Curaçao: de mooiste stranden op een rij

by thatonetime
48 comments

Het zonnige eiland Curaçao is een prachtige en populaire vakantiebestemming; van de mooi gekleurde huisjes tot het lekkere eten en van de groene natuur tot de gezelligheid bij de strandfeestjes. Maar laten we eerlijk zijn: we komen niet onder de mooie witte zandstranden en kraakheldere water uit.

Bon Bini! Ik heb het geluk gehad Curaçao een aantal maanden mijn woonplaats te mogen noemen. Een klein half jaar genoot ik van de leukste feestjes, gezelligste mensen, lekkerste eten en de mooiste plekjes. Het was optimaal genieten op dit leuke eilandje.

Hoewel ik al vaker heb geschreven over het eiland en toen vóóral heb geprobeerd duidelijk te maken dat er zeker meer te doen is op het eiland dan alleen op een strandbedje aan je kleurtje te werken, is het ook niet meer dan terecht om te schrijven over de mooie stranden op het eiland. Want mooi zijn ze! Van chillen onder een palmboom tot de kleine baaitjes opzoeken en van de gezelligste stranden op het eiland. De keuze is reuze. Check hier mijn lijstje van favoriete stranden op Curaçao.


Curaçao: het eiland

In 1499 werd het eiland Curaçao ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. De Spanjaarden vestigden zich in 1527 op het eiland en hiermee begon dus de koloniale bezetting. Wij, de Hollanders, arriveerden pas op het eiland in 1634 en toen duurde het nog eens acht jaar voordat wij iets met het eiland gingen doen. Het eiland werd gebruikt als slavendepot. De slaven konden hier op kracht komen om doorverkocht te worden en ondertussen op het eiland ook nog eens op een plantage te werken. In de jaren die volgden probeerden de Engelsen en de Fransen het eiland te bezetten. Sinds 1954 werd Curaçao onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en kreeg het eiland politieke autonomie. Toen ik er was, in 2010/2011, werd het eiland weer onafhankelijk en kreeg het de zogenoemde ‘Status Aparte’.

Op het eiland zijn tegenwoordig nog veel overblijfselen van het koloniale verleden. Omdat er nog veel mooie landhuizen (check bijvoorbeeld de Scharlooweg eens) en plantagehuizen te vinden zijn, staat het eiland op de UNESCO werelderfgoedlijst.


Stranden op Curaçao

De stranden van Curaçao zijn al genoeg redenen om eens een bezoekje te brengen aan het eiland, want ondanks dat het eiland niet heel groot is, heeft het hele mooie stranden. Het eiland claimt 38 stranden te hebben, waarvan je de meeste stranden in het zuidwesten van het eiland kunt vinden. In het noorden is de zee veelal te wild om in te zwemmen, maar in het zuidwesten is de zee juist heel kalm en helder.

De meeste stranden zijn openbare stranden en stuk voor stuk een paradijsje! Met palmbomen, zacht zand en kraakhelder water. Ook nog eens een goede plek om te snorkelen of te duiken. De meeste stranden op het eiland zijn niet heel groot, en worden aangeduid als ‘Playas’ of ‘Bocas’ in het Papiamentu. Hieronder beschrijf ik een aantal stranden welke ik heb bezocht.


1. Cas Abou

Playa Cas Abou vond ik echt een heerlijke plek om te bezoeken. Het is een prachtig wit zandstrand met helderblauw water en een groene omgeving. Het is een relatief groot strand en voorzien van palmbomen, parasols en ligbedden. Je vindt er een eettent, bar en toiletten. Je kunt je hier zelfs laten masseren. Je betaalt hier een toegangsprijs per auto (ong. 10 gulden).

Cas Abou, Curaçao
Cas Abou
Cas Abou


2. Mambo Beach

Dit is vrijwel het bekendste strand van het eiland, je vindt er daarom ook vrijwel alles: strandtentjes, restaurants, ligbedjes, winkeltjes, douches, etc. In het water ligt een golfbreker, waardoor het ideaal voor kinderen is omdat je vrijwel geen golven en stroming hebt. Je moet hier entree betalen (destijds 8 gulden per persoon) en ook voor je ligbed moet je betalen.


3. Cabana Beach

Ook dit strand is heel populair en vind je naast Mambo Beach. Beide stranden zijn onderdeel van het Sea Aquarium. Ook dit strand ligt vol met loungebanken, ligbedden, heeft goede restaurants, bars en winkeltjes. Ook hier zijn hele leuke feestjes te vinden. De toegangsprijs voor dit strand is ook 8 gulden per persoon.


4. Playa Lagun

Playa Laguna is één van mijn persoonlijke favorieten op het eiland. Het is een prachtig, klein baaitje wat niet echt druk is. Het is een goede plek om te snorkelen en je vindt hier veel zeeschildpadden. Je vindt er prachtige bomen en schattige vissersbootjes. Er