That One Time bij Jaffna Fort, Sri Lanka 2023

Jaffna, Sri Lanka: waar toerisme eerder uitzondering dan regelmaat is

Cultureel erfgoed in Sri Lanka; dat vind je in Jaffna. Gelegen in het verre noorden van het eiland, is Jaffna een mix tussen eeuwenoude tradities, koloniale overblijfselen en de levendigheid van de moderne Tamil-cultuur. Waar koeien nog deel uitmaken van het dagelijkse straatbeeld en waar het toerisme nog eerder uitzondering dan regelmaat is. In dit blog vind je alle tips en bezienswaardigheden voor je bezoek aan de stad Jaffna in Sri Lanka.

Jaffna

Jaffna, gelegen in het noordelijke deel van Sri Lanka, is een stad met een rijke en complexe geschiedenis. Geografisch gezien bevindt Jaffna zich op het Jaffna-schiereiland en wordt omringd door het water van de Jaffna-lagune. Jaffna is de hoofdplaats van de Noordelijke Provincie en heeft ongeveer 90.000 inwoners.

Jaffna is één van de oudste bewoonde regio’s van het land, er zijn zelfs archeologische vondsten gevonden die dateren uit de prehistorie. Tijdens de Tamil-periode was Jaffna een belangrijk koninkrijk en diende het als een handelscentrum. Tijdens de kolonisering werd Jaffna bestuurd door de Portugezen, de Nederlanders en als laatste door de Britten. In de stad vind je vandaag de dag nog steeds overblijfselen uit de koloniale tijd.

De meeste recente geschiedenis van Jaffna is de burgeroorlog, die een grote impact had op de infrastructuur en bevolking van Jaffna. Gelukkig is er aan deze burgeroorlog in 2009 een einde gekomen en sindsdien heeft Jaffna grote vooruitgang geboekt in de wederopbouw. De laatste jaren wordt toerisme ook steeds populairder in de stad.

Wat te doen in Jaffna

1. Sfeer proeven in Jaffna tijdens een stadswandeling

De stad Jaffna is een bruisende stad en een ideale bestemming om een goede indruk te krijgen van het ‘traditionele’ Sri Lanka. Men zegt vaak dat je in Jaffna terug in de tijd gaat en hier nog het ‘authentieke’ Sri Lanka kunt vinden. Vergis je niet, men in Jaffna is absoluut gewend aan toeristen en speelt ook in op het toerisme.

Toch vind je in verhouding minder toeristen in Jaffna; veel reizigers slaan de lange tocht naar het hoge noorden over. Dit draagt in zekere zin iets bij aan het ‘authentieke’ gevoel. Er is daarom niets leukers dan lekker wandelen door de drukke en chaotische straten van de stad, die je deelt met loslopend wild, wandelaars en veel (luidruchtig) verkeer. Er is geen betere manier om sfeer te proeven in Jaffna.

2. Jaffna Fort

Één van de populairste plekken om te bezoeken in de stad is het grote Jaffna Fort. Het werd gebouwd door de Portugezen in 1618 en later uitgebreid door de Nederlanders. Je vindt dit stervormige fort vlakbij de kust en het geeft mooie uitzichten over de omgeving.

Tegen betaling kun je door het fort wandelen en de ruïnes van Jaffna Fort ontdekken. Ook vind je in het fort een museum, dat je meer vertelt over het koloniale verleden van Jaffna.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 07.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: 810 LKR (€ 2,50) per persoon.

3. Nallur Kandaswamy Tempel

Één van de belangrijkste hindoetempels in Sri Lanka is de Nallur Kandaswamy Tempel. Deze levendige en kleurrijke tempel is gewijd aan Lord Murugan en staat bekend om zijn indrukwekkende architectuur en mooie gravures.

Als je deze tempel wilt bezoeken, houd je dan aan de regels en kledingvoorschriften: bedek je schouders en knieën. Foto’s maken is niet toegestaan in de tempel.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend.

Toegangsprijs: gratis.

4. King Sangiliyan Palace

Op een kleine kilometer afstand van de Nallur Kandaswamy Tempel vind je de overblijfselen van het voornamelige huis van Koning Sangiliyan. Vlak naast de weg vind je hier een koloniaal gebouw (beschermd door een baldakijn). Verwacht hier niet te veel van, aangezien er eigenlijk alleen nog maar een eenzame boog staat. Deze boog staat bekend als de Sangili Toppu of Poothathamby Arch.

5. De openbare bibliotheek van Jaffna

Één van de opvallendste gebouwen in Jaffna is de Openbare Bibliotheek. Ooit werd het gezien als de mooiste bibliotheek van Azië, maar het werd helaas in 1981 afgebrand. Inmiddels is de bibliotheek compleet herbouwd en gerestaureerd en het is desondanks zeker een bezoek waard. Het boegbeeld van de bibliotheek is de prachtige witte façade. In de bibliotheek vind je een grote collectie Tamil-literatuur en historische documenten.

Praktische informatie

Openingstijden: dinsdag t/m zondag geopend van 08.30 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.

De openbare bibliotheek in Jaffna, Sri Lanka

6. Jaffna Clock Tower

Vlakbij de openbare bibliotheek vind je de Jaffna Clock Tower. Deze klokkentoren wordt gezien en gebruikt als een herkenningspunt in de stad. Het werd gebouwd ter herdenking van het bezoek van de Prins van Wales Albert Edward aan Ceylon in 1875.

7. Jaffna Markt

Dompel jezelf onder in het lokale leven door de levendige markt van Jaffna te bezoeken. Op deze bruisende markt vind je kraampjes vol verse producten, kruiden en lokale lekkernijen. Hier krijg je een goed inkijkje in het leven in Jaffna. Maak een praatje met de vriendelijke verkopers, proef wat Jaffna-mango’s en scoor wat souvenirs om mee naar huis te nemen.

8. Periye Kovil (St. Mary’s Cathedral)

In een buitenwijk van Jaffna vind je de St. Mary’s Cathedral (Periye Kovil), die stamt uit het jaar 1794. De kathedraal is de zetel van het rooms-katholieke bisdom Jaffna en het is prachtig voorbeeld van de gotische architectuur. Het is een fijne plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Het verhaal gaat dat de koning van Jaffna Cankili I zijn zoon op deze plek vermoordde, omdat de prins zich had bekeerd tot het katholicisme. De as van de prins werd begraven op deze plek en vervolgens werd er een kapel op gebouwd. Deze kapel diende als basis voor de bouw van de huidige kathedraal.

9. Keerimalai Naguleswaram Tempel

Een andere belangrijke tempel in Jaffna district (wel buiten het centrum van de stad) is de hindoeïstische tempel Keerimalai Naguleswaram. Je vindt de tempel nabij de natuurlijke bronnen van Keerimalai. De tempel is gewijd aan Lord Shiva en schijnt, volgens velen, genezende krachten te hebben.

10. Street-art in Jaffna

Je zou het misschien niet zo snel verwachten in Jaffna, maar zelfs in deze stad kun je op meerdere plekken mooie muurschilderingen en street-art vinden. Vooral in het centrum, rondom de markt, kun je in steegjes op verschillende plekken street-art spotten.

In de buurt van Jaffna

11. Ontdek de schiereilanden per tuktuk

Een leuke dagtrip vanuit Jaffna is het ontdekken van de nabijgelegen schiereilanden, zoals de Kayts, Mandaitivu en Karainagar. Hier kom je doorgaans nog minder toeristen tegen dan in Jaffna. Rijd door de rustige straten van deze eilandjes, ontdek gezellige strandjes, mooie tempels en knusse dorpjes.

12. De stranden van Jaffna

In de buurt van Jaffna, met name op de schiereilanden, vind je een aantal stranden om te genieten van het heerlijke weer. Casuarina Beach wordt gezien als één van de mooiste stranden van de omgeving. Het strand is vernoemd naar de Casuarina-bomen die hier langs de kustlijn staan. Je vindt hier zacht wit zand, helder water en een relaxte sfeer; ideale omstandigheden voor een leuke tijd.

Een andere optie is bijvoorbeeld Chaddy Beach op the Kayts.

13. Fort Hammenhiel

Als je de omliggende schiereilanden aan het ontdekken bent, dan is Fort Hammenhiel zeker een bezoekje waard. Kom hierheen voor een lekkere lunch, om te genieten op het heerlijke zandstrand of neem de boot naar het voormalige fort (wat omgetoverd is tot hotel).

14. Point Pedro

Het meest noordelijke puntje van Sri Lanka is Point Pedro. Dit knusse kustplaatsje is een ideale plek om een inkijk te krijgen in het dagelijkse leven van de lokale vissers. Bezoek de Point Pedro vuurtoren, ga opzoek naar de traditionele Britse brievenbussen, geniet van lekker eten en ook hier kun je lekker uitwaaien op één van de stranden van Point Pedro.

15. Delft eiland (Neduntheevu)

Tussen de noordkust van Sri Lanka en India vind je Delft eiland en het heeft net als vele andere plekken in Sri Lanka een rijk koloniaal verleden. Eerst de Portugezen en daarna maakten de Nederlanders op het eiland de dienst uit. Onder Nederlandse regime kregen acht eilandjes voor de kust van Sri Lanka de namen van Nederlandse steden. De meeste eilanden hebben inmiddels allang weer een lokale naam.

Vanaf Jaffna kun je het eiland bezoeken per ferry. Op het eiland kun je je laten rondrijden (met tuktuk) of een fiets huren. Overnachten op het eiland is mogelijk. Ik heb helaas Delft eiland over moeten slaan, omdat de ferry’s niet gingen.

16. Eten en drinken in Jaffna

Hoewel veel plekken in Sri Lanka al in de ban zijn van het westerse eten en drinken, blijft dit in Jaffna nog grotendeels achterwege. Verwacht hier geen grote internationale (fastfood)ketens, maar vooral lokale restaurantjes. Je vindt in Jaffna voornamelijk traditionele gerechten en Indiase restaurants.

Het is in Jaffna dus zeker aan te raden om traditionele gerechten te proberen, zoals Jaffna crab curry (pittige curry), Dosa (een soort pannenkoek van rijstbeslag) of een ouderwetse fried rice.

Je kunt niet in alle eettentjes pinnen, het is dus handig om contact geld mee te nemen.

Overnachten in Jaffna

Er zijn verschillende hotels en pensions in verscheidene prijsklassen in Jaffna te vinden. Wij boekten onze overnachtingen ter plekke en dit werkte prima, maar het kan lonen om op tijd te reserveren (vooral in het hoogseizoen). Hieronder vind je een aantal opties voor geschikte accommodaties:

$ – Golden Star Guest House

$$ – Yal’s Town Inn – hier verbleef ik

$$ – Jaffna Heritage Hotel

$$$ – Fox Jaffna

$$$$ – Jetwing Mahesa Bhawan

Praktische informatie

Het centrum van Jaffna is vrij compact en kun je zowel lopend, per fiets of tuktuk ontdekken. Wij huurden een tuktuk, wat ideaal is om ook meer van de omgeving te ontdekken.

Je kunt Jaffna met openbaar of eigen vervoer bezoeken. Vanaf Colombo/Negombo of Anuradhapura gaan er bussen naar Jaffna. Een rit met de tuktuk van Anuradhapura naar Jaffna (dit deed ik) duurt ongeveer zeven uren. Houdt hier dus rekening mee in je planning.

Je kunt niet overal in Jaffna betalen met je pinpas, het is dus handig om contant geld mee te nemen.

Ben jij van plan om tempels te gaan bezoeken in de stad, let dan op het dragen van gepaste kleding: bedek je schouders en knieën.

Nieuwsgierig naar meer?

Point Pedro: bezoek het noordelijkste puntje van Sri Lanka

Sri Lanka ontdekken met je eigen tuktuk: een unieke reis met lokale twist

Olifanten spotten in Kaudulla National Park: de beste plek in Sri Lanka om deze magische dieren te aanschouwen. 

Wilpattu National Park: alles wat je wilt weten over een jeepsafari

Doen in Tangalle: tips voor deze leuke kustplaats in Sri Lanka

Wat te doen in zonnig Trincomalee, Sri Lanka

Yala National Park: wildlife spotten tijdens een jeepsafari

Traveldiary Sri Lanka #1 fietsen, vis en tempels

Traveldiary Sri Lanka #2 strand, rotsen en grotten

Budget: kosten maand backpacken door Sri Lanka

Wat te doen in Negombo: ideaal startpunt voor je rondreis

Doen in Anuradhapura: de tempelstad van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #3 thee, trein en bergen

Traveldiary Sri Lanka #4 mangrove, strand en safari

Reisroute: vier weken Sri Lanka

Wat te doen in Ella: één van de mooiste plekken van Sri Lanka

Kandy: het boeddhistische centrum van Sri Lanka

Traveldiary Sri Lanka #5 kaneel, reismaatjes en walvissen

Wat te doen in Sigiriya, Sri Lanka: alle tips en informatie

Traveldiary Sri Lanka #6 fort, tsunami en souvenirs

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars