Chiang Rai – 11 tips voor je bezoek aan deze Thaise stad

by thatonetime
50 comments

Tijdens onze rondreis door Thailand, maakten wij vrij spontaan de keuze om Chiang Rai te bezoeken, vooral om de natuur in te gaan. Achteraf bleek dit een goede keuze te zijn. Tips voor je bezoek aan Chiang Rai in Thailand, lees je hier.


Chiang Rai city

De meest noordelijke provincie van Thailand is Chiang Rai. De hoofdstad van de provincie is de gelijknamige stad en werd in 1262 gesticht door Koning Mengrai, de eerste koning van het Lannarijk. Pas sinds 1786 behoort Chiang Mai tot het toenmalige Siam (Thailand). Chiang Rai staat bekend om haar goede jungeltochten, afgelegen bergdorpen en toegangspoort tot de buurlanden. De regio stond lang bekend als centrum voor de opiumhandel. Tegenwoordig telt de stad Chiang Rai zo’n 60.000 inwoners.


Wat te doen in en om Chiang Rai

1. Ontdek Chiang Rai city

Hoewel de meeste toeristen Chiang Rai overslaan, heeft de stad genoeg te bieden en is een leuke bestemming om een paar dagen rond te hangen. De stad is relatief klein en er hangt een fijn sfeertje. Je vindt er leuke tentjes om een Thaise curry te eten of een biertje te drinken. In de stad zijn een aantal tempels te vinden, zoals de Wat Phra Kaew, Tham Tu Pu en de Wat Phra Singh. Ook moet je de Night Market zeker niet overslaan.


2. Night Market

Elke avond is er in Chiang Rai een night market. Op deze markt kun je je avondeten of toffe souvenirs scoren. Mensen van de bergstammen uit de omgeving komen hier ook om hun spulletjes, voornamelijk sieraden, te verkopen. De honden en andere dieren in kleine kooitjes, die je ook kunt kopen, zijn dan weer niet om aan te zien.


3. Hilltribe museum & Education centre

Wil je meer weten over de regio en over de Hill tribes, breng dan zeker een bezoek aan dit museum. Je vindt er veel informatie over de verschillende bergstammen en de problemen die de traditionele stammen ondervinden. Zeker een aanrader als je de bergstammen wilt bezoeken, of heb bezocht. De PDA draagt zorg voor het museum, en doet nog veel meer in Chiang Rai. Via de PDA kun je ook tours boeken.

Praktische info

Openingstijden: ma t/m vrij 09.00 uur – 18.00 uur. Zat en zon 10.00 uur – 18.00 uur

Entree: 50 baht


4. Wat Rong Khun

Tot de dag van vandaag, vind ik dit de mooiste tempel die wij hebben mogen bezoeken. Deze witte tempel is zo uniek en bijzonder om te zien. Hoewel de meeste tempels eeuwenoud zijn, was de start van de bouw van de Wat Rong Khun pas in 1997. De tempel zie je van ver, dankzij de spierwitte kleur. Dit moet de reinheid van Buddha weergeven. De verwachting was dat deze tempel pas rond 2070 compleet zou zijn, maar de plek is geteisterd door meerdere aardbevingen, wat een aantal delen van de tempel verwoest heeft. Dankzij vele donaties kan de tempel volledig gerestaureerd worden.

Praktische info

Openingstijden: ma t/m vrij – 08.00 uur – 17.00 uur. Zat en zon 08.00 uur – 17.30 uur

Entree: gratis

De tempel ligt zo’n 13 km buiten het centrum van Chiang Rai. Je kunt hier komen met de tuk tuk of met je eigen gehuurde scooter, maar er zijn ook bussen die hier kunnen stoppen. Check goed welke bussen dit zijn; je kunt de bus van Chiang Rai naar Chiang Mai of Phayao nemen en vraag dan of ze bij de tempel willen stoppen.

Wat Rong Khun, the white temple in Chiang Rai
Wat Rong Khun, Thailand
Wat Rong Khun, Thailand
Wat Rong Khun, Chang Rai

5. Maak een trekking

Het tofste om te doen, en eigenlijk ook de reden waarom wij naar Chiang Rai gingen, was het maken van een jungle trekking. De regio is erg populair voor het maken van jungle trekkingen en hikes naar bergstammen en afgelegen regio’s. Je kunt er voor kiezen om een trekking van een paar uren te maken, of van een paar dagen. De keuze is aan jou. Wij kozen voor een trekking van een volledige dag, we waren zo’n 12 uren op pad. Af en toe best pittig, maar het was het dubbel en dwars waard.

Praktische info

Je kunt bij bijna elke guesthouse of hostel een trekking boeken. Wij deden dit dan ook gewoon bij ons guesthouse.

De prijzen kunnen variëren, dus het kan lonen door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ik weet eerlijk gezegd niet goed meer hoeveel wij hebben moeten betalen.

Check van tevoren goed wat er bij je trekking is inbegrepen. Denk aan eten/drinken? Welke plekken bezoek je? Wij gingen bijvoorbeeld eerst naar de mooie witte tempel. Ook was bij ons het eten en drinken inbegrepen. Onze lunch was een toffe ervaring met bamboo-coocking.

Als je een bergstam bezoekt tijdens je trekking, check dan even goed wat voor soort bergstam dit is en of het bezoekje ethisch correct is.

Trek goede schoenen aan! Ik deed de trekking op All Stars en dat was niet te doen! Het was zelfs zo gevaarlijk en glad op sommige plekken, dat ik van de gids zijn oude legerschoenen, van 20 jaar oud aan moest doen. 😉

Doe ook goede kleren aan. Ik scheurde na een half uur uit mijn broek en moest de gehele dag hiken met een open kruis. 😀

Jungle trekking Chiang Rai
Jungle trekking Chiang Rai
Jungle trekking Chiang Rai
Bamboo cooking at jungle trekking
jungle trekking in thailand
jungle trekking Chiang Rai

6. Ga op zoek naar het lokale leven

Een populaire activiteit onder de reizigers die naar Chiang Rai afreizen, is het bezoeken van een bergstam. Je vindt hier vele bergstammen in de verste uithoeken van het land, zoals de bekende Karen-stammen, ook wel bekend als de ‘Longnecks’ waarbij de vrouwen ringen om hun nek dragen. Onze gids raadde dit soort stammen echter af, omdat deze Karen-stammen aangespoord worden en betaald krijgen om die ringen om hun nek te dragen zodat dit interessant lijkt voor toeristen. Er is vaak weinig authentieks meer aan. Bezoek eens een onbekend bergdorpje om te zien hoe het lokale leven eruit ziet.

mountain village in Northern Thailand
Thai locals in traditional clothing
Thai village