Canyoning in Wadi Mujib, Jordanië

by thatonetime
62 comments

Wadi Mujib is een belevenis op zich. Ben je tijdens je rondreis door Jordanië toe aan een dosis avontuur, dan ben je bij Wadi Mujib op de goede plek. Canyoning in Wadi Mujib is gegarandeerd een succes en oprecht heel tof om te doen. Tips voor je bezoek aan deze canyon, vind je in deze blogpost.

Wadi Mujib Biosphere Reserve

Wadi Mujib vind je in het westen van Jordanië. Men zegt dat Mozes vroeger Wadi Mujib bewandeld heeft, toen de canyon nog Arnon heette. Ook was Wadi Mujib vroeger een belangrijke grens tussen de Amorieten in het noorden en de Moabieten in het zuiden. Wadi Mujib is één kilometer diep en vier kilometer breed.

De Wadi Mujib-rivier mondt uit in de Dode Zee, daarmee is Wadi Mujib het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld. Het ligt op ruim 400 meter onder zeeniveau. De twee liggen dan ook pal naast elkaar. De Wadi Mujib-rivier is in zijn totaliteit ongeveer 70 kilometer lang.

Het park werd oorspronkelijk opgericht voor het beschermen en fokken van de steenbok (de Nubische Ibex). Tegenwoordig kun je er dan ook veel soorten flora en fauna vinden. Het is een tof park om te bezoeken als je een vogelliefhebber, avonturier of wandelaar bent.


De Siq Trail in Wadi Mujib – 2 uren

De Siq trail is het bekendste, populairste en kortste trail van Wadi Mujib. Dit is de trail die ik heb gedaan en het was echt heel erg tof om te doen.

Wanneer je een kaartje hebt gekocht voor Wadi Mujib, krijg je een reddingsvest aan en ben je in principe good to go. Je kunt je waardevolle spullen achterlaten in een kluisje of meenemen tijdens je avontuur in een waterdichte tas. Het avontuur begint bij het aflopen van een trap en daar sta je dan; met je voeten in het water.

Je avontuur kan beginnen. Je loopt in een canyon dus het je kunt moeilijk verdwalen; links en rechts loop je langs hoge roodkleurige rotswanden en -formaties. Je tocht door het water begint gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Je begint je tocht met wat wandelen door de oever maar al snel loop je te waden in diep sterk stromend water en dit verandert uiteindelijk in een zwemmen tegen de stroming in. Ondertussen probeer je watervallen te beklimmen door middel van provisorische touwladders en in de diepe stukken door middel van een touw jezelf vooruit te trekken.

Puffend en hijgend probeer je te lopen, klimmen, klauteren en zwemmen door het water totdat je uiteindelijk bij de grote waterval komt. Hier kun je even bijkomen van de heftige tocht onder de waterval of even rustig zwemmen zonder tegen de heftige stroming te hoeven vechten.

Als je weer op adem bent gekomen, kun je beginnen aan de weg terug. Dit was eigenlijk het leukste van de hele trail. Op de terugweg hoef je namelijk niet zo hard te werken. Af en toe van een rotsformatie of kleine waterval springen en/of glijden en verder kun je je gewoon chill laten meevoeren met de stroming. Dobberen en gaan.

Om deze trail te doen heb je ongeveer 2 uren nodig. Dit is de enige trail in het park die je zonder gids kunt afleggen (wat wij ook deden). Wil je de trail wel met gids afleggen, dan is dat ook een optie. Onderweg kom je een aantal locals tegen die je kunnen helpen op lastige plekken, zoals het opklimmen van rotsformaties. Je kunt ze een fooi geven, maar dat hoeft zeker niet. Ze zullen zelfs proberen om met je mee te lopen en zichzelf als gids aanbieden of zelf om geld vragen.

The start of the Siq Trail
The start of the Siq Trail at Wadi Mujib
Canyoning at Wadi Mujib