te doen Curaçao: Grote Knip 8

Curaçao: de mooiste stranden op een rij

Bon Bini! Ik heb het geluk gehad Curaçao een aantal maanden mijn woonplaats te mogen noemen. Een klein half jaar genoot ik van de leukste feestjes, gezelligste mensen, lekkerste eten en de mooiste plekjes. Het was optimaal genieten op dit leuke eilandje; van de mooi gekleurde huisjes tot het lekkere eten en van de groene natuur tot de gezelligheid bij de strandfeestjes. Maar laten we eerlijk zijn: we komen niet onder de mooie witte zandstranden en kraakheldere water uit. Check hier mijn lijstje van favoriete stranden op Curaçao.

Hoewel ik al vaker heb geschreven over het eiland en toen vóóral heb geprobeerd duidelijk te maken dat er zeker meer te doen is op het eiland dan alleen op een strandbedje aan je kleurtje te werken, is het ook niet meer dan terecht om te schrijven over de mooie stranden op het eiland. Want mooi zijn ze! Van chillen onder een palmboom tot de kleine baaitjes opzoeken en van de gezelligste stranden op het eiland. De keuze is reuze.

Curaçao: het eiland

In 1499 werd het eiland Curaçao ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda. De Spanjaarden vestigden zich in 1527 op het eiland en hiermee begon dus de koloniale bezetting. Wij, de Hollanders, arriveerden pas op het eiland in 1634 en toen duurde het nog eens acht jaar voordat wij iets met het eiland gingen doen. Het eiland werd gebruikt als slavendepot. De slaven konden hier op kracht komen om doorverkocht te worden en ondertussen op het eiland ook nog eens op een plantage te werken. In de jaren die volgden probeerden de Engelsen en de Fransen het eiland te bezetten. Sinds 1954 werd Curaçao onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden en kreeg het eiland politieke autonomie. Toen ik er was, in 2010/2011, werd het eiland weer onafhankelijk en kreeg het de zogenoemde ‘Status Aparte’.

Op het eiland zijn tegenwoordig nog veel overblijfselen van het koloniale verleden. Omdat er nog veel mooie landhuizen (check bijvoorbeeld de Scharlooweg eens) en plantagehuizen te vinden zijn, staat het eiland op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Stranden op Curaçao

De stranden van Curaçao zijn al genoeg redenen om eens een bezoekje te brengen aan het eiland, want ondanks dat het eiland niet heel groot is, heeft het hele mooie stranden. Het eiland claimt 38 stranden te hebben, waarvan je de meeste stranden in het zuidwesten van het eiland kunt vinden. In het noorden is de zee veelal te wild om in te zwemmen, maar in het zuidwesten is de zee juist heel kalm en helder.

De meeste stranden zijn openbare stranden en stuk voor stuk een paradijsje! Met palmbomen, zacht zand en kraakhelder water. Ook nog eens een goede plek om te snorkelen of te duiken. De meeste stranden op het eiland zijn niet heel groot, en worden aangeduid als ‘Playas’ of ‘Bocas’ in het Papiamentu. Hieronder beschrijf ik een aantal stranden welke ik heb bezocht.

1. Cas Abou

Playa Cas Abou vond ik echt een heerlijke plek om te bezoeken. Het is een prachtig wit zandstrand met helderblauw water en een groene omgeving. Het is een relatief groot strand en voorzien van palmbomen, parasols en ligbedden. Je vindt er een eettent, bar en toiletten. Je kunt je hier zelfs laten masseren. Je betaalt hier een toegangsprijs per auto (ong. 10 gulden).

2. Mambo Beach

Dit is vrijwel het bekendste strand van het eiland, je vindt er daarom ook vrijwel alles: strandtentjes, restaurants, ligbedjes, winkeltjes, douches, etc. In het water ligt een golfbreker, waardoor het ideaal voor kinderen is omdat je vrijwel geen golven en stroming hebt. Je moet hier entree betalen (destijds 8 gulden per persoon) en ook voor je ligbed moet je betalen.

3. Cabana Beach

Ook dit strand is heel populair en vind je naast Mambo Beach. Beide stranden zijn onderdeel van het Sea Aquarium. Ook dit strand ligt vol met loungebanken, ligbedden, heeft goede restaurants, bars en winkeltjes. Ook hier zijn hele leuke feestjes te vinden. De toegangsprijs voor dit strand is ook 8 gulden per persoon.

4. Playa Laguna

Playa Laguna is één van mijn persoonlijke favorieten op het eiland. Het is een prachtig, klein baaitje wat niet echt druk is. Het is een goede plek om te snorkelen en je vindt hier veel zeeschildpadden. Je vindt er prachtige bomen en schattige vissersbootjes. Er is een klein restaurantje aanwezig (boven op de rotsen), maar deze was maar op bepaalde tijden open.

5. Playa Santa Cruz

Vlakbij het plaatsje Lagun (en Playa Lagun) vind je Santa Cruz. Het is een vrij groot zandstrand omringd door groen. Het strand is voorzien van een klein restaurantje en een paar parasols. Je hoeft hier geen toegangsprijs te betalen. Santa Cruz is een goede plek om naar the Blueroom te gaan. Een grot in de zee, welke een prachtige blauwe gloed heeft als de zon schijnt. Je kunt hier een tourtje boeken als je wilt.

6. Playa Kalki

Playa Kalki is het meest westelijke strand van het eiland en het dankt zijn naam aan de hoeveelheid kalkstenen die hier te vinden zijn. Het loop wellicht niet heel lekker, maar wij vonden het een toffe plek om een middagje te relaxen omdat wij alles voor onszelf hadden, zo rustig was het. Je kunt parkeren op de parkeerplaats en vervolgens een steile trap naar beneden nemen om naar het strand te gaan.

te doen Curaçao: Playa Kalki 1

7. Grote Knip

Playa Grote Knip (in het Papiamentu Playa Kenepa Grandi) is een heerlijk strand. Het is er niet zo druk als bijvoorbeeld bij Jan Thiel en Mambo, omdat het een stuk westelijker gelegen ligt. Desondanks weten zowel locals als toeristen dit strand prima te vinden, dankzij het helderblauwe water. De ligging van het eiland is echt prachtig; omringd door groen en het is ook nog eens een goede plek om te snorkelen. De toegangsprijs is gratis.

8. Kleine Knip

Kleine Knip is echt één van mijn persoonlijke favorieten. Dit kleine zusje van Grote Knip is een stuk intiemer en vooral geliefd bij de locals. Er zijn geen voorzieningen op het strand, maar het is een goede plek om te zwemmen en zeeschildpadden te spotten. De toegangsprijs is ook gratis.

9. Caracasbaai

Je vindt Caracasbaai tussen Jan Thiel en het Spaanse Water, in het zuidoosten van het eiland. Caracasbaai heeft een smal en langgerekt strand. Het heeft een restaurantje en het is een goede plek om te snorkelen en te duiken, omdat het rif dichtbij het strand begint.

10. Jan Thiel

Jan Thiel is ook een populaire plek voor jong en oud. Je vindt er een oud gedeelte waar een klein stukje strand verbinding maakt met de zee, en een nieuw gedeelte waar een kunstmatig strand is aangelegd. Het is er vaak erg druk en soms moet je zelfs zoeken naar een ligbedje. Check vooral ook wanneer er Happy Hour is, want hier heb ik goede herinneringen aan. 😉 Je kunt hier ook lekker eten. De toegangsprijs was destijds ongeveer 6 gulden per persoon.

11. Tugboat beach

Ik vond dit niet echt een mooie plek om hele dagen te zonnen, maar dit is de plek waar wij hebben gedoken. Dit was destijds mijn eerste duik ooit dus duiken bij dit scheepswrak was prima voor een eerste keer. Het is één van de meest bijzondere plekken om te duiken rondom het eiland en wordt je vooral getrakteerd op veel verschillende vissen.

12. Daaibooibaai

Daaibooibaai is een vrij grote baai, maar wordt niet heel druk bezocht door de toeristen. Je vindt hier vooral locals. Het water is er ondiep en rustig, waardoor je er goed kunt snorkelen. Je vindt op het strand niet veel: een restaurantje en wat parasols en ligbedden. Je kunt hier ook nog overblijfselen vinden van de Tweede Wereldoorlog.

Cluffjumpen, Daaibooibaai 2

13. Playa Forti

Ga je naar Westpunt en wil je iets actievers doen dan de hele dag op een strandbed liggen, ga dan naar Playa Forti. Bij dit strand (waar je overigens ook prima kunt chillen en zwemmen), kun je cliffjumpen. Bovenop de kliffen staat een restaurant, waar je ook een sprong van 12 meter kunt maken de zee in. Wij hebben dit gedaan en ik vond dit heel leuk om te doen. Check altijd goed waar je springt en gebruik je gezonde verstand. Ik ken ook iemand waarbij dit verkeerd is afgelopen.

14. City Beach

Dit is het enige stadsstrand van het eiland en hier kun je lekker neerploffen op de strandstoelen om naar een mooie zonsondergang te kijken of een lekkere maaltijd te nuttigen. Het is gratis te bezoeken en het strand heeft elke dag happy hour.

15. Pirate Bay

Ik ken dit strand vooral van de leuke salsa dansfeestjes, maar het strand is ook echt prima. Het is een redelijk klein strand, maar je vindt er een restaurantje, bar, ligstoelen en parasols. Je moet hier wel een toegangsprijs betalen van 5 gulden per persoon.

16. Porto Marie

Playa Porto Marie is een vrij rustig strand, maar in de weekenden kan het er drukker worden. Het heeft een prachtig lang zandstrand en een pier. Je vindt er een bar, restaurant, toiletten en een duikschool. De toegangsprijs is 5 gulden per persoon.

17. Barbara Beach

Je vindt Barbara Beach in het zuiden van het eiland, bij een groot resort. Het strand wordt omringd door het grote hotel en een mooie golfbaan. Je moet 25 gulden per auto betalen om de toegangspoort door te mogen, en dan moet je nog een stuk doorrijden om bij het strand te komen. Je vindt er een restaurant, bar, ligbedden en parasols.

18. De onbekende stranden van Curaçao (waar ik niet ben geweest, maar vast en zeker een bezoekje waard is)

Ik heb tijdens mijn bezoeken aan Curaçao niet alle stranden kunnen bezoeken. Een aantal stranden zijn moeilijk bereikbaar en had ik destijds zelfs nog nooit van gehoord. Deze stranden staan dan zeker nog op mijn wishlist, mocht ik nog eens teruggaan naar het eiland waar ik gewoond heb. Voorbeelden zijn: San Juan Baai, Piscadera Beach, Baya Beach, Director’s Bay en natuurlijk Klein Curaçao.

San Juan Baai

Toen ik op Curaçao woonde, kreeg ik als afscheidscadeau van mijn stageschool een prachtig boek over het eiland. In dit boek staan dus heel veel prachtige foto’s van de San Juan Baai en ik ben er dus nog nooit geweest! Het schijnt een mooi en ongerept eilandje te zijn!

Piscadera Beach

Een aardig groot strand bij een resort, maar ik heb het niet bezocht. De plaatjes liegen er echter niet om en je schijnt er heerlijk te kunnen vertoeven.

Baya Beach

Naast Caracasbaai ligt Baya Beach, een klein strandje op het schiereiland Fort Beekenburg. Hoewel ik wel bij Caracasbaai ben geweest, ben ik niet verder gekomen dan dat. Baya Beach schijnt een heel klein en rustig baaitje te zijn. Ook moet je hier goed kunnen snorkelen.

Director’s Bay

Dit is een voormalig privéstrand, maar zou je nu wel kunnen bezoeken. Het is echter niet gemakkelijk te vinden en wordt ook niet aangegeven op de borden.

Klein Curaçao

Dit vind ik toch wel echt jammer hoor. Tijdens mijn vakantie op het eiland en toen ik er woonde, heb ik Klein Curaçao niet bezocht! Klein Curaçao vind je tien kilometer ten zuiden van het eiland en kun je per boot bezoeken. Het eiland is drie km2 en schijnt prachtig te zijn om te chillen en om zeeschildpadden te spotten.

Overnachten op Curaçao

Curaçao is 100% ingesteld op toerisme, waardoor je heel veel toffe en mooie resorts, hotels en appartementen kunt vinden op het eiland en de opties zijn echt eindeloos.

Goede resorts zijn:

Curaçao Avila Beach Hotel

LionsDive Beach Resort

Papagayo Beach Resort

Livingstone Jan Thiel Resort

Praktische informatie Curaçao

Heb jij een tripje naar Curaçao in de planning? Check hier de aanbiedingen voor vliegtickets naar Curaçao.

Bij de meeste stranden hoef je geen toegangsprijs te betalen en kun je gratis bezoeken. Bij een aantal (grotere) stranden, zoals Mambo Beach moet je wel betalen om binnen te komen.

De meeste stranden zijn voorzien van ligbedjes, zodat je middagje zonnen wat aangenamer wordt. Maak je gebruik van een ligbedje, dan moet je wel betalen.

Op veel stranden vind je wel een restaurantje, waar je terecht kunt voor een hapje en drankje en een toilet. Het kan zijn dat je voor het toilet moet betalen. Ook moet je op sommige stranden betalen voor een parkeerplek.

Op veel stranden is de service goed geregeld. Vanaf je ligbedje kun je een hapje of een drankje bestellen en dit wordt gewoon lekker bij je bezorgd. Je kunt gewoon lekker blijven liggen.

Op veel stranden kun je terecht voor een goed strandfeestje. Check het happy hour bij Jan Thiel en sluit je weekend zeker af bij Wet & Wild op zondag. Check op het eiland wanneer je de leukste happy hours kunt meepakken en ga dit ook zeker doen, want het is er dan ontzettend gezellig met leuke muziek en dansende mensen in het zand met een drankje in de hand!

Let altijd op: houd je spullen in de gaten en ga niet met z’n allen tegelijk zwemmen. Laat je spullen ook nooit in de auto liggen. Beter nog.. laat je waardevolle spullen thuis liggen.

Respecteer altijd de natuur. Houd je afval bij je en gooi deze weg in afvalbakken.

Op veel plekken op het eiland vind je duikscholen waar je een fundive of duikcursus kunt regelen. Wij deden bij Tugboat Beach onze eerste duik ooit (destijds voor 40 gulden geloof ik), maar er zijn genoeg plekken waar je dit kunt doen. Ik heb inmiddels veel meer ervaring met de onderwaterwereld en moet dan ook bekennen dat ik veel mooiere plekken heb gezien. Maar een duik of snorkeltrip is altijd leuk toch!?

Nieuwsgierig naar meer Curaçao?

Curacao: wat is er te doen op dit Caribische eiland

Marshe Bieu: ervaar puur Curaçao

That One Time #2 die ene keer dat een politieagent mij mee uit vroeg

Ga jij als vrouw alleen naar Curaçao? Lees dan dit blog van Gabriëlle.

Check hier de tips van Denise voor de leukste kleinschalige en kindvriendelijke bungalows en hotels.

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Curaçao?

Regel hier je vakantie naar Curaçao.

Ook nog een reisgids nodig voor je reis?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

70 Responses

 1. Mijn man is er wel eens geweest, voordat we samen waren. Zijn foto’s zagen er net zo adembenemend uit als die van jou. Het ziet er zo paradijselijk uit, vind ik.

 2. Ikzelf mag wegens gezondheidsredenen niet vliegen, maar ik heb dit artikel direct doorgestuurd aan een vriendin die volgend jaar gaat trouwen en nog op zoek is naar een mooie huwelijksreisbestemming. Dus …

  1. Oh heerlijk zeg. Curacao is een heerlijke bestemming om te trouwen, het wordt er ook best veel gedaan.

  1. Ik ben ook niet van hele vakanties op het strand hangen hoor, maar Curacao heeft nog veel andere leuke activiteiten en plekjes om te ontdekken.

 3. Wat heerlijk lijkt het me om daar een tijd te wonen! Het ziet er allemaal prachtig uit. Ik ben er zelf niet geweest.

 4. Ja hoor, dit is wel heel jaloersmakend! Al die stranden daar zijn zo wit om te zien. Echt een heerlijke tijd moet je daar hebben gehad.

 5. Curaçao staat sowieso nog hoog op mijn travel lijstje. Prachtig zo die stranden en de zee.

 6. Ik houd toch wel van zon. (afgewisseld met wat actiefs) Dus ik zie me wel ergens op zo’n wit zandstrand liggen op Curaçao. Lijkt me heerlijk!

  1. Dat heb ik dus ook! Een echte strandvakantie is niks meer voor mij, maar die afwisseling vind ik juist wel heel erg fijn.

 7. Ik roep al jaren dat ik naar Curacao wil en dat is vooral omdat mijn ex daar heeft gewerkt voor een half jaar. Al die foto’s zagen er zo tof uit. Zelf ben ik niet een persoon die een hele dag op het strand zal gaan liggen maar vind het wel leuk om strandjes te bezoeken. Lekker rondlopen, snorkelen en ontdekken 🙂 hou ervan.

  1. Daar kan ik me helemaal in vinden. Dat vind ik ook het leukste om te doen i.p.v. bruin te bakken.

 8. Yes, snorkelen aan Playa Lagun of Daaibooibaai zie ik helemaal zitten! 🙂 Veel nuttige tips in dit artikel! Ga ik zeker bewaren.

 9. Ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fan van stranden, maar soms lijkt het me wel heerlijk om even een weekje te chillen op Curaçao. Mijn ouders en broer + schoonzus zijn heel enthousiast over dit eiland, maar zij zijn dan ook echte strandgangers.

  1. Ik ben helemaal geen ‘echte’ strandganger.. maar vond het desondanks echt heerlijk op het eiland en had er graag langer willen wonen.

 10. Wat een lekker uitgebreid artikel en wat leuk dat je ook op Curaçao gewoond hebt! Ik ben er nog nooit geweest, naar wat een prachtige stranden!

 11. Pfff, ik hou absoluut niet van stranden maar hier zou ik zo heen gaan, wat een prachtige stranden, dat mooie water ook, verliefd!

 12. Heb een half jaar gewoond op Curaçao en ben destijds naar (bijna) ieder strand geweest. Mijn favoriete strand was absoluut Playa Lagun. Maar om heel eerlijk te zijn, ben ik absoluut niet het persoon om op een strand te liggen. En dan heb je op Curacao wel een probleem. Ik heb het gehele eiland gezien (helaas had ik destijds mijn blog nog niet en heb ik weinig foto’s gemaakt) en was er toen helemaal klaar mee. Wel vond ik het super om te duiken, want Curacao heeft heel wat mooie duiklocaties.

  1. Wat tof dat je er ook hebt gewoond. Waar heb je gewoond? Playa Lagun is een toppertje he, dat vond ik ook zo’n mooi strand. Ik was na een half jaar nog niet uitgekeken hoor! 🙂

 13. heel eerlijk: het spreekt me helemaal niet aan…weinig cultuur, een beetje natuur en veel te veel vlieguren voor iemand met vlieg-gene…

  1. Alles is te ver als je niet van vliegen houdt haha. En ieder z’n ding toch.. het eiland heeft trouwens best een rijke historie, ondanks is het zo klein. Je vindt er heel veel vanuit de tijd van de slavernij.

 14. Ahhhh, ik verlang weer terug naar Curaçao! Ik ben er al een paar keer geweest en ken daar bijna alle strandjes van jouw lijstje. Curaçao is mijn favoriete vakantiebestemming. Lions Dive kan ik overigens zeker aanbevelen. Topresort!

  1. Volgens mij zijn mijn ouders daar ook geweest, toen ze op het eiland waren. Ik ben inmiddels twee keer op het eiland geweest en wil graag weer terug!

  1. Dankjewel. De foto’s zijn inmiddels al heel wat jaren oud, maar je ziet nog steeds hoe mooi het eiland is.

 15. De zoon van een collega loopt momenteel stage op Curacao en zij gaan er begin volgend jaar een weekje naar toe. Ik zal haar je artikel even doormailen want ze zijn noga gek op strand.

  1. Dat is nog eens een lekker vooruitzicht. Heerlijk! En als ze van stranden houdt, dan komt het vast helemaal goed haha.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.