Bohey Dulang uitzichtpunt, Maleisië 2016 - 2

Bohey Dulang Island, Maleisië: vind hier één van de mooiste uitzichten van Borneo

De schoonheid van Bohey Dulang is ongekend, met ongekend kristalhelder water, kleurrijke koraalriffen, paradijselijke stranden en het indrukwekkende uitzichtpunt waar je een majestueus panoramisch zicht hebt op alle rijkdom van dit paradijselijke, onbewoonde eiland. Je vindt hier alle tips voor je bezoek aan één van de mooiste plekken in Sabah, Borneo. 

Bohey Dulang 

Het wonderschone, onbewoonde eiland Bohey Dulang is het op één na grootste eiland van het Tun Sakaran Marine Park. Bohey Dulang is een bergachtig eiland, wat gevormd is door de overblijfselen van een oude vulkaan. Het eiland bestaat dus uit vulkanisch gesteente, net als twee nabijgelegen eilanden. Deze drie eilanden zijn deel van de Sulu vulkanische keten en dit zijn de enige eilanden in Borneo die uit vulkanische gesteente bestaan. 

Ongeveer 2,5 miljoen jaren geleden is de vulkaan uitgebarsten. De lagune die je bij het eiland vindt is ontstaan door een krater van deze vulkaanuitbarsting en zorgt voor een fotogeniek uitzicht. De lagune is aan de zuidkant open, maar de kraterrand aan die kant loopt over in een lang koraalrif. Een dun kanaal scheidt Bohey Dulang van buureiland Bodgaya, het grootste eiland van Tun Sakaran Marine Park.

Bohey Dulang wordt nog niet heel lang bezocht door reizigers. In 1963 werd het eiland verhuurd aan Kaya Pearl Company om hier het eerste parelteeltcentrum van Maleisië te vestigen (hierdoor wordt het eiland ook wel Pearl Island of Treasure Island genoemd). In deze tijd werd Bohey Dulang zwaar bewaakt en was het verboden voor reizigers om het eiland te betreden. De parelboerderij werd in 1993 gesloten en pas in 2004 werd Bohey Dulang, samen met de zeven andere eilanden, door de regering bekend gemaakt als Tun Sakaran Marine Park. Sindsdien krijgt deze bijzondere plek steeds meer bekendheid en wordt het steeds vaker gevonden door toeristen. 

Tun Sakaran Marine Park 

Het Tun Sakaran Marine Park, ook wel Semporna Island Park genoemd, is een maritiem park van ruim 310 hectare, wat op ongeveer een half uur varen voor de kust van Semporna, Maleisisch Borneo ligt. De archipel bestaat uit acht eilanden, waaronder dus Bohey Dulang, Sibuan, Mantabuan en Selakan. Daarnaast vind je er twee koraalriffen, hagelwitte zandbanken en is dit het thuis voor de nomadische Bajau Laut-bevolking, bekend om hun bijzondere manier van leven in paalwoningen. Het park heeft een totale land- en zeeoppervlakte van 350 km.

Tun Sakaran Marine Park is een beschermd staatspark en het heeft één van de meest diverse mariene ecosystemen op aarde. Mede hierdoor is het een ideale bestemming om te snorkelen, zwemmen en duiken. De onderwaterwereld werd zelfs in het verleden vergeleken met het Great Barrier Reef in Australië en Tun Sakaran Marine Park wordt gezien als één van de mooiste atollen ter wereld.

De legende van Bohey Dulang Island 

Volgens de legende woonde er een prachtige prinses, genaamd Salamia op Bum Bum Island. Om te voorkomen dat er een gewongen huwelijk plaats zou vinden tussen haar en een beruchte sultan uit de zuidelijke Filipijnen, werd ze door haar familie verborgen op Bohey Dulang. 

Een paar dagen later verdween ze echter en men dacht dat ze verborgen was door de geesten van het eiland en in een fee was veranderd. Zelfs hedendaags beweert de lokale bevolking nog dat ze prinses Salamia kunnen horen zingen op het eiland en haar hond horen blaffen tijdens de nacht van volle maan. 

Wat te doen op Bohey Dulang

1. Hiken naar het Bohey Dulang uitzichtpunt

Hoogstwaarschijnlijk zet je voet op Bohey Dulang om de bergen van het eiland te trotseren en hiermee beloond te worden met het meest indrukwekkende uitzicht wat je in de omgeving zult vinden. Een relatief korte, maar steile hike naar het uitkijkpunt Bohey Dulang is vrij pittig, maar absoluut de moeite waard. 

Je start aan de voet van de berg, vlakbij de pier waar je bent aangekomen op het eiland. Vanaf de pier volg je een 700 meter lang slingerend wandelpad, wat uit houten trappen en modderige paden bestaat. Het is een steil pad, waarbij je sommige stukken van het pad aardig moet klimmen. Op sommige plekken zijn er leuningen of touwen om je te helpen. Je sluit de pittige wandeltocht af met de beruchte “Stairway to Heaven”; een smalle ladder tussen de rotsblokken. Heb je dit punt bereikt, dan kun je een vreugdedansje doen: je hebt dan bijna het eindpunt van de hike bereikt. 

De hike duurt ongeveer 45 minuten en brengt je naar het hoogste punt van het eiland; het 353 meter hoge uitzichtpunt waar je getrakteerd wordt op een panoramisch uitzicht op de turqoise, kraakheldere lagune met vijftig tinten blauw. 

Praktische informatie 

Het eiland Bohey Dulang is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur. 

Het kan lonen om in de ochtend te gaan hiken op Bohey Dulang. Ten eerste loop je dan niet op het warmste punt van de dag, ten tweede is het dan waarschijnlijk iets rustiger op het eiland. 

Aan het begin van het wandelpad, vlakbij de pier, is een toilet aanwezig. Het is er niet heel schoon, maar beter iets dan niets. 

Je moet dichte schoenen dragen als je wilt hiken naar het uitzichtpunt van Bohey Dulang. Ik wist dit niet en had alleen slippers bij me, maar je kunt op het eiland voor een klein prijsje (RM5) schoenen huren.

Bij slecht weer (vooral regen) is het wandelpad gesloten, omdat het dan te gevaarlijk is om de klim naar de top van Bohey Dulang te maken. Na hevige regenval kan het wandelpad nog een paar dagen gesloten zijn. Bekijk van tevoren dus de weersvoorspelling om teleurstellingen te voorkomen en laat jezelf goed informeren. 

Neem voldoende water mee, je zult het nodig hebben. 

Tip: check hier de tips van the Salty Beachbums voor de mooiste uitzichten in Komodo National Park te Indonesië. 

2. Hiken om de voet van Bohey Dulang

Een andere manier om Bohey Dulang te ontdekken is om een wandeling om de voet van Bohey Dulang te maken. Als het eb is, vormt er een richel wat de hele omtrek van het eiland omringt. Alleen dan is het mogelijk om deze wandeling te maken. 

Je wandelt over de stranden en door de mangroven, daarnaast zul je regelmatig over rotsen moeten klimmen, wat deze wandeling dus ook niet heel gemakkelijk maakt. Onderweg kun je veel verschillende soorten flora en fauna tegen, zoals zeldzame orchideen. 

Praktische informatie

Deze wandeling kun je alleen maken als het eb is, houd dit dus goed in de gaten en plan deze wandeling goed. Je komt in de problemen het vloed wordt, want dan verdwijnt het strand. 

Neem ook tijdens deze hike voldoende water mee. 

Je loopt over zand, door de mangrove en moet klimmen over rotsen. Draag hiervoor stevig schoeisel. 

3. Vogelen

Ook onder de vogelliefhebbers is Bohey Dulang een populaire bestemming. Al in 1933 werd Bohey Dulang aangekondigd als een vogelreservaat, dankzij de rijke biodiversiteit. Op het eiland vind je een grote verscheidenheid aan vogelsoorten, dus vergeet je verrekijker niet. Er zijn op het eiland zo’n 50 vogelsoorten geregistreerd. 

Op Bohey Dulang kun je onder andere uilen, patrijzen, bonte neushoorsnvogels,babbelaars,struikhoenders en fruit- en metaalduiven spotten. 

4. Giant Clams en Marine Invertebrate Hatchery

Op Bohey Dulang vind je ook de Giant Clam en Marine Invertebrate Hatchery. Het is een onderzoeks- en conserveringsfaciliteit in houten palen op de zee. Op deze plaats worden meerdere soorten gigantische mosselen en zeewier gekweekt. Hier worden jonge exemplaren van zeven van de negen soorten mosselen ter wereld gehouden. De hatchery bestaat sinds 2006 en is een samenwerking tussen Sabah Parks in Maleisië en de Marine Conservation Society in het Verenigd Koninkrijk.

Je kunt de Giant Clam en Marine Invertebrate Hatchery bezoeken, om een kijkje te nemen bij de kwekerijen en er is een tentoonstelling die je kunt bezoeken. 

Wat te doen in de omgeving van Bohey Dulang

5. Snorkelen en duiken

De onderwaterwereld van Tun Sakaran Marine Park is één van de rijkste mariene ecologische zones in Maleisië, het bevindt zich namelijk in the Coral Triangle (ook wel bekend als ‘the Amazon of the Sea’). In Tun Sakaran Marine Park kun je honderden koraalvissen, koralen en andere zeedieren vinden, zelfs meer als bij het nabijgelegen Sipadan, wat tot één van de beste duikspots ter wereld wordt gerekend. Hoewel Sipadan bekender is onder de duikers, doet Tun Sakaran Marine Park hier dus zeker niet voor onder. 

Praktische informatie

Er zijn diverse duikscholen waarbij je een enkele (introductie)duik of complete duikcursus kunt boeken. Het beste is om je duiktrip in Semporna te boeken. 

Je kunt bij verschillende duikscholen prijzen vergelijken en eventueel onderhandelen over de prijs. 

De beste tijd om hier te gaan duiken is van maart tot en met september. 

6. Bezoek de nomadische Bajau Laut Sea Gypsies

In Tun Sakaran Marine Park wonen meer dan 2000 mensen. Deze mensen zijn nomadische zeelieden, van wie de meesten horen bij de Bajau Laut-bevolking. Ze worden ook wel Sea Gypsies genoemd en ze staan bekend om hun traditionele, watergebonden levensstijl en het wonen in primitieve paalwoningen. Verwacht hier geen luxe, maar je gaat hier back to basic. 

In en om Bohey Dulang kun je dergelijke dorpen met paalwoningen bezoeken. Verwacht wel dat alle kinderen in hun bootjes achter je aan varen om te bedelen om een kleine bijdrage. 

7. Ontdek hagelwitte stranden en zandbanken

Niet alleen Bohey Dulang is de moeite waard om te bezoeken, neem ook eens een kijkje bij nabijgelegen eilanden. Één van de eilanden in Tun Sakaran Marine Park is Sibuan. Op dit kleine eilandje van vijftien hectare vind je een indrukwekkend, hagelwitte zandbank en het water is er ontzettend helder. Het is een ideaal lang om te relaxen op het strand of een duik te nemen. Vergeet je snorkel niet mee te nemen.

Een andere goede optie in de buurt is eiland Mantabuan, het kleinste eiland in de archipel. Mantabuan is ongeveer tien hectare. Ook op dit eiland vind je hagelwitte stranden. Op het eiland wonen enkele Bajau Laut families en er is een legerbasis. Beide eilanden zijn ideale plekken om bij te komen na je hike op Bohey Dulang. 

8. Ga eilandhoppen

De meest ideale manier om het meeste uit je dag te halen, is om een tour te boeken waarbij je een aantal eilanden gaat bezoeken. Tijdens zo’n eilandhoppende trip bezoek je vier of vijf eilanden in Tun Sakaran Marine Park en krijg je het beste van alles hierboven: je vaart tussen de paalwoningen, bezoekt onbewoonde eilanden, je kunt snorkelen in het kraakheldere water en je kunt wellicht de hike bij Bohey Dulang maken. 

Het kan verschillen welke eilanden je aandoet tijdens je trip, dus bekijk deze verschillen goed. Deze trips vertrekken altijd vroeg in de ochtend (ergens tussen 06.30 uur en 09.00 uur) vanaf Semporna Jetty en je keert aan het einde van de middag of het begin van de avond terug. Een tour kost ongeveer tussen RM150 en RM200, maar vergelijk bij verschillende aanbieders en je kunt wellicht onderhandelen over de prijs. Vaak zit de lunch en huur van de snorkelset bij de prijs inbegrepen. 

Hoe kom je bij Bohey Dulang

Van Semporna naar Bohey Dulang is het ongeveer 35 minuten varen per speedboot. Vanaf Mabul bereik je in ongeveer anderhalf uur Bohey Dulang. 

De meestgekozen en gemakkelijkste manier om Bohey Dulang te bereiken is met een dagtour (eilandhoppen). Je vertrekt dan met de boot vanaf Semporna naar de eilanden. 

Ben je met een groot gezelschap, dan kan het lonen om een privéboot te boeken. Je kunt dan zelf je programma samenstellen, zodat alles naar eigen wens is. In Semporna kun je dit regelen en ook hier kun je onderhandelen over de prijs. 

Overnachten op Bohey Dulang

Helaas zijn er op Bohey Dulang geen hotels, resorts of andere accomodaties te vinden. Sterker nog, in heel Tun Sakaran Marine Park vind je geen accomodaties. Als jij in de buurt wilt overnachten, dan zijn er een aantal omliggende eilanden waar je kunt verblijven. 

Een aantal eilanden in de buurt waar je wel kunt overnachten zijn Palau Pom Pom, Bum Bum, Mataking, Sipadan of Mabul. Je kunt er zelfs voor kiezen om in een paalwoning te overnachten. In Semporna vind je ook een groot aanbod. 

$ – Island Backpackers

$ – ND Divers 

$ – Ang Lee Holiday Stay

$$ – Borneo Divers Mabul Resort 

$$ – Maglami-Lami Water House

Inpaklijst voor je bezoek naar Bohey Dulang

Als je naar Bohey Dulang gaat, is het belangrijk om de juiste dingen mee te nemen, dus hieronder vind je een handige paklijst voor je trip.

 • Stevige (dichte) wandelschoenen
 • Slippers 
 • Zwemkleding
 • Handdoek/sarong 
 • Voldoende water
 • Zonnebril
 • Zonnebrandcrème 
 • Luchtige kleding om de warmte te trotseren
 • Snacks (op de eilanden zijn vrijwel geen voorzieningen)
 • Muggenspray 
 • Contant geld 
 • Camera en Gopro om de onderwaterwereld vast te leggen
 • Snorkelset (indien deze niet bij de tour inbegrepen zit)

Praktische informatie Bohey Dulang

Om het Tun Sakaran Marine Park te betreden, moet je een fee betalen. De toegangsprijs is ongeveer RM10. Bekijk van tevoren goed of deze kosten bij de tour of boottocht inzit. 

Iedere reiziger die Bohey Dulang betreedt, moet zich registreren. De gids of schipper zal je naam registreren bij de eilandautoriteiten, dus kijk niet raar op als ze op deze gegevens vragen. 

Bohey Dulang is het gehele jaar door te bezoeken, de gemiddelde temperatuur ligt rond de 30℃.

Het hoogseizoen is van juni tot augustus. Het is dan het drukste op het eiland, omdat er in deze maanden de minste regen valt. 

Nieuwsgierig naar meer Maleisië?

Langkawi: wat te doen op dit tropische eiland

Budget: kosten vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

Wat te doen op Penang, Maleisië

Wat te doen in Sandakan, Maleisisch Borneo

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Tioman Island: Wat te doen op dit tropische eiland

Singapore: wat te zien en doen tijdens je eerste bezoek

De Kinabatangan Rivier: op zoek naar wildlife

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

Vind hier de tips van Wanderlustig voor je trip naar Penang en Georgetown

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Bohey Dulang?

Je reis naar Maleisië laten regelen? 

Boek hier je Bohey Dulang tour.

Reisgids nodig voor je trip naar Bohey Dulang?

bol.com

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

9 Responses

 1. Wat een mooie plek zeg! Had er nog nooit van gehoord. Duidelijk gevalletje bucketlist! Gelijk doorgestuurd naar vriendin die deze zomer naar Maleisie gaat.

 2. Schitterend! Ik ben nog nooit in Maleisië geweest, het trekt me nooit zo, maar als ik dit zie bedenk ik me spontaan. Een bezoek aan de sea gypsies heeft bij mij een beetje een dubbel gevoel..

 3. Een mooi artikel om te bewaren op mijn Maleisië-wishlist, wat een pareltje! Eilandhoppen klinkt tof, maar liefst zou ik dan meer tijd willen voor de eilanden. Met alles wat je noemt klinkt 4 eilanden in slechts 1 dag wel heel minimaal…

 4. Die kleuren van het water… prachtig! Lijkt me geweldig om daar te gaan snorkelen of duiken. Ben benieuwd welke vissen er allemaal te zien zijn.

 5. Wat prachtig zeg! wij zijn wel in Maleisië geweest, maar niet hier. En ik zeg altijd dat ik op zich niet terug wil, maar als ik dit zie zou ik dit deel van Borneo heel graag gaan ontdekken. Geweldig mooi die stranden, dat water en het uitzicht

 6. Wat mooi daar! De kleur van het water is echt prachtig. Ik ben nog nooit in Maleisië geweest, maar als ik dit zo zie… Een bezoek aan de sea gypsies lijkt me heel bijzonder, maar misschien ook een beetje dubbel omdat ze nu ook een soort toeristische attractie zijn?

 7. Prachtig mooi Janet .Ik wist niet dat er zoveel mooie plekken op onze aarde zijn. Vooral doorgaan met ontdekken van deze prachtplekken.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.