Budget wereldreis: huurauto op Cyprus

Budget wereldreis: wat kost drie maanden reizen?

Het is een droom van velen: een wereldreis maken. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan het maken van een langere reis, maar hoeveel geld heb je nou écht nodig voor een wereldreis van drie maanden? Tijdens mijn laatste wereldreis hield ik al mijn uitgaven bij. In dit blog vind je het totale budget voor een wereldreis van drie maanden.

Met welk budget moet je rekening houden voor je wereldreis?

Voor langere tijd rondreizen is iets wat je eens in je leven gedaan moet hebben (of in mijn geval meer dan eens). Voor een langere reis ben je vaak genoodzaakt om vooraf voldoende gespaard te hebben, maar hoeveel is dat nou precies? Tijdens mijn rondreis van drie maanden (oké, het waren nét iets minder dagen: 85 dagen in totaal) hield ik al mijn uitgaven bij. Om jou een duidelijk beeld te geven van het budget dat je ongeveer nodig hebt voor een wereldreis van drie maanden, vind je hieronder het totale overzicht van mijn reis.

Waar gaat de wereldreis naartoe?

Het budget dat je nodig hebt voor een wereldreis is natuurlijk afhankelijk van de bestemmingen die je wilt bezoeken. Als je landen als Australië of de Verenigde Staten gaat bezoeken, dan moet je rekening houden met een heel ander budget dan wanneer je Thailand of Laos bezoekt.

Tijdens mijn wereldreis van drie maanden bezocht ik de volgende landen: Duitsland (vijf dagen), Turkije (65 dagen), Cyprus (zes dagen) en Griekenland (negen dagen).

Budget transport

Ik ging naar Duitsland met eigen auto, hier hebben we dus alleen benzinegeld en parkeerkosten moeten betalen. Daarna vloog ik naar Turkije. Tijdens mijn wereldreis reisde ik voornamelijk met het openbaar vervoer, voornamelijk (nacht)bussen en treinen. In Turkije heb ik ook twee keer een auto gehuurd met anderen.

Vanuit Turkije bezocht ik Cyprus met de ferry. Op Cyprus hebben we vervolgens ook een auto gehuurd. Aan het einde van mijn reis ben ik naar Griekenland gevlogen en aan het einde van mijn wereldreis ben ik van Athene naar Nederland gevlogen.

In totaal komt het budget voor transport uit op € 1057,94. Dit is inclusief de heen- en terugvlucht, indien je deze vluchten niet meetelt kom je op een totaalbedrag van € 818,85 voor een wereldreis van drie maanden.

Budget accommodatie

In Duitsland sliep ik in verschillende hotels, maar daarna sliep ik voornamelijk in hostels. In deze hostels sliep ik grotendeels in dorms (gedeelde slaapkamers). Omdat ik alleen op reis was, is verblijven in een hostel een budgetvriendelijke optie en tevens een goede manier om andere reizigers te leren kennen. Ik heb ook een aantal keren in een Airbnb of hotel geslapen.

Ik heb in totaal € 829,12 uitgegeven aan overnachtingen tijdens deze wereldreis van drie maanden.

Budget eten en drinken

Als ik op reis ben, bezuinig ik niet snel op eten en drinken. Tijdens deze wereldreis van drie maanden heb ik grotendeels buiten de deur gegeten. Alleen in Griekenland heb ik zelf een aantal keren gekookt. Het ontbijt zat meestal inbegrepen bij de prijs van de accommodatie. Als dit niet het geval was, kocht ik vaak iets in de supermarkt of bij de bakker. Voor de lunch en diner heb ik dus vrijwel altijd buiten de deur gegeten. Dit was soms een snelle hap, zo heb je in Turkije al een pide of broodje kepab voor € 2,00 of € 3,00.

Ik heb vaak in restaurants gegeten, in Duitsland betaalde ik hier al snel € 30,00 voor een maaltijd, inclusief drinken en in Turkije kon ik voor nog geen € 10,00 een goede maaltijd eten in een restaurant.

Tijdens mijn wereldreis van drie maanden gaf ik in totaal € 912,65 uit aan eten en drinken.

Budget entertainment

In het kader van ‘ik ben er nu’ let ik ook niet vaak op mijn uitgaven bij het boeken van activiteiten of het opdoen van bijzondere ervaringen. Ik laat niet snel activiteiten aan me voorbij gaan; als ik iets wil doen of bekijken, dan doe ik dat ‘omdat ik er nu ben’. Zo bezocht ik in Istanbul en Athene bijvoorbeeld meerdere musea, archeologische opgravingen en andere bezienswaardigheden, bezocht ik meerdere national parks en deed ik onder andere een luchtballonvaart in magisch Cappadocië.

In mijn ogen zijn dit onvergetelijke momenten van je reis en daar heb ik graag wat voor over.

In totaal komt het budget voor entertainment tijdens de wereldreis uit op € 429,18.

Budget overige kosten

Tijdens een vakantie of reis heb je vaak te maken met bijkomende (soms onvoorziene) kosten. Denk hierbij aan de aanschaf van souvenirs, het huren of kopen van bepaalde items, je was laten doen of het aanschaffen van een visum. Tijdens mijn wereldreis heb ik bijvoorbeeld nieuwe sokken en nieuwe shirtjes gekocht, heb ik wat medicatie en souvenirs aangeschaft en heb ik een aantal keren tegen betaling de was laten doen.

Tijdens deze wereldreis gaf ik in totaal € 84,60 uit aan overige kosten.

Totaal budget wereldreis: wat kost drie maanden reizen?

Transport€ 1057,94
Accommodatie€ 829,12
Eten en drinken € 912,65
Entertainment € 429,18
Overige kosten € 84,60
Totaal budget:€ 3313,49

Voor deze wereldreis van drie maanden betaalde ik in totaal € 3313,49. Dit betreft alle uitgaven, inclusief de heen en terugvluchten. Het dagbudget voor mijn wereldreis was dus € 38,98. Als je de heen- en terugvlucht niet meetelt dan is het totale budget € 3074,40. Het dagbudget, zonder deze vluchten komt neer op € 36,17 per dag.

Ik had eigenlijk verwacht dat het totale budget voor deze wereldreis een stuk hoger zou liggen, voornamelijk omdat ik, naast het verblijven in hostels, niet echt heb bezuinigd op andere zaken. Het grootste gedeelte van deze wereldreis heb ik in Turkije doorgebracht (twee maanden) en dit kan dus ook in 2023 prima door als budgetbestemming.

Nieuwsgierig naar meer budget blogs?

Hoe bepaal je het budget voor je volgende reis?

Budget: een week rondreizen door Roemenië

Kosten: 13-daagse roadtrip door Slovenië 

Budget: twee weken rondreizen door Sardinië

Kosten: tiendaagse roadtrip Normandië, Frankrijk 

Money: kosten citytrip Londen

Kosten: een maand roodtrippen door Amerika

Budget: kosten rondreis Jordanië (en Israël)

Budget: wat kost een citytrip naar Gdansk, Polen

Beginnen met de voorpret voor je wereldreis?

Boek hier alvast een tour voor je wereldreis.

Ga goed voorbereid op wereldreis.

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.