De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

by thatonetime
33 comments

Afgelopen zomer reisde ik een maand lang door de nummer één reisbestemming van 2019, volgens de Lonely Planet: Sri Lanka. Één van de meest bijzondere bestemmingen van Sri Lanka is Anuradhapura, dankzij de rijke historie van de stad. Waarom je de stad moet bezoeken, lees je hier.

Anuradhapura maakt deel uit van de zogenoemde ‘culturele driehoek’ van Sri Lanka. Het was de eerste hoofdstad van het land en werd een belangrijke boeddhistische stad. Er werden honderden jaren lang veel tempels en gigantische stoepa’s gebouwd. Het werd een belangrijk pelgrimsoord en een heilige stad voor de boeddhisten omdat de ‘boom van de verlichting’ naar deze stad werd gebracht. Onder deze vijgenboom vond Boeddha zijn verlichting en is tot op heden te vinden in de stad.

Anuradhapura was tot het jaar 1017 de hoofdstad van Sri Lanka, waarna het plaats moest maken voor Polonnaruwa. Het staat sinds het jaar 1982 op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij de vele ruïnes die je er hedendaags kunt vinden en bezoeken.


Tips voor je bezoek aan Anuradhapura

1. Sri Maha Bodhi

Deze heilige boom wordt gezien als het (spirituele) centrum van de stad. Het verhaal is dat deze boom een stek is van de boom uit Bodhgaya, India die naar Anuradhapura is gebracht en geplant. Voor boeddhisten is dit de oudste historische boom ter wereld. Omdat dit de boom is waar Boeddha zijn verlichting heeft gevonden is dit een belangrijke plek voor boeddhisten en trekken er pelgrims vanuit de hele wereld naar Anuradhapura om de boom met eigen ogen te zien. Er wordt hier gebeden en er worden offers gebracht.

Toegangsprijs: RS 200

Sri Maha Bodhi, Anuradhapura

2. Thuparama Dagoba 

Thuparama is de oudste dagoba van Sri Lanka. Hij werd gebouwd door koning Devanampiya Tissa en dateert uit de derde eeuw voor Christus. Hoewel deze dagoba misschien niet zo mooi is als andere dagoba’s, is dit voor boeddhisten toch een belangrijke plek omdat er gezegd wordt dat hier een sleutelbeen van Buddha verankerd zou zijn.


3. Ruvanvelisaya Dagoba 

Deze grote witte dagoba vind je op loopafstand van de heilige Bodhi boom. Deze dagoba werd gebouwd door koning Dutugemunu, maar overleed tijdens de bouw ervan dus heeft nooit het resultaat kunnen zien. Ooit was dit de hoogste dagoba ter wereld, maar daar kwam ook snel weer verandering in. De witte dagoba herken je aan de muur eromheen met 344 olifanten die schouder aan schouder staan. Ze lijken de dagoba op hun schouders te dragen.

Ruvanvelisaya Dagoba, Anuradhapura

4. Abhayagiri Monastry

De abhayagiri dagoba is een gigantische dagoba wat oorspronkelijk zo’n 100 meter hoog was. Het is één van de grootste en oudste bouwwerken uit de mensheid en was voor bijna 600 jaar lang het grootste klooster van Sri Lanka. In dit klooster vind je veel maansteen. De mooiste snijwerken uit maansteen van het land vind je dan ook hier.

Je vindt hier ook Kuttam Pokuna, ook wel Twin Pools genoemd. Bij deze vijvers, die lijken op zwembaden vind je een aantal mooie beelden en versieringen.


5. Jetavanarama 

De jetavanarama dagoba is gebouwd op de ruïnes van het jetavana klooster. Deze gigantische stoepa is gebouwd uit meer dan 90 miljoen stenen. Koning Mahasena heeft deze dagoba gebouwd ter ere van een stukje sjerp van Boeddha, waarvan er gezegd wordt dat deze hier bewaard wordt.


6. Isurumuni Raja Maha Vihara 

Deze rotstempel is gebouwd bij een prachtige vijver vol met lotusbloemen. Je vindt hier veel rotstekeningen en snijwerken. Je kunt helemaal naar boven klimmen naar de stoepa die boven op de tempel staat.

Toegangsprijs: RS 200


7. Ranmasu Uyana 

Naast bovenstaande rotstempel vind je de Royal Pleasure Gardens (Ranmasu Uyana). Dit park wordt ook wel het ‘park van de goudvis’ genoemd. Je vindt hier meerdere vijvers, ruïnes, muurschilderingen en gebouwen verspreid over meer dan 14 hectare. Vooral populair zijn de mooie snijwerken van olifanten die je hier kunt vinden in de rotsen.


8. Tissa Wewa

Dichtbij de Royal Pleasure Gardens en Isurumuni Vihara vind je dit aangelegde meer van zo’n 160 hectare. Wij bezochten dit meer aan het einde van de dag en dit was een perfecte afsluiter na alle tempels, dagoba’s en ruïnes van Anuradhapura. Even lekker bijkomen aan de rand van het meer terwijl je uitkijkt over de vogels, waterbuffels en verschillende dagoba’s in de verte.

Een ander tof meer om bij te komen is Nuwara Wewa.

Tissa Wewa, Anuradhapura
Anuradhapura, Sri Lanka

Mihintale, het tempelcomplex nabij Anuradhapura

Dit tempelcomplex vind je ongeveer op 13 kilometer afstand van Anuradhapura en moet je zeker combineren tijdens je bezoek aan Anuradhapura. Mihintale is een prachtige maar heilige plek voor de Boeddhisten omdat op deze plaats het boeddhisme in Sri Lanka is begonnen. Je vindt hier meerdere dagoba’s en ruïnes. In de buurt vind je prachtige monumenten, ruïnes en mooie uitzichtpunten.

Toegangsprijs: RS 500

Mihintale, Sri Lanka

Praktische info Anuradhapura 

Er zijn twee populaire manieren om Anuradhapura te ontdekken. Je kunt een fiets huren en op eigen houtje de tempels en kloosters van de stad ontdekken. Het voordeel is dat dit low budget is en je kunt alles in eigen tempo ontdekken. Een andere manier is om op pad te gaan met een gids. Dit is ook wat wij hebben gedaan. Vrijwel elke tuktuk-driver wil je rondleiden langs al het moois wat Anuradhapura te bieden heeft en vertelt je aanvullende informatie. Wij betaalden voor een hele dag zo’n RS 1500.

Online lazen wij tips van andere bloggers om sokken mee te nemen wanneer je Anuradhapura gaat ontdekken. Wij waren het vergeten maar hebben hier onwijs veel spijt van gehad. Je moet bij het binnengaan van een tempel(complex) je schoenen of slippers achterlaten. Omdat de zon vrijwel de gehele dag door schijnt worden de tegels en de grond bloedheet. Tenzij je een gigantische eeltlaag op je voeten hebt, is dit niet te doen. Wij hadden bijna blaren op onze voeten staan.

Je moet je bij tempels gepast kleden. Je schouders en knieën moeten bedekt zijn. Denk eraan dat de temperatuur in Anuradhapura over het algemeen graadje 30 of hoger is, dus ga niet in een jas of vest de tempels bezoeken. Dit is niet te doen met de warmte. Je ziet de locals in witte kleding een tempel bezoeken., wit is een heilige kleur voor boeddhisten.

Nu is mijn ervaring met apen niet heel positief en heb ik al heel wat brutale apen in Thailand en Bali meegemaakt. Ook hier moet je oppassen voor deze apen, vooral bij Mihintale. Wij werden beroofd van onze snoepjes en ook meerdere mensen om ons heen werden beroofd van hun spullen.

In Anuradhapura heb je drie busstations. Kijk dus goed waar je heen moet en naar welk busstation je moet gaan. Je hebt ook een treinstation in de stad.

Een busticket n