Dronebeelden in Cat Ba National Park, Vietnam

Doen in Cat Ba National Park: Hiken naar Ngu Lam Peak

Cat Ba is een populaire bestemmingen om te bezoeken, dankzij de wereldberoemde Ha Long Bay en Han La Bay voor de door. Er is echter meer te beleven op dit eiland dan alleen maar de boottocht door de archipel. Een bezoek aan Cat Ba National Park mag niet ontbreken als je het eiland gaat bezoeken. In dit blog lees je alles over de hike naar Ngu Lam Peak in Cat Ba National Park.

Cat Ba National Park

Je vindt Cat Ba National Park in de gelijknamige archipel Cat Ba, gelegen in de befaamde wereldwonder Ha Long Bay. Het park is in 1986 opgericht en is ruim 17.000 hectare. Toeristen trekken naar het National Park voor indrukwekkende natuurpracht en uitgestrekte landschappen en vergezichten. Cat Ba National Park bestaat onder andere uit een tropisch regenwoud, mangrovebossen en afgelegen stranden. Ook vind je in het National Park een aantal traditionele dorpjes, die alleen te bereiken zijn per boot. In het park vind je diverse wandelpaden en panoramische uitzichtpunten.

Hiken naar Ngự Lâm Peak

Één van de populairste wandelpaden in Cat Ba National Park is de wandeling door het Kim Giao Forest naar het uitzichtpunt van de Ngu Lam Peak. De hike naar Ngu Lam Peak is een korte wandeling met een grote beloning. Het is maar ongeveer anderhalve kilometer, echter wel anderhalve kilometer de berg op, naar de top van Ngu Lam. Je wandelt onder andere door het Kim Giao bos, botanische en vlindertuinen. Ik deed deze hike naar Ngu Lam Peak en deed hieronder mijn persoonlijke ervaringen. Ik neem je mee op een virtuele wandeling door Cat Ba National Park naar het uitzichtpunt van Ngu Lam Peak.

Een virtuele wandeling naar de top van Ngu Lam Peak

De hike naar Ngu Lam Peak begint bij de ingang van Cat Ba National park. Na het kopen van een entreekaartje vervolg je een recht pad naar het café, daar begint je hike naar Ngu Lam Peak.

Je loopt links achter het café langs, waar de trappen beginnen. Vanaf hier begin je je tocht, via een smal pad (met veel trappen), naam de top van Ngu Lam. Na ongeveer tien minuten splitst het pad in tweeën, je kunt hier rechtsaf of rechtdoor. Geen paniek, want beide wegen leiden naar de top van de berg. De meest uitdagende route is als je rechtsaf slaat, dat is dus ook wat wij hebben gedaan.

Vlak voordat je bij de volgende splitsing komt, vind je aan de rechterkant een bankje bij een kleine grot. Dit is een goede plek is om even bij te komen van je wandeling. Bij de volgende splitsing die je tegenkomt, kun je rechts naar de top van Ngu Lam of naar Trung Trang, een andere wandelroute naar verschillende grotten. In dit geval vervolg je dus het pad naar rechts om het laatste gedeelte van de hike naar Ngu Lam af te leggen. Vanaf hier is het nog zo’n 650 meter naar de Ngu Lam Peak. Het pad is gemakkelijk, want je kunt vanaf nu nog maar één richting op.

Genieten op de top van Ngu Lam Peak

Het laatste meters naar het uitzichtpunt bestaat uit een aantal steile traptreden omhoog, maar hier vind je een hutje, waar je getrakteerd wordt op een prachtig panoramisch uitzicht over de karstbergen en regenwouden van Cat Ba National Park.

Neem de trap naar de bovenste verdieping van de hut om optimaal te kunnen genieten van de uitzichten. Neem je tijd om bij te komen van de klim naar de top van Ngu Lam Peak en vergeet dit beeld natuurlijk niet vast te leggen.

Als je nog nét iets verder wilt gaan, dan kun je het pad achter de hut nog een stukje van ongeveer tien minuten vervolgen naar een hogere top. In totaal ben je ongeveer een half uurtje nodig om de top van Ngu Lam Peak te bereiken. Zelfs met mijn broze heupen en slechte conditie was deze hike te doen, hoewel het aantal traptreden op het moment zelf wel even afzien is. Met een paar drinkpauzes is het goed te doen.

De weg naar beneden

De weg terug naar het begin van de hiking trail begint met een aantal steile traptreden (bij de hut) naar beneden. Het is hier even goed oppassen waar je loopt. Je vervolgt een gedeelte van de weg terug, totdat je aankomt bij het punt waar je eerder de keuze hebt gemaakt om naar Trung Trang of Ngu Lam Peak te gaan. Nu kun je de keuze maken om richting Trung Trang te gaan of terug naar het startpunt van de hike. Wij kozen ervoor om onze weg naar beneden te vervolgen. In dit geval volg je het Exit-bord.

Op het volgende punt waar de wegen van elkaar scheiden kun je linksaf of rechtdoor. Als je linksaf gaat, ga je weer terug richting Ngu Lam, dus ook hier moet je het Exit-bord volgen.

Het laatste stukje van de wandeling wijst zich vanzelf en na meer dan genoeg traptreden eindig je weer bij het café. In het café kun je bijkomen van de hike naar Ngu Lam Peak onder het genot van een koud drankje of hapje eten. Vanaf het café hoef je alleen nog maar het pad naar de entree van het park te bewandelen.

In zijn totaliteit zijn wij ruim anderhalf uur bezig geweest, dit was inclusief lange stop op de top van Ngu Lam Peak. Het wandelen zelf duurt iets korter, maar het is wel zo fijn om even goed de tijd te nemen om te genieten van de prachtige uitzichten die je op de top hebt.

Wildlife in Cat Ba National Park

Volgens onderzoeken zijn er in Cat Ba National Park bijna 350 landdiersoorten te vinden, waaronder meer dan 50 soorten zoogdieren, meer dan 50 soorten reptielen en wel meer dan 200 vogelsoorten. In het zeegedeelte van Cat Ba National Park kun je meer dan 1100 verschillende zeedieren vinden.

Ook kun je in Cat Ba National Park 36 zeldzame en bedreigde diersoorten vinden, waaronder de Cat Ba Langur. Dit is een bedreigde aapsoort die vermeld wordt als één van de 25 meest bedreigde en zeldzaamste primaten ter wereld. Wij hebben deze aap niet gespot. Ik denk dat een andere trekking die dieper het National Park ingaat betere kansen oplevert (hoewel de kans sowieso erg klein is, maar you never know).

Indien je wildlife tegenkomt: blijf altijd op een gepaste afstand en voer geen wilde dieren.

Overnachten in Cat Ba National Park

Ik verbleef zelf in het dorp buiten het National Park, maar lijkt het je tof om te overnachten in het National Park, dan zijn er een aantal opties voor je. Zo kun je onder ander in een guesthouse verblijven of in een soort boomhut. Meer informatie om te verblijven in Cat Ba National Park vind je hier.

Praktische informatie voor je hike naar Ngu Lam Peak

Cat Ba National Park is het gehele jaar door geopend, maar van oktober t/m april wordt gezien als de beste reistijd. Het park is geopend van 07.00 uur tot 17.00 uur.

Om het park te betreden moet je een toegangsprijs betalen. Je betaalt 80.000 VND (€ 3,00) per persoon. Indien je met eigen vervoer komt kun je die hier parkeren voor 10.0000 VND (€ 0,40)

Je kunt ervoor kiezen om een lokale gids te huren voor je wandeling door het park, dit kan een meerwaarde zijn als je behoefte hebt aan meer diepgaande informatie over het park. Wij hebben dit niet gedaan, maar je kunt bij de entree van het park voor deze optie kiezen.

Je wordt hier niet voorzien van een routekaart, dus als je de hike naar Ngu Lam Peak gaat doen moet je even een foto maken van het bord met de route. De route wijst zich redelijk vanzelf en op de meeste punten vind je wel bordjes, maar better safe than sorry.

Respecteer de natuur en houd je aan de voorschriften van het park. Neem je afval te allen tijde mee en laat niets achter in het National Park.

Het pad naar Ngu Lam Peak is niet egaal, pas dus goed op waar je loopt. Draag ook goed schoeisel, want je moet ook over rotsen, boomstronken, etc. lopen.

Neem voldoende water mee tijdens je wandeling naar Ngu Lam Peak.

Vergeet je camera niet op te laden en mee te nemen.

Nieuwsgierig naar meer?

The Blue Mountains: de hoogtepunten voor je bezoek aan dit National Park in Australië

The Bogs van Estland: ontdek deze mooie natuurverschijnsels

Hiken in Amerika: Malibu Creek State Park

Yosemite National Park: omver geblazen door natuurpracht

Hiken in Ierland: the Comeragh Mountains

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Cat Ba National Park?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen!): 

Een georganiseerde reis naar Vietnam?

Boek je Cat Ba tour hier.

Reisgids nodig voor je reis door Vietnam?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

One Response

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.