Chiang Rai, Thailand 2015 - 1

Doen in Chiang Rai: tips voor je bezoek aan deze Thaise stad

Één van de hoogtepunten van mijn reizen door Thailand is Chiang Rai in het noorden van het land. De omgeving is er prachtig, met weelderige jungle, inheemse bergdorpen en uitgestrekte rijstvelden. Het is een lust voor het oog. In dit blog deel ik alle tips voor je bezoek aan Chiang Rai.

Chiang Rai

De meest noordelijke provincie van Thailand is Chiang Rai. De hoofdstad van de provincie is de gelijknamige stad en werd in 1262 gesticht door Koning Mengrai, de eerste koning van het Lannarijk. Pas sinds 1786 behoort Chiang Mai tot het toenmalige Siam (Thailand). Chiang Rai staat bekend om haar goede jungeltochten, afgelegen bergdorpen en toegangspoort tot de buurlanden. De regio stond lang bekend als centrum voor de opiumhandel. Tegenwoordig telt de stad Chiang Rai zo’n 60.000 inwoners.

Wat te doen in Chiang Rai

1. Ontdek Chiang Rai city

Hoewel de meeste toeristen Chiang Rai overslaan, heeft de stad genoeg te bieden en is een leuke bestemming om een paar dagen rond te hangen. De stad is relatief klein en er hangt een fijn sfeertje. Je vindt er leuke tentjes om een Thaise curry te eten of een biertje te drinken. In de stad zijn een aantal tempels te vinden, zoals de Wat Phra Kaew, Tham Tu Pu en de Wat Phra Singh. Ook moet je de Night Market zeker niet overslaan.

2. The Night Market

Elke avond is er in Chiang Rai een night market. Op deze markt kun je je avondeten of toffe souvenirs scoren. Mensen van de bergstammen uit de omgeving komen hier ook om hun spulletjes, voornamelijk sieraden, te verkopen. De honden en andere dieren in kleine kooitjes, die je hier ook kunt kopen, zijn dan weer niet om aan te zien.

3. Hilltribe museum & Education centre

Wil je meer weten over de regio en over de Hill tribes, breng dan zeker een bezoek aan dit museum. Je vindt er veel informatie over de verschillende bergstammen en de problemen die de traditionele stammen ondervinden. Zeker een aanrader als je de bergstammen wilt bezoeken, of heb bezocht. De PDA draagt zorg voor het museum, en doet nog veel meer in Chiang Rai. Via de PDA kun je ook tours boeken.

Je kunt natuurlijk ook een uitstap maken naar een Hill tribe.

Praktische informatie

Openingstijden: ma t/m vrij 09.00 uur – 18.00 uur. Zat en zon 10.00 uur – 18.00 uur

Entree: 50 baht

4. Wat Rong Khun

Tot de dag van vandaag, vind ik dit de mooiste tempel die wij hebben mogen bezoeken. Deze witte tempel is zo uniek en bijzonder om te zien. Hoewel de meeste tempels eeuwenoud zijn, was de start van de bouw van de Wat Rong Khun pas in 1997. De tempel zie je van ver, dankzij de spierwitte kleur. Dit moet de reinheid van Buddha weergeven. De verwachting was dat deze tempel pas rond 2070 compleet zou zijn, maar de plek is geteisterd door meerdere aardbevingen, wat een aantal delen van de tempel verwoest heeft. Dankzij vele donaties kan de tempel volledig gerestaureerd worden.

Praktische informatie

Openingstijden: ma t/m vrij – 08.00 uur – 17.00 uur. Zat en zon 08.00 uur – 17.30 uur

Entree: gratis

De tempel ligt ongeveer dertien kilometer buiten het centrum van Chiang Rai. Je kunt hier komen met de tuk tuk of met je eigen gehuurde scooter, maar er zijn ook bussen die hier kunnen stoppen. Check goed welke bussen dit zijn; je kunt de bus van Chiang Rai naar Chiang Mai of Phayao nemen en vraag dan of ze bij de tempel willen stoppen.

5. Maak een jungle trekking in Chiang Rai

Het tofste om te doen, en eigenlijk ook de reden waarom wij naar Chiang Rai gingen, was het maken van een jungle trekking. De regio is erg populair voor het maken van jungle trekkingen en hikes naar bergstammen en afgelegen regio’s. Je kunt er voor kiezen om een trekking van een paar uren te maken, of van een paar dagen. De keuze is aan jou. Wij kozen voor een trekking van een volledige dag, we waren zo’n twaalf uren op pad. Af en toe best pittig, maar het was het dubbel en dwars waard.

Praktische informatie

Je kunt bij bijna elke guesthouse of hostel een trekking boeken. Wij deden dit dan ook gewoon bij ons guesthouse.

De prijzen kunnen variëren, dus het kan lonen door verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Ik weet eerlijk gezegd niet goed meer hoeveel wij hebben moeten betalen.

Check van tevoren goed wat er bij je trekking is inbegrepen. Denk aan eten/drinken? Welke plekken bezoek je? Wij gingen bijvoorbeeld eerst naar de mooie witte tempel. Ook was bij ons het eten en drinken inbegrepen. Onze lunch was een toffe ervaring met bamboo-coocking.

Als je een bergstam bezoekt tijdens je trekking, check dan even goed wat voor soort bergstam dit is en of het bezoekje ethisch correct is.

Trek goede schoenen aan! Ik deed de trekking op All Stars en dat was niet te doen! Het was zelfs zo gevaarlijk en glad op sommige plekken dat ik van de gids zijn oude legerschoenen, van 20 jaar oud, aan moest doen.

Doe ook goede kleren aan. Ik scheurde na een half uur uit mijn broek en moest de gehele dag hiken met een open kruis. 😀

6. Het lokale leven van Chiang Rai

Een populaire activiteit onder de reizigers die naar Chiang Rai afreizen, is het bezoeken van een bergstam. Je vindt hier vele bergstammen in de verste uithoeken van het land, zoals de bekende Karen-stammen, ook wel bekend als de ‘Longnecks’ waarbij de vrouwen ringen om hun nek dragen. Onze gids raadde dit soort stammen echter af, omdat deze Karen-stammen aangespoord worden en betaald krijgen om die ringen om hun nek te dragen zodat dit interessant lijkt voor toeristen. Er is vaak weinig authentieks meer aan. Bezoek eens een onbekend bergdorpje om te zien hoe het lokale leven eruit ziet.

7. Zoek de mooiste rijstvelden van Chiang Rai

Wie zegt dat je naar Bali moet gaan om mooie rijstvelden te bezoeken? Oké, op Bali waren ze inderdaad mooi, maar check deze dan even.. De rijstvelden van Chiang Rai zijn minstens net zo mooi hoor, zonder twijfel. De foto’s zijn het bewijs.

8. Chillen in een hot spring

In Chiang Rai en omgeving zijn meerdere hotsprings te vinden. Echt een aanrader als je van warmere temperaturen houdt en zéker een aanrader als je een lange trekking hebt gemaakt. Wij bezochten na onze jungletrekking een hot spring en dan is het echt een godsgeschenk. Hot springs in de buurt van Chiang Mai zijn bijvoorbeeld Nam Roo en Pong Phrabat.

9. Bezoek een theeplantage in Chiang Rai

Wij bezochten al eens een theeplantage op Sri Lanka, maar ook in Chiang Rai kun je theeplantages vinden. Ben je een echte theeleut of vind je het leuk om eens een theeplantage te bezoeken, dan kun je dat doen bij bv. de Choui Fong Tea Plantation of Doi Mae Salong. Verdiep je in het proces van het maken en produceren van thee of ga eens zelf de velden in.

10. Verken Chiang Rai per scooter

Wil je op eigen houtje Chiang Rai en omgeving ontdekken? Huur dan een scooter voor een paar honderd baht en trek erop uit. Denk eraan dat de wegen niet overal al te best zijn (denk aan gaten in de weg) dus pas altijd op en blijf goed kijken.

11. De Gouden Driehoek

Op ruim 30 kilometer afstand van de stad vind je de gouden driehoek, ook wel ‘the Golden Triangle’ genoemd. Dit is het drielandenpunt met Myanmar en Laos. Vroeger was dit een belangrijke plek voor de opiumhandel, waar je nu de Hall of Opium kunt vinden om meer te leren over deze belangrijke tijd. Destijds werd hier de meeste heroïne ter wereld gemaakt! Ook kun je vanaf hier een boottocht over de Mekong maken.

Overnachten in Chiang Rai

In Chiang Rai vind je voldoende mogelijkheden om te overnachten. Het centrum van de stad is een goede uitvalbasis, maar je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in één van de nabijgelegen Hill Tribes te overnachten. Hieronder vind je een aantal opties.

$ – Grace Hostel – Chiang Rai

$ – Pimann Inn Hotel

$$ – Blue Lagoon Hotel

$$ – Nak Nakara Hotel

$$$ – Le Patta Hotel Chiang Rai

$$$ – Mora Boutique Hotel

Praktische informatie Chiang Rai

Chang Rai kun je per vliegtuig, boot of bus bezoeken. Wij namen de bus vanuit Chang Mai. Met de bus doe je er ongeveer drie uur over om naar Chang Rai te gaan. Je wordt dan in het centrum van de stad gedropt. Het ligt er wel aan welke bus je pakt, er zijn ook bussen die er zeven uur over doen om van Chiang Mai naar Chiang Rai te gaan.

In de regio kun je op meerdere plekken een border-crossing doen naar een buurland, bijvoorbeeld bij Mea Sai of bij Chiang Khong. Check van tevoren goed hoe het werkt en wat je moet doen. Check ook of de grens wel open is. De grens met Myanmar is bijvoorbeeld niet altijd open in verband met onrust in Myanmar.

Nieuwsgierig naar meer Thailand?

De mooiste plekken in Thailand: wat mag je niet overslaan

32x doen tijdens je eerste bezoek aan Thailand

Doen in Pai, Thailand: alle tips voor dit relaxte bergdorp

Doen in Chiang Mai, Thailand: leer Thais koken tijdens een kookcursus

Reisroute: vijf weken Thailand

Doen in Koh Phi Phi: helder water, witte stranden en rotsformaties

Wat te doen in historisch Ayutthaya, Thailand

Het duikersparadijs van Thailand: Koh Tao

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Chiang Rai?

Huur hier je auto voor je trip naar Thailand (inclusief verzekeringen!):

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je reis door Thailand laten regelen?

Boek hier je Thailand tour.

Reisgids nodig voor je reis naar Thailand?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

50 Responses

 1. Haha, die legerschoenen stonden je vast goed 😉 Ik heb dat ook een keer meegemaakt: Met veel te gladde zooltjes op een gladde ondergrond. Doodeng. Dus fijn dat je schoenen mocht lenen. Het lijkt mij verder een fantastische trekking en die hotsprings, daar teken ik voor!

  1. Nou, niet echt maargoed haha.. Ja, echt gevaarlijk met die gladde zolen, gelukkig ben ik er alsnog goed vanaf gekomen! 😉

 2. Ik wilde ook graag naar Chang Rai, maar moest keuzes maken. Helaas pindakaas. Die witte tempel had ik heel graag willen zien en ook de rijstvelden want die heb ik niet gezien in Thailand. Toch heel jammer. De volgende keer wil ik zeker naar Chang Rai.

  1. Zo gaat dat helaas, soms moet je keuzes maken. Ik ben wel blij dat wij de keuze hebben gemaakt om Chiang Rai te bezoeken, maar vind het dan ook wel weer jammer dat ik andere plekken niet heb bezocht zoals Khao Sok en een aantal zuidelijke eilanden.

   1. Lijkt mij ook aardig warm, gelukkig dragen ze die traditionele kleding niet altijd!

 3. Zelf ben ik in Chiang Mai geweest en niet tot Chiang Rai. Wat een prachtige omgeving hier. Zo’n trekking lijkt me fantastisch en die rijstvelden..mooi!

  1. De omgeving van Chiang Mai is ook mooi, maar mensen weten vaak niet hoe mooi Chiang Rai is en slaan het vaak over omdat er ‘weinig te beleven’ is. Wat mij betreft zonde… 😉

  1. Wauw gaaf! Ik zou ook graag wel voor een tweede keer terugwillen, maar ik heb dit nog niet concreet op de planning!

 4. Wat een prachtige foto’s! Echt supermooi zeg! Je maakt me jaloers, ik wil er ook wel heen.

 5. Die witte tempel ziet er wel een beetje creepy uit. Zijn dat nu handjes?
  Wel doodzonde dat deze door meerdere aardbevingen deels is kapot gegaan. Gelukkig is het te herstellen. Maar opleverdatum 2070, daar heb je toch geen geduld voor! Haha

  1. Dat zijn inderdaad handen, creepy he.. Ik vond het er ook een beetje eng uitzien haha.

 6. Die trekking, daarvoor zou ik ook naar Chiang Rai gaan. Al klinkt die night market met lokale spullen ook goed.

  1. Ik vind een lokale markt ook altijd leuk om even overheen te struinen, maar de natuur trekt mij meer! 😉

  1. Oh wauw.. wat een prachtige foto’s, ik word echt nieuwsgierig hier door! Lijkt me leuk om daar heen te gaan

 7. Wat een mooi overzicht met tips. Gave foto’s ook. Ik vind alleen die foto met die handen (van de tempel) op de één of andere manier een beetje luguber. Waar staat het symbool voor? Weet je dat misschien?

  1. Dankjewel! Grappig dat je dat zegt, ik vond die handen ook een beetje eng. Die handen staan voor ‘ongetemde verlangens’. Dat snap ik wel!

  1. Wat een bijzondere tempel he. Ik heb op zich niet heel veel met tempels, maar ik vond deze tempel wel heel gaaf om te zien!

   1. Stiekem moest ik heel hard lachen omdat je uit je broek gescheurd was, dat had ik laatst in Amerika ook, dat voelt zo stom. Ik ken Chiang Rai eigenlijk alleen van de witte tempel, dit lijkt me zo mooi. Dat er zoveel andere dingen te doen waren wist ik niet, zon jungle trekking klinkt super en de rijstvelden zien er prachtig uit.

    1. De meeste toeristen houden het ook vaak bij alleen die witte tempel. Zo zonde als je weet hoe mooi de regio is. Oh kak zeg.. had je toevallig nog een andere broek bij je?

 8. Prachtige foto’s van Chiang Ria en omgeving. Ik denk dat menig reiziger niet vaak naar deze plek gaat. Zonde eigenlijk!

 9. Lijkt me niet echt iets voor mij, zeker niet in de natuur… Maar die witte tempel ziet er wel echt prachtig uit! 🙂

  1. Haha oke, waarom niet? Ik dacht dat een jungle trekking ook niets voor mij zou zijn (i.v.m. al die vieze beesten), maar niets was minder waar! Ik vond het echt fantastisch en het is zo mooi wat je allemaal tegenkomt.

  1. Ik was bijna zes weken in Thailand en vond dat ook echt een prachtige bestemming. Het land is zo afwisselend en qua natuur echt prachtig!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.