Varen rondom Rottnest Island, Australië

Rottnest Island: maak een uitstap naar dit eiland vanuit Perth

Heldere turquoise wateren, indrukwekkende zandstranden en unieke dieren: je vindt het allemaal op Rottnest Island. Vlak voor de kust van de Australische stad Perth vind je dit prachtige eilandje. Ideaal voor een dagtrip of een weekendje weg. Tips voor je bezoek aan Rottnest Island vind je hier. 

Rottnest Island 

Op slechts negentien kilometer voor de Australische westkust vind je het eiland Rottnest, ook wel Wadjemup genoemd. Het eiland behoort tot West-Australië. Ongeveer 7000 jaren geleden werd het eiland gescheiden van het vasteland door de stijging van de zeespiegel. Het eiland is negentien km² groot en bestaat uit kalksteen. oorspronkelijk bestond het eiland vrijwel geheel uit bebossing, maar door houtkap en de aanleg van weilanden vind je er tegenwoordig bijna geen bos meer. 

Op het eiland wonen ongeveer 350 permanente bewoners, waarvan de meeste inwoners in de nederzetting Thomson Bay wonen. Rottnest Island is een populaire (vakantie)bestemming voor zowel locals als internationale reizigers. Het eiland wordt jaarlijks door ongeveer een half miljoen toeristen bezocht. 

Het eiland is met name bekend door de grote populatie quokka’s, een kleine kangoeroesoort. Op Rottnest eiland leven ongeveer 10.000 quokka’s. 

De geschiedenis van Rottnest Island in een notendop

De lokale bewoners van het eiland Noongar noemden het eiland ‘Wadjemup’, wat ‘een plek over het water waar de geesten zijn’ betekent. In 1696 werd het eiland bezocht door Nederlandse zeevaarders en kreeg het de naam ‘Rottnest Island’ van VOC-kapitein Willem de Vlamigh. Hij zag de quokka’s die op het land aan voor grote ratten en noemde het eiland daarom ‘rotte nest-eiland’, wat later dus verbasterd is tot Rottnest Island.

Het eiland heeft, na de kolonisatie van Australië door Groot-Brittannië, verschillende doeleinden gekend. Zo heeft het eiland gediend als landbouwgebied, strafkolonie, militaire locatie en interneringskamp. Uiteindelijk werd het eiland in 1917 uitgeroepen tot natuurreservaat.

Wat te doen op Rottnest Island

1. Relaxen op het strand

Rottnest Island is niet groot, maar toch vind je op het eiland wel meer dan 60 verschillende stranden en baaien. De één nog paradijselijker dan de ander. Denk aan zijdezacht hagelwit zand, waar je je prima kunt vermaken als je naar Rottnest Island bent gekomen om te relaxen. 

Een aantal mooie stranden zijn Parakeet & Little Parakeet Bay, West End, Little Salmon Bay en the Basin. 

Tip: de zon in West-Australië is fel, vergeet je niet goed in te smeren met zonnebrandcrème. 

2. Zwemmen rondom Rottnest Island

Bij tropische zandstranden hoort natuurlijk tropisch, helderblauw zeewater; en dat is ook precies wat je op Rottnest Island kunt vinden. Geniet van het verkoelende water op een tropische zomerdag. 

Zwemmen kan op veel plekken op Rottnest Island, maar niet overal: het is verboden om tussen de steigers te zwemmen, in verband met de veiligheid. Let ook op de gebieden waar boten zijn toegestaan. Alles staat aangegeven met borden, let hier dus goed op. 

Tip: op Rottnest Island kun je te maken krijgen met verschillende stromingen. Als dit het geval is, raak dan niet in paniek. Laat je meevoeren en roep om hulp. 

3. Snorkelen en duiken

Er zijn een aantal plekken rondom Rottnest Island waar het de moeite waard is om te snorkelen en/of te duiken. Door de stroming die bij Little Salmon Bay te vinden is, is deze plek een goede plek voor snorkelaars. Je vindt hier meer dan 400 vissoorten, waaronder 135 soorten tropische vissen en twintig soorten koraal. Daarnaast zijn er in de buurt een aantal toffe duikplekken te ontdekken, zoals een aantal scheepswrakken. 

Let op: Rottnest Island heeft te maken met best veel bootverkeer, houd hier dus goed rekening mee als je gaat duiken. 

Let op: het koraal op wat voor manier dan ook aantasten is niet toegestaan. 

4. Wandelen op Rottnest Island

Op het eiland vind je ongeveer 45 kilometer aan wandelpaden (the Wadjemup Bidi genoemd) die opgedeeld zijn in vijf verschillende etappes, langs de mooiste plekjes van het eiland. Wandel langs prachtige (zout)meren, mooie kustlijnen, cultureel erfgoed en mooie uitzichtpunten.

Zorg ervoor dat je goed schoeisel draagt en voldoende water bij je hebt. Op het eiland zijn een aantal punten waar je water kunt tappen, maar niet heel veel. 

5. Fietsen op Rottnest Island

Op Rottnest Island vind je ongeveer 25 kilometer aan wegennet, ideaal voor een rondje fietsen over het eiland en optimaal te genieten van het mooie landschap. Met de fiets kun je veel mooie stranden en baaien bereiken, tevens kun je langs (zout)meren fietsen en een aantal culturele monumenten. 

Er zijn verschillende fietsroutes samengesteld , langs de hoogtepunten van het eiland, zoals the Rotto Mini Loop (4 km) en the Island Ride (22 km). 

Op het eiland zijn maar een beperkt aantal voertuigen welkom. Op het eiland is er één plek waar je fietsen kunt huren (Pedal & Flipper Hire), het loont dus om van tevoren een fiets te reserveren. Ook kun je ervoor kiezen om je eigen fietsen mee te nemen op de veerboot. Het dragen van een helm is verplicht. 

6. Quokka’s spotten

Één van de leukste dingen om te doen op Rottnest Island is toch wel het spotten van de schattige quokka’s. Een quokka is een wallaby, een klein soort kangoeroe en het dier komt alleen in deze uithoek van de aarde voor. Op het eiland vind je ongeveer 10.000 quokka’s en over het algemeen is het niet heel moeilijk om er één te spotten. Ze hebben weinig angst voor mensen en kunnen ook vrij dichtbij je komen. 

Let op: geef de dieren geen eten! 

Quokka's in Australië 2012

7. (Zout)meren

Ongeveer 10% van het binnenland van Rottnest Island bestaat uit (zout)meren. Je vindt twaalf meren in de noordoostelijke hoek van het eiland. Zo vind je er onder andere Pink Lake (ja, het meer is roze), Lake Baghdad, Garden Lake, Herschel Lake, Lake Sirius, Lake Vincent en Government House Lake.

Wist je dat: de zoutmeren tot vier keer zouter zijn dan het zeewater?

8. Wadjemup Museum

Wil jij meer weten over de geschiedenis van het eiland? Dan moet je zeker een bezoek aan Wadjemup Museum brengen. Leer hier meer over de natuurlijke historie, cultuur en luister naar verhalen over gevangenschap van het eiland. Je vindt hier artefacten die wel 40.000 jaar oud zijn. 

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 uur tot 15.30 uur.

Toegangsprijs: n.v.t. Donaties zijn welkom.

9. Wadjemup Lighthouse 

De Wadjemup vuurtoren werd gebouwd in 1896 en is het hoogste punt van het eiland. wanneer je een rondleiding boekt, kun je naar de top van de vuurtoren klimmen. Trotseer de 155 traptreden van om een panoramisch uitzicht te krijgen over Rottnest Island. Deze tour is gratis. 

10. Scheepswrakken

In de buurt van Rottnest Island vind je bijna vijftien scheepswrakken. De meeste scheepswrakken liggen in diep water en zijn uitstekende duikspots, maar twee van hen vind je op slechts enkele meters van de kust en kun je al zwemmend en/of snorkelend verkennen. Dit zijn de wrakken Uribes en Shark. 

Let op: als je wilt gaan duiken dan is het aan te raden om informatie in te winnen over de scheepswrakken. Een aantal van deze wrakken zijn locaties zijn alleen geschikt voor ervaren duikers. 

11. Walvissen spotten 

Op Rottnest Island kun je walvissen spotten. Het walvisseizoen is van september tot december, waar je de migrerende bultruggen en zuidkapers van dichtbij kunt aanschouwen.

12. Surfen 

Iedereen weet dat je in Australië goed kunt surfen, zo ook bij Rottnest Island. Met verschillende stromingsrichtingen kun je hier goede golven verwachten en is het een goede bestemming om te surfen. 

Rottnest Island is voorla een surfbestemming voor de wat meer ervaren surfers. Goede plekken om te surfen zijn onder andere Strickland Bay, Stark Bay en West End. Beginners kunnen beter Chicken Reef of Mary Cove terecht. 

13. Uitzichtpunten

Op Rottnest Island vind je een aantal mooie uitzichtpunten. Vanaf deze plekken kun je mooi over het vasteland of over de zee uitkijken. Je vindt op het eiland bijvoorbeeld de Vlamingh Lookout, Cathedral rocks & Cape Vlamingh platforms, Mushroom Rock Lookout en Jeannie’s Lookout.

Elk uitzichtpunt kun je per bus, fiets of te voet bereiken. 

Uitzichtpunt op Rottnest Island, Australië

14. Golfen 

Zelfs op zo’n klein eilandje als Rottnest vind je een golfbaan. Dus vind jij het leuk om op een unieke locatie een balletje te slaan, dan is Rottnest Island Golf Course de plek waar je moet zijn. 

15. Op pad met kinderen: Movies & Mini golf 

Rottnest Island met kinderen bezoeken? Naast bovengenoemde activiteiten vind je in het centrum Rottnest Movies & Mini Golf, waar genoeg te beleven is, zoals een bioscoop met ligstoelen, een midgetgolfbaan, en spelletjes en flipperkasten. 

Praktische informatie

Openingstijden: De bioscoop is geopend dinsdag, donderdag en in de weekenden van 17.45 uur tot 21.00 uur. De midgetgolfbaan is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur. 

Toegangsprijs: Bioscoop: $15,00 per persoon en $10,00 per kind. Familietickets zijn beschikbaar voor $40,00. Midgetgolf: $10,00 per persoon en $6,00 per kind. 

16. Rottnest Island Hop-on Hop-off Bus

Heb jij geen zin om Rottnest Island per fiets of te voet te ontdekken, dan kun je met de bus gaan. Op het eiland rijdt een hop on-hop off bus, die je langs verschillende stops op het eiland dropt. Je kunt hier op je eigen tempo verschillende delen van het eiland ontdekken. 

Tijdens mijn eerste bezoek aan het eiland (een dagtrip), ontdekte ik het eiland per bus. 

Praktische informatie

Openingstijden: Dagelijks tussen 08.30 uur en 16.00 uur. Vind hier het actuele rijschema

Toegangsprijs: $25,00 per persoon en $18,00 per kind. 

De bus op Rottnest Island

17. Tours op Rottnest Island

Wil je liever een georganiseerd tour doen om Rottnest Island beter te leren kennen? Zo kun je op het eiland onder andere een segway tour doen, The Hike Collective’s guided tours is een leuke optie voor een wat actiever uitje. Houd je van fietsen, kies dan voor Paul’s Eco E-bike tours. Via Rottnest Snorkel kun je een snorkeltrip boeken. 

Eten en drinken op Rottnest Island

Er zijn op Rottnest Island verschillende eetgelegenheden te vinden, van een snelle hap tot een gastronomisch meergangen diner. De meeste restaurants en café’s zijn te vinden in Thomson Bay. Voor een gastronomische avond kun je terecht bij Isola Rottnest of Lontara. Reis je met je gezin dan zijn plekken als Dome Cafe, Frankie’s on Rotto of Geordie’s Café wellicht geschikter. Voor een snelle hap kun je terecht bij Lexi’s on Rotto, The Lane Café of de Subway. 

Er is op het eiland een supermarkt en een bakkerij te vinden waar je boodschappen kunt halen. 

Op het eiland vind je enkele openbare barbecues waar je gebruik van kunt maken. 

Overnachten op Rottnest Island

Op het eiland vind je verschillende accommodatiemogelijkheden. The Stay Rottnest Campground is de camping van het eiland, daarnaast biedt Stay Rottnest ook andere types accommodaties aan. Je vindt op het eiland ook een aantal (Boutique) hotels, zoals Samphire Rottnest en Discovery Resorts Rottnest Island. Ook worden er een aantal huisjes en bungalows aangeboden. 

$ – Stay Rottnest 

$$$ – Discovery Resorts

$$$ – Saphire Rottnest 

Praktische informatie Rottnest Island

Rottnest Island is te bereiken met de (veer)boot en het vliegtuig. Het eiland ligt op negentien kilometer van Fremantle Port, op 33 kilometer van Perth en op 22 kilometer van Hillarys Boat Harbour. Dagelijks varen er drie verschillende veerbootmaatschappijen naar het eiland, de tochten variëren van 30 minuten tot 90 minuten. Je kunt van tevoren online een kaartje kopen. 

Ben jij op zoek naar een unieke overtocht, dan zijn er verschillende aanbieders die je per vliegtuig, helikopter of watervliegtuig naar Rottnest Island kunnen brengen. Kijk eens bij Rottnest Air-Taxi, Fly Rottnest, Corsaire Aviation, Air Charters West of Swan River Seaplanes.

Om je avontuur op Rottnest Island goed te begonnen kan het lonen om eerst een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum. Je vindt deze vlakbij de steiger waar je aankomt met de boot. Hier kun je informatie of advies inwinnen voor je tijd op het eiland. Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 07.30 uur tot 17.00 uur. 

Vind je het handig om je spullen ergens op te slaan, dan vind je achter het bezoekerscentrum kluisjes. 

Ga de dieren op het eiland niet voeren of aanraken. 

Blijf op de wandel- of fietspaden, tast de natuur niet aan. 

Zorg ervoor dat je altijd voldoende drinkwater bij je hebt. Buiten Thomson Bay vind je beperkte plekken om je water bij te vullen of water te halen. 

Nieuwsgierig naar meer Australië?

Perth, Australië: waarom deze stad een bezoek waard is

Reisroute: vier weken backpacken langs de oostkust van Australië 

Uluru-Kata Tjuta National Park: bezoek de beroemde rots in het Red Centre 

De stranden van Perth 

Een jaar werken en reizen in Australië 

Herinneringen ophalen: een jaar Australië 

That One Time #3 | die ene keer dat het vliegtuig bijna neerstortte 

Wat te doen in Karijini National Park, Australië

Fraser Island: de parel van Oost-Australië

The Whitsunday Islands: bezoek het mooiste strand ter wereld en meer

The Kimberley, Australië: wat te doen in dit afgelegen gebied 

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Rottnest Island? 

Boek hier je huurauto (inclusief verzekering!):

Boek hier je Rottnest tour. 

Reisgids nodig voor je reis naar Rottnest Island? 

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

2 Responses

  1. Quokka’s spotten lijkt me erg leuk en dat staat zeker op mijn wishlist. Maar wauw, wat is het eiland tropisch en mooi joh. Echt een plek waar ik graag nog eens kom!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars