De Transfăgărășan Road wordt niet alleen gezien als één van de mooiste autoroutes van Roemenië, maar van de hele wereld. Deze bergweg met haarspeldbochten en adembenemende vergezichten moet je eens in je leven gereden hebben. In dit blog deel ik alle tips voor je autorit over de Transfăgărășan.
De Transfăgărășan Road
De Transfăgărășan Road is een autoweg door het Făgărășgebergte in Roemenië, geleden in Transsylvanië en Walachije. Het Făgărășgebergte is het hoogste gebergte van Roemenië en maakt onderdeel uit van de zevenburgse Alpen.
De Transfăgărășan Road, officieel de DN7C, is 151 kilometer lang en het hoogste punt van de weg ligt wel op zo’n 2042 meter. De weg slingert door dichte bossen, langs steile kliffen, kraakheldere meren en indrukwekkende uitzichtpunten. Met recht wordt deze bergweg geregeld uitgeroepen tot mooiste weg ter wereld en het is dan ook één van de hoogtepunten voor je reis door Roemenië.
De geschiedenis van de Transfăgărășan
In 1970 werd de bouw van de Transfăgărășan gestart in opdracht van Nicolae Ceausescu. In vier jaar tijd bouwde het leger deze weg, wat onderdeel moest zijn van zijn verdedigingswerken tegen de Sovjets. Tijdens de bouw werd ontelbaar veel dynamiet gebruikt en er kwamen tientallen militairen om het leven, hierdoor kreeg de weg de bijnaam “Ceaușescu’s waan”.
Belangrijke stops langs de Transfăgărășan Road
1. Balea Lake
Één van de hoogtepunten langs de Transfăgărășan Road is Balea Lake (Lacul Bâlea). Balea is een prachtig gletsjermeer op 2034 meter hoogte. Het meer wordt omsloten door hoge bergtoppen. Het is een ideale plek voor een wandeling of om bij het water te genieten van een hapje en drankje. Vanaf het meer heb je ook een prachtig uitzicht over de haarspeldbochten van de Transfăgărășan.
In de zomermaanden kun je het meer bereiken per auto of kabelbaan. In de wintermaanden is het meer alleen bereikbaar per kabelbaan.

2. Poenari Castle
Hoog op een berg, na het beklimmen van zo’n 1500 traptreden, vind je Poenari Castle (ook wel Poenari Citadel) genoemd. Je vindt hier tegenwoordig de ruïnes van het historische fort van Vlad Dracul. Waar veel kastelen in Transsylvanië onterecht claimen dat er een connectie met Dracula was, is dit bij Poenari niet het geval. Het staat vast dat Poenari één van de belangrijkste forten van Dracula was.
Praktische informatie
Openingstijden: i.v.m. werkzaamheden tijdelijk gesloten tot voorjaar 2024.
Toegangsprijs: n.v.t.
3. Vidraru dam
Aan de zuidelijke kant van de Transfăgărășan Road vind je de Vidraru dam, wat een stuwdam is in de rivier de Argeș. Achter de stuwdam vind je het Vidraru meer. De dam is 166 meter hoog en het doel van deze dam was om hydro-elektriciteit te produceren.
4. Mooie uitzichtpunten
Overal langs de Transfăgărășan vind je mooie uitzichten en punten waar je kunt uitkijken over de weidse bossen, immense rotspartijen en bergen. Vergeet dus vooral niet te genieten van het mooie zicht, neem een camera mee (en vergeet je batterij niet op te laden) en stop af en toe om te genieten van het mooie uitzicht.





5. Curtea de Argeș klooster
Dit klooster uit de zestiende eeuw is een Roemeens-orthodoxe kathedraal en vind je in het stadje Curtea de Argeș. Curtea de Argeș is één van de oudste steden van Roemenië en een belangrijk bedevaartsoord in de regio. het klooster is in opdracht van Prins Neagoe Basarab gebouwd tussen 1512 tot 1517.
De legende gaat dat bouwmeester Manole zijn vrouw ingemetseld zou hebben in één van de muren van het klooster, waardoor de bouw van het complex versneld zou worden. Het klooster is één van de populairste gebouwen van Roemenië en het wordt ook afgebeeld op het biljet van 1 leu.
6. Clay Castle
Wil jij wat anders dan anders bezoeken? Dan is the Clay Castle wellicht iets voor jou, ook wel Castelul de Lut Valea Zânelor genoemd. Met de gedachte om een magische en sprookjesachtige plek te creëren, is dit nieuwe kasteel pas gebouwd in 2014. Wij hadden helaas geen tijd om dit kasteel te bezoeken, maar het staat zeker op de lijst voor een volgende keer.
7. Wandelen
Wil jij de benen strekken tijdens de autorit over de Transfăgărășan Road? Er zijn veel indrukwekkende wandelroutes te vinden in de omgeving. De wandelroute bij Stan Valley Canyon wordt gezien als één van de mooiste hikes van Roemenië. Vanaf Balea Lake kun je meerdere wandeltochten maken, zoals naar Fereastra Smeilor of naar Varful Vanatarea lui.


8. Watervallen
In de omgeving van de Transfăgărășan Road kun je wel negen watervallen vinden. De bekendste hiervan is de Bâlea-waterval, te vinden bij het Balea meer. Andere watervallen vind je in Valea Rea en Cascade Zbuciumata.
9. Beren op de weg
Roemenië heeft één van de grootste populaties wilde beren. In het land komen ongeveer 6000 bruine beren voor, met name in de Karpaten. In de omgeving van de Transfăgărășan heb je dan ook een relatief grote kans om deze wilde dieren tegen te komen.
Ze zijn prachtig om te zien, maar bedenk wel dat het wilde beesten zijn. Mocht je beren tegenkomen; blijf dan rustig, kom niet in de buurt en ga de beren niet voeren.
Mocht je aan het wandelen zijn en je komt toevallig een beer tegen, dan is de kans groot dat de beer sneller weg is dan jij. Mocht er echter dreiging ontstaan, maak dan geen vreemde geluiden en beweeg langzaam. Keer de beer niet je rug toe maar loop langzaam achteruit. Kom je bruine beren tegen als je in de auto zit, blijf dan vooral in de auto zitten en geniet van deze mooie beesten van een afstandje.
Tijdens het rijden van de Transfăgărășan kwamen wij op twee verschillende punten bruine beren tegen.
In dit blog van Björn vind je meer informatie over de bruine beer.



Transfăgărășan Road in beeld






Overnachten aan de Transfăgărășan Road
Aan de Transfăgărășan Road vind je meerdere opties om te overnachten. Zo kun je er campings, berghutten, hotels en pensions vinden. Denk er wel aan dat in de winter sommige plekken lastig te bereiken zijn in verband met de sneeuwval.
$ – Old Court
$$ – Piscul Negru Hotel
$$ – Casa Lazaroiu

Praktische informatie
De Transfăgărășan gaat officieel open vanaf 1 juni en sluit op 1 november. In de wintermaanden ligt er te veel sneeuw en zijn de wegen onbegaanbaar.
De maximale toegelaten snelheid op de Transfăgărășan weg is 40 kilometer per uur. Houd er dus rekening mee dat je er minimaal twee uren over doet om de gehele weg af te leggen (de stops en dergelijke niet meegerekend).
In de zomermaanden kan het erg druk worden op de weg, met name rondom Balea Lake. Hierdoor kunnen er in de buurt van het meer file’s ontstaan.
Actuele informatie over je trip naar de Transfăgărășan vind je hier.
Nieuwsgierig naar meer?
Budget: een week rondreizen door Roemenië
Reisroute: een week roadtrippen door Roemenië
Bezoek kleurrijk Sighisoara: alle bezienswaardigheden
The Transfagarasan: rijd de mooiste bergweg ter wereld
Beginnen met de voorpret voor je reis naar Transfăgărășan?
⇒ Boek je Transfăgărășan tour hier.
Auto huren in Roemenië?
Reisgids nodig voor je reis?
7 Responses
Wowe, dat ziet er prachtig uit. Al vrees ik dat ik wel misselijk zou worden van de bochten….
Deze weg staat op mijn wishlist, dus ik heb je artikel opgeslagen! Goed om te weten dat er zoveel onderweg te zien en doen is, wat een variatie ook! We moeten dus echt de tijd nemen om dit geweldig mooie gebied te ontdekken! Ik ben al wel eens in gebieden met beren geweest, maar ik zal me eens in lezen hoe dat is als je een hond mee op reis hebt. een nieuwe dimensie!
Wat een mooie route om te rijden maar word je niet misselijk van al die haarspeldbochten?
En OMG zeg, ik mag er niet aan denken om plots oog in oog te staan met zo een beer. Wel leuk van op een afstandje. Goed dat je tips geeft hoe je er moet mee omgaan als je ze tegen komt.
Dit lijkt mij zo’n mooie weg om te rijden! Ik ben echt gek op routes met dit soort uitzichten en heel veel mooie stops. Roemenië lijkt mij sowieso een prachtig land en dit lijkt mij wel een hoogtepunt.
Oh wow, hier wil ik naar toe gaan en foto’s maken van de bergweg. En natuurlijk er ook wandelen.
Ah wat toevallig, ik schreef er onlangs nog over, het is een weg die ik graag eens zou rijden namelijk. Ik heb je post dan ook bewaard met alle handige tips en info!
Wauw, wat een prachtige kronkelige weg is dat. De foto laat het prachtig zien.