10x te doen in Alkmaar, Nederland

by thatonetime
58 comments
Jaaroverzicht Alkmaar 2018 - 1

Afgelopen week ging ik het jaarlijkse weekendje weg met mijn moeder en zus. We ontdekten de stad Alkmaar, maakten een stadswandeling, genoten van lekker eten en drinken en gingen shoppen. We waren aangenaam verrast. Ideeën voor je stedentrip naar deze leuke stad lees je hier.

Alkmaar

De eerste schriftelijke vermelding over Alkmaar was in de 10e eeuw. De stad bestond toen uit zandwegen, hutten en boerderijen, heel anders dan nu. Het kleinvee dwarrelde overal tussendoor, er was geen schoon drinkwater en het grofvuil werd op straat gegooid. De hygiene was ver te zoeken en epidemieën waren de orde van de dag.

In 1514 telde Alkmaar maar zo’n 3500 inwoners, inmiddels zijn dat er 95.000. Je vindt er nu een goed evenwicht tussen modern en historisch en met maar liefst 400 monumenten is er genoeg interessants te zien en te doen.

1. Het Waagplein 

Midden in de stad vind je het drukbezochte Waagplein. Op dit plein vind je het mooie Waaggebouw. Het Waaggebouw stamt uit ± 1930 en was oorspronkelijk een Heilige Geesthuis waar zieken en arme reizigers werden hier opgevangen. Tegenwoordig vind je in het Waaggebouw de VVV en het Hollands Kaasmuseum. Daarnaast vind je op Waagplein een legio barretjes en restaurantjes. In de zomerdagen kun je hier heerlijk op het terras zitten. Vroeger was er van dit grote plein nog geen sprake. Er moesten steeds meer huizen en boerderijen afgebroken worden om plaats en ruimte te maken voor de succesvolle kaasmarkt. In totaliteit werd het plein acht keer vergroot tot de huidige oppervlakte.


2. Het Kaasmuseum 

Zoals ik hierboven schreef, vind je in het Waaggebouw een VVV-kantoor én het Hollands Kaasmuseum. In dit museum staan de twee bekendste kazen van Nederland centraal; de Edammer en de Goudse kaas. In dit museum leer je over het proces van het maken van kaas, je kunt historische objecten van de Stichting Hollands Zuivelarchief bekijken, spellen spelen en films kijken.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur

Toegangsprijs: Volwassenen €5,00. Kinderen (4-12 jaar) €2,00.


3. De kaasmarkt

De Alkmaarse kaasmarkt is bekend over de hele wereld. Per seizoen bezoeken zo’n 150.000 mensen de markt. Er worden al sinds 1365 kazen gewogen maar pas in 1622 vond de eerste kaasmarkt plaats. Een bijzonder aanzicht met een plein vol kazen en kaasdragers. 

Het seizoen loopt van april tot en met september dus helaas waren wij niet in de juiste tijd van het jaar om de kaasmarkt te bezoeken. De kaasmarkt is van 10.00 uur tot 13.00 uur.


4. Het biermuseum 

Sinds 1987 vind je vlakbij het Waagplein, in de voormalige Brouwerij De Boom het biermuseum. Hier kun je leren en ervaren hoe de populairste alcoholische drank van ons land gemaakt wordt. Naast het museum vind je in dit pand ook nog een proeflokaal waar je uit talloze lekkere biertjes kunt kiezen.

Openingstijden: Maandag t/m zaterdag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens het kaasseizoen is het museum op vrijdag geopend van 11.00 uur tot 16.00 uur. Het proeflokaal is elke dag geopend.

Toegangsprijs: Volwassenen €5,00. Kinderen (7-12 jaar) €2,50. Met een museumjaarkaart heb je vrije entree.


5. Shop till you drop

In Alkmaar kun je prima winkelen. Van leuke ambachtswinkeltjes tot hippe designwinkels en van kleine boetiekjes tot grote warenhuizen. Er is genoeg te vinden hier. Struin door de winkelstraten van de stad, maar ga vooral ook eens een steegje in want dan kom je de leukste winkeltjes tegen. In d’Oude Stad vind je de oudste winkel- en ambachtscentrum van de stad.


6. Het Beatles museum 

Ben je een echte Beatles fan, dan mag je dit museum niet overslaan! In de culturele hoek van Alkmaar, vlakbij het station vind je het Beatles museum. In dit museum vind je de grootste privécollectie over de populaire band met bijzondere items zoals het originele platencontract getekend door de Beatles in 1967.

Het museum is opgedeeld in vijf gedeelten: het Beatles museum, Beatles souvenirshop, Paperback-writer shop (met meer dan 100 boeken over de Beatles, Collecters Paradise (hier vind je tweedehands stripboeken, platen, cd’s en films) en het Filmhuis.

Genoeg te zien en te doen dus, Denk ook eens aan een rondleiding door het museum.

Openingstijden: Zondag & Maandag van 12.00 uur tot 16.30 uur. Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 16.30 uur.

Toegangsprijs: €5,00 p.p.


7. De hofjes van Alkmaar

In Alkmaar kun je meerdere hofjes vinden, ook wel Provenhuizen genoemd. Waar je ‘vroeger’ heel wat hofjes in de stad kon vinden, zijn er hedendaags nog maar een aantal te bezoeken. Drink een drankje in het hof van Sonoy of bezoek bijvoorbeeld het hofje van Splinter of het Wildemanshofje. Ben je groot fan van hofjes dan is misschien een speciale hofjeswandeling iets voor jou.


8. Eten en drinken 

Naast winkelen kun je in Alkmaar ook perfect eten en drinken. Retro koffietentjes, hippe restaurants of haal je boodschappen vers van de markt. Drink een drankje op het Waagplein en ga eten aan de vismarkt, de keuze is reuze.

Tip: ga lunchen bij het koffietentje Kowalski. Dit is een klein, retro koffietentje met een huiselijke sfeer. Daarnaast vind je er eigentijdse kunst dus alles wat je in het koffietentje tegenkomt, is te koop!

Adres Kowalski: Fnidsen 56, 1811 NH Alkmaar


9. Verken de stad vanaf de grachten

Een leuke manier om de stad te ontdekken is vanaf het water. Vanaf de grachten van Alkmaar vaar je langs de mooiste grachtenpanden, indrukwekkende gevels en monumenten. Alkmaar staat bekend om de lage bruggetjes, dus het is wel bukken geblazen. Je kunt zelf een bootje huren of een rondvaart maken door de stadsgrachten. Het is ook nog een optie om een dagtocht met een schip te maken.


10. Stadswandeling door Alkmaar

Er is niets leuker dan een stad ontdekken tijdens een wandeling. Je kunt ervoor kiezen om zelf de stad per voet te ontdekken; wandel door de karakteristieke smalle straatjes, dwaal door de ambachtswinkeltjes en bezoek de mooie musea en kerken. Je kunt er ook voor kiezen om dit via een stadswandeling te doen. Bij de VVV-winkel op het Waagplein kun je een stadswandeling kopen voor €3,50. Tijdens deze wandeling van zo’n 3,5 km kom je langs verschillende musea, interessante gebouwen, hofjes en kerken. De achtergrondinformatie over alles wat je ziet kun je lezen in dit boekje. Een leuke manier om de stad te ontdekken en veel van de stad te leren.

 Ben jij wel eens in Alkmaar geweest? Wat vond jij van deze stad? 


Nieuwsgierig naar meer Nederland?

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zeeland: 13 leuke plekjes om te bezoeken

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in hanzestad Hattem

Wat te doen in Leiden, Nederland

Zien en doen in Asten en omgeving

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

De Veluwe: de leukste plekken die je niet mag overslaan

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Meer in de regio ontdekken? Lees hier de tips van Linda voor de leukste plekjes in Noord-Holland.


Beginnen met de voorpret voor je trip naar Alkmaar?

Wil je een tof hotel midden in het centrum van nabijgelegen Bergen? Wij verbleven in dit Fletcher hotel.


♥ Janet 

You may also like

58 comments

Cynthia 20 augustus 2019 - 18:08

Leuke verzameling met tips. Met het biermuseum (voor mijn man) en het Beatlesmuseum (voor mij) lijkt me dit een leuke plaats voor een stedentrip. Thanx!

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 15:56

Geen dank! 😀 Veel plezier

Reply
Mandy 30 mei 2019 - 14:13

Wat leuk! Ik wist dit helemaal niet maar ik wil er na het lezen van deze blog zeker een keer heen. Dichtbij kan ook super leuk zijn!

Reply
thatonetime 31 mei 2019 - 05:57

Zo is dat! 😉

Reply
Kelly 1 februari 2019 - 19:12

Een vriendin woont in Alkmaar en dat is inderdaad een erg leuke stad. Ik kom er niet vaak want het is even rijden vanuit het zuiden. Vorig jaar heb ik er een heerlijke high tea gehad.

Reply
thatonetime 8 februari 2019 - 21:12

Oh lekker, waar was dat?

Reply
Annelore 27 november 2018 - 19:29

Altijd interessant, die tips voor een weekendje dicht bij huis! Is Alkmaar ook gezellig met jonge kinderen, of zou je dan eerder voor een andere stad kiezen?

Reply
thatonetime 28 november 2018 - 16:22

Poeh dat is een goede vraag. Daar durf ik je toch geen echt antwoord te geven omdat ik geen kids heb en dus tijdens mijn bezoek hier ook niet naar gekeken heb.

Reply
lodi 23 november 2018 - 08:03

Ik heb 4 jaar in Alkmaar gestudeerd, maar in die tijd niet zo veel gezien als jij 🙂 nu beschrijft hier, leuk!

Reply
thatonetime 24 november 2018 - 20:46

Haha wat grappig, zo heb ik dat met ook heel veel steden hoor.

Reply
Eva 14 november 2018 - 08:16

Het is al weer even geleden dat ik in Alkmaar was, maar ik herinner me dat ik het een hele leuke stad vond. Vooral die hofjes die jij ook beschrijft. Bij een volgend bezoek loop ik zeker even bij d’Oude Stad binnen, wat een leuk/lekker winkeltje.

Reply
thatonetime 14 november 2018 - 15:55

Dat was het zeker… en die snoepwinkel is toch geweldig.

Reply
Marjolein 14 november 2018 - 06:30

Lang geleden dat ik in Alkmaar was, ik denk nog als tiener tijdens een van de vakanties toen. Als ik dit zo zie wordt het tijd om nog eens die kant op te gaan. Die hofjes lijken mij erg leuk en ik heb nooit geweten dat er een Beatles Museum in de stad zit. Zo te zien heeft Alkmaar genoeg te bieden voor een weekendje weg!

Reply
thatonetime 14 november 2018 - 15:53

Super veel te zien en te doen he… ik wist ook niet van dat museum hoor. 😉

Reply
Inge 4 november 2018 - 11:14

Klinkt als een ontzettend leuke stad. En als Beatles fan moet ik toch maar eens naar dit museum gaan!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 19:45

Oh dan moet je zeker eens heengaan! 😉

Reply
Jessica 3 november 2018 - 22:57

Wat ziet Alkmaar er leuk uit zeg! Ik ben er toen ik jong was ooit een dagje geweest en volgens mij vooral op die kaasmarkt rondgehangen maar zo te zien is er veel meer te doen. Die kazen waren trouwens wel gigantisch die op die markt overal naartoe gerold werden haha ;p Zeker nog eens teruggaan om dat te zien! 😉

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 19:46

Ik ben meerdere keren in Alkmaar geweest maar telkens heb ik dus die kaasmarkt gemist. Lijkt me zo tof om eens mee te maken! 🙂

Reply
Balou 3 november 2018 - 09:35

Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt me prachtig! En dat allemaal in ons eigen Nederland?

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 19:49

Ja, gaaf he! Wie zegt dat we naar het buitenland op vakantie moeten?! 😉

Reply
Armande 31 oktober 2018 - 16:37

Hele leuke tips. Alkmaar ligt voor mij in een deel van het land waar ik niet vaak kom. Dus dat moet dan een weekendje weg worden.

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 19:59

Ik heb er ook een weekendje van gemaakt hoor.. Het is voor mij ook niet even op en neer rijden. 😉

Reply
Jouvence 31 oktober 2018 - 08:31

Ik ben nog nooit in Alkmaar geweest, maar lijkt me wel mooi om een keer heen te gaan als ik de foto’s zo zie.

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:00

Het is een prachtige stad. Zeker een bezoekje waard!

Reply
Coco 30 oktober 2018 - 22:45

Ben er nog niets geweest, maar ziet er echt wel gezellig uit! Mooie foto’s ook!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:01

Dankjewel! 🙂

Reply
Nora 30 oktober 2018 - 22:14

Hi! Alkmaar is such a nice and beautuful city. I visited this town a few years ago and it was a great day….Maybe I’ll come back next year :)) 😀 :D…..would be great! But actually we’re on holidays in south tyrol :)) also good :D:D….Have a nice evening and good night! See you soon in Alkmaar ;D Nora

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:02

Tirol isn’t so bad! Enjoy and see you next time in Alkmaar! 😉

Reply
Dhini 30 oktober 2018 - 21:13

Ik ben nog nooit naar Alkmaar geweest. Het lijkt mij superleuk en gezellig stad. Ik wil zo graag steden trip door heel Nederland daarna steden door heel Europa 😀

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:02

Alkmaar is een prachtige stad en zeker een bezoekje waard!

Reply
Babs 30 oktober 2018 - 20:07

Ik ben er nog nooit geweest. Misschien moet ik dat maar eens doen. Er valt veel te bezichtigen zo te zien. Vooral het biermuseum en Beatlesmuseum lijkt me leuk

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:04

Ik vond de stad prachtig.. Moet je zeker eens doen!

Reply
Marsha 30 oktober 2018 - 16:51

Ik ben zelf nog nooit in Alkmaar geweest, maar misschien ga ik er ooit nog wel eens heen. Bedankt voor de tips!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:06

Alstublieft! 😀

Reply
alexa 30 oktober 2018 - 16:42

Ik ben er een aantal jaar geleden een aantal keer geweest, zeker een leuke stad. Ga binnenkort met een vriendin naar Haarlem, ook een aanrader!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:07

Ik was een paar jaar geleden in Haarlem en dat vonden wij ook echt een prachtige en gezellige stad.

Reply
MC Kleuver 30 oktober 2018 - 10:24

Een stadswandeling spreekt mij altijd aan. Familie woonde vroeger rondom Alkmaar, maar daar kan ik mij niks meer van herinneren.

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:08

Dan maar een nieuw bezoekje aan deze regio plannen. 😉

Reply
Melissa 29 oktober 2018 - 18:01

Geboren in den helder dus regelmatig even naar alkmaar gegaan om te shoppen was altijd leuker dan den helder

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:09

Wat leuk! Wij waren in Bergen maar gingen inderdaad ook naar Alkmaar voor het shoppen. 😉

Reply
Danielle 29 oktober 2018 - 13:09

Ik ben zelf nog nooit in Alkmaar geweest volgens mij, niet bewust in ieder geval haha, maar het ziet er wel heel leuk uit daar! Dat biermuseum zou mijn man wel leuk vinden om te bezoeken.

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:10

Haha dat geloof ik direct. 😉 Het is een prachtige stad dus zeker een bezoekje waard.

Reply
Naomi 29 oktober 2018 - 12:02

wat een leuk lijstje zo te horen is het een leuke stad

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:12

Zeker weten!

Reply
Mira 29 oktober 2018 - 11:59

Alkmaar lijkt me een hele leuke stad, mooie foto´s heb je gemaakt!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:13

Dankjewel! 🙂

Reply
Lindsey Beljaars 29 oktober 2018 - 10:11

Wat een leuk lijstje. Ik ben nog nooit echt in Alkmaar geweest volgens mij./ ziet er tof uit!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:15

Ik vond het een erg toffe stad!

Reply
Kyra | A Loving Lady Travels 29 oktober 2018 - 10:09

Ik ben er nog nooit geweest, maar het lijkt er dus op dat er leuke dingen te doen zijn! Heb je al deze dingen ook echt zelf gedaan? Zou het leuk vinden om je eigen ervaring ervan te lezen 🙂

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:16

De meeste dingen heb ik inderdaad gedaan of gezien. 😉 Niet alles hoor.

Reply
Deborah 29 oktober 2018 - 09:41

Ben er nog nooit geweest. Maar na het lezen van je blog ben ik wel benieuwd geworden naar meer. Ik ben opzoek naar leuke stadjes voor een weekendje weg en Alkmaar zal zeker aan deze lijst toegevoegd worden. Ben gek op historie 🙂

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:16

Ik vind Alkmaar erg geschikt voor een weekendje weg.

Reply
Miss Elli 29 oktober 2018 - 09:18

Hoi Janet, leuk en informatief.
Ik ga het zeker onthouden voor als er weer een zussendag georganiseerd gaat worden!

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:17

Wat leuk! Zeker een leuke bestemming voor een uitje.

Reply
Linda 29 oktober 2018 - 06:22

Ik heb gestudeerd en Alkmaar en ga er ook wel eens shoppen, want dat kun je er inderdaad prima. Verder dan de winkelstraat, mijn school en het waagplein ben ik nog nooit geweest, maar leuk is het er zeker! Misschien moet ik ook maar eens zo’n stadswandeling maken want dat klinkt wel heel leuk

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:17

Ik vond de stadswandeling wel tof, dan kom je net wat meer dingen te weten. Ik vond de sfeer in Alkmaar ook erg fijn.

Reply
Michelle Fatima 28 oktober 2018 - 21:43

Alkmaar is super leuk. Ik ben daar geboren en getogen. Sommige foto’s die je hebt gemaakt zijn vlak bij mijn ouderlijk huis.

Reply
thatonetime 5 november 2018 - 20:18

Oh dat is toevallig. Wat leuk!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More