De tempelstad van Sri Lanka: Anuradhapura

by thatonetime
33 comments

Afgelopen zomer reisde ik een maand lang door de nummer één reisbestemming van 2019, volgens de Lonely Planet: Sri Lanka. Één van de meest bijzondere bestemmingen van Sri Lanka is Anuradhapura, dankzij de rijke historie van de stad. Waarom je de stad moet bezoeken, lees je hier.

Anuradhapura maakt deel uit van de zogenoemde ‘culturele driehoek’ van Sri Lanka. Het was de eerste hoofdstad van het land en werd een belangrijke boeddhistische stad. Er werden honderden jaren lang veel tempels en gigantische stoepa’s gebouwd. Het werd een belangrijk pelgrimsoord en een heilige stad voor de boeddhisten omdat de ‘boom van de verlichting’ naar deze stad werd gebracht. Onder deze vijgenboom vond Boeddha zijn verlichting en is tot op heden te vinden in de stad.

Anuradhapura was tot het jaar 1017 de hoofdstad van Sri Lanka, waarna het plaats moest maken voor Polonnaruwa. Het staat sinds het jaar 1982 op de UNESCO werelderfgoedlijst dankzij de vele ruïnes die je er hedendaags kunt vinden en bezoeken.


Tips voor je bezoek aan Anuradhapura

1. Sri Maha Bodhi

Deze heilige boom wordt gezien als het (spirituele) centrum van de stad. Het verhaal is dat deze boom een stek is van de boom uit Bodhgaya, India die naar Anuradhapura is gebracht en geplant. Voor boeddhisten is dit de oudste historische boom ter wereld. Omdat dit de boom is waar Boeddha zijn verlichting heeft gevonden is dit een belangrijke plek voor boeddhisten en trekken er pelgrims vanuit de hele wereld naar Anuradhapura om de boom met eigen ogen te zien. Er wordt hier gebeden en er worden offers gebracht.

Toegangsprijs: RS 200

Sri Maha Bodhi, Anuradhapura

2. Thuparama Dagoba 

Thuparama is de oudste dagoba van Sri Lanka. Hij werd gebouwd door koning Devanampiya Tissa en dateert uit de derde eeuw voor Christus. Hoewel deze dagoba misschien niet zo mooi is als andere dagoba’s, is dit voor boeddhisten toch een belangrijke plek omdat er gezegd wordt dat hier een sleutelbeen van Buddha verankerd zou zijn.


3. Ruvanvelisaya Dagoba 

Deze grote witte dagoba vind je op loopafstand van de heilige Bodhi boom. Deze dagoba werd gebouwd door koning Dutugemunu, maar overleed tijdens de bouw ervan dus heeft nooit het resultaat kunnen zien. Ooit was dit de hoogste dagoba ter wereld, maar daar kwam ook snel weer verandering in. De witte dagoba herken je aan de muur eromheen met 344 olifanten die schouder aan schouder staan. Ze lijken de dagoba op hun schouders te dragen.