Straatjes binnenstad Elburg 2023

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Een piepklein stadje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Met een stadshart van maar 250 bij 350 meter is Elburg één van de kleinste hanzesteden van het land, desondanks hoef je je hier niet te vervelen dankzij legio historische gebouwen, monumenten en gezellige plekjes om te bezoeken. In dit openlucht museum is genoeg te beleven. Alle tips voor je bezoek aan hanzestad Elburg vind je hier.

Hanzestad Elburg

Van oorsprong is Elburg een klein vissersstadje, wat gelegen lag aan de Zuiderzee. In de middeleeuwen maakte de vestingstad deel uit van het Hanzeverbond, waardoor het piepkleine stadje veel welvaart kende. Tegenwoordig is dat nog steeds terug te zien, want in Elburg vind je nog veel gebouwen uit deze tijd, zoals de Vischpoort, de middeleeuwse stadsmuren en het Gruithuis. Hierdoor heeft Elburg zelfs de grootste monumentendichtheid in Nederland.

In deze voormalige vissersstad word je continu herinnerd aan het verleden; overal hangen visnetten en andere eeuwenoude spullen uit de visserij en je vindt er nog authentieke botters en schattige vissershuisjes.

Wat te doen in Elburg?

1. Vaar mee op een originele botter

Een botter is een traditioneel zeilschip wat vroeger veel werd gebruikt voor de visserij. Vandaag de dag proberen ze de lange geschiedenis van de botters in stand te houden en bieden ze excursies aan. Vanuit de haven maak je een tocht naar het Veluwemeer, ondertussen leer je over de geschiedenis van de botters en de visserij. Bereid je voor op veel interessante zeemansverhalen.

2. Bezoek Museum Elburg

In het eeuwenoude vrouwenklooster vind je tegenwoordig Museum Elburg. In het vijftiende eeuwse gebouw kun je tentoonstellingen bekijken over de geschiedenis van de hanzestad. Ook de kazematten, kanonkelder en het muurhuisje (waar de armste inwoners van de stad woonden) zijn onderdeel van het museum. Vergeet niet een kijkje te nemen in de kloostertuin.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 7,00 p.p. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

3. De Vischpoort

Toegangspoort tot de stad is de Vischpoort. Deze stadspoort stamt uit de vijftiende eeuw en biedt je toegang tot dit bijzondere openluchtmuseum. Vroeger diende de Vischpoort als verdedegingstoren, maar in 1592 werden de vestingswerken uitgebreid en kreeg de poort een doorgang. Het is de enige overgebleven toegangspoort van Elburg. Vanaf de Vischpoort heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Tip: er zit nu een escaperoom gevestigd in de Vischpoort. Lukt het jou om uit de Vischpoort te ontsnappen?

4. Wandel over de oude stadswallen

Elburg wordt omringd door stadsmuren en stadswallen. Je kunt de stad helemaal rond lopen over deze stadswallen, wat je een heel ander perspectief geeft.

5. Bezoek de vissershaven van Zutphen

Het is eigenlijk niet te missen, want waarschijnlijk parkeer je je auto vlakbij de haven van Elburg waardoor dit je eerste aanzicht van de stad zal zijn. De compacte haven is een belangrijke plek voor de stad en daarom dus echt een bezoekje waard. Je vindt hier ook de authentieke botters. Wil je meer weten over de geschiedenis van de visserij in Elburg, dan kun je een bezoek brengen aan museum visafslag Elburg.

6. Dwaal door de karakteristieke straatjes van Elburg

Verdwalen in Elburg is vrijwel onmogelijk. Hier zul je geen ingewikkeld labyrint van kronkelende steegjes vinden, alleen maar rechte wegen. Elburg is van bovenaf gezien een vierkant, met vrijwel alleen maar horizontale en verticale straten. De éne straat is nog fotogenieker dan de ander. De knusse vissershuisjes, de kinderkopjes, de visnetten aan de muren: alles is even mooi, dus vergeet zeker niet je camera mee te nemen.

Tip: wist jij dat er in Elburg één straat is die niet compleet recht is? De bijpassende straatnaam ‘de Krommesteeg’ is zeker een bezoekje waard.

7. De keitjesstoepen van Elburg

Vergeet tijdens het struinen niet naar beneden te kijken om de karakteristieke keitjesstoepen te aanschouwen. Deze stoepen zijn gemaakt van kleine witte keien en de figuren van zwarte keien. De figuren geven veelal weer wat voor bedrijf er ooit gevestigd was en er werden zwerfkeien gebruikt om de stoepen te maken.

8. Het Gruithuis

Het Gruithuis behoort tot de oudste gebouwen van de stad. Rond het jaar 1400 werd het Gruithuis gebouwd om gruit te verhandelen en bier de brouwen. Gruit is een verzamelnaam voor kruiden die gebruikt werden om bier te maken. Later werd het gebouw gebruikt als stadsboerderij.

9. De Sint-Nicolaaskerk

De Sint-Nicolaaskerk, ook wel de Grote Kerk genoemd werd gebouwd in 1397 en torent hoog boven de stad uit. Je zult de kerk ongetwijfeld een aantal keren zien opdoemen als je door Elburg wandelt. In de zomermaanden kun je de kerktoren beklimmen voor een indrukwekkend uitzicht over de stad.

10. Arent thoe Boecophuis

Waarschijnlijk is het stadskasteel het Arent Toe Boecophuis het oudste huis van Elburg. Het gebouw valt op door de zuilen met balkon. Arent thoe Boecop besloot in 1393 de stad te verplaatsen, omdat het te veel last had van overstromingen. Als dank hiervoor kreeg hij dit huis.

Rond het jaar 1400, na overlijden van Boecop, wordt het stadskasteel door erfgenamen verkocht aan het stadsbestuur van Elburg, waarna het eeuwenlang heeft gediend als stadhuis.

11. Kruidentuin de Groene Kruidhof

Een leuke afwisseling tijdens je ontdekkingstocht door Elburg is een bezoek aan de Groene Kruidhof. Ideaal om even de rust en het groen op te zoeken in dit kleine stadje. Je vindt hier veel kruiden, bloemen en planten. Vlakbij de kruidentuin ligt ook het Heilige Geestgasthuis. Vroeger werden hier de zieken behandeld met medicijnen die gemaakt werden van de kruiden uit de kruidentuin.

12. Museum Sjoel Elburg

In een voormalige synagoge vind je Museum Sjoel. In dit museum worden er verhalen verteld over de Joodse families die in Elburg hebben gewoond en grotendeels omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. Naast veel bijzondere voorwerpen en huisraad van de families, vind je hier veel bijzondere verhalen over de families die hier sinds de achtiende eeuw woonden.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 7,00 p.p. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

13. Winkelen in Elburg

Hoewel Elburg een compacte stad is,barst het er van de leuke, bijzondere winkeltjes. Aanraders zijn de Plantage voor lekkere chocola, koffie en thee, de leuke cadeauwinkel Net Effe Anders of de Elburger Boekhandel. Op zondag zijn de winkels gesloten.

14. Zandsculpturen in het Zandverhalen-museum

Elburg staat bekend om zijn zandsculpturen. Jaarlijks worden er in het Zandverhalen-museum ruim driehonderd zandsculturen gemaakt, waarbij verhalen uit de bijbel en over Elburg worden verbeeld. Het is één van de grooste binnenexposities van zandsculpturen ter wereld. Je vindt het Zandverhalen-museum aan de Havenkade.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: € 16,50 p.p. Kinderen € 14,50.

15. Fietsen rond Elburg

In het kleine stadje ben je snel uitgefietst, maar in de omgeving zijn veel mooie fietsroutes te vinden. Zo vind je leuke fietspaden rond het Veluwemeer (waar ze ook een fietspont hebben) en mooie uitgezette fietsroutes in de omgeving. De Hanzeroute Noord is een fietsroute van ongeveer 55 kilometer langs de hanzesteden Hattem en Elburg.

De omgeving van Elburg

16. Eten en drinken in Elburg

Naast genoeg winkels, zijn er ook voldoende leuke horecagelegenheden te vinden. Zo vind je aan de Havenkade een aantal leuke terrasjes en restaurants, maar ook binnen de stadsmuren kun je goed terecht voor een hapje of drankje. Een aantal aanraders zijn: Italiaans eten bij restaurant Lucca, zelfgemaakt ijs eten bij Casa Piccola, lunchen bij Brasserie aan de gracht of Bistro Zilverzoen of dineren bij ‘t Olde Regthuys of sterrenrestaurant Achter de Poorte.

Overnachten in Elburg

Hoewel wij in Nunspeet overnachtten, zijn er in en om Elburg ook een aantal opties te vinden waar je kunt verblijven. In de stad vind je een hotel, bed & breakfasts en je kunt er zelfs overnachten in een originele plaggenhut.

$ – Bed & breakfast de Kleine Vesting

$ – Bed & breakfast de Zwanebloem

$$ – Boutique Hotel Elburg en de Tapperij

$$ – Rijsgaardhoeve – overnachten in een plaggenhut

Praktische informatie Elburg

In Elburg vind je een VVV kantoor waar je meer informatie kunt inwinnen over de stad en wandel-, fiets- en vaarroutes. Het VVV kantoor is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Elburg ligt vrij centraal in Nederland, wat het een ideale bestemming maakt om te bezoeken. Je kunt de stad goed bereiken per auto, openbaar vervoer of via het water.

In de stad kun je gratis parkeren. De stad kent twee parkeerterreinen: ‘de Oude Vos’ en ‘het Schootsveld’.

Nieuwsgierig naar meer Nederland?

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Wat te doen in hanzestad Hattem

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Lees hier de tips van Melissa voor een bezoek aan Blokzijl.

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Elburg?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

12 Responses

  1. Ik. houd van dit soort plekjes! En hoewel het vrijwel bij mij om de hoek ligt, ben ik er nog nooit geweest. Een collega roept al tijden dat ik Elburg de moeite waard is. Dus het moet er nu toch echt eens van komen.

  2. Wij waren vorig jaar voor het eerst in Elburg en hebben echt genoten van deze mooie vesting c.q. vissersplaatsje. Echt hele mooie oude pandjes.

  3. Wat een mooi stadje zeg! Die karakteristieke straatjes zijn zó leuk. Mooie foto’s heb je gemaakt. Als ik er een keertje heen ga, ga ik zeker de Plantage bezoeken voor de lekkere chocolade, koffie en thee. Overnachten zou ik dan in het Boutique Hotel doen, wat ziet dat er prachtig uit zeg <3 Mooie blog Janet!

  4. Wij zijn een paar jaar terug in Elburg geweest en hebben daar een gratis speurtocht gedaan om het stadje te verkennen, dat was erg leuk.

  5. Leuk! Ik ben heel vroeger eens op de fiets vanuit Apeldoorn naar Elburg gefietst: in die tijd had je nog het Stadsknapenkoor die op bepaalde dagen een concert gaven. We zijn toen ook wel het stadje doorgelopen maar ik kan mij er echt niets meer van herinneren: hoog tijd om nog eens te gaan dus! 😉

  6. Als kind ging ik hierheen met mijn ouders en kregen wij een rondleiding met en gids. Ik kan mij er niks van herinneren haha, maar het ziet eruit als een leuke plek om nog eens opnieuw te bezoeken. Leuke huisjes ook en de omgeving is heerlijk

  7. Leuk! Elburg staat op m’n lijstje sinds ik over vestingsteden schreef. Het is er nog niet van gekomen, maar wie weet in de zomer een keer.

  8. Leuk! Ik was eens in Elburg en heb heel wat gezien, maar veel dingen die je hierboven beschrijft wist ik niet zoals dat van de keitjesstoepen. Tijd om weer eens een bezoekje te brengen, en ik zou ook weleens willen meevaren op een botter 😎

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.