Amman: 14x te doen in de hoofdstad van Jordanië

by thatonetime
45 comments
Amman, Jordanië 2019 - 30

Hoogstwaarschijnlijk zal je eerste ontmoeting met Jordanië in de hoofdstad Amman zijn. De hoofdstad van het land geeft je gelijk een goed inkijkje in het Jordaanse leven. Ook zijn er een aantal toffe dingen om te zien. Tips om het meeste uit je bezoek te halen, lees je hier.

Amman

Amman, de hoofstad van Jordanië, is de stad waar alle locals je begroeten met ‘Welcome to Jordan’. Je vindt Amman in het noorden van Jordanië en telt ruim twee miljoen inwoners. Hoewel je in een hele andere wereld terecht komt, is Amman toch ook wel een Westerse stad. Met winkelcentra die mooier zijn dan hier in Nederland en hippe restaurantjes.

Leuk weetje: wist je dat Amman vroeger de naam Philadelphia had?


1. The Citadel

‘Daar boven op de berg..’ Op de hoogste berg van Amman: de Jebel Al Qala’a vind je the Citadel. Dit gebied dateert uit de Bronstijd, maar is gaandeweg meerdere keren in gebruik genomen, gerestaureerd, en dergelijke. Je vindt er resten van de Romeinen, Byzantijnen en Omajjaden.

Bij th Citadel kun je meerdere toffe plekken bezoeken. De bekendste hiervan is de tempel van Hercules, the Ummayad Palace, Ummayad Cistern en the Byzantine Basilica. Het is zeker de moeite waard om rond te lopen want de ruïnes zijn tof.

Praktische info

Toegangsprijs: 2 JD per persoon (ong. € 2,50). Wanneer je de Jordan Pass hebt, is de toegang gratis.

Openingstijden: 08.00 uur – 19.00 uur. Op vrijdag van 10.00 uur – 16.00 uur.

Je kunt voor ongeveer 15 JD een gids huren (wel onderhandelen!). Wij hebben dit niet gedaan, maar ben je erg geïnteresseerd in de achtergrond van the Citadel, kun je dit overwegen.


2. Roman Theatre

Onderaan de berg vind je het Romeinse theater. Dit grote amfitheater is niet te missen als je downtown Amman bezoekt. Het grote theater is het grootste overblijfsel van de Romeinse ‘Philadelphia’-tijd. Het Roman Theatre is gebouwd in de tweede eeuw, maar is later (rond 1960) wel gerestaureerd waardoor het niet helemaal een juist beeld geeft hoe het er vroeger uitzag. Er passen tot wel 6000 mensen in en wanneer je het theater bezoekt, kun je ook overal op lopen enzo.

Bij the Roman Theatre vind je ook het Folklore Museum en het Museum of Popular Traditions. Het begrip museum is in Jordanië echter snel gemaakt, beide musea stelt niet zo veel voor. Het zijn gemiddeld twee of drie kamers waar je iets kunt aanschouwen.

Praktische info

Toegangsprijs: 2 JD per persoon (ong. € 2,50). Wanneer je de Jordan Pass hebt, is de toegang gratis. Hetzelfde geldt voor de musea.

Openingstijden: 08.00 uur – 16.00 uur. Op vrijdag van 09.00 uur – 16.00 uur.

Er wordt je aangeraden om vroeg in de ochtend of tijdens de zonsondergang te gaan, zodat je het beste licht hebt. Wij gingen echter midden op de dag en dat ging ook prima. 😉


3. King Abdullah Mosque

Deze moskee bestaat sinds 1989. Deze moskee kenmerkt zich door de 35 meter hoge toren. Deze prachtige moskee heeft plek voor zo’n 7000 mensen (waarvan ook nog eens 3000 mensen op het buitenplein). Het is de enige moskee in Amman die je kunt bezoeken, wanneer je geen moslim bent.

Je kunt ook het Islamic Museum bezoeken, wat bij de moskee is.

Praktische info

Toegangsprijs: 2 JD per persoon (ong. € 2,50).

Openingstijden: 08.00 uur – 11.00 uur en van 12.30 uur – 14.00 uur zaterdag tot donderdag

Deze moskee is niet echt op loopafstand van bovenstaande bezienswaardigheden, maar voor 2 JD (ong. € 2,50) hadden we een taxi van Downtown Amman naar the King Abdullah Mosque.

Wanneer je als vrouw de moskee wilt bezoeken, zul je gepaste kledij aan moeten doen. Je haar moet bedekt zijn. De medewerkers zullen je een ‘abaya’ geven en hierbij helpen. Ook wanneer mannen niet juist gekleed zijn (wanneer je shorts boven je knie draagt), krijgen zij gepaste kledij. Dit is gewoon in bruikleen, je kunt deze kleding weer inleveren zodra je weggaat.


4. Winkelen in Amman

Amman is een ideale stad om te winkelen. Overal, en dan bedoel ik ook letterlijk overal, vind je winkels. In alle soorten en maten en je kunt er werkelijk alles vinden. Wanneer je souvenirs nodig hebt, struin dan eens langs de winkeltjes aan Al Melak Faisal Street of Rainbow Street. Je kunt hier ook goed afdingen en wees niet zo stom te zijn als ik om je souvenirs last-minute op het vliegveld aan de schaffen voor een belachelijke prijs. In de stad kun je alles voor een prikkie halen.

Ben je op zoek naar modernere winkels? Ga dan naar het mooie Abdali Mall. Je waant je serieus even in Singapore of Dubai. Het grote winkelcentrum ziet er prachtig uit en alle westerse winkels zijn hier gevestigd. Ook is hier een bioscoop, als je een avondje naar de film wilt.

Praktische info

Wanneer je naar een winkelcentrum gaat in Jordanië, word je gecontroleerd. Je tassen worden gecontroleerd en je moet door poortjes. Het is zo gebeurd, laat dit je dus niet afschrikken.


5. Rainbow Street

Dit is echt een gevalletje van ‘daar moet je geweest zijn’. Dit is de populairste straat van de wijk Jebel Amman, al is het niet van de hele stad! Rainbow Street is een begrip op zich. In de avond komt deze straat helemaal tot leven; talloze leuke en hippe restaurantjes, opgedofte mensen, straatartiesten en drukke winkeltjes. Er heerst een toffe, gezellige sfeer die je het beste zelf eens kunt ervaren.


6. Amman walking tour

Je moet hiervoor wel even een Lonely Planet aanschaffen (of een gids in de arm nemen), maar een walking tour is altijd leuk om te doen. In de Lonely Planet staat een ideale City Walk, die je langs een groot aantal bezienswaardigheden en toffe plekjes brengt in Amman. De start van de wandelroute is bij the Citadel en het einde bij restaurant Hashem. De wandeling is zo’n drie kilometer (maar denk wel: heuvels!).


7. Zoek de mooiste uitzichten

Amman bestaat uit heuvels. Het is totaal niet ideaal voor het wandelen (want zere benen!), maar het zorgt wel voor mooie uitzichten over de stad. Als je het gelijk goed wilt doen, dan ga je naar de hoogste berg van de stad ‘Jebel Al Qala’a’. Vanaf deze berg, waar je ook the Citadel vindt, heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Een andere optie is het bezoeken van een leuke rooftop, bijvoorbeeld bij restaurant Cantaloupe, Sekrab, Keduta of bij hotel Rotada.


8. Bekijk de mooiste zonsondergang

Ik heb echt versteld gestaan van de indrukwekkende zonsondergangen in Jordanië. Niet alleen in Amman, maar eigenlijk door het hele land. Wanneer de avond valt, komt de rood-oranje gloed tevoorschijn. Het is zeker een aanrader om een zonsondergang (of zonsopgang) mee te pakken. Als het aan mij lag, zou ik het elke avond doen!


Dagtripjes

9. Dobber in de Dode Zee

De dode zee is het laagste punt op aarde en ligt maar liefst 408 meter onder zeeniveau. Vanuit Amman is het ongeveer een uur rijden naar de dode zee. Wil je in dit zoute water drijven en je insmeren met de ‘helende’ modder en een superzachte huid hebben na een paar minuten, dan kun je dit prima vanuit Amman doen.

Doordat het zoutgehalte zo hoog is, blijf je drijven. Het is een bijzondere gewaarwording. Door dit hoge zoutgehalte, is leven in dit water onmogelijk. Je zult dus geen vissen en andere dingen tegenkomen in het water.

Praktische info

Er zijn meerdere opties om de Dode Zee te bezoeken. Je kunt naar een public beach gaan, maar hier moet je wel een flinke toegangsprijs voor betalen (tegen ons werd 20 JD gezegd). Wij gingen naar een gratis gedeelte van de dode zee. Je kunt er ook voor kiezen om een resort aan de Dode Zee te boeken. De resorts hebben een eigen stukje strand bij de Dode Zee.

Als je gaat zwemmen, zullen alle wondjes zeer gaan doen. Dit is de eerste minuut even door de zure appel heen bijten, maar daarna gaat het beter. Het advies wordt gegeven om je minimaal twee dagen van tevoren niet meer te scheren.

Neem voldoende water mee. Je hebt veel vocht nodig wanneer je in de zee hebt gezwommen.

Zorg ervoor dat je niet je nieuwste badkleding aandoet tijdens het zwemmen, het zout kan dit aantasten.

Let erop dat je geen zout in je ogen en/of mond krijgt. Het water in je ogen gaat gigantisch veel pijn doen en het water in je mond is ontzettend vies. Ik heb dit toch wel even in mijn mond gehad, maar het is echt heel erg smerig. Het lijkt bijna chemisch, zo proeft het.


10. Ontdek de ruïnes van Jerash

Een uur ten noorden van Amman ligt de ruïnestad Jerash. Het wordt ook wel het Pompeii van Azië genoemd. Een bezoek aan Jerash is zeker de moeite waard en dit vond ik zelfs één van de mooiste plekken van mijn hele reis.

The Roman Ruins of Jerash (vroeger Gerasa) is de grootste Romeinse plaats die je in Jordanië kunt vinden. Trek er een dagdeel op uit, dwaal door de ruïnes, geniet van de prachtige plekken zoals Hadrian’s Arch, the Temple of Artemis, Forum, the Upper Temple of Zeus of the South Theatre.

praktische info

Toegangsprijs: 8 JD per persoon (ong. €10,15). Wanneer je de Jordan Pass hebt, is de toegang gratis.

Openingstijden: 08.00 uur – 16.30 uur (okt tot apr) en van 08.00 uur – 19.00 uur (mei tot sept)

Vergeet je zonnebrand crème en je water niet. Er zijn weinig schaduwplekken dus je loopt de hele tijd in de brandende zon. Een hoed of pet is ook een aanrader.

Voor een taxi van Amman naar Jerash of andersom betaalden wij 15 JD.

11. De mozaïeken van Madaba

Op een klein uurtje van Amman, vind je de stad Madaba. Deze stad staat bekend om zijn eeuwenoude mozaïeken uit de Byzantijnse tijd. De meest bekende plek is de mozaïek die je kunt vinden op de vloer van de St George’s Church en bij the Madaba Archeological Park.

Madaba is ook ideaal om je souvenirs in te slaan.

Praktische info

Toegangsprijs St George’s Church: 1 JD per persoon.

Openingstijden St George’s Church: 08.00 uur – 17.00 uur (zaterdag tot donderdag). Op vrijdag van 09.30 uur – 17.00 uur. Van april tot oktober is de kerk tot 18.00 uur open.

Toegangsprijs Madaba Archeological Park: 3 JD per persoon. Wanneer je de Jordan Pass hebt, is de toegang gratis.

Openingstijden Madaba Archeological Park: 08.00 uur – 16.00 uur. Van mei tot september tot 17.00 uur

In de stad zijn nog een aantal andere bezienswaardigheden te bezoeken, zoals the Church of the Apostles, Church of the Beheading of John the Baptist en het Madaba Museum.

Je kunt vanaf Amman een Uber boeken naar Madaba. Een Uber kostte ons ongeveer 12 JD. Let wel: niet alle chauffeurs mogen naar Madaba gaan (hier heb je een speciale vergunning/papiertje voor nodig).

In Madaba kun je echter geen Uber boeken (alleen in de hoofdstad), je zult dan een taxi moeten nemen. Een taxi van Madaba naar Amman kostte ons 15 JD.


12. Mount Nebo

Op zo’n 15 tot 20 minuten afstand ligt Mount Nebo. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de regio. Op een goede dag kun je de Dode Zee zien, en zelfs Israel wat aan de andere kant van het water ligt.

Men zegt dat Mount Nebo de plek is waar Moses opstond en het Promised Land zag, voordat hij doodging. Hij zou ook hier ergens begraven zijn. Wil jij hetzelfde uitzicht ervaren? Dat kan bij het Memorial Viewpoint.

Voor een taxi van Amman naar Mount Nebo betaal je tussen de 15 – 20 JD.


13. Eten in Amman

Reis je met een beperkt budget, dan zijn er genoeg opties in Amman om te eten en te drinken. Het was zelfs in Amman waar ik één van de goedkoopste maaltijden heb gehad. Voor een prikkie heb je een falafel, hummus, shawarma of lamb sandwich bij een eettentje. Wanneer je bij een restaurantje eet, wordt het iets duurder.

Wanneer je een local advies vraagt om te eten in Amman, zullen velen antwoorden dat je bij ‘Hashem’ moet eten. Hashem is één van de oudste restaurants van de stad waar je volgens velen de beste hummus en falafel kunt eten. Toen wij hier aten, vroegen we om een Engels menu. De ober sprak geen Engels, schudde alleen maar nee en een paar minuten laten stond onze tafel vol met eten. Je krijgt hier een vast ‘menu’, maar het is zeker de moeite waard. De tafel komt vol te staan met lekkere dingen en het smaakte oprecht heel goed.

Voor een toetje moet je gaan naar Habibah. Habibah staat bekend om de lekkere toetjes en lekkernijen. Velen gaan naar deze plek voor een kanafeh. Dit is een zoet toetje wat bestaat uit geitenmelk, pistache-nootjes, honing en nog wat andere ingrediënten. Het is ontzettend zoet, maar de locals zijn er gek op. De rij is zelfs ellenlang in de avond!


14. Slapen in Amman

De hoofdstad van Jordanië biedt je een heel breed aanbod qua accommodatie. Check hier je opties.

Wil je een budget slaapplek, dan is het Sydney Hotel een goede optie. Hier verbleef ik tijdens het begin en het einde van mijn reis. Dit hostel is ideaal om andere reizigers te vinden om mee samen te reizen, het heeft een ideale ligging, is relatief goedkoop en het personeel is er vriendelijk.

Wil je wat meer luxe, dan heb ik gelezen dat het Jabal Amman Hotel of het InterContinental Hotel aanraders zijn.


Nieuwsgierig naar meer Jordanië?

Reisroute twee weken Jordanië (en Israël)

Jordanië traveldiary #1: Amman en de ruïnes van Jerash

Aqaba, Jordanië: relaxen bij de Rode Zee

Drijven in de Dode Zee: tips en tricks

Kosten: rondreis rondreis Jordanië (en Israël)

Jerash: eeuwenoude Romeinse ruïnestad in Jordanië

Canyoning in Wadi Mujib

Wadi Rum: overnachten in de woestijn


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Amman?

Regel hier je accommodatie voor je reis naar Jordanië.


Wil je een auto huren om je reisroute door Jordanië zelf af te leggen?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Je eigen reisroute uitstippen voor je reis door Jordanië?

♥ Janet

You may also like

45 comments

Linda 23 september 2019 - 15:05

Wat geweldig mooi! Die ruïnes en mount Nebo zien er echt geweldig uit. Jordanië lijkt me prachtig en zou ik echt heel graag willen bezoeken 🙂

Reply
thatonetime 25 september 2019 - 18:42

Vinden jullie vast leuk!

Reply
Stefaan De Winter 28 augustus 2019 - 18:43

ziet er een fijne plek uit om te vertoeven en de geschiedenis te proeven

Reply
thatonetime 29 augustus 2019 - 18:34

Het is zeker geen slechte plek om te vertoeven haha. Had er gemakkelijk nog wat langer kunnen blijven!

Reply
Melanie Hoogvliet 26 augustus 2019 - 13:15

Elke keer als ik op jou blog kom ben ik zo aan het genieten van je prachtige foto’s dat ik soms al de hele tekst weer vergeten ben als ik wil reageren.

Reply
thatonetime 29 augustus 2019 - 18:28

Haha dankjewel voor het compliment!

Reply
Sanne van Paassen 22 augustus 2019 - 09:02

Waah, mijn bucketlist voor het reizen wordt steeds langer. Toffe dingen zijn er hier te doen!

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 16:04

Haha zeker weten! Het is ook echt een bezoekje waard. 😉

Reply
Dhini 21 augustus 2019 - 20:54

Handig artikel vooral als je binnenkort ga reizen naar Jordanie. Ik zou heel graag een keertje daar naar toe en natuurlijk gelijk de foods proeven. Ze zien er lekker uit

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 16:04

Dankjewel!

Reply
Kelly 21 augustus 2019 - 18:04

Leuk dat je ook in Amman geweest bent. Ik ben begonnen in Madaba. Jerash vond ik ontzettend mooi maar het was er zo belachelijk warm. Niet normaal! Een resort is wel een aanrader hoor als je de dode zee wilt bezoeken. Ik vond het zo’n rare gewaarwording…heel bizar.

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 16:00

Toen ik in Jerash was, was het er ook niet te doen… er is heel wat water doorheen gegaan en ik heb uit wanhoop maar een hoed aangeschaft. Madaba deed ik aan het einde van mijn reis, maar vond ik niet heel bijzonder. De dode zee deed ik zonder resort, maar ben toch ook wel benieuwd hoe dat is als je in een resort zit en lekker kunt switchen tussen het zwembad en de Dode zee. 😉

Reply
Melanie Hoogvliet 21 augustus 2019 - 09:25

ooooh wat mooi die lampjes op rainbow street dat vind ik echt altijd zo mooi om te zien

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 15:58

Dat geeft gelijk zo’n knus en gezellig sfeertje he!

Reply
Amy 21 augustus 2019 - 07:18

Wat een waanzinnig mooie foto’s heb je gemaakt! Op de een of andere manier (ik kan niet goed uitleggen waarom) stond Jordanië echt totaal niet op mijn netvlies als potentiële vakantiebestemming, dus ik ben blij dat je jouw ervaring hebt gedeeld.

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 15:58

Dankjewel voor je compliment! Jordanië stond bij mij al wel een tijdje hoog op de lijst (dankzij het lezen van andere blogs), dus ik ben erg blij dat ik hier eindelijk geweest ben. 🙂

Reply
Wanda 20 augustus 2019 - 18:30

Lijkt me echt een unieke ervaring om naar Jordanië te gaan en een compleet andere cultuur mee te maken dan wat we hier in Europa gewend zijn. Dat drijven in de dode zee lijkt me ook erg apart om mee te maken, maar ik zou ook zeker de lokale keuken willen proeven.

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 15:56

Het is altijd weer bijzonder om ergens te komen, waar een heel andere cultuur is. Ik vind het altijd erg tof om te ervaren! 🙂

Reply
Manon Ruitenberg Fotografie 20 augustus 2019 - 07:48

Ik vond Jerash zeker een bezoek waard! Groot, goed bewaard gebleven, een museum op zich.

Reply
thatonetime 22 augustus 2019 - 15:41

Dat ben ik 100% met je eens. Ik vond dat ook één van de hoogtepunten van mijn reis.

Reply
Nicole Orriëns 19 augustus 2019 - 05:06

Dat dobberen in de dode zee lijkt me echt heel bijzondere ervaring. Dat wil ik zeker wel eens ervaren.

Reply
thatonetime 19 augustus 2019 - 19:17

Dat is een hele bijzondere ervaring.. het voelt zo gek!

Reply
Nicole Orriëns 20 augustus 2019 - 08:56

Ja, dat lijkt mij zeker ook. Normaal moet je echt moeite doen om te blijven drijven immers.

Reply
Neeltje 18 augustus 2019 - 19:59

Het klinkt als een gave stad en zo te zien is er veel te doen!

Reply
thatonetime 19 augustus 2019 - 19:16

Zeker weten!

Reply
Marsha 18 augustus 2019 - 19:14

Bedankt voor de tips! Ben er zelf nog nooit geweest, maar de foto’s zijn echt prachtig!

Reply
thatonetime 19 augustus 2019 - 19:14

Dankjewel! 🙂

Reply
Melissa 18 augustus 2019 - 14:35

Ik vind afdingen heerlijk, maar soms ook best lastig om te doen

Reply
thatonetime 19 augustus 2019 - 19:14

Ik vind het ook heerlijk hoor.. ik probeer het eigenlijk altijd wel. Lukt het niet, helaas.. lukt het wel, dan is het mooi meegenomen.

Reply
Rory 18 augustus 2019 - 13:51

Het is nog niet eerder in mijn opgekomen als vakantiebestemming, maar als ik zo jouw foto’s, uitgebreide reisverslag en alle tips lees dan krijg ik er bijna zin in. Helaas zit onze vakantie er voor deze zomer op. Wel heel fijn om dit soort verslagen te lezen, omdat het je blik opent en je triggert om verder te kijken dan je neus lang is.

Reply
thatonetime 19 augustus 2019 - 19:05

Misschien voor in de toekomst! 😉 Wie weet kom je er ooit nog eens.

Reply
Maaike | Travelbliss 17 augustus 2019 - 14:36

Deze tips komen goed van pas want ik ga in september naar Jordanie! Dus ga deze rips zeker gebruiken

Reply
thatonetime 18 augustus 2019 - 09:35

Oh wat een lekker vooruitzicht! Hoe lang ga je heen? Ik ben benieuwd wat je ervan vindt! 🙂

Reply
Jenny 17 augustus 2019 - 00:20

Jawel, het kan. Ik ben in Amman geweest zonder de Rainbow Street te hebben gezien. Of ik kan het me niet meer herinneren?

Hoe lang ben je in Amman geweest?

Reply
thatonetime 18 augustus 2019 - 09:36

Haha leuk! Misschien ben je er wel geweest, terwijl je het dus niet eens wist haha! Ik ben zo’n vier dagen in Amman geweest. En jij?

Reply
Elles 16 augustus 2019 - 15:12

Wat een prachtig land zeg, daar wil ik ook nog wel een keer heen. Ik hou echt van dat cultuurtje daar.
Liefs,
Elles

Reply
thatonetime 16 augustus 2019 - 19:12

Het was eigenlijk boven mijn verwachtingen, zo tof! 🙂

Reply
Mieke | mieksmind 16 augustus 2019 - 13:29

Ik ben nog nooit in Jordanië om omgeving geweest. Het trekt me ook niet 100% als ik eerlijk moet zijn. Andere bestemmingen staan hoger op mijn lijstje

Reply
thatonetime 16 augustus 2019 - 14:05

Ieder z’n ding toch… Welke bestemming staan er bovenaan jouw lijstje?

Reply
Alexandra 16 augustus 2019 - 09:02

Prachtig, lijkt me een geweldige reis. Nog niet geweest, maar mijn verlanglijstje is lang, hihi. Ben benieuwd naar het volgende blog.

Reply
thatonetime 16 augustus 2019 - 14:03

Dank voor je reactie. 🙂 Het was ook zeker een toffe bestemming!

Reply
rachel 16 augustus 2019 - 08:54

ik mag niet reizen maar als ik dit zo zie word ik toch wel helemaal enthousiast 😀 wat onwijs mooi daar!

Reply
thatonetime 16 augustus 2019 - 13:56

He, wat balen dat je niet mag reizen.. ik zou het denk ik echt niet trekken als ik niet meer zou mogen reizen. Gelukkig kun je alles meebeleven dankzij het internet haha.

Reply
Mandy 26 augustus 2019 - 09:53

Oh wauw! Wat een prachtige foto’s, dit komt zeker op mn lijstje. Zou me hier zo goed kunnen vermaken, wat een prachtige reis!

Reply
thatonetime 29 augustus 2019 - 18:28

Dankjewel!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More