De terug van weggeweest-tag

by thatonetime
67 comments

De terug van weggeweest-tag, bedacht door yourtravelguideonline.com is bedoeld voor reizigers die net terugkomen van hun vakantie. Nu is het inmiddels alweer bijna twee maanden geleden dat ik terugkwam van mijn reis door Sri Lanka en dan is het nu hoog tijd voor mij om deze tag in te vullen.

Waar ben je geweest?

Ik ben terug van weggeweest. Ik heb een maand door Sri Lanka rond gereisd. Samen met een vriendin reisde ik vier weken lang rond over het eiland. We begonnen in het noorden en via het oosten reisden we door naar het zuiden en westen. Het was aanvankelijk de bedoeling om onze reis af te sluiten met een aantal dagen relaxen op de Malediven. Dit is vanaf Sri Lanka vrij toegankelijk met vluchttijden van zo’n anderhalf uur. Omdat ruim een week van tevoren onze reis was geannuleerd, moesten we last-minute opnieuw tickets kopen. Hierdoor was onze reis met een paar dagen ingekort waardoor we besloten om de Malediven nu over te slaan en al onze tijd te gebruiken om Sri Lanka te ontdekken.

Anuradhapura, Sri Lanka

Hoe heb je je reis voorbereid?

De voorbereiding van mijn reizen ziet er eigenlijk altijd hetzelfde uit. Nadat ik een ticket heb geboekt, bestel ik een Lonely Planet. Wanneer ik de Lonely Planet in huis heb, lees ik deze door om te bekijken wat voor leuke dingen er allemaal te doen zijn en wat we willen gaan zien. Daarnaast struin ik het internet af opzoek naar bruikbare tips. Zo lees ik blogs van anderen en informatieve websites.

Ik reis altijd op de bonnefooi. Ik boek dan van tevoren ook vrijwel niets. Hoogstens de accommodatie voor de eerste nacht of iets wat echt lang van tevoren geboekt moet worden (maar dat doe ik eigenlijk ook al nooit). Zo hebben we tijdens onze roadtrip door Amerika Alcatraz gemist, omdat we niet op tijd hadden gereserveerd. Dat is dan wel jammer, maar geen groot gemis.

Wat was je mooiste ervaring?

Onze reis door Sri Lanka was heel afwisselend. Van tempels tot stranden en van jungle tot bergen. Wat dat betreft is Sri Lanka een heel afwisselend land. Tijdens mijn reizen vind ik het leuk om mooie plekken en landschappen op te zoeken. Mooie natuur maakt me blij. Daarom vond ik de regio tussen Kandy en Ella enorm mooi. Deze regio staat bekend als the Hill Country. Dit is een gebied met veel bergen, kleine valleidorpjes en mooie theeplantages. Echt heel erg mooi.

Het spotten van wildlife vond ik ook erg gaaf. Op Sri Lanka kun je meerdere jeepsafari’s maken door verschillende nationale parken. Zo zagen we in Kaudulla National Park heel veel olifanten en spotten we in Yala National Park een luipaard. Zo mooi om deze beesten in hun natuurlijke omgeving te doen. In Mirissa gingen we tijdens een boottocht opzoek naar walvissen en gaven we een paar blue whales. Dat vond ik ook erg gaaf om te zien.

In Mirissa kwam ik een oud reismaatje van me tegen. We ontmoeten elkaar ruim vier jaar geleden in Australië waar we een tijdje rondreisden en de mooiste plekken bezochten als Noosa en the Whitsundays. We wisten van elkaar niet dat we in Sri Lanka waren en toen bleken we ook nog eens allebei in dezelfde plaats te zijn. Zo toevallig maar zo leuk om elkaar na al die tijd weer te zien en bij te kletsen.

Trainride from Kandy to Ella
Nine Arch Bridge, Ella Sri Lanka
Terug van weggeweest: Jeepsafari Minneriya National Park

Wat was je grootste teleurstelling?

Ik vond Sri Lanka verder qua natuur een beetje tegenvallen. Op de Hill Country na, vond ik de rest van het land vrij vlak. Ook vond ik de stranden niet mooi en waren vrijwel alle stranden erg vervuild. Zo zonde om zoveel rotzooi in het land te zien. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven en organisaties die zich bezighouden met de plastic soep en vervuiling van onze aarde.

Wat was je budget?

Ik ben dus iemand die nooit met een vast budget reist. Ik wil op reis alles kunnen doen en laten wat ik wil. Ik wil niet op geld letten en bijhouden of ik dat éne leuke uitje nog wel kan doen of in dat mooie hotel kan slapen. Zo zorg ik van tevoren dat ik een ruim bedrag heb gespaard waarmee ik alles zou kunnen doen wat ik wil. Op reis let ik eigenlijk helemaal niet op mijn uitgaven, maar zo zoek ik natuurlijk wel naar betaalbare (en goedkoop mogelijke) leuke accomodaties. Zo wissel ik uit eten en boodschappen doen vaak af en kan ik afdingen om bepaalde zaken goedkoper te krijgen.

De uitgaven tijdens een reis houd ik wel altijd bij. Ik vind het interessant en leuk om te zien wat ik precies uitgeef. Onze uitgaven tijdens onze rondreis door Sri Lanka kun je hier lezen.

Waar kijk je het meest naar uit nu je weer thuis bent?

Het kunnen eten wat je wilt en het gemak van even de appie inlopen om wat eten te halen is iets wat ik op reis vaak mis. Ik heb op reis vaak last van mijn darmen en dat gaat dan meestal vanzelf weer over als ik thuis ben. Dat is ook altijd iets waar ik erg naar uit kan kijken! 😉

Wat wordt je volgende bestemming?

Ik heb gewoon niets in de planning staan op een weekendje weg na. Volgende maand ga ik samen met mijn moeder en zus een weekendje naar Bergen. Daarnaast ben ik regelmatig aan het kijken voor leuke reisjes en mooie bestemmingen, maar er staat nog niets concreets op de planning. Wie weet… 🙂

Pottuvil Mangrove tour, near Arugam Bay