Hattem, Nederland - juli 2023

15x doen in hanzestad Hattem

Omringd door de wateren van de IJssel en de dichte bebossing van de Veluwe, vind je het pittoreske Hattem. Deze fotogenieke hanzestad viel eeuwen geleden al in de smaak bij verschillende kunstenaars, dankzij de kronkelige straatjes, gezellige huisjes en schilderachtige omgeving. Alle tips voor je bezoek aan Hattem lees je hier.

Hattem

In het noorden van het prachtige natuurgebied de Veluwe vind je hanzestad Hattem. Hattem is een kleine hanzestad gelegen in de provincie Gelderland en het heeft ruim 12.000 inwoners. Ondanks dat het een klein stadje is, barst het er van de bezienswaardigheden en trekt het ook veel toeristen aan dankzij de indrukwekkende omgeving. Hattem ligt langs de rivier de IJssel en vanuit de stad wandel je zo natuurgebied de Veluwe in. Er is dus genoeg te zien en te doen in Hattem. 

Wat te doen in Hattem

1. Anton Pieck Museum

Één van de bekende kunstschilders die erg gecharmeerd was van Hattem was Anton Pieck, daarom is het ook niet heel gek dat er in Hattem een Anton Pieck Museum te vinden is. In het museum vind je de grootste collectie werken van de illustrator en deze collectie wisselt per jaar. Je vindt er olieverfschilderijen,reistekeningen, illustraties, grafisch werk en meer. Daarnaast vind je in het museum ook zijn originele werkhoek en de etspers.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 9,00 euro p.p. en € 3,50 per kind (4-12 jaar). 

2. Nederlands Bakkerij Museum

In het Nederlands Bakkerij Museum is het grootste bakkerijmuseum van Nederland. Je leert hier alles over de geschiedenis van brood en banket. Bakkers laten in de bakkerij zien hoe brood en banket geproduceerd wordt. Deze eindproducten kunnen daarna natuurlijk ook genuttigd worden. Kinderen kunnen hier een speurtocht door het museum doen. 

Het museum bestat uit vijf panden verbonden met een tunnel onder de straat. Het interieur van het museum is al een bezoekje waard. 

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Toegangsprijs: € 9,00 p.p. en € 7,50 per kind (4-12 jaar). 

3. Bezoek de Andreaskerk

De Andreaskerk ligt aan de Markt, het centrale stadsplein van Hattem. De kerk, officieel de Grote of Andreaskerk genoemd, is gebouwd omstreeks 1225. Van oorsprong was het een Romaanse kerk, maar door uitbreidingen van de Hanzestad is de kerk uitgebreid en omgetoverd tot een grotere gotische kerk. Tegenwoordig worden er nog steeds kleine diensten in de kerk gehouden, daarnaast worden er orgelconcerten en andere muziekevenementen gehouden. 

4. De fotogenieke straatjes van Hattem ontdekken

De woorden ‘fotogeniek’, ‘schilderachtig’ en ‘pittoresk’ worden vaak genoemd als je het over Hattem hebt. De hanzestad is klein, maar zeker fijn. De kronkelige straatjes zijn gevuld met schattige, kleine huisjes en wat ze zeggen is waar: het is er inderdaad erg fotogeniek. Neem dus tijdens je bezoek vooral even de tijd om even rond te lopen in de stad en alle straten en steegjes te ontdekken. 

5. Molen de Fortuin

De Fortuin is een windkorenmolen en vind je op de stadswal van Hattem. De achtkantige stellingsmolen is in 1816 gebouwd, toen de vorige molen was omgewaaid. De molen is vandaag de dag nog steeds af en toe in bedrijf en je kunt de Fortuin elke zaterdag bezoeken. Daarnaast vind je er een kleine molenwinkel waar je ambachtelijk gemalen volkorenmeel en verschillende bakmixen kunt kopen.  

Praktische informatie

Openingstijden: zaterdag van 13.30 uur tot 16.30 uur. 

Toegangsprijs: n.v.t.

6. Het Voerman Stadsmuseum

Niet alleen Anton Pieck was gecharmeerd van Hattem, ook Jan Voerman was dit. In het Voerman Stadsmuseum zijn verschillende werken van Jan Voerman terug te zien. Tevens vind je in het Voerman Stadsmuseum ook werk van zijn zoon en andere kunstschilders. Daarnaast wordt in het Voerman Stadsmuseum de geschiedenis van Hattem verteld en kun je er terecht voor een kopje koffie. Voor kinderen is er een leuke speurtocht beschikbaar. 

7. De Dijkpoort van Hattem

in Nederland is maar één Dijkpoort te vinden, en die vind je hier in Hattem. De Dijkpoort is een 14e eeuwse stadspoort. Door de doorgang van de Dijkpoort kijk je op het centrum van Hattem. Vroeger stond er buiten de Dijkpoort nog een voorpoort met twee torens, waarvan je tegenwoordig nog een verbindingsmuur terug kunt vinden. 

Tegenwoordig wordt de Dijkpoort gebruikt voor verschillende doeleinden. Je vindt er een atelier en je kunt de poort boeken om te vergaderen of te werken. Je kunt de poort per dag of dagdeel boeken. Check hier de website voor meer informatie. 

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Toagangsprijs: € 7,50 euro p.p. en € 2,50 per kind (4-12 jaar).

8. De haven van Hattem: de IJsseldelta Marina

Net buiten het centrum van Hattem vind je de IJsseldelta Marina, gelegen aan rivier de IJssel. In de IJsseldelta Marina vind je een jachthaven, camperplaatsen en je kunt er zelfs unieke overnachtingen boeken in een houseboat. De haven is het gehele jaar door geopend. Op deze website vind je meer informatie. 

9. Ontdek de pleinen de Markt en het Kerkplein

In het stadshart zijn de aangrenzende pleinen de Markt en het Kerkplein te vinden. Het Kerkplein werd vroeger gebruikt als begraafplaats, maar tegenwoordig is alles rondom de Andreaskerk betegeld en vind je hier de knusse huisjes. Aan de Markt vind je prachtige monumentale panden en het bruist er dankzij de leuke restaurantjes en terrassen. Drink een drankje of geniet van een lekkere maaltijd. 

10. Landgoed Molecaten

Diep verscholen in de bossen van Hattem vind je Landgoed Molecaten, wat ‘boerderij bij de molen’ betekent. Het landgoed is ruim 132 ha. groot en bestaat uit een indrukwekkend landhuis, boerderijen, paardenstallen, een watermolen en tuinen. Tegenwoordig vind je er ook een camping, een horecagelegenheid, bungalows en speeltuinen. Een deel van het landgoed is beschermd als rijksmonument. 

11. Wandelen in Hattem

In en rond Hattem zijn er meerdere wandelroutes die je kunt lopen. Één daarvan is de Hanzestadswandeling; een wandelroute door de stad, waarbij een gids allerlei bijzondere verhalen over de stad verteld. Een andere wandelroute is de NS-wandeling van Wezep naar Zwolle, langs rivierlandschappen en door de bossen. 

De Trage Tocht Hattem leidt je onder andere langs Landgoed Molecaten, de Trijselenberg en de uiterwaarden van de IJssel. Daarnaast zijn er in Hattem twee verschillende klompenpaden te vinden. Voor meer wanderoutes kun je op deze website terecht. 

Hoog-Soeren 2020 31

12. Winkelen in Hattem

Hattem is een kleine stad, daarom zul je er geen grote winkelketens vinden. Je vindt er echter knusse delicatessenwinkels, kleine unieke modezaken, cadeauwinkels, tweedehands winkels, leuke boetiekjes en gezellige woonwinkeltjes.

13. Maak een uitstap naar Zwolle

Als je verblijft in Hattem, dan is een uitstapje naar het nabijgelegen Zwolle zeker de moeite waard. Zwolle is ook een leuke en gezellige hanzestad om te ontdekken. Bezoek de Fundatie, dwaal door de karakteristieke straatjes van de stad, bezoek de Peperbus of drink een wijntje in de wijnbar.

14. Maak een uitstap naar de Veluwe

Je vindt Hattem op de grens van natuurgebied de Veluwe. In een mum van tijd sta jij op de heide of middenin het bos om op zoek te gaan naar zijnen of reeën. Ga naar Kootwijkerzand, Hoog-Soeren of het Uddelermeer. De Veluwe biedt veel mogelijkheden. 

15. Eten en drinken in Hattem

Ondanks dat Hattem een klein stadje is, heeft het een aantal leuke plekjes voor een lekkere lunch of een gezellig avondje uit. Ga voor een lekker ontbijtje of lunch naar Ambachtsbakker Blom of herberg Molecaten. Dineer in één van de prachtige restaurants, zoals de Ridderhof of Banka. Uit eten in een burcht? Ook dat kan in Hattem bij de Voorburcht. 

Overnachten in Hattem

Ben jij van plan om langer dan een dag in Hattem te blijven, dan heb ik hier een aantal leuke accomodaties voor je op een rij gezet. 

$ – B&B Zuiderzee

$ – Bed and Breakfast Hattem

$$ – Aparthotel Hattem

Praktische informatie Hattem

Meer weten over Hattem of inspiratie nodig voor je trip deze hanzestad? Het toeristisch informatiepunt vind je aan Kerkhofstraat 2.

Hattem is goed te bereiken per auto. Via de A50 (afslag 30) of de A28 (afslag 18) kom je in Hattem terecht. 

Je kunt Hattem ook met het openbaar vervoer bereiken. Het dichtstbijzijnde treinstation is Zwolle. Vanaf Zwolle neem je bus 203 en ben je in een klein kwartiertje in Hattem.

Er gaat een veerpont van Zwolle naar Hattem. Je kunt als wandelaar of fietser gebruikmaken van deze overtocht, tegen een kleine vergoeding (€ 1,00 p.p. en € 0,50 per kind). 

Nieuwsgierig naar meer? 

De leukste restaurants in Meppel, Drenthe

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Wat te doen in Leiden, Nederland

De Veluwe: de leukste plekken die je bezocht moet hebben

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in Alkmaar, Nederland

Zeeland: leuke plekjes om te bezoeken

Wat te doen in Asten en omgeving

Vind hier de tips van Marcella voor een bezoek aan Hanzestad Deventer

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Hattem?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

37 Responses

 1. Wat een leuke straatjes! Echt super leuk om te zien en leuk ook dat je er in de omgeving ook mooi kunt wandelen. Ideale combi dan van stad en natuur

 2. We zijn jaren terug naar Hattem geweest. Ik vond het een sfeervol stadje. We willen er (zeker na het lezen van al deze tips!) echt nog een keer terug! Het bakkerijmuseum lijkt me ook erg leuk!

  1. Het bakkerijmuseum was helaas gesloten toen wij er waren (lockdown), dus ik moet ook nog eens terug.

 3. Wat een leuk stadje is Hattem. Daar zou ik best wel eens doorheen willen wandelen… Die Hanzesteden zijn allemaal mooi trouwens, maar ze zitten een beetje in mijn blinde vlek. Maar eens wat aan doen… 😉

 4. Die NS wandeling klinkt leuk, ik ken dit gebied niet, dus erg tof om zo te ontdekken. Voor Hattem zou ik best de tijd willen nemen, er is zoveel leuks! En Landgoed Molecaten klinkt ook indrukwekkend!

  1. En het leuke is dat je helemaal niet zo veel tijd hoeft te nemen, want Hattem is niet zo groot.

 5. Wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Het ziet er nog fotogenieker uit dan ik me herinner. Tijd om weer eens die kant op te gaan. En inderdaad ook makkelijk om van daaruit een uitstapje naar de Veluwe te maken, als je in de stad uitgekeken bent.

 6. Het ziet er allemaal heel pittoresk uit. Nooit geweten dat in Hattem zoveel leuks te zien en te doen is.

 7. Dat ziet er uit als een leuk stadje om te ontdekken tijdens een vakantie. Geldt de museum kaart ook in de genoemde musea?

 8. Ik moest eerst even opzoeken wat ook alweer een ‘hanzestad’ was. Goed om te weten! En zeer pittoresk de foto’s van de straatjes. Doet mij echt aan een vestingstadje denken. Het Anton Pieck Museum zou ik heel graag eens met mijn dochtertje bezoeken. Ik denk dat ze dat echt heel leuk zou vinden. Ik heb natuurlijk wel van Hattem gehoord (maar in welke context weet ik even niet meer), maar ik ben er – volgens mij – nog niet eerder geweest.

  1. Dit was ook mijn eerste bezoek aan Hattem. Het is zeker een leuke plek om eens te stoppen.

 9. Wat een goede tips, ik ga regelmatig naar de Veluwe. Maar Hattum daar ben ik nog nooit geweest.

 10. Jeetje, wat een prachtige stad. Ik woon echt zo lelijk in de Randstad als ik Hattem zie, hahahaha! Weer op m’n bucket list gezet. Deze kan ik gauw afvinken!

  1. Haha elke stad heeft wel leuke plekjes toch!? De éne stad wellicht net iets meer dan de andere stad. 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars