De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

by thatonetime
33 comments

Afgelopen zomer reisde ik een maand lang door de nummer één reisbestemming van 2019, volgens de Lonely Planet: Sri Lanka. Één van de meest bijzondere bestemmingen van Sri Lanka is Anuradhapura, dankzij de rijke historie van de stad. Waarom je de stad moet bezoeken, lees je hier.

Anuradhapura maakt deel uit van de zogenoemde ‘culturele driehoek’ van Sri Lanka. Het was de eerste hoofdstad van het land en werd een belangrijke boeddhistische stad. Er werden honderden jaren lang veel tempels en gigantische stoepa’s gebouwd. Het werd een belangrijk pelgrimsoord en een heilige stad voor de boeddhisten omdat de ‘boom van de verlichting’ naar deze stad werd gebracht. Onder deze vijgenboom vond Boeddha zijn verlichting en is tot op heden te vinden in de stad.

Anuradhapura was tot het jaar 1017 de hoofdstad van Sri Lanka, waarna het plaats moest maken voor Polonnaruwa. Het staat sinds het jaar 1982 op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij de vele ruïnes die je er hedendaags kunt vinden en bezoeken.


Tips voor je bezoek aan Anuradhapura

1. Sri Maha Bodhi

Deze heilige boom wordt gezien als het (spirituele) centrum van de stad. Het verhaal is dat deze boom een stek is van de boom uit Bodhgaya, India die naar Anuradhapura is gebracht en geplant. Voor boeddhisten is dit de oudste historische boom ter wereld. Omdat dit de boom is waar Boeddha zijn verlichting heeft gevonden is dit een belangrijke plek voor boeddhisten en trekken er pelgrims vanuit de hele wereld naar Anuradhapura om de boom met eigen ogen te zien. Er wordt hier gebeden en er worden offers gebracht.

Toegangsprijs: RS 200

Sri Maha Bodhi, Anuradhapura

2. Thuparama Dagoba 

Thuparama is de oudste dagoba van Sri Lanka. Hij werd gebouwd door koning Devanampiya Tissa en dateert uit de derde eeuw voor Christus. Hoewel deze dagoba misschien niet zo mooi is als andere dagoba’s, is dit voor boeddhisten toch een belangrijke plek omdat er gezegd wordt dat hier een sleutelbeen van Buddha verankerd zou zijn.


3. Ruvanvelisaya Dagoba 

Deze grote witte dagoba vind je op loopafstand van de heilige Bodhi boom. Deze dagoba werd gebouwd door koning Dutugemunu, maar overleed tijdens de bouw ervan dus heeft nooit het resultaat kunnen zien. Ooit was dit de hoogste dagoba ter wereld, maar daar kwam ook snel weer verandering in. De witte dagoba herken je aan de muur eromheen met 344 olifanten die schouder aan schouder staan. Ze lijken de dagoba op hun schouders te dragen.

Ruvanvelisaya Dagoba, Anuradhapura

4. Abhayagiri Monastry

De abhayagiri dagoba is een gigantische dagoba wat oorspronkelijk zo’n 100 meter hoog was. Het is één van de grootste en oudste bouwwerken uit de mensheid en was voor bijna 600 jaar lang het grootste klooster van Sri Lanka. In dit klooster vind je veel maansteen. De mooiste snijwerken uit maansteen van het land vind je dan ook hier.

Je vindt hier ook Kuttam Pokuna, ook wel Twin Pools genoemd. Bij deze vijvers, die lijken op zwembaden vind je een aantal mooie beelden en versieringen.


5. Jetavanarama 

De jetavanarama dagoba is gebouwd op de ruïnes van het jetavana klooster. Deze gigantische stoepa is gebouwd uit meer dan 90 miljoen stenen. Koning Mahasena heeft deze dagoba gebouwd ter ere van een stukje sjerp van Boeddha, waarvan er gezegd wordt dat deze hier bewaard wordt.


6. Isurumuni Raja Maha Vihara 

Deze rotstempel is gebouwd bij een prachtige vijver vol met lotusbloemen. Je vindt hier veel rotstekeningen en snijwerken. Je kunt helemaal naar boven klimmen naar de stoepa die boven op de tempel staat.

Toegangsprijs: RS 200


7. Ranmasu Uyana 

Naast bovenstaande rotstempel vind je de Royal Pleasure Gardens (Ranmasu Uyana). Dit park wordt ook wel het ‘park van de goudvis’ genoemd. Je vindt hier meerdere vijvers, ruïnes, muurschilderingen en gebouwen verspreid over meer dan 14 hectare. Vooral populair zijn de mooie snijwerken van olifanten die je hier kunt vinden in de rotsen.


8. Tissa Wewa

Dichtbij de Royal Pleasure Gardens en Isurumuni Vihara vind je dit aangelegde meer van zo’n 160 hectare. Wij bezochten dit meer aan het einde van de dag en dit was een perfecte afsluiter na alle tempels, dagoba’s en ruïnes van Anuradhapura. Even lekker bijkomen aan de rand van het meer terwijl je uitkijkt over de vogels, waterbuffels en verschillende dagoba’s in de verte.

Een ander tof meer om bij te komen is Nuwara Wewa.

Tissa Wewa, Anuradhapura
Anuradhapura, Sri Lanka

Mihintale, het tempelcomplex nabij Anuradhapura

Dit tempelcomplex vind je ongeveer op 13 kilometer afstand van Anuradhapura en moet je zeker combineren tijdens je bezoek aan Anuradhapura. Mihintale is een prachtige maar heilige plek voor de Boeddhisten omdat op deze plaats het boeddhisme in Sri Lanka is begonnen. Je vindt hier meerdere dagoba’s en ruïnes. In de buurt vind je prachtige monumenten, ruïnes en mooie uitzichtpunten.

Toegangsprijs: RS 500

Mihintale, Sri Lanka

Praktische info Anuradhapura 

Er zijn twee populaire manieren om Anuradhapura te ontdekken. Je kunt een fiets huren en op eigen houtje de tempels en kloosters van de stad ontdekken. Het voordeel is dat dit low budget is en je kunt alles in eigen tempo ontdekken. Een andere manier is om op pad te gaan met een gids. Dit is ook wat wij hebben gedaan. Vrijwel elke tuktuk-driver wil je rondleiden langs al het moois wat Anuradhapura te bieden heeft en vertelt je aanvullende informatie. Wij betaalden voor een hele dag zo’n RS 1500.

Online lazen wij tips van andere bloggers om sokken mee te nemen wanneer je Anuradhapura gaat ontdekken. Wij waren het vergeten maar hebben hier onwijs veel spijt van gehad. Je moet bij het binnengaan van een tempel(complex) je schoenen of slippers achterlaten. Omdat de zon vrijwel de gehele dag door schijnt worden de tegels en de grond bloedheet. Tenzij je een gigantische eeltlaag op je voeten hebt, is dit niet te doen. Wij hadden bijna blaren op onze voeten staan.

Je moet je bij tempels gepast kleden. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn. Denk eraan dat de temperatuur in Anuradhapura over het algemeen graadje 30 of hoger is, dus ga niet in een jas of vest de tempels bezoeken. Dit is niet te doen met de warmte. Je ziet de locals in witte kleding een tempel bezoeken., wit is een heilige kleur voor boeddhisten.

Nu is mijn ervaring met apen niet heel positief en heb ik al heel wat brutale apen in Thailand en Bali meegemaakt. Ook hier moet je oppassen voor deze apen, vooral bij Mihintale. Wij werden beroofd van onze snoepjes en ook meerdere mensen om ons heen werden beroofd van hun spullen.

In Anuradhapura heb je drie busstations. Kijk dus goed waar je heen moet en naar welk busstation je moet gaan. Je hebt ook een treinstation in de stad.

Een busticket naar Negombo kost ongeveer RS 700 voor twee personen. Een tuktuk naar Nilaveli kost ongeveer RS 5000.

Overnachten in Anuradhapura? Regel je accommodatie hier.


Nieuwsgierig naar meer?

Money: kosten maand backpacken in Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka

5x to do in Negombo, Sri Lanka

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka

10x to do in Sunny Trincomalee, Sri Lanka

11x to do in het mooie Ella, Sri Lanka

Het boeddhistische centrum van Kandy, Sri Lanka


Beginnen met de voorpret?

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet 

33 comments
0

You may also like

33 comments

ivonne november 28, 2018 - 6:54 pm

Lang geleden dat ik hier was, met een groepsreis. Ik zou er graag nog eens terug willen met Frank en gewoon lekker zelf op pad gaan. Een heel bijzonder land.
ivonne onlangs geplaatst…Wandelen op Madeira; ruige natuur en vergezichtenMy Profile

Reply
thatonetime november 28, 2018 - 7:02 pm

Vond ik ook… maar ergerde al enigszins aan het aantal toeristen wat er rondliep, met name met het aantal Nederlanders. Het wordt al aardig overspoeld! 😉

Reply
Sanne november 26, 2018 - 5:50 pm

Prachtig he, al die tempels! Ik heb we echt van genoten. Vooral de Pagoda’s vond ik fantastisch.

Reply
thatonetime november 27, 2018 - 4:37 pm

Ik vond het persoonlijk iets té veel van het goede, maar wel erg mooi!

Reply
thatonetime november 27, 2018 - 4:37 pm

Ik vond het persoonlijk iets té veel van het goede, maar wel mooi hoor.

Reply
Martin november 23, 2018 - 7:18 am

Oh ja gaaf! Al die tempels bij elkaar…heerlijk om doorheen te lopen. Mihintale vond ik ook erg leuk en zeker een aanrader om te combineren inderdaad!
Martin onlangs geplaatst…Rosti met gerookte zalm, gepocheerd ei en wasabiMy Profile

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:46 pm

Als je er dan toch bent dan moet je dat zeker weten combineren!

Reply
Yvonne november 19, 2018 - 8:30 am

Het leuke aan Anuradhapura vond ik dat er zoveel tempels staan die nog altijd gebruikt worden en dat de tempelruïnes daar dan gewoon tussen staan. En het vele water, ook echt super. Wij zijn hier geweest als dagtocht vanuit Dambulla, maar kan me voorstellen dat je jezelf hier ook wel een paar dagen zou kunnen vermaken.

Reply
Denise november 19, 2018 - 7:50 am

Ik had het toevallig eergisteren nog met een vriendin over deze stad en we struikelden steeds over de naam. Ik wilde steeds Annapurna zeggen, maar dat is in Nepal.
Eigenlijk zouden ze speciale sokjes moeten verhuren (net als je soms en sarong kunt lenen bij een tempel) voor wie geen sokken bij zich heeft. Maar ja, dat is misschien niet zo’n fris idee als je niet zeker weet dat ze schoon zijn. 😉
Denise onlangs geplaatst…Bos en natuur in Den Haag: 7 plekken voor een herfstwandelingMy Profile

Reply
Jenny november 16, 2018 - 11:25 pm

Ik vond Anuradhapura een heerlijke plek om te zijn. Ik heb trouwens een fietsje gehuurd. Hilarisch om op zo’n veel te kleine fiets langs de tempels te hobbelen.

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:37 pm

Haha die fietsen zijn verschrikkelijk maar wel een superleuke manier om de stad de ontdekken.

Reply
Maaike | Travelbliss november 15, 2018 - 9:50 pm

Dat zijn genoeg tempels op een plek! Wat een mooi verslag en prachtige foto’s. Wel balen dat je die sokken vergeten was 😉

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:24 pm

En dan te bedenken dat dit nog niet eens alles is!

Reply
An november 15, 2018 - 8:16 pm

Ben er ook geweest en vond het mega. Bedankt voor dit leuke verslag!!!

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:20 pm

Ah leuk! Ik vond het wel een beetje veel tempels bij elkaar maar wel erg mooi.

Reply
Julie november 15, 2018 - 12:30 pm

Landen zoals Sri Lanka trekken mij niet echt en ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een tempel bezocht! Toch vind ik die witte tempel op foto alvast heel indrukwekkend! 🙂

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:16 pm

Dankjewel! Waarom trekt zo’n land je niet?

Reply
Danielle november 15, 2018 - 8:29 am

Wauw schitterend zeg, vind tempels ook zo mooi!
haha die apen ja, vrienden van mij hebben jaren in Gambia gewoond en hadden daar een aapje dat tam is geworden en bij hun bleef, maar die jatte dus ook altijd vanalles van de gasten in hun vakantieparkje daar.
Danielle onlangs geplaatst…Een dag met diabetes type 1My Profile

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:15 pm

Bijzonder ‘tam’ dan haha!

Reply
Aniek november 15, 2018 - 6:59 am

Leuk om te lezen! Ik dacht er over na om dit jaar ook naar Sri Lanka te gaan, en die foto’s maken dat ik alleen maar meer zin heb om in het vliegtuig te stappen 😉
Aniek onlangs geplaatst…Een stedentrip Volterra: een van de mooiste stadjes van ToscaneMy Profile

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:14 pm

Het land begint al echt veel toeristen te krijgen dus ik zou het zeker snel bezoeken als ik jou was. 😉

Reply
corrina november 15, 2018 - 6:39 am

Wij zijn er 20 jaar geleden ook geweest voor een rondreis is nog steeds 1 van mijn mooiste trips

Reply
thatonetime november 24, 2018 - 8:13 pm

Wat tof om te horen. Ik ben altijd zo benieuwd hoe een bestemming 20 jaar geleden was. Lijkt me erg rustig..

Reply
Amanda november 14, 2018 - 4:52 pm

Wat een mooi verslag zo met die prachtige foto’s! Zo te zien heb je je ogen uitgekeken met al die bijzondere plekken.
Amanda onlangs geplaatst…Review – ELIE SAAB Girl of NowMy Profile

Reply
thatonetime november 14, 2018 - 5:02 pm

Als je van tempels houdt is dit een waar walhalla! 🙂 Wat mij betreft iets te veel stoepa’s e.d. maar gaaf is het wel.

Reply
Kim november 14, 2018 - 11:33 am

Heee wat leuk om te lezen! Ik ben hier 2 jaar geleden geweest en heb ook veel van de tempels gezien. Heel indrukwekkend en mooi om te zien! Wij brachten ook nog een bezoek aan Polonnaruwa, waardoor het tempelgehalte wel erg hoog werd 😉

Reply
thatonetime november 14, 2018 - 3:56 pm

Dat kan ik me heel goed voorstellen haha. Ik vond dat in Anuradhapura al het geval.. tempel na tempel.

Reply
Lodi november 14, 2018 - 8:22 am

Wat een fantastische reis heb je gemaakt, heel bijzonder en prachtige foto’s.

Reply
thatonetime november 14, 2018 - 3:55 pm

Dankjewel! 🙂

Reply
Rachel november 14, 2018 - 8:11 am

Wauw echt zo’n mooie verslag..

Reply
thatonetime november 14, 2018 - 3:53 pm

Dankjewel!

Reply
Linda | travellersoftheworld november 13, 2018 - 8:40 am

Wauw, wat een tempels in 1 stad zeg. Het klinkt als een hele bijzondere plek. Goede tips aan het einde, op blote voeten de tempels in klinkt niet fijn met die hitte!
Linda | travellersoftheworld onlangs geplaatst…Een ESTA aanvragen voor Amerika: handige tips + alles wat je moet weten!My Profile

Reply
thatonetime november 13, 2018 - 5:26 pm

Als je van tempels houdt is deze plek echt fantastisch! Ik vond het een beetje te veel van het goede maar mooi is het wel. 😉

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy
%d bloggers liken dit: