieme gevoel van vrijheid. Je bent niet afhankelijk van busroutes of iets dergelijks. Wil je even een kasteel of kerk bezoeken een paar kilometer verderop? Je bent helemaal vrij om je planning zelf vorm te geven en kunt overal net zo lang blijven als je wilt. Met een huurauto ben je dus ontzettend flexibel. Je bent niet afhankelijk van de schema’s van het openbaar vervoer. Daarnaast kun je alle uithoeken van het land bezoeken.
 • Het kan veiliger zijn om met eigen vervoer te reizen. Vooral de bestuurders van marshrutka’s kunnen nogal snel en onveilig rijden. Indien je zelf met een auto rijdt, ben je zelf verantwoordelijk voor de rijstijl.
Autorijden in de bergen van Georgië - maart 2023

Waar moet je op letten als je een auto wilt huren in Georgië?

In Georgië zijn alle grote internationale autoverhuurbedrijven (zoals Hertz, Avis, Sunny Cars, etc.) vertegenwoordigt, maar ook vind je er een aantal lokale bedrijven.

Over het algemeen liggen de prijzen bij lokale autoverhuurbedrijven lager dan bij de internationale ketens. De lokale bedrijven hebben echter wel een kleiner aanbod en deze auto’s zijn vaak niet de mooiste of nieuwste modellen. Bij internationale autoverhuurbedrijven verloopt de verhuur vaak wat sneller en op de automatische piloot.

Wanneer je een auto huurt in Georgië, wordt het vaak verboden om bepaalde wegen en regio’s te berijden, zoals de Russisch bezette regio’s en wegen waarvan de staat te slecht is. Let hier dus goed op bij het huren van een auto.

Bedenk van tevoren goed wat je reisroute zal zijn, bepaalde delen van het land kun je echter alleen maar bezoeken met een 4×4 auto, dit geldt met name voor de berggebieden en afgelegen gebieden waarbij de wegen vaak niet geasfalteerd zijn. Het huren van een 4×4 is duurder, maar kan dus zeker de moeite waard zijn, afhankelijk van je plannen.

Met een huurauto de grens over

Wil jij een bezoek aan Georgië combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Armenië of Azerbeidzjan, dan kan het lonen om uit te zoeken of je met een huurauto de grens over mag. In principe mag je met een huurauto NIET de grens over, het is namelijk zo dat de auto waarin je rijdt als de grens oversteekt op jouw naam moet staan.

Sommige autoverhuurbedrijven staan het echter, tegen een meerprijs, toe om de grens over te steken. Let hierbij goed op dat je de juiste documentatie hebt voor een grensovergang. Je hebt een geldig autopaspoort/kentekenbewijs en een grensovergangvergunning nodig, dit laatste kost ongeveer € 80,00. Het autoverhuurbedrijf kan dit voor je regelen.

Conclusie: een auto huren in Georgië kan zeker de moeite waard zijn!

Als je door Georgië wilt reizen met een huurauto, zijn er zeker een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Als je comfortabel achter het stuur bent, dan is het huren van een auto zeker de moeite waard. Het brengt je op de mooiste plekken van het land!

Geniet van de meest indrukwekkende uitzichten tijdens je roadtrip. Have fun!

Nieuwsgierig naar meer Georgië?

Budget Georgië: wat kost een rondreis van drie weken

Reisroute Georgië: afwisselende rondreis van drie weken

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Georgië?

Boek hier je huurauto (inclusief volledige verzekering)

Boek hier je Georgië trip.

Reisgids nodig voor je reis naar Georgië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.