Curaçao: de mooiste stranden op een rij

by thatonetime
48 comments

Het zonnige eiland Curaçao is een prachtige en populaire vakantiebestemming; van de mooi gekleurde huisjes tot het lekkere eten en van de groene natuur tot de gezelligheid bij de strandfeestjes. Maar laten we eerlijk zijn: we komen niet onder de mooie witte zandstranden en kraakheldere water uit.

Bon Bini! Ik heb het geluk gehad Curaçao een aantal maanden mijn woonplaats te mogen noemen. Een klein half jaar genoot ik van de leukste feestjes, gezelligste mensen, lekkerste eten en de mooiste plekjes. Het was optimaal genieten op dit leuke eilandje.

Hoewel ik al vaker heb geschreven over het eiland en toen vóóral heb geprobeerd duidelijk te maken dat er zeker meer te doen is op het eiland dan alleen op een strandbedje aan je kleurtje te werken, is het ook niet meer dan terecht om te schrijven over de mooie stranden op het eiland. Want mooi zijn ze! Van chillen onder een palmboom tot de kleine baaitjes opzoeken en van de gezelligste stranden op het eiland. De keuze is reuze. Check hier mijn lijstje van favoriete stranden op Curaçao.


Curaçao: het eiland

In 1499 werd het eiland Curaçao ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. De Spanjaarden vestigden zich in 1527 op het eiland en hiermee begon dus de koloniale bezetting. Wij, de Hollanders, arriveerden pas op het eiland in 1634 en toen duurde het nog eens acht jaar voordat wij iets met het eiland gingen doen. Het eiland werd gebruikt als slavendepot. De slaven konden hier op kracht komen om doorverkocht te worden en ondertussen op het eiland ook nog eens op een plantage te werken. In de jaren die volgden probeerden de Engelsen en de Fransen het eiland te bezetten. Sinds 1954 werd Curaçao onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en kreeg het eiland politieke autonomie. Toen ik er was, in 2010/2011, werd het eiland weer onafhankelijk en kreeg het de zogenoemde ‘Status Aparte’.

Op het eiland zijn tegenwoordig nog veel overblijfselen van het koloniale verleden. Omdat er nog veel mooie landhuizen (check bijvoorbeeld de Scharlooweg eens) en plantagehuizen te vinden zijn, staat het eiland op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Stranden op Curaçao

De stranden van Curaçao zijn al genoeg redenen om eens een bezoekje te brengen aan het eiland, want ondanks dat het eiland niet heel groot is, heeft het hele mooie stranden. Het eiland claimt 38 stranden te hebben, waarvan je de meeste stranden in het zuidwesten van het eiland kunt vinden. In het noorden is de zee veelal te wild om in te zwemmen, maar in het zuidwesten is de zee juist heel kalm en helder.

De meeste stranden zijn openbare stranden en stuk voor stuk een paradijsje! Met palmbomen, zacht zand en kraakhelder water. Ook nog eens een goede plek om te snorkelen of te duiken. De meeste stranden op het eiland zijn niet heel groot, en worden aangeduid als ‘Playas’ of ‘Bocas’ in het Papiamentu. Hieronder beschrijf ik een aantal stranden welke ik heb bezocht.


1. Cas Abou

Playa Cas Abou vond ik echt een heerlijke plek om te bezoeken. Het is een prachtig wit zandstrand met helderblauw water en een groene omgeving. Het is een relatief groot strand en voorzien van palmbomen, parasols en ligbedden. Je vindt er een eettent, bar en toiletten. Je kunt je hier zelfs laten masseren. Je betaalt hier een toegangsprijs per auto (ong. 10 gulden).

Cas Abou, Curaçao
Cas Abou
Cas Abou


2. Mambo Beach

Dit is vrijwel het bekendste strand van het eiland, je vindt er daarom ook vrijwel alles: strandtentjes, restaurants, ligbedjes, winkeltjes, douches, etc. In het water ligt een golfbreker, waardoor het ideaal voor kinderen is omdat je vrijwel geen golven en stroming hebt. Je moet hier entree betalen (destijds 8 gulden per persoon) en ook voor je ligbed moet je betalen.


3. Cabana Beach

Ook dit strand is heel populair en vind je naast Mambo Beach. Beide stranden zijn onderdeel van het Sea Aquarium. Ook dit strand ligt vol met loungebanken, ligbedden, heeft goede restaurants, bars en winkeltjes. Ook hier zijn hele leuke feestjes te vinden. De toegangsprijs voor dit strand is ook 8 gulden per persoon.


4. Playa Lagun

Playa Laguna is één van mijn persoonlijke favorieten op het eiland. Het is een prachtig, klein baaitje wat niet echt druk is. Het is een goede plek om te snorkelen en je vindt hier veel zeeschildpadden. Je vindt er prachtige bomen en schattige vissersbootjes. Er is een klein restaurantje aanwezig (boven op de rotsen), maar deze was maar op bepaalde tijden open.

Playa Lagun
Playa Lagun, Curaçao


5. Playa Santa Cruz

Vlakbij het plaatsje Lagun (en Playa Lagun) vind je Santa Cruz. Het is een vrij groot zandstrand omringd door groen. Het strand is voorzien van een klein restaurantje en een paar parasols. Je hoeft hier geen toegangsprijs te betalen. Santa Cruz is een goede plek om naar the Blueroom te gaan. Een grot in de zee, welke een prachtige blauwe gloed heeft als de zon schijnt. Je kunt hier een tourtje boeken als je wilt.

Playa Santa Cruz, Curaçao
Playa Santa Cruz

6. Playa Kalki

Playa Kalki is het meest westelijke strand van het eiland en het dankt zijn naam aan de hoeveelheid kalkstenen die hier te vinden zijn. Het loop wellicht niet heel lekker, maar wij vonden het een toffe plek om een middagje te relaxen omdat wij alles voor onszelf hadden, zo rustig was het. Je kunt parkeren op de parkeerplaats en vervolgens een steile trap naar beneden nemen om naar het strand te gaan.

Playa Kalki, Curaçao

7. Grote Knip

Playa Grote Knip (in het Papiamentu Playa Kenepa Grandi) is een heerlijk strand. Het is er niet zo druk als bijvoorbeeld bij Jan Thiel en Mambo, omdat het een stuk westelijker gelegen ligt. Desondanks weten zowel locals als toeristen dit strand prima te vinden, dankzij het helderblauwe water. De ligging van het eiland is echt prachtig; omringd door groen en het is ook nog eens een goede plek om te snorkelen. De toegangsprijs is gratis.

Playa Grote Knip, Curaçao

8. Kleine Knip

Ik vond Kleine Knip ook echt één van mijn persoonlijke favorieten. Dit kleine broertje van Grote Knip is een stuk intiemer en vooral geliefd bij de locals. Er zijn geen voorzieningen op het strand, maar het is een goede plek om te zwemmen en zeeschildpadden te spotten. De toegangsprijs is ook gratis.

Kleine Knip, Curaçao

9. Caracasbaai

Je vindt Caracasbaai tussen Jan Thiel en het Spaanse Water, in het zuidoosten van het eiland. Caracasbaai heeft een smal en langgerekt strand. Het heeft een restaurantje en het is een goede plek om te snorkelen en te duiken, omdat het rif dichtbij het strand begint.


10. Jan Thiel

Jan Thiel is ook een populaire plek voor jong en oud. Je vindt er een oud gedeelte waar een klein stukje strand verbinding maakt met de zee, en een nieuw gedeelte waar een kunstmatig strand is aangelegd. Het is er vaak erg druk en soms moet je zelfs zoeken naar een ligbedje. Check vooral ook wanneer er Happy Hour is, want hier heb ik goede herinneringen aan. 😉 Je kunt hier ook lekker eten. De toegangsprijs was destijds ongeveer 6 gulden per persoon.

Jan Thiel, Curaçao


11. Tugboat beach

Ik vond dit niet echt een mooie plek om hele dagen te zonnen, maar dit is de plek waar wij hebben gedoken. Dit was destijds mijn eerste duik ooit dus duiken bij dit scheepswrak was prima voor een eerste keer. Het is één van de meest bijzondere plekken om te duiken rondom het eiland en wordt je vooral getrakteerd op veel verschillende vissen.


12. Daaibooibaai

Daaibooibaai is een vrij grote baai, maar wordt niet heel druk bezocht door de toeristen. Je vindt hier vooral locals. Het water is er ondiep en rustig, waardoor je er goed kunt snorkelen. Je vindt op het strand niet veel: een restaurantje en wat parasols en ligbedden. Je kunt hier ook nog overblijfselen vinden van de Tweede Wereldoorlog.