14 tips en bezienswaardigheden voor je bezoek aan Brugge, België

by thatonetime
25 comments
Brugge, België 2016 - 7

Ik loop door de smalle, kronkelende steegjes. De bloemen staan volop in bloem en de bijen hebben vrij spel in deze perfecte omstandigheden. De was hangt buiten te drogen en de mensen lopen vrolijk vluitend voorbij. Ik loop langs drukke terrasjes waar men geniet van een warme wafel met aardbeien of een speciaalbiertje. Spontaan krijg ik honger van de indringende geur van verse wafels. Ik sta sprakeloos te kijken naar de Middeleeuwse gebouwen, terwijl ik me wederom bedenk hoe mooi onze wereld is. En dat zo dicht bij huis: Brugge.

Een week roadtrippen door België. Het is een spontaan idee, maar daarom des te leuker. We verruilen het grote Antwerpen voor het knusse en pittoreske Brugge. Zo voelt het gelijk aan als wij de stad binnen rijden. Nauwe straten, mooie gevels en stadsgrachten; dat is mijn eerste indruk van Brugge.

Brugge

Brugge is een Middeleeuwse stad en staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. In het stadscentrum val je van de ene pracht in de andere. Van indrukwekkende gebouwen tot fotogenieke grachten die dwars door de stad lopen en van gezellige stadspleinen vol bedrijvigheid tot rustgevende hofjes.

Brugge heeft een rijke geschiedenis; de eerste tekenen van de stad stammen uit de tweede eeuw. Brugge werd een aantal eeuwen gezien als de economische hoofdstad van Noordwest-Europa. Hier werd ook het eerste beursgebouw ter wereld geplaatst. De 14e eeuw werd ook wel als ‘de gouden eeuw van Brugge’ gezien, waarbij het voortvarend ging met de stad en een aantal prominente kunstenaars en architecten aantrok wat erg gustig was voor de architectuur (en daardoor het aanzicht) van de stad.

In de 15e eeuw nam Antwerpen de rol van economische hoofdstad over, wat niet zo gunstig was voor de stad Brugge. De stad bereikte een dieptepunt en raakte in verval. Later in de negentiende werd Brugge weer onder de aandacht gebracht door een aantal schrijvers. Er werd geschreven over een mysterieuze stad, wat veel interesse opwekte. Hierna ging het gelukkig weer bergopwaarts voor de stad en werd steeds populairder onder de reizigers. De stad kwam de Tweede Wereldoorlog goed door en bleef vrijwel geheel bespaard.

De binnenstad van Brugge staat sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En terecht.


Wat is er te doen in brugge?

Brugge wordt gezien als een fotogenieke, romantische en historische stad met veel cultureel erfgoed. Dit erfgoed is ook nog eens vrij goed bewaard gebleven, top voor ons dus.

1. Boottocht door de Brugse reien

Je kunt Brugge eigenlijk niet verlaten zonder een boottocht gedaan te hebben. Dwars door het stadscentrum vind je de grachten van de stad, ook wel de Brugse reien genoemd, en jij kunt via deze grachten de stad leren kennen. Dobberend over het water, met her en der wat ronddwalende zwanen, kun je binnen een half uur veel bijleren over de geschiedenis van Brugge, indrukwekkende plekjes en leuke feitjes. Tijdens je boottochtje kun je bijvoorbeeld een kiekje schieten van de Rozenhoedkaai; het meest gefotografeerde plekje van de stad. Eerlijk toegegeven: het is wat toeristisch, maar soms kunnen toeristische dingen ook gewoon erg leuk zijn.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 10,00 per persoon. Kinderen onder de elf jaar betalen € 6,00 per persoon.


2. Het Belfort

Op de Grote Markt vind je de immense 83 meter hoge toren. Vroeger stonden hier een aantal markthalletjes, maar in de dertiende eeuw werd er een stenen toren geplaatst. Het brandde ooit volledig af, maar gelukkig werd er een nieuwe toren gebouwd; het Belfort. Op zich is er binnen niet heel veel te zien, maar het is sowieso een bezoek waard en de 366 treden te beklimmen voor een mooi uitzicht over de stad.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 12,00 per persoon. Kinderen onder de vijf jaren zijn gratis.

Er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk het Belfort betreden, in het hoogseizoen kunnen er dus lange rijen ontstaan.


3. De Grote Markt en andere pleinen

Dit marktplein is het middelpunt van de stad. Niet alleen dankzij het Belfort, maar waar je ook kijkt vind je mooie trapgevels, Middeleeuwse bouwwerken, mooie standbeelden en gezellige huisjes. Voor mooie panorama aanzichten moet je hier zijn. 360 graden aan mooiheid. Ook is dit een gezellige plek om een terrasje te pakken voor een biertje of een hapje.

Brugge beschikt over nog meer indrukwekkende pleinen, zoals Burg. Hier vind je onder andere de burgerlijke griffie en de Heilig Bloedbasiliek. Een andere optie is de Vismarkt. Hier wordt al eeuwenlang verse vis verkocht. Tegenwoordig kun je hier nog steeds van woensdag tot en met zaterdag terecht voor een verse vis.


4. Onze Lieve Vrouwekerk

Deze kerk is één van de oudste kerken van de stad en één van de hoogste gebouwen van België. Hierdoor is het een toeristische trekpleister geworden. Daarnaast heeft de kerk veel bekendheid gekregen omdat je er veel kunstwerken kunt aanschouwen (waaronder een bekend werk van Michelangelo) en omdat Maria van Bourgondië en Karel de Stoute hier ligt begraven.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur tot 17.00 uur. Op zondag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 6,00 per persoon. Kinderen onder de 17 jaar kunnen gratis naar binnen.

De kerk kun je kosteloos bezoeken. Om de kustwerken en andere bezienswaardigheden te kunnen aanschouwen, moet je bovenstaande entree betalen.


5. Het Begijnhof

Officieel het ‘Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaarde’ genoemd vond ik één van de mooiste plekjes van de stad. Denk aan witgeschildere gevels en omringd door water en veel groen. Ondanks dat veel toeristen deze plek aandoen, straalt het toch rust en reinheid uit. Het begijnhof werd gesticht in 1245 en werd het dus bewoord door de begijnen. Tegenwoordig wonen er zusters van de Orde van Sint-Benedictus en alleenstaande vrouwen.

Één van deze huisjes is omgetoverd tot museum en kun je bezoeken als je wilt weten hoe de Begijntjes vroeger leefden. Dit kleine museum vind je vlakbij de ingang van het Begijnhof en wordt ‘t Begijnhuisje genoemd.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 2,00 per persoon. Kinderen onder de 12 jaar €1,00. Kinderen onder de zeven jaar zijn gratis.


6. De Godshuizen

De witgeschilderde huisjes vallen wel op als je langs loopt. Deze Godshuizen zijn in de 14e eeuw gebouwd. De bewoners van deze Godshuizen waren verplicht om bij de kapel (wat je bij elk huisje kon vinden) dankgebedjes te verrichten. Tegenwoordig worden de huizen nog steeds bewoond; tegenwoordig zijn het seniorenwoningen. Je bent vrij om hier rond te dwalen en te genieten van de rust en de mooi aangelegde perkjes.


7. Het Sint-Janshospitaal

Altijd al willen weten hoe een ziekenhuis vroeger te werk ging? In het Sint-Janshospitaal gaan we even terug in de tijd en leer je over de medische gebruiken van toen. Het Sins-Janshospitaal is één van de oudste ziekenhuisgebouwen van Europa. Van medische instrumenten tot bijzondere archiefstukken vind je hier.

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Toegangsprijs: € 12,00 per persoon. Jongeren onder de 25 jaar betalen € 10,00 per persoon.

8. Gruuthusemeseum

Wil je meer weten over de geschiedenis van Brugge? Dan is een bezoek aan het Gruuthusemuseum een goed idee. Je leert hier over drie belangrijke periodes uit de geschiedenis van Brugge door de ruim 600 collectiestukken die in het museum te vinden zijn. Je vindt het museum in een 15e eeuws stadspaleis van de Heren van Gruuthuse.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 09.30 uur tot 17.00 uur. Op maandag is het museum gesloten.

Toegangsprijs: € 12,00 per persoon. Kinderen onder de 17 jaar zijn gratis.


9. Groen in Brugge

In de stad vind je meerdere stadsparken, waar je heerlijk bij kunt komen van je ontdekkingstocht. In alle drukte opzoek naar wat rust is heerlijk. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij de Brugse Vesten (die de stad bijna volledig omringd), het Koning Albertpark, het Koningin Astridpark of het Minnewaterpark, wat je vlakbij het Begijnhof kunt vinden. Om er maar een paar te noemen..


10. Eten en drinken in Brugge

Het water loopt me alweer in de mond als ik aan al het lekkere eten en drinken van België denk; de Vlaamse frieten, speciaalbieren, Kriek, verse wafels en natuurlijk heel veel chocolade. Je komt hier niets tekort. Hieronder een paar tips voor je bezoek aan Brugge.

Check hier Simone’s tips voor de leukste restaurants in Brugge.


11. Choco-Story

Volgens mij hebben wij in elke Belgische stad die wij hebben bezocht wel een chocolade museum gevonden, zo ook in Brugge. In Brugge vind je Choco-Story. Hier leer je over de geschiedenis van de chocolade en cacao en ga je terug naar de oorsprong. In het museum zelf worden ook ter plekke pralines gemaakt en kun je natuurlijk het een en ander proeven. Wij bezochten het museum en ik moet zeggen dat wij het vooral hebben gedaan voor de proeverijen. 😉

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 9,50 per persoon. Kinderen t/m 11 jaar € 5,50. Kinderen t/m 5 jaar gratis.


12. Frietmuseum

Wij hebben dit museum zelf niet bezocht, maar in de Saaihalle vind je het Frietmuseum. Je leert hier over de geschiedenis van de aardappel, Vlaamse frieten en sauzen. Met je kaartje kun je met korting een frietje kopen.

Praktische info

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 7,00 per persoon. Kinderen t/m 11 jaar € 5,00. Kinderen t/m 5 jaar gratis.


13. Brugge Beerwalk

Een biertje of een Kriek op het terras is natuurlijk een must. Kies een willekeurig café uit en vraag naar de beste bieren. Wil je meer dan dit, dan is wellicht de Brugge Beerwalk een leuke activiteit voor je. Dit is een wandeling van drie uur langs de leukste verborgen café’s en bierbrouwerijen en leer je over de Brugse biergeschiedenis.

Praktische info

Openingstijden: donderdag van 10.00 uur tot 22.00 uur. Vrijdag t/m zondag van 14.00 uur tot 17.00 uur of van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Toegangsprijs: € 39,00 per persoon. Je moet wel van tevoren reserveren. Dit kun je hier doen.


14. Overnachten in Brugge

Brugge is een poopulaire bestemming voor reizigers, daarmee is de hele stad ingericht op dit toerisme. Dit zie je ook terug in het aantal opties om te overnachten in Brugge. Er is een hele ruime keuze aan hotels, appartementen, b&b’s en hostels. Wij waren er niet in het hoogseizoen, waardoor het in de stad relatief rustig was.

$ – The Bauhaus – hier verbleven wij.

$$ – Green Park Hotel Brugge

$$ – Velotel Brugge

$$$- Castelsuites


Praktische informatie Brugge

Brugge is prima te bezoeken per auto. Let wel op de vele éénrichtingswegen. Het kan lonen om een accommodatie te zoeken waarbij parkeergelegenheid te vinden is. Daarnaast kun je Brugge ook met het OV bereiken, met de trein bijvoorbeeld.

Het stadcentrum van Brugge is vrij compact en dus prima af te leggen per voet. De stad heeft een autovrije zone in het centrum. Dit is geen probleem omdat de afstanden relatief klein zijn. Door het compacte centrum is de stad ook een prima bestemming als dagtrip.

Een romantisch ritje per koets wordt overal in de stad aangeraden en is een populaire activiteit om te doen in Brugge. Ik raad je echter aan om de paarden lekker te laten staan waar ze staan en lekker met de benenwagen te gaan.


Nieuwsgierig naar meer België?

8x te doen in Leuven, België

Reisdagboek Citytrip Leuven


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Brugge?

Auto huren in België?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet

Foto 1-7-8 komen van Unsplash

You may also like

25 comments

sophie de maeyer 15 juni 2020 - 05:58

Ik heb een gloeiende hekel aan steden en city trips. Het is me daar te druk, te veel volk, auto’s, noem maar op. De enige uitzondering daarop is Brugge. Lekker rondstruinen in de smalle straatjes, langs het water en op de kasseien. Het lijkt me telkens wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Reply
Stefaan De Winter 17 mei 2020 - 09:29

eigenlijk zotjes, we wonen er op maximum een uurtje rijden vandaan en toch gaan we te weinig naar deze mooie stad! Bedankt voor de verfrissing in men gedachten en nu wil ik snel dagje Brugge 🙂

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:51

Dat doe je al snel denk ik.. de plekken dichtbij huis worden snel overgeslagen.

Reply
KoolFamily 3 mei 2020 - 21:58

Brugge is inderdaad een mooie historische stad maar (als Belg) vind ik wel een oubollige stad.
Gent heeft ook de waterlopen en bootjes in het centrum, ook het lekkere eten (en eigenlijk alles wat Brugge heeft), maar doordat Gent een studentenstad is en veel jonge pas afgestudeerden in Gent blijven wonen, is het een jonge stad met een bruisend uitgaansleven, dus ik ben meer fan van Gent!

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:35

Gent vond ik ook erg gezellig. Toen we er waren was het stappen inderdaad erg leuk!

Reply
Tania 3 mei 2020 - 14:46

Zo lang geleden dat ik nog eens in Brugge geweest ben. Is zo’n mooie stad

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:25

Zeker weten. Ik wil ook graag eens terug.

Reply
Diana 28 april 2020 - 17:23

And diverse keren in Brugge geweest en elke keer vind ik het leuk. Laatste keer toen ik er was heb ik heerlijk genoten van een Brugse Zot, nu een van mijn favoriete biertjes.

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:16

Oh lekker zeg! Ik wil ook graag eens terug.

Reply
Deborah 27 april 2020 - 10:41

Echt een geweldige stad. Zowel historische als wat eten betreft. Wij hebben ons tijdens een weekendje weg daar prima vermaakt en echt de toerist uit gehangen haha.

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:15

Dat ben ik helemaal met je eens. Er is niets mis met af en toe de toerist uithangen haha.

Reply
Beauty By Bibi 27 april 2020 - 10:24

Ik ben er nog nooit geweest, maar wil er nu echt een keer heen. Zeggen mn ouders ook altijd tegen me! Mooie fotos!

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:14

Dat snap ik wel haha, het is een hele mooie stad.

Reply
Jenny 24 april 2020 - 21:57

Wow, die laatste foto is echt tof!

Ik ben geloof ik nog nooit in Brugge geweest. (Heel misschien als kind.) De stad lijkt me erg leuk, al zou het ook best toeristisch zijn.

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:12

Daar heb je wel gelijk in. Wij waren er op doordeweekse dagen, dat scheelt denk ik wel.. maar het is er sowieso toeristisch.

Reply
Kelly 24 april 2020 - 17:57

Ik was negentien jaar geleden in Brugge en vond het toen al een hele leuke stad. Zou graag nog een keer gaan, maar dan wel een weekendje. Ik was er slechts één dag en dat was toch wel te kort.

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:11

Een weekendje Brugge is altijd goed, hoewel je in een dag ook al wel veel kunt zien hoor.

Reply
Linda 22 april 2020 - 15:26

Brugge lijkt me zo leuk en het ziet er ook allemaal prachtig uit. Wij wilden eigenlijk in de meivakantie een paar dagen richting Gent en Brugge. Toen we een huis kochten werd het een idee voor de zomer, maar ik denk dat het nu maar even een jaartje moet wachten. Het lijkt me geweldig en een boottocht wil ik er zeker doen

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:11

Alles op z’n tijd toch? Komt vanzelf wel een keer. 😉

Reply
Sanne 21 april 2020 - 17:29

Ja het Begijnehof is prachtig daar. In Leuven is die ook mooi. Bier en chocolade zijn altijd goed bij een stedentripje in België.

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:10

Sowieso haha

Reply
Yvonne van der Laan 21 april 2020 - 14:29

Ik vond Brugge ook zo’n sfeervolle stad. Hopelijk waren we er slechts een dag en de boottocht hebben we dan helaas ook niet gedaan. Wie weet een volgende keer. Mooi trouwens, die bloemenpracht en de lente op je foto’s!

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:09

Dankjewel. Gelukkig kun je in een dag al genoeg van de stad zien.

Reply
Lizette 20 april 2020 - 19:49

Brugge vind ik ook een super gezellige en mooie stad. Ik was er voor het eerst tijdens de opnames van de gelijknamige film met Collin Farell (leuk om in het echt te zien hoe een film wordt opgenomen). Daarna ben ik er nog wel eens een dagje geweest, maar nog nooit heb ik alle bezienswaardigheden kunnen zien. Het Begijnenhof vind ik wel heel mooi om rond te dwalen. En de stadspoort herken ik, omdat we daar meestal parkeren.

Reply
thatonetime 1 juni 2020 - 09:08

Oh dat is grappig dat je er toen was, goede timing haha. Het Begijnenhof is ook één van mijn favorieten.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More