De klokkentoren Sighişoara

Bezoek kleurrijk Sighişoara: alle bezienswaardigheden op een rij

In het mysterieuze Transylvanië vind je de geboortestad van Dracula: Sighişoara. De stad Sighişoara is een parel van Roemenië en wordt vaak genoemd als één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa, dankzij de gekleurde herenhuizen, geplaveide straten, indrukwekkende kerken, eeuwenoude stadsmuren en torens. Waarom jij een bezoek moet brengen aan Sighişoara, vind je in dit blog.

Sighișoara

In het midden van Roemenië, in Transylvanië, vind je de middeleeuse stad Sighişoara. De vestingstad is ontstaan in de twaalfde eeuwe en bestaat uit twee delen: de middeleeuwse citadel die gebouwd is bovenop de heuvel en het lagere gedeelte van de stad, gelegen in de vallei van de Tarnava Mare rivier. Het werd gesticht door de Transsylvanische Saksen; een gemeenschap van Duitse koop- en ambachtslieden.

Sighişoara heeft ongeveer 34.000 inwoners. Het historische stadscentrum van Sighişoara staat sinds 1999 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vandaag de dag leeft de stad voornamelijk van het toerisme.


Dracula

Vermoedelijk is de stad de geboorteplaats van de beruchte Vlad Ţepeş (het inspiratiefiguur voor Graaf Dracula). Je kunt het geboortehuis van Dracula zelfs bezoeken. Vlad Dracula was in de middeleeuwen vorst over Walachije (van 1456-1462) en in deze tijd voerde hij veel veldslagen en kreeg in deze tijd de bijnaam ‘de spietser’, omdat hij de gewoonte had om zijn tegenstanders aan een paal te spietsen. In 1897 kwam er een fictief horrorroman uit over Dracula als vampier, enigszins gebasseerd op graaf Dracula. Later werden er ook (teken)films uitgebracht.


Wat te doen in Sighișoara?

1. Dwalen door kleurrijke straatjes

Het stadscentrum van Sighişoara is een waar openluchtmuseum waar je op elke straathoek versteld zult staan van de knusse, kleurrijke huisjes en gebouwen. Je camera draait er overuren en het éne straatbeeld is nog mooier dan de ander. Van sfeervolle knusse huisjes tot eeuwenoude torens. Binnen de stadsmuren van de citadel is er genoeg te ontdekken. Het centrum van de stad is compact, waardoor je er heerlijk doelloos kunt rond lopen. Je zult er niet verdwalen en het is absoluut de moeite waard.


2. De middeleeuwse citadel

De middeleeuwse citadel van Sighişoara wordt vandaag de dag nog steeds bewoond. De burcht werd in het jaar 1280 op de heuvel van de nederzetting gebouwd. De bouw duurde honderden jaren. Bijzonder aan de citadel zijn de veertien wachttorens, waarvan er tegenwoordig nog enkele intact zijn. Alle wachttorens zijn vernoemd naar de ambachten die aan het gebouw ten grondslag lagen, bijvoorbeeld de klokkentoren, de kuiperstoren en de kleermakerstoren. Binnen de stadsmuren van de citadel vind je nog steeds alle bedrijvigheid.


3. De torens van Sighişoara

Van de veertien torens zijn er vandaag de dag nog negen terug te vinden in Sighişoara. Hieronder bespreek ik een aantal van de torens van de stad.

De Klokkentoren

De klokkentoren is het symbool van de stad. De klokkentoren werd in 1556 gebouwd om de hoofdingang van de citadel te bewaken en tot 1575 diende de klokkentoren ook als stadhuid. Het is met een hoogte van 64 meter de hoogste toren van de stad.

De Leerlooierstoren

De Leerlooierstoren werd destijds gebouwd om de binnenplaats van de klokkentoren te beschermen. Je ziet de toren al voordat je de citadel betreedt.

De Bontwerkerstoren

Aan de westkant van de stad vind je de bontwerkerstoren. De toren werd verdedigd door het bontwerkersgilde. De toren ging verloren tijdens een brand in 1676 die ongeveer de helft van het dorp verwoestte, maar werd later herbouwd.

De Tinnegieterstoren

De tinnegieterstoren vind je naast de leerlooierstoren en heeft een opvallende architectuur. De basis van de toren is rechthoekig, er zijn twee vijfzijdige verdiepingen en daar bovenop een achthoekige verdiepig. Het dak is zeshoekig. De toren is 25 meter hoog.

De Touwslagerstoren

De touwslagerstoren is de enige toren van de stad die nog steeds bewoond is. De toren diende als bewaking van de nabijgelegen begraafplaats, de toren werd dan ook bewoond door de bewaker. Dit is nog steeds het geval. Deze toren werd ook in het verleden verwoest en herbouwd.

De Kleermakerstoren

De Kleermakerstoren is de tweede toegangspoort tot het fort en vind je aan de andere kant van de Klokkentoren. De toren werd gebouwd om de achteringang te verdedigen. Ook deze toren werd verwoest tijdens een brand en vervangen door de huidige toren.

De Slagerstoren

De Slagerstoren, ook wel het Slagersbastion genoemd, werd oorspronlijk ontworpen als een achtzuidig prisma, maar kreeg later een zeshoekig ontwerp. De stadstoren wordt gedeeltelijk omgeven door een verdedigingsbastion en was een belangrijke toren om de westkant van Sighişoara te verdedigen.

De Schoenmakerstoren

De Schoenmakerstoren vind je aan de noordkant van de stadsmuur. De toren is gebouwd in het jaar 1521 en is lager vergeleken met andere torens uit de stad. Tegenwoordig wordt de toren gebruikt door de lokale krant en radiostation.


4. Piaţa Cetatii – Citadelplein

Het middelpunt van Sighişoara is het Citadelplein, ook wel Piaţa Cetatti genoemd. Dit is het bekendste plein binnen de stadsmuren, aan dit plein zouden de eerste huizen van de stad gebouwd zijn. Vandaag de dag vind je er kleurrijke gebouwen, gezellige restaurantjes, terrassen en leuke winkeltjes.

Citadelplein, Sighişoara

5. Piaţa Hermann Oberth

Net buiten de stadsmuren van Sighişoara vind je Piaţa Hermann Oberth. Dit plein werd gezien als het economische hart van de stad. Tegenwoordig vind je hier restaurants, hotels en is het plein omgetoverd tot een stadsparkje.

Piaţa Hermann Oberth

6. Casa Vlad Dracul

In het centrum van Sighişoara, vlakbij het Citadelplein, vind je het vermoedelijke geboortehuis van Vlad Dracula. In één van de zijstraten vind je een geel onopvallend huis. Tegenwoordig is er in het huis een restaurant gevestigd, waar je terecht kunt voor een lekkere lunch of diner en op de eerste verdieping van het pand vind je het Museum of Weapons.


7. Museum of Weapons

Op de eerste verdieping van het geboortehuis van Vlad Dracula vind je tegenwoordig het Weapon Museum, waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de wapens uit deze omgeving. Het is echter een klein museum van maar een paar kamers. Wij hebben het museum zelf niet bezocht.


8. De Scholieren Trap

Deze overdekte trap werd in 1642 gebouwd om de schoolgaande kinderen te beschermen. Bovenop de berg vind je een school, kerk en bijbehorend kerkhof, die ook in het winterseizoen bereikbaar moesten zijn. De trap had officieel 300 treden, waarvan er tegenwoordig nog slechts 175 over zijn.

Stairway to Heaven - De Scholieren Trap

9. De kerk op de heuvel

Als je de Scholieren Trap naar de top van de berg hebt genomen, vind je hier een dertiende eeuwse kerk op de heuvel. De kerk is gebouwd is gotische stijl en wordt gezien als één van de pronkstukken van de stad. Je kunt de kerk tegen betaling bezoeken.

Kerk op de heuvel, Sighişoara

10. St. Joseph Kerk

De St. Joseph kerk is een rooms-katholieke kerk in het centrum van de stad. De kerk is gebouwd op de ruïnes van een voormalig klooster en valt vooral op dankzij de klokkentoren aan de noordkant van de kerk. Je kunt de kerk gratis bezoeken tussen 09.00 uur en 18.00 uur.


11. MYstical Transylvania

Temidden de citadel van Sighişoara vind je een klein ‘themapark’ MYstical Transylvania. Je komt hier op een interactieve manier meer te weten over de lokale geschiedenis en over Vlad Dracula. Zo vind je er de interessante tentoonstelling ‘The Dracula Investigation’, waar je alles leert over Vlad Dracula. Je vindt hier ook de exhibitie ‘Sighișoara Tales’, waar je op een leuke manier leert over de geschiedenis van de stad. De exhibities worden interessant gemaakt middels animaties, lichteffecten en sculpturen.

In de tuinen vind je een smoothie bar en kun je middeleeuws midgetgolven.

MYstical Transylvania is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur


12. Het stadhuis

Het stadhuis is in het jaar 1885 gebouwd in neoklassieke stijl. Het gebouw fungeert niet alleen als stadhuis, maar er vinden ook concerten plaats. Hiervoor wordt een prachtige barokke hal gebruikt.


13. La Teo Pension and Cellar

Even bijkomen van het dwalen door de stad onder het genot van een lekker lokaal drankje? Dat kan bij La Teo Pension and Cellar. Naast het pension (waar je een kamer kunt boeken), vind je hier een grote wijnkelder waar je terecht kunt voor een leuke proeverij van lokale en natuurlijke (brande)wijnen en bovruchtenlikeuren.


14. Breite Nature Reserve

Breite Nature Reserve is een natuurreservaat van maar lieft 74 hectare groot. Vanaf Sighişoara is het ongeveer 45 minuten wandelen naar dit reservaat bekend om de eeuwenoude eikenbomen. Het Breite reservaat is het grootste graslandplateau van Europa en de 800 jaar oude eikenbomen van Breite zijn de oudste levende wezens van Sighişoara.


15. Holy Trinity Church

Buiten de citadel, aan de andere kant van de rivier de Târnava Mare ligt een Roemeens-orthodoxe kerk. De kerk werd gebouwd in 1937 in een neo-Byzantijnse stijl. Het is een indrukwekkend bouwwerk geworden. Het wordt vaak aangezien als kathedraal, maar dit is het technisch gezien niet.

Uitzicht Sighişoara, kerk

16. De kerk van het dominicanenklooster

De gotische kerk maakte vroeger deel uit van een middeleeuws Dominicaans klooster. De kerk stamt uit het jaar 1289. Helaas werd het klooster in 1888 afgebroken, maar hierbij hebben ze de kerk wel laten staan. Het pronkstuk van de kerk is een bronzen doopvont. Je kunt een bezoekje brengen tussen 10.00 uur en 17.00 uur (entree 5 lei).


17. Torture Museum

Het martelmuseum is een ander klein, maar uniek museum. Het is precies wat de naam doet vermoeden: hier kun je meer leren over de vroegere foltermethoden en griezelige martelwerktuigen aanschouwen.


18. Maak een uitstap naar Biertan

Op een klein half uurtje rijden van Sighişoara vind je het plaatsje Biertan. Biertan behoort tot de lijst van zeven Roemeense dorpen met een weerkerk die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Gebouwd op een heuvel vind je de weerkerk van Biertan, die uit het jaar 1400 stamt. De kerk is op dinsdag t/m zaterdag geopend tussen 10.00 uur en 15.00 uur (entree 10 lei).


19. Eten en drinken in Sighișoara

In het stadshart van Sighişoara, in en om de citadel, vind je veel leuke terrasjes en restaurants. Er is veel aanbod en verschillende keukens zijn vertegenwoordigd in de stad. Van traditionele Roemeense gerechten, zoals stoofpotten en soepen tot verse pizza of fastfood. Ga naar een ijssalon om een toetje te halen en sluit de dag af in een gezellige bar.

In Roemenië is het gebruikelijk om twee warme maaltijden te nuttigen per dag. In de middag wordt er vaak geluncht met een soep en in de avond wordt er vaak een vleesgerecht gegeten.


20. Overnachten in Sighișoara

Sighişoara is helemaal ingericht om de toerist goed te bedienen, vandaar dat er een groot aanbod aan hotels, pensions en bed & breakfasts in de stad te vinden is. Je kunt ervoor kiezen om binnen de muren van de citadel te overnachten, dan betaal je iets meer dan wanneer je buiten de stadsmuren overnacht. Doorgaans liggen de prijzen voor een overnachting in Roemenië niet heel hoog.

$ – Hotel Poenita

$ – Pensiunea Joker – hier verbleven wij

$$ – Taschler Haus

$$ – Casa Steluta

$$ – Hotel Korona

$$ – Hotel Sighişoara

Sighişoara accommodatie hotel

Praktische informatie Sighișoara

Je kunt Sighişoara bereiken per auto of met het openbaar vervoer, er gaan vanuit meerdere plekken in Roemenië (bijvoorbeeld Boekarest en Cluj-Napoca) treinen en bussen naar Sighişoara.

Wij hadden een huurauto en daarmee kun je gemakkelijk de stad bereiken. Buiten de stadsmuren kun je op veel plekken (gratis) parkeren. Wij hadden bij het pension waar we verbleven privé parkeerplekken en konden vanaf hier lopend naar de citadel lopen.

Let op: over het algemeen kan het verkeer in Roemenië vrij heftig zijn. Vooral op drukkere plaatsen moet je niet gek opkijken wanneer er om je heen wordt getoeterd of boze blikken naar je krijgt geworpen. De lokale bevolking schijnt nogal haast te hebben op de weg.

De munteenheid in Roemenië is de lei. Wellicht is het handig om altijd wat lokaal geld bij de hand te hebben, maar op de meeste plekken kun je gewoon terecht met je pinpas. Op sommige plekken, vaak op afgelegen plekken en kleine winkeltjes of kraampjes, kun je niet met de pinpas betalen.


Nieuwsgierig naar meer Roemenië?

Budget: een week rondreizen door Roemenië

Reisroute: een week roadtrippen door Roemenië

Bezoek kleurrijk Sighisoara: alle bezienswaardigheden

The Transfagarasan: rijd de mooiste bergweg ter wereld


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sighișoara?

⇒ Boek hier je Sighişoara tour.


Auto huren in Roemenië?

Vervelende verrassing: Eigen risico waarmee je niet durft te rijden

Reisgids nodig voor je trip naar Sighişoara?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

10 Responses

  1. Gave stad joh, wat is er veel te zien! Ik vind de holy trinity church echt tof en verbaas me over het aantal verschillende torens die er zijn. Maar gewoon dwalen door de kleurrijke straatjes lijkt me ook af tof. Ik ga je artikel bewaren!

  2. Eerlijk gezegd wist ik niet dat het in Roemenië zo mooi kon zijn, zelf ben ik er jaren geleden geweest en vond ik het erg tegenvallen. Maar dit ziet er echt geweldig uit!

  3. Wat een heerlijke uitgebreide blog. Bij het lezen van je titel kleurrijke huisjes was ik al meteen verkocht om deze te lezen. Ik hou zo van kleurrijke dorpjes en dit is helemaal wat ik zou wensen. Nog nooit van gehoord maar blij dat je er me hebt met laten kennismaken.

  4. Oef, dat ziet er echt schitterend mooi uit! Vooral dat Citadelpleintje lijkt me echt een fijne plek om te zitten. We zouden best wel eens naar Roemenië willen maar dan moeten we deze plek dus zeker op de to-see-lijst zetten!

  5. Ik zou wel willen slenteren in die mooie gekleurde straatjes en op zoek willen gaan naar de vele torens. Het ziet er echt heel mooi uit 🙂

  6. Wat een mooi uitgebreid blog, met alle leuke plekjes van één van de mooiste stadjes in Transsylvanië. Wij vonden de scholierentrap zo tof! En de kerk en begraafplaats bovenaan. Maar het stadje kan echt zo in haar geheel in een sprookjesboek. Leuk dat jij er ook was.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.