Death Valley National Park, Amerika: 11x zien en doen

by thatonetime
55 comments

In Amerika kun je veel natuurpracht vinden, heel veel. Één van de meest bijzondere plekken die ik heb mogen bezoeken tijdens mijn rondreis door Amerika, was Death Valley. In deze blogpost deel ik mijn ervaringen en tips voor een bezoek aan het bijzonder warme Death Valley National Park.

Death Valley National Park

In deze ‘Vallei van de Dood’ heb ik de warmste temperaturen ooit ervaren, het was maar liefst 52 graden toen wij er waren. Niet te doen. Death Valley National Park is het laagste punt in Noord Amerika, met 86 meter onder de zeespiegel. Hiermee is Death Valley in de zomer de warmste plek op het noordelijk halfrond en één van de warmste plekken op aarde.

Het is een woestijngebied met zoutvlaktes, kleurrijke rotsformaties en bergen. Er valt minder dan 50 mm regen per jaar, dus het hele gebied is zo droog als maar kan. De omliggende bergruggen vangen alle regen op.

Je vindt Death Valley in Californië en een klein gedeelte van het park ligt in Nevada. De naam Death Valley dankt zich aan een eeuwenoud verhaal van goudzoekers die vroeger deze vallei te voet wilden doorkruizen, maar verdwaald raakten. De groep splitste zich op en gingen in kleine groepen elk een kant uit. Meerdere mensen hebben deze toch niet overleefd, waarna de naam Death Valley is ontstaan. In Death Valley wonen al meer dan 1000 jaar de Timbisha-indianen.

Death Valley
Death Valley
Death Valley
Death Valley


Wat te doen in Death Valley National Park

1. Badwater Basin

Laten we maar gelijk beginnen met het laagte punt van Death Valley National Park. Badwater is het laagste punt van Noord Amerika, 86 meter onder zeeniveau dus. Vanwege de omstandigheden vind je bij Badwater indrukwekkende zoutvlaktes en is het zeker een plek die je moet bezoeken als je in Death Valley bent.

Je kunt de zoutvlakte aanschouwen vanuit je auto of vanaf het platform, maar je kunt de zoutvlakte ook bewandelen. Wij deden dit middenin de zomer met 52 graden en dit was niet te doen, zo warm. Het advies wordt gegeven om maximaal 15 minuten buiten je auto (airco) te zijn in de zomerhitte.

Je vindt toiletten bij Badwater Basin.

Badwater Basin

2. Devils Golf Course

Wij zijn hier zelf niet geweest, maar een andere zoutvlakte die je kunt bezoeken is Devils Golf Course. Dit is een groot gebied van gekarteld zoutsteen, dankzij de wind en regen. Er wordt gezegd dat alleen de duivel golf kan spelen op zo’n ruig terrein, vandaar de naam.

Wanneer je dichtbij het zoutsteen staat, hoor je kleine piepende geluiden. Hoe dichter je je oren naar de zoutstenen brengt, hoe harder deze knallende geluidjes worden. Wat je hoort zijn de miljoenen kleine zoutkristallen die door de hitte samentrekken en uitzetten waardoor ze uit elkaar barsten.

Je hebt het mooiste uitzicht vanaf de parkeerplaats.


3. Artist’s Drive

Één van de mooiste plekken van het park is de route van Artist’s Drive. Hier rijd je ongeveer 15 kilometer langs de meest bijzondere en mooist gekleurde canyons en rotsformaties. Dankzij erosie zijn de rotsen en heuvels hier gekleurd en is het een lappendeken van verschillende kleuren geworden, echt prachtig om te zien. Men noemt het ook wel een ‘geologische regenboog’.

Je kunt de route maar op één manier afleggen met je auto (one way), dus check goed waar de ingang is. Het staat met borden aangegeven. Rijd rustig en langzaam over de kronkelende weg, zodat je optimaal kunt genieten van de gekleurde heuvels. De route duurt ongeveer een half uurtje.

Weetje: wist je dat deze locatie gebruikt is in een Star Wars film?

Death Valley

4. Dante’s View

Één van de mooiste uitzichtpunten van Death Valley National Park vind je bij Dante’s View. Op bijna 1700 meter hoogte heb je hier een prachtig uitzicht over het Panamint-gebergte en het laagste punt van Badwater Basin, maar ook over één van de hoogste punten van Amerika; Mount Whitney.

Weetje: wist je dat óók deze locatie gebruikt is voor (dezelfde) bovengenoemde Star Wars film?

Views at Dante's View
Views at Dante's View
Views at Dante's View

5. Zabriskie Point

Een ander mooi uitzichtpunt is Zabriskie Point, wat regelmatig het mooiste uitzichtpunt van Death Valley wordt genoemd. Vanaf dit punt kun je genieten van de mooiste vergezichten over de gouden badlands. Door erosie zijn er diepe geulen en plooien ontstaan, waardoor het landschap er golvend uitziet.

De beste tijd om dit uitzichtpunt te bezoeken is tijdens zonsopgang of -ondergang. Het is dan ook een gewilde plek voor fotograven.


6. Golden Canyon

Denk aan goudkleurige heuvels en nauwe canyons, een ideale plek om te hiken. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen en deze verschillen ook in moeilijkheid. De hike naar de canyon is erg kort, maar je kunt er ook kilometers lange wandelroutes volgen.

In de zomermaanden wordt hiken afgeraden. Ga dan niet langer dan 15 minuten achtereenvolgens uit de auto/airco.

Weetje: wist je dat óók deze locatie gebruikt is voor (dezelfde) bovengenoemde Star Wars film?

Death Valley

7. Mesquite Flat Sand Dunes

Het grootste duingebied van het park vind je hier. De duinen in het park kunnen wel 30 meter hoog worden, en zijn daarmee nog niet eens de hoogste duinen van Death Valley. Ze zijn wel de meest gangbare duinen om te bezoeken.

Je kunt de prachtige duinen aanschouwen vanaf de parkeerplaats, maar je kunt ze ook bewandelen. Ook dit is een mooie plek om te bezoeken tijdens zonsopgang of -ondergang.

Weetje: wist je dat óók deze locatie gebruikt is voor (dezelfde) bovengenoemde Star Wars film?


8. Scotty’s Castle

In Grapevine Canyon, in het noorden van Death Valley National Park vind je deze villa. Walter Scott was een oplichter die mensen liet investeren in goudmijnen die niet bestonden. Albert Johnsen (één van de slachtoffers) kwam hierachter, maar Scott werd vergeven en ze werden zelfs goede vrienden. Johnsen kocht de ranch en bouwde er in 1922 een villa op, nu bekend als Scotty’s Castle.

Uiteindelijk werd in 1931 alles stilgelegd, dankzij de Grote Depressie en Johnsen kwam er toen ook achter dat het land waar hij op bouwde niet van hem was, maar van de overheid. Hij ging failliet. Uiteindelijk verhuurde hij een aantal kamers om toch rond te kunnen komen. Hij heet uiteindelijk het land moeten verkopen, maar wel met de afspraak dat hij in de villa mocht blijven wonen.

Tegenwoordig kun je Scotty’s Castle bezoeken met een gids. Je kunt alles zien in de stijl van toen en het personeel is verkleed in de stijl van de jaren 30.

* Dankzij overstromingen en de daardoor opgelopen schade is Scotty’s Castle gesloten. Het schijnt ergens in 2020 weer open te gaan, maar wanneer is niet bekend.


9. Ulbehebe Crater

Ooit eens een krater willen bezoeken, je kunt het in Death Valley doen. Ulbehebe Crater is een 183-meter diepe vulkanische krater. De krater is veroorzaakt door een stoom- en gasexplosie toen heet magma uit de diepte opsteeg en het grondwater bereikte. Er zijn drie wandelingen die je kunt maken naar de krater.

De autorit naar de krater duurt ongeveer 90 minuten.


10. Hiken in Death Valley National Park

In Death Valley National Park kun je op meerdere plekken hiken. Er zijn een aantal aangegeven wandelpaden te vinden in het park, met gemakkelijke, gemiddelde en moeilijke routes. Hieronder zet ik een aantal hikes voor je op een rij.

Gemakkelijk: Natural Bridge, Badwater, Salt Creek en Harmony Borax Works

Gemiddeld: Badlands loop, Ulbehebe Crater Loop, Darwin Falls, Dante’s Ridge en Golden Canyon

Moeilijk: Little Bridge Canyon, Panamint Dunes en Wildrose Peak

In de zomer wordt het afgeraden om te hiken in het park, omdat de temperaturen dan te hoog oplopen. De ideale tijd om te hiken is tussen november en maart, in de winter dus. Denk er ook aan dat je meer dan genoeg water meeneemt als je gaat hiken.

Zorg dat je je altijd insmeert met zonnebrandcrème.

Hiking at Dante's view.

11. Overnachten in Death Valley National Park

Je kunt er voor kiezen om in het park te overnachten. Er zijn een aantal plekken waar je hotels en restaurants kunt vinden in Death Valley; bijvoorbeeld in Furnace Creek, Amargosa en Stovepipe Wells Village.

$$ – Amargosa Opera House & Hotel

$$$- Furnace Creek Ranch

$$$- Furnace Creek Inn

Daarnaast zijn er ook meerdere plekken waar je kunt kamperen. Bedenk je wel goed of je dit in de zomer wilt; in de zomer blijft het ’s nachts ook erg warm. Vanwege de hoge temperaturen in de zomer, zijn er een aantal campings gesloten tussen mei en september.

Bij Furnace Creek vind je drie campings en in de buurt van zowel Stovepipe Wells village en Scotty’s Castle vind je een camping. Ook in de Wild Rose area vind je drie campings.


Praktische info Death Valley National Park

In Furnice Creek vind je het visitors centre van Death Valley. Maak hier een korte stop en laat je informeren over de pracht van Death Valley National Park. Het visitors centre is dagelijks geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur.

Om het park te bezoeken, betaal je $30 per auto en krijg je een week toegang. Ben je van plan om meerdere nationale parken in de omgeving te bezoeken, dan kan het lonen om the America the Beautiful Pass aan te schaffen. Deze kun je voor $80 aanschaffen en heb je een jaar lang toegang tot alle nationale parken van Amerika.

Wanneer je in de zomermaanden het park bezoekt, besef je dan dat de temperaturen intens hoog oplopen. Je hebt grote gedeeltes in het park die je zonder airco moet rijden om oververhitting van je auto te voorkomen. Ten alle tijden wordt aangeraden om maximaal 15 minuten achtereenvolgens uit je auto te zijn.

Je wilt in Death Valley National Park niet zonder benzine te komen zitten, houdt dit dus goed in de gaten. Je kunt tanken in Furnace Creek, Stonepipe Wells Village en Scotty’s Castle.

Death Valley