Cappadocië, Turkije 2022

Bucketlistbestemming Cappadocië: alle tips voor een luchtballonvaart in 2024

Een plek waar dromen uitkomen, dat is wereldwonder Cappadocië. Deze bucketlistbestemming staat bekend om de meest indrukwekkende natuur en prachtige zonsopkomsten, waarbij de lucht gevuld wordt met honderden luchtballonnen. Cappadocië is magisch, adembenemend en een ‘once in a lifetime’ ervaring. Wil jij een luchtballonvaart boven Cappadocië maken? Lees hier alle tips en informatie voor je bucketlist ervaring.

Cappadocië, Turkije

Cappadocië is een regio in Centraal- en Oost-Anatolië, in het hart van Turkije. Het is één van de mooiste regio’s van het land en staat met recht op de UNESCO werelderfgoedlijst. De regio bestaat uit buitenaardse landschappen met bizarre rotsformaties en kleurrijke valleien. Al ruim 60 miljoen jaren doet moeder natuur hier haar werk; het indrukwekkende landschap is gevormd door erosie en vulkanische activiteit.

Vanaf de prehistorie werden de rotsen al bewoond. Je vindt hier vandaag de dag dan ook nog talloze grotten, huizen, kerken en hele ondergronde steden die uitgehouwen zijn uit de rotsen.

Luchtballonnen in Cappadocië

Cappadocië is wereldberoemd vanwege de luchtballonvaarten. Ben jij op zoek naar ‘picture perfect’? Dan is dit de plek waar je moet zijn. Dagelijks vliegen honderden luchtballonnen boven Cappadocië, waardoor je hier de meest magische zonsopkomst ooit zult meemaken. De combinatie van de bizarre natuur, luchtballonnen en gouden zonsopkomst is perfect en om dit zelf mee te maken vanuit een luchtballon is een betoverende ervaring.

Een luchtballonvaart: hoe ziet je dag eruit?

Vroeg uit de veren

Ben jij van plan om een luchtballonvaart boven Cappadocië te maken, dan moet je vroeg opstaan. Afhankelijk van het seizoen en de tijd van zonsopkomst, wordt je ergens tussen 03.30 uur en 05.00 uur opgehaald. Je gaat namelijk de zonsopkomst vanuit de luchtballon aanschouwen, dus je zal opstijgen als het nog donker is.

Op het aangegeven tijdstip word je bij je hotel opgehaald en gebracht naar een plek waar je gaat ontbijten. Vind je het lastig om de dag zo vroeg te beginnen (lees: midden in de nacht), dan is dit je kans om nog even een koffie naar binnen te werken. Na het ontbijt word je gereden naar de startplaats van de luchtballonnen.

Klaar voor vertrek

Eenmaal aangekomen bij de startplaats van de luchtballonnen, ondervind je al snel dat je niet de enige bent die de lucht ingaat. De immense luchtballon liggen hier in rijen uitgestald en klaar voor vertrek. Het duurt waarschijnlijk nog eventjes voordat je daadwerkelijk in de mand wordt gehezen. De organisaties moeten groen licht krijgen om op te mogen stijgen en de omstandigheden moeten hiervoor perfect zijn. De werknemers zullen ervoor zorgen dat er voldoende lucht in de ballon zit op het moment van opstijgen.

Bij groen licht krijg je een plek toegewezen in de mand, waarna het feest al snel kan beginnen. Waarschijnlijk zullen er om je heen al her en der wat ballonnen opstijgen, dus vergeet ook niet hiervan te genieten. Na wat snelle instructies over je landingspositie, kan het feest beginnen.

De luchtballonvaart

Het was voor mij de eerste keer dat ik een luchtballonvaart maakte, maar ik had vaak positieve verhalen gehoord over deze magische ervaring. Ik kan dit nu ook zeker beamen. Na de opstijging, die eigenlijk verrassend snel gaat, zweef je temidden de andere luchtballonnen en boven het indrukwekkende landschap, tussen de rotspartijen en over de valleien. Na ongeveer tien minuten komen de eerste zonnestralen achter de pieken van de bergen tevoorschijn, waardoor de rotspartijen goud en roze gekleurd worden.

Langzaamaan komt de zon steeds verder tevoorschijn en wordt het landschap in een oranje gloed gehuld. Ondertussen zweef je tussen de verschillende rotsformaties, waarbij de luchtballon soms best dichtbij de rotsen komt. Dit is optimaal genieten van de zonsopkomst vanaf een paar honderd meter hoogte, vanaf een uniek perspectief. Dit sprookje duurt ongeveer een uur.

De landing en afsluiting

Tijdens de afdaling zweef je langzaam naar beneden, waar je binnen een paar minuten alweer op de grond staat. Bij ons ging de landing verrassend soepel, ik had op de één of andere manier verwacht dat de landing ruw en hobbelig zou zijn, maar niets was minder waar.

Eenmaal geland sluit je deze buitengewone ervaring af met een champagnetoost en het ontvangen van je diploma. Je wordt vanaf hier weer teruggebracht naar je hotel.

Wat kost een luchtballonvaart in Cappadocië in 2024

In de gehele regio van Cappadocië zijn meer dan honderdzestig luchtballonnen te vinden, die aangeboden worden door ongeveer 25 organisaties. Alle organisaties bieden min of meer hetzelfde standaard pakket aan: ontbijt, ongeveer een uur ballonvaart, champagne, vliegcertificaat en shuttle service.

Waar de prijzen in 2022 nog ongeveer de helft waren, liggen deze momenteel in het hoogseizoen (2024) tussen de € 200,00 en € 250,00 per persoon. In Cappadocië vind je overal tentjes waar ze een luchtballonvaart voor je kunnen regelen of vraag bij je accommodatie om informatie. Vraag dus vooral rond bij meerdere aanbieders, want er kan een beetje verschil zitten in de prijs en onderhandelen kan de moeite waard zijn. Ik betaalde destijds € 220,00 voor de luchtballonvaart.

Na het hoogseizoen liggen de prijzen van een luchtballonvaart tussen € 170,00 en € 190,00 per persoon en in het laagseizoen (2024) kun je al een luchtballonvaart maken voor ongeveer € 100,00.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of de organisatie goed staat aangeschreven.

Let op: wil jij last-minute een luchtballonvaart boeken (bijvoorbeeld de avond ervoor), dan kunnen aanbieders belachelijke prijzen vragen onder het mom van ‘alles is vol, we hebben nog één speciaal plekje vrij kunnen maken voor je’. Trap hier niet in, ik ken mensen die hierdoor € 350,00 hebben betaald. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat het gewoon vol is, vooral in het hoogseizoen.

De beste tijd voor een luchtballonvaart in Cappadocië

Cappadocië is in alle seizoenen een feestje om te bezoeken. In de zomermaanden (juli en augustus) kan het er erg druk en warm worden. Voor betere temperaturen en bovendien betere prijzen is het beter om in het voor- en/of najaar te gaan. Ook in de winter vliegen de luchtballonnen, de bergtoppen zullen dan bezaaid zijn met sneeuw.

Een Luchtballonvaart in Cappadocië in beeld

Praktische informatie voor je luchtballonvaart in Cappadocië

Het is per dag afhankelijk of de luchtballonnen vliegen, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het kan dus voorkomen dat je luchtballonvaart de avond ervoor of dezelfde ochtend nog geannuleerd wordt. Het kan zelfs voorkomen dat je al op de opstijgplek bent, waarna er toch besloten wordt om niet te vliegen. Alles is afhankelijk van moeder natuur. Ben je meerdere dagen in Cappadocië, dan raad ik je aan om niet tot de laatste ochtend te wachten met je trip. Wordt de luchtballonvaart geannuleerd, dan heb je de volgende dag nog een nieuwe mogelijkheid.

Omdat je praktisch midden in de nacht vertrekt, kan het nog erg fris zijn buiten, vergeet dus niet om een vest of jas mee te nemen. Eenmaal in de lucht kan de jas of vest waarschijnlijk uit, want in de mand is het vaak warm genoeg dankzij al het vuur.

In de mand van de luchtballon zit geen ingang, je moet over de rand heen stappen. Dit is wellicht iets om rekening mee te houden mocht je slecht ter been zijn.

Vergeet niet je camera en telefoon mee te nemen om alles goed vast te leggen. Tijdens de ballonvaart worden er ook foto’s en fimpjes gemaakt (door de bemanningsleden). Mocht je interesse hebben, dan kun je deze tegen een meerprijs aanschaffen.

Nieuwsgierig naar meer Turkije?

Wat te doen in Side, Turkije: alle tips voor dit openluchtmuseum

Kaş: waarom je deze knusse stad aan de Turkse Rivièra moet bezoeken

Reisroute door Turkije: ultieme rondreis vol afwisseling

Bezoek kleurrijk Balat: één van de mooiste wijken van Istanbul

Alanya in oktober: yay or nay

Tips voor je bezoek aan de Lycische kust vind je in dit blog van Denise.

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Cappadocië?

Boek je luchtballonvaart in Cappadocië hier.

Reisgids nodig voor je trip naar Cappadocië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

11 Responses

  1. Ik had al optimaal genoten van je magisch mooie foto’s op instagram, maar fijn om hier over je avontuur te lezen. Wat een onwijs gave ervaring joh, dit vergeet je nooit meer!

  2. Ik leerde Cappadocië vorig jaar pas kennen toen ik er een muziekvideo over zag. Het lijkt mij een geweldige ervaring om met dit uitzicht in een luchtballon te zitten. Het lijkt me voor Turkije toch best wel prijzig in verhouding. Al is het wel een hele speciale plek. Ik zou het er wel voor over hebben.

  3. Dit lijkt mij zo fantastisch gaaf en mooi! Ik ben wel benieuwd hoe dit is met hoogtevrees dn ik moet zeggen dat de prijs mij tegenvalt, ik had het toch wel iets goedkoper verwacht dan dit. Maar dat vergeet je ook snel met zo’n magische ervaring. Het ziet er prachtig uit!

  4. Omg, omg, omg dit staat zoooooo hoog op mijn bucketlist. Maar ik heb net als Jouvence ook hoogtevrees en ik denk dat ik alleen maar op de bodem van die mand ga zitten de hele tijd, hahahaha! Meid, wat zal je genoten hebben.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.