Budget China: accommodatie in Yangshou 2024

Budget China: wat kost vijftien dagen (visumvrij) reizen in 2024?

Indrukwekkende natuurgebieden, wandelen over de langste muur ter wereld, eeuwenoude kloosters, tempels en dynastieën ontdekken, een typerende keuken, traditionele Hanok dorpen en kleurrijke steden. China is ontzettend veelzijdig. Je kunt China tegenwoordig vijftien dagen visumvrij bezoeken. Met welk budget je rekening moet houden voor een trip door China lees je in dit blog.

Budget China: wat kost vijftien dagen (visumvrij) reizen door China?

Tijdens mijn wereldreis kreeg ik opeens een melding dat de regels omtrent het reizen door China werden aangepast. Waar je voorheen China alleen kon bezoeken met een visum (à € 100,00 per persoon), kan dat nu ook visumvrij voor maximaal vijftien dagen.

Ik besloot spontaan om hier gebruik van te maken en boekte een vliegticket van Vietnam naar Hong Kong.

Budget transport

Vanaf Hong Kong reisde ik met de trein naar ‘Mainland China’, zoals het genoemd wordt. Tijdens mijn reis van vijftien dagen door China heb ik de grote afstanden afgelegd met de hogesnelheidstrein. Veelal overdag, maar we hebben ook een nachttrein gehad. De prijs voor een treinticket hangt af van welke klasse je boekt.

Hieronder vind je de prijzen van de tickets voor de hogesnelheidstreinen in China (per persoon).

€ 50,47 Hong Kong – Yangshou

€ 54,81 Guilin – Zhangjiajie

€ 37,18 Zhangjiajie – Chengdu

€ 34,45 Chengdu – Xi’an

€ 75,90 Xi’an – Beijing

Op de bestemmingen zelf heb ik veel met de taxi gereisd, soms met het openbaar vervoer. Taxiritten zijn relatief goedkoop, hoewel reizen met het openbaar vervoer de goedkoopste optie was. Wij kozen echter vaak voor het gemak van een taxi. Daarnaast hebben wij ook nog een dag een scooter gehuurd om zelf op ontdekkingstocht te gaan.

In totaal gaven wij in vijftien dagen tijd € 750,58 uit aan transportkosten. Dit komt neer op een budget van € 26,02 per persoon per dag. Hierbij is de heenreis vanuit Hong Kong wel meegerekend. Het uitreisticket van Beijing naar Zuid-Korea (€ 78,80 p.p.) is hierbij niet meegerekend.

Budget accommodatie

Tijdens deze reis door China verbleef ik voornamelijk in hotels. Een enkele keer verbleef ik in een hostel, maar dan wel in een privé-kamer. In China kun je prima betaalbare accommodaties vinden.

Gemiddeld betaalden wij rond de € 25,00-€ 30,00 per nacht voor een kamer. Ik verbleef veertien nachten in China en betaalde hiervoor in totaal € 409,12. Dit is omgerekend € 13,64 per persoon per nacht. Ik reisde niet in het hoogseizoen, dit kan invloed hebben op de prijzen.

Budget eten en drinken

Het eten en drinken kun je zo goedkoop of duur maken als je wilt. Op de markt haal je heerlijke gerechten voor een habbekrats, maar in toeristische restaurants betaal je westerse prijzen. Wij wisselden alles een beetje af.

Lunch, snacks en drinken haalden wij vaak in de supermarkt, dit was relatief goedkoop. Voor het avondeten gingen wij vaak uit eten; dit was soms bij een lokaal restaurant, soms bij een fastfoodketen en soms op de avondmarkt.

In totaal gaven wij in vijftien dagen € 626,54 uit aan eten en drinken. Dit komt neer op een bedrag van € 20,88 per persoon per dag.

Budget entertainment

In China heb ik vrij veel ondernomen en gezien. Zo bezocht ik meerdere natuurparken, musea, tempels, historische opgravingen en ik maakte natuurlijk een trip naar de Chinese muur. Veel bezienswaardigheden die je wilt bezoeken in China kosten geld, maar gelukkig vallen de entreeprijzen over het algemeen best mee. Hieronder vind je een aantal actuele prijzen voor uitjes:

€ 3,56 Temple of Heaven Beijing

€ 6,36 Forbidden City Beijing

€ 15,72 Terracottaleger Xi’an

€ 37,20 Zhangjiajie (inclusief kabelbaan)

€ 22,84 Boottocht Xingping

Budget overige kosten

In China heb ik best veel overige kosten gemaakt. Ik kocht een sim-kaart, ik moest een aantal keren voor een locker betalen en ik haalde een nieuwe SD-kaart voor mijn camera. Daarnaast heb ik best veel gewinkeld en souvenirs ingeslagen, omdat bepaalde producten relatief goedkoper zijn dan in Nederland.

Deze kosten zijn daarom totaal persoonsafhankelijk en kun je eigenlijk wegdenken.

Ik gaf tijdens mijn reis door China € 384,43 uit aan overige kosten.

Budget China: totale kosten voor vijftien dagen

Transport€ 409,12
Accommodatie€ 626,54
Eten en drinken € 780,58
Entertainment € 351,90
Overige kosten € 384,43
Totaal budget:€ 2552,57

Voor een reis van vijftien dagen door China betaalden wij in totaal € 2552,57. Dit is op basis van twee personen. Dit komt neer op een dagbudget van € 170,17. Het dagbudget voor China komt hiermee op € 85,09 per persoon. Het is een flink bedrag, maar als je kijkt naar hetgeen we allemaal gedaan en gekocht hebben in vijftien dagen had ik niets anders verwacht.

Als je de overige kosten trouwens even wegdenkt (want niet iedereen hoeft zoveel te winkelen) komt het dagbudget op € 72,27 per persoon.

Wat vind jij van het budget China voor een reis van vijftien dagen?

Nieuwsgierig naar meer?

Onmisbare apps China: welke apps heb je écht nodig

De ideale reisroute China: vijftien dagen (visumvrij)

Beginnen met de voorpret voor je reis naar China?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Boek je China tour hier.

Reisgids nodig voor je reis door China?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

3 Responses

  1. Ik had verwacht dat het allemaal duurder zou zijn. Maar zo te lezen valt het wel mee. Ik zou graag de Chinese Muur en Terracotta Leger willen zien

  2. Ik vind het heel goed te doen! China is een fantastisch land en is het ook echt waard. Wij waren in 2017 1300 per persoon kwijt voor 3,5 week. Dit was inclusief vlucht en visum en was echt onze goedkoopste reis ooit haha. Wij hadden toen ook echt een enorm goedkoop vliegticket gevonden in de zomervakantie, iets wat inmiddels wel onmogelijk is geworden.

  3. Wat fijn om hier inzicht in te krijgen. Ik heb me eigenlijk nog nooit verdiept in China en daardoor vallen de prijzen me eigenlijk heel erg mee.
    Vooral overnachtingen en eten vind ik goedkoop en de kwaliteit lijkt goed. Ik vraag me wel af hoe duur een vliegticket vanuit Nederland naar Hongkong zou zijn.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars