Anuradhapura, Sri Lanka 2018 - 8

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Ik reisde twee keren een maand lang door Sri Lanka. Één van de meest bijzondere bestemmingen van Sri Lanka is Anuradhapura, dankzij de rijke historie van de stad. Alle tips voor je bezoek aan tempelstad Anuradhapura lees je in dit blog.

Anuradhapura maakt deel uit van de zogenoemde ‘culturele driehoek’ van Sri Lanka. Het was de eerste hoofdstad van het land en werd een belangrijke boeddhistische stad. Er werden honderden jaren lang veel tempels en gigantische stoepa’s gebouwd. Het werd een belangrijk pelgrimsoord en een heilige stad voor de boeddhisten omdat de ‘boom van de verlichting’ naar deze stad werd gebracht. Onder deze vijgenboom vond Boeddha zijn verlichting en is tot op heden te vinden in de stad.

Anuradhapura was tot het jaar 1017 de hoofdstad van Sri Lanka, waarna het plaats moest maken voor Polonnaruwa. Het staat sinds het jaar 1982 op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij de vele ruïnes die je er hedendaags kunt vinden en bezoeken.

Tips voor je bezoek aan Anuradhapura

1. Sri Maha Bodhi

Deze heilige boom wordt gezien als het (spirituele) centrum van de stad. Het verhaal is dat deze boom een stek is van de boom uit Bodhgaya, India die naar Anuradhapura is gebracht en geplant. Voor boeddhisten is dit de oudste historische boom ter wereld. Omdat dit de boom is waar Boeddha zijn verlichting heeft gevonden is dit een belangrijke plek voor boeddhisten en trekken er pelgrims vanuit de hele wereld naar Anuradhapura om de boom met eigen ogen te zien. Er wordt hier gebeden en er worden offers gebracht.

Toegangsprijs: RS 200

2. Thuparama Dagoba

Thuparama is de oudste dagoba van Sri Lanka. Hij werd gebouwd door koning Devanampiya Tissa en dateert uit de derde eeuw voor Christus. Hoewel deze dagoba misschien niet zo mooi is als andere dagoba’s, is dit voor boeddhisten toch een belangrijke plek omdat er gezegd wordt dat hier een sleutelbeen van Buddha verankerd zou zijn.

3. Ruvanvelisaya Dagoba

Deze grote witte dagoba vind je op loopafstand van de heilige Bodhi boom. Deze dagoba werd gebouwd door koning Dutugemunu, maar overleed tijdens de bouw ervan dus heeft nooit het resultaat kunnen zien. Ooit was dit de hoogste dagoba ter wereld, maar daar kwam ook snel weer verandering in. De witte dagoba herken je aan de muur eromheen met 344 olifanten die schouder aan schouder staan. Ze lijken de dagoba op hun schouders te dragen.

4. Abhayagiri Monastry

De abhayagiri dagoba is een gigantische dagoba wat oorspronkelijk zo’n 100 meter hoog was. Het is één van de grootste en oudste bouwwerken uit de mensheid en was voor bijna 600 jaar lang het grootste klooster van Sri Lanka. In dit klooster vind je veel maansteen. De mooiste snijwerken uit maansteen van het land vind je dan ook hier.

Je vindt hier ook Kuttam Pokuna, ook wel Twin Pools genoemd. Bij deze vijvers, die lijken op zwembaden vind je een aantal mooie beelden en versieringen.

5. Jetavanarama

De jetavanarama dagoba is gebouwd op de ruïnes van het jetavana klooster. Deze gigantische stoepa is gebouwd uit meer dan 90 miljoen stenen. Koning Mahasena heeft deze dagoba gebouwd ter ere van een stukje sjerp van Boeddha, waarvan er gezegd wordt dat deze hier bewaard wordt.

6. Isurumuni Raja Maha Vihara

Deze rotstempel is gebouwd bij een prachtige vijver vol met lotusbloemen. Je vindt hier veel rotstekeningen en snijwerken. Je kunt helemaal naar boven klimmen naar de stoepa die boven op de tempel staat.

Toegangsprijs: RS 200

7. Ranmasu Uyana

Naast bovenstaande rotstempel vind je de Royal Pleasure Gardens (Ranmasu Uyana). Dit park wordt ook wel het ‘park van de goudvis’ genoemd. Je vindt hier meerdere vijvers, ruïnes, muurschilderingen en gebouwen verspreid over meer dan 14 hectare. Vooral populair zijn de mooie snijwerken van olifanten die je hier kunt vinden in de rotsen.

8. Tissa Wewa

Dichtbij de Royal Pleasure Gardens en Isurumuni Vihara vind je dit aangelegde meer van zo’n 160 hectare. Wij bezochten dit meer aan het einde van de dag en dit was een perfecte afsluiter na alle tempels, dagoba’s en ruïnes van Anuradhapura. Even lekker bijkomen aan de rand van het meer terwijl je uitkijkt over de vogels, waterbuffels en verschillende dagoba’s in de verte.

Een ander tof meer om bij te komen is Nuwara Wewa.

Mihintale, het tempelcomplex nabij Anuradhapura

Dit tempelcomplex vind je ongeveer op dertien kilometer afstand van Anuradhapura en moet je zeker combineren tijdens je bezoek aan Anuradhapura. Mihintale is een prachtige maar heilige plek voor de Boeddhisten omdat op deze plaats het boeddhisme in Sri Lanka is begonnen. Je vindt hier meerdere dagoba’s en ruïnes. In de buurt vind je prachtige monumenten, ruïnes en mooie uitzichtpunten.

Toegangsprijs: RS 500

Overnachten in Anuradhapura

Anuradhapura bestaat uit twee delen; de heilige oude stad en de nieuwe stad. Indien je in de heilige stad overnacht, moet je automatisch de entreekosten betalen voor de heilige stad (€ 24,00 per persoon). In Anuradhapura vind je veel accommodaties. Hieronder deel ik een aantal opties met je.

$ – Hotel Savonrich

$ – Lakeside Villa

$ – D Family Resort

$$ – Salubrious Resort

$$$ – Heritage Hotel

$$$ – Kubara Resort

Praktische informatie Anuradhapura

Je betaalt ongeveer € 24,00 per persoon om de heilige oude stad van Anuradhapura te betreden. In de stad staan meerdere checkpoints waar je een toegangskaartje kunt komen of waar dit wordt gecontroleerd. Er zijn een aantal bezienswaardigheden uit de lijst hierboven die je gratis kunt bezoeken, deze liggen dus net buiten de heilige stad.

Er zijn twee populaire manieren om Anuradhapura te ontdekken. Je kunt een fiets of tuk tuk huren en op eigen houtje de tempels en kloosters van de stad ontdekken. Het voordeel is dat je alles op eigen tempo kunt ontdekken. Tijdens mijn tweede bezoek aan Anuradhapura ontdekte ik met eigen tuk tuk de stad.

Een andere manier is om op pad te gaan met een gids. Vrijwel elke tuktuk-driver wil je rondleiden langs al het moois wat Anuradhapura te bieden heeft en vertelt je aanvullende informatie. Wij betaalden voor een hele dag zo’n RS 1500.

Je moet bij het binnengaan van een tempel(complex) je schoenen of slippers achterlaten. Omdat de zon vrijwel de gehele dag door schijnt worden de tegels en de grond bloedheet. Tenzij je een gigantische eeltlaag op je voeten hebt, is dit niet te doen. De beste tip die ik je kan geven is dan ook echt om sokken mee te nemen. Ik was zo dom om beide keren sokken te vergeten en heb hier echt veel spijt van gehad. Ik had de blaren op mijn voeten staan.

Je moet je bij tempels gepast kleden. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn. Denk eraan dat de temperatuur in Anuradhapura over het algemeen graadje 30 of hoger is, dus ga niet in een jas of vest de tempels bezoeken. Dit is niet te doen met de warmte. Je ziet de locals in witte kleding een tempel bezoeken., wit is een heilige kleur voor boeddhisten.

Nu is mijn ervaring met apen niet heel positief en heb ik al heel wat brutale apen in Thailand en Bali meegemaakt. Ook hier moet je oppassen voor deze apen, vooral bij Mihintale. Wij werden beroofd van onze snoepjes en ook meerdere mensen om ons heen werden beroofd van hun spullen.

In Anuradhapura heb je drie busstations. Kijk dus goed waar je heen moet en naar welk busstation je moet gaan. Je hebt ook een treinstation in de stad.

Een busticket naar Negombo kost ongeveer RS 700 voor twee personen. Een tuktuk naar Nilaveli kost ongeveer RS 5000.

Nieuwsgierig naar meer Sri Lanka?

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Traveldiary Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Arugam Bay: optimaal chillen in deze kustplaats in Sri Lanka

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen

Wil je meer inspirerende informatie over andere Koningssteden van Sri Lanka, lees dan deze blogpost van Kim op Ontdek je bestemming.

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sri Lanka?

Je accommodatie regelen voor Sri Lanka? Doe het hier.

Auto huren op Sri Lanka?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Liever een georganiseerde reis door Sri Lanka?

Boek hier je Sri Lanka tour.

Reisgids nodig voor je reis naar Sri Lanka?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

33 Responses

 1. Lang geleden dat ik hier was, met een groepsreis. Ik zou er graag nog eens terug willen met Frank en gewoon lekker zelf op pad gaan. Een heel bijzonder land.

  1. Vond ik ook… maar ergerde al enigszins aan het aantal toeristen wat er rondliep, met name met het aantal Nederlanders. Het wordt al aardig overspoeld! 😉

 2. Oh ja gaaf! Al die tempels bij elkaar…heerlijk om doorheen te lopen. Mihintale vond ik ook erg leuk en zeker een aanrader om te combineren inderdaad!

 3. Het leuke aan Anuradhapura vond ik dat er zoveel tempels staan die nog altijd gebruikt worden en dat de tempelruïnes daar dan gewoon tussen staan. En het vele water, ook echt super. Wij zijn hier geweest als dagtocht vanuit Dambulla, maar kan me voorstellen dat je jezelf hier ook wel een paar dagen zou kunnen vermaken.

 4. Ik had het toevallig eergisteren nog met een vriendin over deze stad en we struikelden steeds over de naam. Ik wilde steeds Annapurna zeggen, maar dat is in Nepal.
  Eigenlijk zouden ze speciale sokjes moeten verhuren (net als je soms en sarong kunt lenen bij een tempel) voor wie geen sokken bij zich heeft. Maar ja, dat is misschien niet zo’n fris idee als je niet zeker weet dat ze schoon zijn. 😉

 5. Ik vond Anuradhapura een heerlijke plek om te zijn. Ik heb trouwens een fietsje gehuurd. Hilarisch om op zo’n veel te kleine fiets langs de tempels te hobbelen.

 6. Landen zoals Sri Lanka trekken mij niet echt en ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een tempel bezocht! Toch vind ik die witte tempel op foto alvast heel indrukwekkend! 🙂

 7. Wauw schitterend zeg, vind tempels ook zo mooi!
  haha die apen ja, vrienden van mij hebben jaren in Gambia gewoond en hadden daar een aapje dat tam is geworden en bij hun bleef, maar die jatte dus ook altijd vanalles van de gasten in hun vakantieparkje daar.

 8. Leuk om te lezen! Ik dacht er over na om dit jaar ook naar Sri Lanka te gaan, en die foto’s maken dat ik alleen maar meer zin heb om in het vliegtuig te stappen 😉

  1. Het land begint al echt veel toeristen te krijgen dus ik zou het zeker snel bezoeken als ik jou was. 😉

  1. Wat tof om te horen. Ik ben altijd zo benieuwd hoe een bestemming 20 jaar geleden was. Lijkt me erg rustig..

  1. Als je van tempels houdt is dit een waar walhalla! 🙂 Wat mij betreft iets te veel stoepa’s e.d. maar gaaf is het wel.

 9. Heee wat leuk om te lezen! Ik ben hier 2 jaar geleden geweest en heb ook veel van de tempels gezien. Heel indrukwekkend en mooi om te zien! Wij brachten ook nog een bezoek aan Polonnaruwa, waardoor het tempelgehalte wel erg hoog werd 😉

  1. Dat kan ik me heel goed voorstellen haha. Ik vond dat in Anuradhapura al het geval.. tempel na tempel.

  1. Als je van tempels houdt is deze plek echt fantastisch! Ik vond het een beetje te veel van het goede maar mooi is het wel. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.