Bastione di Saint Remy, Cagliari, Sardinië

Cagliari: Wat te doen in de hoofdstad van Sardinië

Wil jij alles halen uit je bezoek aan de hoofdstad van het Italiaanse eiland Sardinië? De leukste straatjes met kleurrijke gevels, de mooiste plekjes en bezienswaardigheden, eeuwenoude Romeinse plekken en de gezelligste plaatsen van de stad Cagliari vind je in dit blog.

Cagliari

Cagliari, de hoofdstad van Sardinië, vind je in het zuiden van het eiland. In het Sardisch wordt de stad ‘Casteddu’ genoemd, wat letterlijk kasteel betekent. Cagliari heeft ongeveer 165.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van het eiland. De stad wordt vaak beschreven als één van de Italiaanse steden van Sardinië.

Cagliari is, net als Rome, gebouwd op zeven heuvels. Bereid je dus voor op het beklimmen van steile straatjes en trappen als je de stad te voet gaat ontdekken. Het is een stad met een rijke geschiedenis, binnen de stadsmuren kun je dan ook veel eeuwenoude gebouwen en ruïnes vinden.

Wat te doen in Cagliari

1. Slenter door de kleurrijke straten van Cagliari

Niets leuker dan op de bonnefooi een stadscentrum te ontdekken, waarbij het elke keer weer een verrassing is wat er om de hoek op je staat te wachten. Gelukkig hoef je in Cagliari niet goed te zoeken om sfeervolle en kleurrijke huisjes in smalle straten te vinden, er zijn er hier genoeg van. Gekleurde geveltjes, gezellige terrasjes en knusse stadspleinen is wat je hier allemaal in Cagliari kunt vinden.

2. Amfitheater Romano di Cagliari

Middenin het oude stadscentrum van Cagliari vind je het eeuwenoude Romeinse amfitheater. Je vindt de overblijfselen van het amfitheater op de Buoncammino heuvel. Het amfitheater is gebouwd in de 2e eeuw na Christus. Het amfitheater bood destijds plek aan ongeveer 10.000 toeschouwers die kwamen kijken naar gladiatorengevechten en gevechten tussen mensen en dieren. Het amfitheater is hedendaags nog in vrij goede staat, dus het is zeker een bezoekje waard.

Amfitheater Cagliari - augustus 2021

3. Ondergronds in Cagliari

Je moet dit even weten, maar onder de grond van Cagliari bevindt zich een heel andere wereld waar een groot deel van de geschiedenis van de stad verborgen is. Je kunt met een gids de ondergronde grottenstelsels, tunnels en crypten verkennen. Zo breng je bijvoorbeeld een bezoek aan de eeuwenoude crypten van Santa Restituta en Sant’Efisio, maar ook aan de tunnel van de Salesiaanse school die werd gebruikt als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Praktische informatie

Openingstijden: je kunt de tour op verschillende tijden gedurende de dag boeken. De tour duurt twee tot vier uren.

Toegangsprijs: tussen € 25,00 en € 35,00 p.p.

4. Bastione di Saint Remy

Één van de hoogtepunten van ons bezoek aan Cagliari was het aanschouwen van de zonsondergang vanaf Bastione di Saint Remy. Het is terecht één van de populairste uitkijkpunten van de stad. Je vindt het negentiende eeuwse bastion middenin de oude wijk Castello. Vanaf de bastion heb je een prachtig uitzicht over de stad, het loont dus om hier te komen tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Om bij Bastione di Saint Remy te komen, moet je wel een aantal trappen trotseren.

5. Museo Archeologico Nazionale di Cagliari

Één van de belangrijkste musea van de stad is Museo Archeologico Nazionale. Het archeologische museum werd in 1802 opgericht door Ludovico Baylle. In dit museum vind je de grootste collectie van archeologische vondsten in Sardinië. Zo vind je hier bijvoorbeeld verschillende voorwerpen uit de Nuragische periode, maar ook kunstvoorwerpen uit de Romeinse en de riddertijd. Denk aan sieraden, beelden, munten en ga zo maar door.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 09.00 uur tot 20.00 uur.

Toegangsprijs: € 9,00 p.p. € 2,00 p.p. voor personen tussen 18-25 jaar (EU) en gratis voor kinderen onder de 18 jaar.

6. Poetto Beach

Wil je even bijkomen van het wandelen door de stad, ga dan naar Poetto Beach. Poetto is het belangrijkste strand van Cagliari en het strand is ongeveer acht kilometer lang en ligt tussen Sella del Diavolo tot aan de kustlijn van Quartu Sant’Elena.

Het strand staat veelal vol met strandbedden en parasols, tevens vind je er leuke strandtentjes en restaurants. Je vindt Poetto Beach aan de rand van de stad, op ruim tien kilometer van het centrum van de stad. Je kunt er met de auto of met de bus heen.

Poetto Beach, Cagliari - augustus 2021 2

7. Beklim Torre di San Pancrazio of Torre dell’Elefante

In Cagliari vind je twee uitkijktorens die je kunt beklimmen. “Torre di San Pancrazio” en “Torre dell’ Elefante” zijn aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd en waren onderdeel van de oorspronkelijke stadsmuur. Tegenwoordig zijn het de toegangspoorten tot de stad.

La torre di San Pancrazio is gebouwd op het hoogste punt van Castello. Je vindt de toren naast het Palazzo delle Seziate en je kunt de toren bereiken vanaf via Indipendenza, viale Buoncamineo en via Ubaldo Badas via de San Pancrazio-poort. Je vindt Torre dell’Elefante ook in de wijk Castello naast de kerk van San Giuseppe en de toren is bereikbaar via Santa Croce, via Università of de Cammino Nuovo. Let op: je moet veel traptreden trotseren wil je de toren beklimmen.

Praktische informatie

Openingstijden: Torre dell’Elefante kun je alleen met gids beklimmen. Rondleidingen vertrekken om 09.15 uur, 10.15 uur, 11.15 uur, 12.15 uur, 13.15 uur, 14.15 uur en 15.15 uur. Update Torre di San Pancrazio: tijdelijk gesloten wegens restauratiewerkzaamheden.

Toegangsprijs: Torre dell’Elefante € 3,00 p.p. Torre di San Pancrazio € 3,00 p.p.

8. Botanische tuinen van Cagliari

Wil jij het groen opzoeken? Vlakbij het Romeinse amfitheater vind je de botanische tuinen van Cagliari, ook wel Orto Botanico dell’Università di Cagliari genoemd. De botanische tuinen liggen op het terrein van de Universiteit van Cagliari. De tuin is ongeveer vijf hectare groot en je kunt hier meer dan 3000 plantensoorten vinden. Neem plaats op één van de bankjes in het park en geniet van de oase van rust middenin de grote stad.

Praktische informatie

Openingstijden: april t/m oktober van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 18.00 uur. November t/m maart van dinsdag t/m zondag van 09.00 uur tot 14.00 uur.

Toegangsprijs: € 4,00 p.p., € 6,00 voor een bezoek met rondleiding door de tuinen en € 8,00 voor een rondleiding door de tuinen en het museum.

Orto Botanico dell'Università di Cagliari, Sardinië 2021 2

9. Parco di Monte Urpinu

Bovenop de berg vind je het groene park Monte Urpinu. Het park ligt aan de rand van de stad en bovenop de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is een groot, groen park waar je heerlijk kunt wandelen, tevens is het een populaire plek om te picknicken of te relaxen. Door de bebossing zijn er voldoende schaduwplekken, wat het een ideale plek maakt om de hitte te omzeilen.

Je kunt parkeren aan de voet van de berg en in ongeveer een kwartier kun je naar de top van het park lopen. In het park zijn ook een aantal vijvers, waar je onder andere schildpadden, pauwen en ganzen kunt vinden. Ook heb je vanaf hier uitzicht op de flamingo’s bij Saline.

10. Santuario e Basilica di Bonaria

Santuario e Basilica di Bonaria is een religieus complex, gelegen op de gelijknamige heuvel. Het complex van gebouwen bestaat onder andere uit de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Bonaria, het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Bonaria en het klooster van de broeders van de Orde van de Heilige Maagd Maria van Barmhartigheid. Het is één van de belangrijkste Maria-gebouwen van Sardinië.

Praktische informatie

Openingstijden: de basiliek is dagelijks geopend van 06.30 uur tot 11.30 uur en van 16.30 uur tot 18.45 uur

Toegangsprijs: n.v.t.

11. San Benedetto Market

San Benedetto Market is met 8000 m2 de grootste overdekte markt van Italië en the place to be om verse producten in te slaan. Kom hier om je verse vis, vlees, groenten, fruit en brood te halen. Voor de ingang van de markt vind je ook nog een paar kraampjes die kleding, bloemen en huishoudelijke spullen verkopen. Je vindt San Benedetto Market in het centrum van de stad aan Via Francesco Cocco Ortu.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m zaterdag geopend van 07.00 uur tot 14.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

San Benedetto Market, Sardinië 2021

12. Flamingo’s spotten bij Parco Naturale Regionale Molentargius-Saline

Aan de rand van de stad vind je de zoutmeren van Parco Naturale Regionale Molentargius-Saline. Het park wordt gezien als één van de mooiste natuurparken van Sardinië en in dit beschermde gebied vind je zowel zoet- als zoutwaterreservoirs. Dit is de plek om flamingo’s te spotten, die deze omgeving als broedplek gebruiken. Daarnaast kun je tot 230 andere vogelsoorten in het park tegenkomen.

Praktische informatie

Er zijn meerdere manieren om het park te ontdekken. Dit kun je bijvoorbeeld wandelend, fietsend of met een busje doen.

Bij de ingang van het park kun je fietsen huren. Als je dit wilt doen kun je het beste op tijd komen. Neem contant geld mee, want je kunt er niet pinnen.

Er worden veel tours aangeboden, waarbij je met een groep de tofste plekken van het park aandoet.

Neem een verrekijker mee om de flamingo’s en andere vogels goed te kunnen spotten.

Ga goed voorbereid op pad. Neem voldoende water mee.

13. Hiken naar Sella del Diavolo (Devil’s Saddle)

Een toffe wandeling om te maken in Cagliari is naar Devil’s Saddle, een uitzichtpunt waarbij je een prachtig panoramisch uitzicht hebt over Poetto Beach en het natuurreservaat van Molentargius. Het uitzichtpunt heeft zijn naam te denken aan een oude legende; de duivel Lucifer had hier een gevecht met engelen die God had gestuurd. De strijd eindigde met een overwinning voor de engelen en Lucifer viel naar beneden en gaf dit gebergte de vorm van een zadel. Tijdens de wandeling kom je aantal archeologische vondsten tegen, zoals een aantal ruïnes van tempels en torens en een fort uit de Tweede Wereldoorlog.

Praktische informatie

De hike naar Devil’s Saddle duurt minstens twee uren en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je vertrekt vanuit Calamosca, wat vlak achter Poetto Beach ligt.

Het wordt overdag vaak erg warm in Cagliari, dus je kunt de hike het beste vroeg in de ochtend maken.

Zorg ervoor dat je dicht schoeisel draagt.

Neem voldoende water mee en vergeet de zonnebrandcrème niet.

Tip: kun je niet hiken, dan kun je als alternatief een kajaktocht boeken langs Devil’s Saddle.

Poetto Beach, Cagliari - augustus 2021 1

14. Basilica di San Saturnino

De Basiliek San Saturnino is één van de oudste kerken op Sardinië. De koepelvormige basiliek werd gebouwd in de vijfde eeuw op de plek waar de vereerde lokale martelaar, Saturninus, werd begraven. Later, in de zesde eeuw, bouwde een bisschop hier een klooster en uiteindelijk werd in 1098 het klooster omgebouwd tot de huidige basiliek. Ook deze basiliek heeft verschillende renovaties moeten ondergaan, vooral nadat de basiliek in 1662 gestript werd om bouwmaterialen aan te leveren aan bovengenoemde Cattedrale di Cagliari.

15. Cattedrale di Cagliari

Gelegen aan het Piazza Palazzo vind je de rooms-katholieke kathedraal van Cagliari, ook wel Santa Maria di Castello genoemd. De kathedraal is gebouwd in de dertiende eeuw, maar heeft inmiddels heel wat renovaties gehad. Hierdoor bestaat de gevel uit een mix van bouwstijlen. In de kathedraal vind je onder andere begraafplaatsen, kunstwerken en fresco’s.

16. Strijk neer op één van de gezellige piazza’s van Cagliari

Wil jij even bijkomen van alle trappen, wat eten of drinken of simpelweg even genieten van de bedrijvigheid van de stad; plof dan neer op één van de gezellige piazza’s van Cagliari. De piazza’s dienen vaak ontmoetingsplekken voor de lokale bevolking. Op deze levendige pleintjes kun je terecht voor een kopje koffie, borrel of hapje eten. Bekende piazza’s in Cagliari zijn Piazza Yenne, Piazza Costituzione en Piazza Carlo Alberto, maar er zijn nog veel meer gezellige pleinen in Cagliari te vinden.

17. De haven van Cagliari

De haven van Cagliari ligt redelijk centraal gelegen in de stad. De haven is grotendeels een industriehaven, maar het is ook een aanlegplaats voor boten en het is de vertrekplaats voor de veerboot die van Sardinië naar het vasteland vaart. Er gaat een gratis shuttlebus naar het beginpunt van de haven.

Aan de haven liggen ook veel gezellige café’s en restaurants, tevens vind je hier veel delicatessenwinkeltjes.

Dagtrips vanuit Cagliari

18. San Sperate

San Sperate is een fotogeniek kunstdorpje vlakbij Cagliari. Al wandelend in dit openluchtmuseum ontdek je honderden kleurrijke muurschilderingen die verhalen vertellen over de geschiedenis, het leven en de tradities van Sardinië. Het dorpje is in heel Sardinië beroemd om haar muurschilderingen, maar ook om de “klinkende stenen” die door de kunstenaar Pinuccio Sciola zijn gemaakt.

San Sperate ligt op ongeveer 20 kilometer van Cagliari. Je kunt San Sperate bezoeken met de auto of bus vanuit Cagliari.

19. Nora

De archeologische vindplaats Nora vind je 40 kilometer ten zuiden van Cagliari. Nora was ooit een welvarende Romeinse stad, nu zijn de overblijfselen van Nora één van de belangrijkste archeologische schatten van Sardinië. Het is niet zeker, maar wellicht was Nora de eerste stad van Sardinië.

Je kunt Nora bezoeken en wandelen tussen de ruïnes van tempels, pakhuizen, baden en theaters. Ook vind je hier goed bewaard gebleven eeuwenoude mozaïeken. Een gedeelte van Nora ligt onder water, dus je kunt ook proberen wat van de archeologische vondsten onder water te zoeken tijdens een snorkeltrip.

Praktische informatie

Openingstijden:  In de zomer van 10.00 uur tot 18.30 uur en in de winter van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Toegangsprijs: € 6,00 p.p. Je krijgt een audiogids mee.

20. Su Nuraxi di Barumini

De Su Nuraxi di Barumini is een Nuraghische archeologische opgraving in Barumini, wat op ongeveer een uur ten noorden van Cagliari ligt. In de jaren 50 ontdekte een Italiaanse archeoloog een vergroeide stad onder een berg. Deze bijzondere opgraving staat sinds 1997 op de UNESCO werelderfgoedlijst en je kunt deze plek bezoeken om deze oude stenen huizen en andere ruïnes te bekijken. De tours zijn altijd met een gids. In het hoogseizoen kun je het beste van tevoren een kaartje reserveren.

Praktische informatie

Openingstijden:  van 09.00 uur tot 17.00 uur en in de winter van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Toegangsprijs: € 14,00 p.p.

⇒ Boek je tour naar Su Nuraxi di Barumini hier.

Overnachten in Cagliari

In Cagliari barst het van de leuke slaapplekken. De meest ideale plek om te zitten is in de wijk Castello, waarbij je dan veel bezienswaardigheden op loopafstand hebt. Verblijf je in een andere wijk, dan kun je prima het openbaar vervoer gebruiken.

$ – Archè

$$ – Ardoc B&B – hier verbleven wij

$$ – Arcipelago 41

$$ – Atticobianco B&B

Praktische informatie Cagliari

Je kunt Cagliari per vliegtuig of auto bereiken. Het vliegveld van Cagliari ligt op ongeveer tien kilometer van de stad. Vluchten vanuit Nederland naar Cagliari, maken ergens een tussenstop. Je kunt wel rechtstreeks vliegen naar Alghero of Olbia.

Vanaf het vliegveld van Cagliari hier kun je een huurauto regelen of met het openbaar vervoer naar het centrum gaan.

Indien je met je eigen auto of camper reist, dan zijn er een aantal opties om Sardinië met de ferry te bereiken.

De beste tijd om naar Cagliari te gaan is in de lente of herfst. In de zomer kan ook, maar dan kunnen de temperaturen erg hoog oplopen en dan is het ook hoogseizoen op het eiland. Het is er dan erg druk en de prijzen (voor bijvoorbeeld accommodatie) liggen dan een stuk hoger. Voor of na het hoogseizoen zijn de temperaturen nog steeds erg aangenaam, maar dan is het een stuk rustiger op het eiland.

Nieuwsgierig naar meer Italië?

Alghero: alle tips voor deze mooie kustplaats op Sardinië

Reisroute Sardinië: twee weken rondreizen op dit mooie eiland

Budget Sardinië: kosten rondreis van twee weken

Wat te doen tijdens je eerste bezoek aan Rome

Mijn top 5 bestemmingen op basis van de lokale keuken

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Cagliari?

Wil je een auto huren voor je reis door Sardinië?

autohuur italië

Boek je Cagliari tour hier.

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

3 Responses

  1. Genoeg te zien en doen hier! Wij hebben dit deel van het eiland niet gezien, in een week moet je echt keuzes maken. Nora lijkt me tof: wat een mooi bewaard gebleven mozaïek.. en dan de zee op de achtergrond.

  2. Ja, mooie stad! Ik was er lang geleden met mijn half-Italiaanse ex. We verbleven in een dorp in het binnenland, een half uurtje erboven.

  3. Ik ken deze plek helemaal niet, maar wat een leuke gekleurde straatjes! Ziet er heel mooi uit en zo lekker typisch Italiaans. Sardinië staat op mijn lijstje en deze plek wil ik dan ook wel bezoeken

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.