Canyoning in Wadi Mujib, Jordanië

by thatonetime
62 comments
Wadi Mujib, Jordanië 2019 - 89

Wadi Mujib is een belevenis op zich. Ben je tijdens je rondreis door Jordanië toe aan een dosis avontuur, dan ben je bij Wadi Mujib op de goede plek. Canyoning in Wadi Mujib is gegarandeerd een succes en oprecht heel tof om te doen. Tips voor je bezoek aan deze canyon, vind je in deze blogpost.

Wadi Mujib Biosphere Reserve

Wadi Mujib vind je in het westen van Jordanië. Men zegt dat Mozes vroeger Wadi Mujib bewandeld heeft, toen de canyon nog Arnon heette. Ook was Wadi Mujib vroeger een belangrijke grens tussen de Amorieten in het noorden en de Moabieten in het zuiden. Wadi Mujib is één kilometer diep en vier kilometer breed.

De Wadi Mujib-rivier mondt uit in de Dode Zee, daarmee is Wadi Mujib het laagst gelegen natuurreservaat ter wereld. Het ligt op ruim 400 meter onder zeeniveau. De twee liggen dan ook pal naast elkaar. De Wadi Mujib-rivier is in zijn totaliteit ongeveer 70 kilometer lang.

Het park werd oorspronkelijk opgericht voor het beschermen en fokken van de steenbok (de Nubische Ibex). Tegenwoordig kun je er dan ook veel soorten flora en fauna vinden. Het is een tof park om te bezoeken als je een vogelliefhebber, avonturier of wandelaar bent.


De Siq Trail in Wadi Mujib – 2 uren

De Siq trail is het bekendste, populairste en kortste trail van Wadi Mujib. Dit is de trail die ik heb gedaan en het was echt heel erg tof om te doen.

Wanneer je een kaartje hebt gekocht voor Wadi Mujib, krijg je een reddingsvest aan en ben je in principe good to go. Je kunt je waardevolle spullen achterlaten in een kluisje of meenemen tijdens je avontuur in een waterdichte tas. Het avontuur begint bij het aflopen van een trap en daar sta je dan; met je voeten in het water.

Je avontuur kan beginnen. Je loopt in een canyon dus het je kunt moeilijk verdwalen; links en rechts loop je langs hoge roodkleurige rotswanden en -formaties. Je tocht door het water begint gemakkelijk, maar schijn bedriegt. Je begint je tocht met wat wandelen door de oever maar al snel loop je te waden in diep sterk stromend water en dit verandert uiteindelijk in een zwemmen tegen de stroming in. Ondertussen probeer je watervallen te beklimmen door middel van provisorische touwladders en in de diepe stukken door middel van een touw jezelf vooruit te trekken.

Puffend en hijgend probeer je te lopen, klimmen, klauteren en zwemmen door het water totdat je uiteindelijk bij de grote waterval komt. Hier kun je even bijkomen van de heftige tocht onder de waterval of even rustig zwemmen zonder tegen de heftige stroming te hoeven vechten.

Als je weer op adem bent gekomen, kun je beginnen aan de weg terug. Dit was eigenlijk het leukste van de hele trail. Op de terugweg hoef je namelijk niet zo hard te werken. Af en toe van een rotsformatie of kleine waterval springen en/of glijden en verder kun je je gewoon chill laten meevoeren met de stroming. Dobberen en gaan.

Om deze trail te doen heb je ongeveer twee uren nodig. Dit is de enige trail in het park die je zonder gids kunt afleggen (wat wij ook deden). Wil je de trail wel met gids afleggen, dan is dat ook een optie. Onderweg kom je een aantal locals tegen die je kunnen helpen op lastige plekken, zoals het opklimmen van rotsformaties. Je kunt ze een fooi geven, maar dat hoeft zeker niet. Ze zullen zelfs proberen om met je mee te lopen en zichzelf als gids aanbieden of zelf om geld vragen.


Andere trails in het park

Er zijn ook een aantal andere trails die je, naast de Siq Trail, kunt volgen in Wadi Mujib. Deze trails zijn langer en worden als zwaarder gezien. Je hebt de Melaqi Trail, de Canyon Trail en de Ibex Trail. De eerste twee zijn tevens (gedeeltelijk) door het water en wanneer je de laatste trail wilt doen, kun je je schoenen droog houden.

Melaqi Trail – 7-8 uren

Voor deze trail heb je de hele dag nodig. Je begint deze wandeling bij het visitors centre en wandelt gelijk de bergen in. Via de bergen loop je naar een aantal natural pools van de Wadi Mujib-rivier waar je even kunt bijkomen. Je vervolgt je route naar een 20 meter hoge waterval en dat is het eindpunt van de trail. Je vervolgt dezelfde route terug naar het visitors centre of je gaat de waterval abseilend af en gaat via de Siq Trail terug. Je kunt deze trail alleen met een gids afleggen.

Canyon Trail – 5-6 uren

De Canyon trail begint een een paar honderd meter ten zuiden van het visitors centre. Je start de route door de bergen en moet een route volgen door de indrukwekkende rotsformaties. Uiteindelijk kom je net als bij de Melaqi Trail, boven bij de waterval. Je moet abseilend naar beneden om via de Siq Trail het laastste stuk dobberend in het water door te brengen. Je kunt deze trail alleen met een gids afleggen, omdat je meerdere keren moet abseilen.

Ibex Trail – 3-4 uren

Wil je liever niet nat worden en de rivier vermijden, dan kun je de Ibex Trail afleggen. Bij deze trail loop je eigenlijk parallel aan de Dode Zee, om vervolgens de bergen in te wandelen. Je wordt hier getrakteerd op mooie vergezichten en is de kans op het spotten van een Nubische steenbok groot.


Overnachten in Wadi Mujib

Je kunt niet in Wadi Mujib Biosphere Reserve overnachten, maar wel in de buurt bij de Dode Zee. Over het algemeen is verblijven aan de Dode Zee niet heel goedkoop, maar toch kun je er al overnachten voor ongeveer € 50 p.p. per nacht. Hieronder zet ik een aantal favorieten voor je op een rij.

$ – Ramada Resort Dead Sea

$$ – Mövenpick Resort en Spa

$$ – Dead Sea spa hotel

$$$ – Crowne Plaza


Praktische informatie Wadi Mujib

De entree voor Wadi Mujib is 21 JD (€ 16,60). Het is niet goedkoop, maar sowieso de moeite waard.

De Siq Trail in Wadi Mujib is geopend tussen april en oktober. Wanneer je de Siq Trail wilt doen, moet je je tussen 08.00 uur en 14.00 uur hebben gemeld bij het visitors centre. Als je later komt, kun je de Siq Trail niet meer doen.

Vanaf Amman is het ongeveer anderhalf uur rijden naar Wadi Mujib. Je kunt er eigenlijk niet met het openbaar vervoer komen, dus je kunt met je eigen huurauto heen of een taxi boeken. Een taxirit van Amman naar Wadi Mujib kost 17 JD (€ 21,50).

Het visitors centre vind je aan de Dead Sea Highway en wordt goed aangegeven vanaf de weg.

Zoals hierboven beschreven, kun je de Siq Trail zonder gids afleggen. Wil je een andere trail volgen, dan is het noodzakelijk om dit samen met een gids te doen. Dat komt omdat er o.a. abseilen bij komt kijken.

Vergeet je Gopro zeker niet (wel eentje die tegen water kan), want het is heel tof om je tocht door het water vast te leggen.

Ik droeg sandalen, maar vond dat toch niet heel relaxt want ik kreeg alsnog regelmatig stenen tussen mijn tenen en voeten. Ik zou je aanraden om dichte sportschoenen te dragen.

Trek ook gemakkelijke en lichtgewicht kleding aan. Alles wordt nat dus het is wel handig om gepaste kleding te dragen. Ik droeg sportkleding (een sportbroekje en een hemdje) en dat werkt prima.

Wil je spullen meenemen, zorg er dan voor dat je een waterdichte tas bij je hebt. Ik had een waterdichte tas meegenomen vanuit Nederland, maar je kunt deze ook huren bij het visitors centre. Onze telefoons en water bleef gelukkig droog. Zorg wel dat je zo min mogelijk spullen bij je hebt.

Bij het visitors centre vind je een aantal ruimtes waar je je kunt omkleden. Ook zijn er douches aanwezig en een eettentje waar je een blikje drinken en wat lekkers kunt halen.


Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Wil jij hiken in Dana, check dan hier alle tips van Eefje.

Jeruzalem: alle tips voor je bezoek aan deze heilige stad

Ontdek Bethlehem: alle tips voor je bezoek aan deze Palestijnse stad

Amman: doen in de hoofdstad van Jordanië

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Kosten: rondreis rondreis Jordanië (en Israël)

Wadi Rum: overnachten in de woestijn

Reisroute: twee weken Jordanië (en Israël)

Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Wadi Mujib?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Wadi Mujib.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

♥ Janet

You may also like

62 comments

Cynthia 6 april 2020 - 17:27

Ik heb me eigenlijk nooit zo verdiept in Jordanië. Het ziet er interessant uit!

Reply
thatonetime 31 mei 2020 - 11:23

Dat is het ook zeker.

Reply
Sanne 1 april 2020 - 20:15

Canyoing ben ik nog steeds niet aan toegekomen om een keer te doen, maar op deze plek wil ik het zeker!

Reply
thatonetime 31 mei 2020 - 11:19

Als je er komt, moet je dat zeker doen!

Reply
Wanda 1 april 2020 - 20:08

Ik heb me nog nooit verdiept in Jordanië, maar dit ziet er wel erg mooi en bijzonder uit. Leuk om mee te mogen genieten van je enthousiaste verhalen en mooie foto’s.

Reply
thatonetime 31 mei 2020 - 11:18

Dankjewel! Jordanië is ook echt een bijzonder mooi land.

Reply
Manon Ruitenberg 31 maart 2020 - 09:21

Jeetje wat ziet dat er bijzonder uit! Ik had er nooit van gehoord. Maar ook een bijzondere manier om iets van Jordanië te ontdekken!

Reply
thatonetime 1 april 2020 - 19:40

Zeker weten. Dit is weer eens wat anders dan een ‘gewone’ wandeling maken.

Reply
Lizette 30 maart 2020 - 20:47

Dit is de reden dat ik nog zeker een derde meer naar Jordanië wil. De hike lijkt me fantastisch! Wel behoorlijk avontuurlijk als ik het zo lees en ik zou zeker voor die van 2 uur gaan.
Ik zat trouwens in het Ramada dead sea. Qua prijs was het toen zeker niet de goedkoopste optie hoor. Maar dat zal misschien vooral gelegen hebben aan de prijzen van eten en drinken daar. Wel een heel fijn hotel.

Reply
thatonetime 1 april 2020 - 19:39

Toen wij keken was dit één van de goedkopere opties, maar dat verschilt wellicht ook per periode? Wij deden ook de hike van twee uur hoor, en dat was meer dan genoeg hahah! Het is echt een aanrader voor je derde reis trouwens. 😉

Reply
Heidi 30 maart 2020 - 17:42

Wat prachtig is het..
Super mooie foto’s

Reply
thatonetime 1 april 2020 - 19:37

Dankjewel!

Reply
Gea 30 maart 2020 - 07:49

Wauw! Wat ziet het er daar mooi uit zeg! Lijkt mij leuk om eens heen te gaan

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 13:52

Dat is het zeker, een aanrader!

Reply
Mirre 28 maart 2020 - 12:12

Het lijkt me heel gaaf om een keer in die kloof te zijn. Het zal er wel heet zijn en dus heerlijk om te zwemmen! Wel vraag ik me af hoe groot het natuurgebied is? Is het de moeite waard om hier voor een wat langere vakantie naartoe te gaan?

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 13:51

Het is inderdaad een lekkere verkoelende activiteit. De temperaturen kunnen hoog oplopen, dus het is niet slecht om zoiets te doen. 😉 Jordanië is sowieso een relatief klein land. Je kunt in twee weken tijd al heel veel plekken van het land ontdekken.

Reply
Linda 28 maart 2020 - 10:23

Ik had hier nog nooit van gehoor, maar dit klinkt heel leuk! Ik weet niet of het iets voor ons is, of eigenlijk denk ik dat ik het leuk ga vinden, maar Remco niet zo haha. Maar het ziet er leuk en prachtig uit en het klinkt ook super

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 13:47

Oh haha, waarom zal hij dit niet leuk vinden?

Reply
Anouk 27 maart 2020 - 23:34

Wat grappig, ik wist niet dat iets zó ver onder zeeniveau kon liggen. Dit lijkt me wel heel tof om te doen. Buiten spelen voor volwassenen!

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 13:45

Ja dit is wel heel ver.. je kunt ook last krijgen van je oren als je van Amman naar deze regio rijdt.
En canyoning is inderdaad echt een aanrader.. zo leuk om te doen!

Reply
Jenny 27 maart 2020 - 22:20

Ohhhhh, wat gaaf! Mooie foto’s ook.

Ik ben twee keer in Jordanië geweest, maar hier ben ik niet geweest. Sterker nog – ik had hier tijdens mijn reizen nog nooit van gehoord.

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 12:31

Dankjewel. Dit kan dan op je lijstje voor je derde bezoek.

Reply
Kelly 27 maart 2020 - 18:24

Wow…wat bijzonder. Ik wist helemaal niet dat dit mogelijk was op die locatie. Lijkt me eerlijk gezegd wel heel spannend en ik weet niet of ik dat zou durven.

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 12:30

Het was ook voor mij de eerste keer dat ik dit heb gedaan, maar vond het uiteindelijk helemaal niet eng. Ik zou het zo weer doen haha.

Reply
Aniek 27 maart 2020 - 16:14

Dit is ontzettend leuk om te doen! En zeker in zo’n omgeving, Pracht om zo door de kloof en door het water te lopen.

Reply
thatonetime 30 maart 2020 - 12:29

Zeker weten! Het is fantastisch om te doen.

Reply
Mieke | Miek's Mind 27 maart 2020 - 11:10

Ziet er leuk uit om te doen! zo’n trail willen we tijdens onze reis in Amerika (als die doorgaat) ook misschien doen

Reply
thatonetime 27 maart 2020 - 14:37

De trail in Zion of the Grand Canyon?

Reply
Soofblogt.nl 27 maart 2020 - 10:29

Wat onwijs gaaf lijkt me dat! Super leuk om jouw ervaring hiervan te zien.

Reply
thatonetime 27 maart 2020 - 14:39

Het is zeker gaaf! Echt een aanrader.

Reply
rachel 27 maart 2020 - 09:00

ik vind het bijzonder om het zo te zien, mooie omgeving en gewoon genieten

Reply
thatonetime 27 maart 2020 - 14:39

Dit was echt optimaal genieten.

Reply
girls-things 26 maart 2020 - 10:44

Wauw dat ziet er gaaf uit. En een hele mooie omgeving. Snap dat je genoten hebt!

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:54

Zeker weten, het was echt genieten!

Reply
sandra 26 maart 2020 - 10:23

Wat een prachtige plek… Alhoewel het niet echt iets voor mij is, kan ik me voorstellen dat je genoten hebt!

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:53

Ik heb onwijs genoten… het is echt een aanrader!

Reply
Frederique 26 maart 2020 - 08:53

Ja echt te gek maar het is ook een schitterend land, schitterende regio sowieso, jammer dat er vaak in de regio ‘gedoe’ is waardoor bij lange na niet alle prachtige plekken bezocht kunnen worden.

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:52

Zeker weten. Hopelijk is het snel rustig in de regio!

Reply
Anja 26 maart 2020 - 08:39

Prachtige plek, wij hadden ook gekeken naar Jordanië als vakantiebestemming voor ons gezin, uiteindelijk toch voor iets anders gekozen (en dat is natuurlijk door deze situatie niet meer doorgegaan)

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:51

Jammer dat je vakantie niet is doorgegaan. Waar ging de reis naartoe?

Reply
nicole orriens 26 maart 2020 - 08:30

Wat een indrukwekkende rotsen zijn dat zeg. De natuur is toch maar machtig mooi!

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:51

Zo is dat!

Reply
Caroline 26 maart 2020 - 08:02

Wat een mooie plek om te zijn. De activiteit zelf spreekt mij wat minder aan, ik hou het liever op rondtoeren en hiking. Maar ik kan me goed voorstellen dat een te gekke activiteit is als je wel van water houdt.

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:50

Ikzelf ben ook meer van het hiken hoor, maar dit was wel echt heel gaaf om te doen! Zou het zo weer doen..

Reply
Skincarebynaomi 25 maart 2020 - 21:20

Wauw wat een super toffe ervaring!! Canoën vind ik sowieso al heel tof met alle watervallen, maar deze omgeving maakt het nog veel mooier. Heel gave ervaring. Wie weet als ik ooit in Jordanië kom ga ik dit onthouden. Een canotochf van 8 uur lijkt me trouwens wel echt mega lang. Ik heb 1 keer van 5.5 uur gedaan op relatief rustig water en toen waren we al helemaal kapot. Dan moet je denk ik wel ervaren zijn

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:50

Het gaat in dit artikel niet over kanoën, maar over canyoning.

Reply
Felice Veenman 24 maart 2020 - 10:47

goede tips ! als het meezit gaan we in september….als het doorgaat allemaal

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:45

Goed vooruitzicht… Ik hoop echt voor jullie dat het doorgaat!

Reply
Joyce - SomedayTodayNL 24 maart 2020 - 10:26

Oh prachtig! Dit gaat ook op mijn travel wishlist.

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:44

Hij staat er bij mezelf ook alweer op haha!

Reply
nicole orriens 24 maart 2020 - 10:12

Ik vind het indrukwekkende foto’s, en het ziet er daar heel mooi uit. Voorlopig zal iedereen het met foto’s moeten doen vermoed ik.

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:44

Dat vermoed ik ook. Het is helaas niet anders.. hopelijk kunnen we in de toekomst deze mooie plekjes weer bezoeken.

Reply
Melanie Hoogvliet 24 maart 2020 - 08:53

Wauw wat een mooie plek. Dit zou ik ook wel eens willen doen

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:41

Het is een echte aanrader!

Reply
lodi 24 maart 2020 - 08:51

Wat onwijs gaaf zeg, echt heel tof om te doen! en eerlijk gezegd denk ik dat die twee uur toch al zwaar genoeg is, echt langer is toch lastig vol te houden lijkt mij hoor, respect!

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:40

Haha die twee uren waren zeker al zwaar genoeg.

Reply
Krystle/Batboy 24 maart 2020 - 08:35

Prachtig zeg! Spannend om de waterval te beklimmen, al is dat denk ik niks voor mij…. wel een super gave ervaring!

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:39

Het is een prachtige ervaring!

Reply
Yvonne 23 maart 2020 - 16:06

Wat ziet dit gebied er super uit. Ik had geen idee dat het ‘t laagst gelegen natuurgebied ter wereld is. Grappig feitje. Op je foto’s ziet ‘t er heerlijk rustig uit trouwens! Maximaal genieten.

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:39

Het was er ook heel rustig, maar een paar anderen die de trail aan het afleggen waren.

Reply
Diana 23 maart 2020 - 10:53

Voor deze activiteit zou ik graag nog een terug willen naar Jordanië. Vondt het echt een prachtig land en het is zo mooi. Wie weet ergens in de komende jaren dat ik toch besluit die kant weer op te gaan.

Reply
thatonetime 26 maart 2020 - 19:38

Dat vond ik ook. Het land was prachtig! Ik hoop ook nog eens terug te gaan.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More