De uitzichten van Meteora, Griekenland 2022

Meteora, Griekenland: bezoek deze mysterieuze zwevende kloosters

De imposante rotsformaties met de beruchte zwevende kloosters bezoeken? Het Griekse Meteora hoort in het rijtje van de meest indrukwekkende en bijzondere monumenten ter wereld en wordt niet voor niets beschermd door UNESCO. Wil jij dit bijzondere spektakel met eigen ogen aanschouwen? In dit blog vind je alle tips voor je bezoek aan de zwevende kloosters van Meteora.

Meteora

Op het vaste land van Griekenland vind je één van de meest bijzondere plekken van het land. In Thessalië in centraal Griekenland ligt de bijzondere plek Meteora, met zijn majestueuze rotsformaties, bijzondere uitzichten en de fameuze zwevende kloosters van Meteora.

De naam Meteora stamt af van het het Griekse woord ‘meteorizomai’, wat in de lucht zweven betekent. Door eeuwenlange wind- en watererosie hebben de rotsformaties hun specifieke vorm gekregen. Meteora was zelfs decor voor meerdere films, zoals ‘James bond: For your eyes only’ en ‘The adventures of young Indiana Jones: Travels with father’.

Het dorpje Kalambaka vind je aan de voet van Meteora en is daarmee toegangspoort tot deze bijzondere plek.

Meteora staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van Meteora

Tussen de negende en elfde eeuw kwamen de eerste kluizenaars naar deze regio om de hoge rotspilaren van Meteora te beklimmen en op de pieken van de bergtoppen hun eigen leefomgeving te creëren. Je zag ze daarna nog maar zelden in de bewoonde wereld, ze leefden voornamelijk afgezonderd op de hoge pieken van Meteora.

Pas in de veertiende eeuw werd hier de eerste kloostergemeenschap gevestigd op één van de rotsen van Meteora, die was op de rots van Megalomane Meteora. Hierna volgden al snel een aantal andere kloosters. In zijn totaliteit werden er in deze tijd 24 kloosters gebouwd in Meteora, waarbij elke autonome gemeenschap van monniken bijna volledig afgezonderd leefde van de rest van de wereld.

Het kloosterleven van Meteora raakte in de zeventiende eeuw in verval. De monniken gingen steeds ruimdenkender om met de strikte leefregels en in de achttiende eeuw werden de kloosters gebruikt als toevluchtsoord voor de grieken die de belastingen wilde ontduiken. In de eeuw erna werden de kloosters gebruikt om te ontkomen aan de rebellen. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende burgeroorlog hebben meerdere kloosters veel schade opgelopen.

Vandaag de dag zijn er nog maar zes klooster die in redelijke staat verkeren, waarvan sommige kloosters nog steeds bewoond worden door monniken. Twee kloosters hanteren nog steeds het monastieke regime, in de andere vier kloosters vind je musea of kun je gewoon een kijkje nemen.

De kloosters van Meteora

Vandaag de dag heeft Meteora nog maar zes zwevende kloosters. Deze iconische kloosters liggen tussen de bergmassieven van Antichasia en Pindos, vlakbij de Panteios river. De kloosters zijn het gehele jaar door te bezoeken.

De zes kloosters van Meteora die je kunt bezoeken zijn: Grote Meteoor, Varlaam, Agia Triada (Holy Trinity), Agia Nikolaou Anapafsas, Agia Stefanou, Megalo Meteora (Metamorfosis) en Roussanou.

Great Meteoron (Groot Meteoron)

Het belangrijkste en hoogstgelegen klooster is Great Meteoron. Monnik Athanasius beklom de imposante rots en besloot hier zijn eerste klooster te stichten. Hij noemde de rots ‘Meteora’, omdat zij leek te zweven tussen hemel en aarde.

Het is de oudste bewaard gebleven kerk van de Meteora.

Openingstijden: van 09.30 uur tot 14.00 uur. Gesloten op dinsdag, woensdag en donderdag.

Varlaäm

Varlaäm werd gebouwd in het jaar 1518, vernoemd naar de kluizenaar die zich rond 1350 op deze rots terugtrok. Nadat Groot Meteoron was gebouwd, was Varlaäm op het idee gekomen om een tweede grote klooster te bouwen op de rots tegenover het Grote Meteoron.

De bouw volgende echter pas zo’n tweehonderd jaren later, toen twee broers uit Ioannina, Nectarius en Theophanes de rots (opnieuw) beklommen. Volgens bronnen werd de bouw van deze kloosterkerk in twintig dagen tijd voltooid (laten we het niet hebben over de 22 jaren die het gekost heeft om de benodigde materialen naar boven te brengen).

Openingstijden: van 09.00 uur tot 15.00 uur. Gesloten op donderdag en vrijdag.

Roussanou

Roussanou, ook wel ‘Agia Varvara’ genoemd, ligt op de top van een klein plateau. Het klooster is gesticht in het jaar 1288, maar het klooster werd in de zestiende eeuw volledig herbouwd, met goedkeuring van de abt van het Groot Meteoron. De kerk is toegewijd aan de verheerlijking van Christus op de berg Tabor en is berucht om zijn bijzondere fresco’s.

Tijdens mijn bezoek aan Meteora was dit het enige klooster waar je (in één ruimte) binnen foto’s mocht maken.

Openingstijden: van 10.00 uur tot 14.00 uur. Gesloten op woensdag.

Agia Triada (H. Drievuldigheid)

Het klooster van de H. Drievuldigheid, ook wel ‘Agia Triada’ genoemd, is de op twee na oudste kloosterstichting van Meteora. Het klooster stamt uit de veertiende eeuw en volgens bronnen zou het zeventig jaren hebben gekost om alle benodigde materialen voor de bouw van het klooster naar de top van de rots te brengen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers de schatkamer van het klooster leeggeroofd. Het Drievuldigheidsklooster werd gebruikt als decor in de films ‘James Bond: For your eyes only’ en ‘Kuifje en het geheim van het Gulden Vlies’.

Openingstijden: van 10.00 uur tot 16.00 uur. Gesloten op donderdag.

Agios Stefanos

Uit een inscriptie blijft dit klooster al in 1192 te zijn gesticht, echter werden er in de eeuwen erna verschillende delen van het klooster bijgebouwd. Het klooster wordt gekenmerkt door zijn vroegere rijkdom, zo kun je er kostbaar houtsnijwerk, handschriften, iconen en reliquiaria vinden.

Weetje: dit klooster ligt (hemelsbreed gezien) het dichtste bij het dorpje Kalampaka, echter over de weg ligt het klooster het verst van het dorp af.

Openingstijden: van 09.30 uur tot 13.00 uur en van 15.00 uur tot 17.00 uur. Gesloten op maandag.

Agios Nikolaos Anapafsas

Dit klooster werd gebouwd rond het jaar 1490. Volgens deskundigen werd dit klooster echter gebouwd bovenop de overblijfselen van een ouder klooster. Deze centrale kloosterkerk is niet heel groot en is toegewijd aan de heilige Nikolaas.

Openingstijden: van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Uitzichtpunten in Meteora

Eigenlijk heb je overal in Meteora prachtige uitzichten over de rotsformaties, kloosters en valleien. Er zijn echter twee punten waar deze uitzichten echt fenomenaal zijn. Op de weg naar Agios Stefanos en Agia Triada vind je echter twee uitzichtpunten, waar je de meest indrukwekkende uitzichten van Meteora kunt vinden.

Indien je een georganiseerde tour hebt geboekt, zit hier meestal een bezoek aan ten minste één van deze uitzichtpunten bij inbegrepen. Ga je op eigen houtje op ontdekking, sla dan een bezoek aan deze uitzichtpunten zeker niet over!

De kloosters van Meteora bezoeken

Indien je eenmaal in Meteora bent, zijn er verschillende mogelijkheden om de kloosters van Meteora te bezoeken.

Zo worden er vanuit Kalampaka en Kastraki verschillende tours aangeboden. Je gaat dan samen met een gids op pad die je de mooiste plekken van Meteora laat zien. Voordeel hiervan is dat je veel informatie vergaart. Er worden onder andere fietstours, wandeltours en bustours aangeboden.

Een andere optie is om op eigen houtje de kloosters van Meteora te bezoeken. Vanuit Kalampaka kun je met een bus voor € 1,60 (enkeltje) naar de kloosters. Deze bus vertrekt vanaf het centrale plein (bij de fontein) in Kalampaka. Deze bus rijdt op vaste tijden en gaat maar een aantal keren per dag. Wat planning en voorbereiding is hier dus vereist.

De bus rijdt om 09.00 uur, 12.30 uur en 14.30 uur naar boven en de bus rijdt om 11.00 uur, 14.00 uur en 16.15 uur weer naar beneden. De bus rijdt langs alle kloosters.

Een populaire optie is om je met de bus te laten brengen naar het verst gelegen klooster en vervolgens vanaf daar de overige kloosters lopend te ontdekken. Dit is ook wat ik in Meteora heb gedaan. Om langs alle kloosters te wandelen is ongeveer tien kilometer. Inclusief het bezoeken van verschillende kloosters en verschillende uitzichtpunten, ben je met gemak een dag zoet.

In Kalampaka en Kastraki worden ook fietsen aangeboden. De huur van een elektrische fiets is € 20,00 per uur en € 40,00 voor drie uren.

Wil je echter niet zo veel inspanning leveren, maar toch volledige vrijheid hebben, dan is wellicht het huren van een auto een goed idee voor jou.

Wil je kilometers maken, dan kun je ervoor kiezen om alles lopend te doen. Houd er wel rekening mee dat hierbij best veel stijgen en dalen bij komt kijken en je dus vrij veel kilometers maakt. Je kunt dan gemakkelijk de twintig kilometer aantikken als je alles lopend wilt doen.

Praktische informatie Meteora

De verschillende kloosters van Meteora hanteren verschillende openingstijden. De actuele openingstijden vind je hierboven geschreven.

Voor elk klooster moet je een entreeprijs betalen van € 3,00. Voor elk klooster moet je dus opnieuw deze entreeprijs betalen.

Als je de kloosters van Meteora wilt bezoeken, dan dien je rekening te houden met de kleding die je draagt. Zo dienen je schouders en knieën bedekt te zijn. Vrouwen dienen een rok te dragen. Heb je dus een sarong bij je, neem deze dan zeker mee. Bij sommige kloosters kun je gratis een rok lenen, maar ik heb ook een klooster bezocht waar de enige optie was om een rok te kopen voor € 3,00.

Als je Meteora wilt bezoeken, is de meest voor de hand liggende plek om te verblijven Kalampaka. Hier vind je een groot aantal hotels, hostels en campings om te verblijven. In de zomermaanden is het nodig om op tijd te boeken, want dan kan het erg druk worden in Meteora.

Een andere plek aan de voet van Meteora is Kastraki, dit is een kleinere en minder bekend plekje. Ook hier vind je echter voldoende accommodaties om te verblijven.

Doordat de kloosters van Meteora op hoge rotsen liggen, gaat dit vaak gepaard met stijgen en dalen. Je moet aardig wat traptreden trotseren om de kloosters te bezoeken. Meteora is geen handige plek als je niet goed te been bent.

Nieuwsgierig naar meer Griekenland?

De leukste wijken in Athene: hier moet je zijn!

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Meteora?

Boek hier je huurauto (inclusief volledige verzekering).

Boek hier je Meteora trip.

Reisgids nodig voor je reis naar Meteora?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.