15x te doen in Leiden, Nederland

by thatonetime
35 comments
Citycentre Leiden 2018 14

Vrolijke bloemperkjes, brede kanalen, smalle geplaveide straatjes, historische trapgeveltjes en rustige hofjes. Dat is Leiden; één groots openluchtmuseum. In deze bruisende historische stad is genoeg te zien en te beleven voor een weekendje weg in eigen land.


Leiden

De historische stad Leiden vind je in de provincie Zuid-Holland. Leiden staat bekend als studentenstad, de Universiteit van Leiden is de oudste Universiteit van Nederland. Leiden is ook een populaire bestemming dankzij het historische stadscentrum met de Oude Rijn die er doorheen loopt, de populaire musea, de Leidse hofjes en de ligging van de stad. Het is de stad van onder andere Rembrandt van Rijn en Jan Steen en huist momenteel meer dan 125.000 mensen.


1. Historisch stadscentrum van Leiden

Het centrum van Leiden staat vol charmante, historische gebouwen; je vindt er meerdere archeologische en gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten. Al met al vind je er duizenden historische plekjes en gebouwen. Ga op zoek naar het indrukwekkende stadhuis, de Burcht, de Waag, de kerken en de Wevershuisjes; om maar een paar interessante aangezichten te noemen. Slenter vooral door de smalle straatjes van de stad, ga op ontdekking en vergeet vooral je fototoetsel niet mee te nemen.


2. Op zoek naar de muurgedichten

Leiden telt meer dan 120 muurgedichten, vergeet dus vooral niet om regelmatig om hoog te kijken of je ergens een geicht op een muur of gevel kunt spotten. Je vindt er muurgedichten in verschillende talen en je kunt op zoek gaan naar deze gedichten tijdens één van de uitgestippelde thematische wandelroutes.


3. De Burcht in Leiden

Middenin het centrum van de stad, op een motte, vind je de Burcht van Leiden. De Burcht van Leiden is één van de oudste burchten van Nederland. Archeologen hebben uitgezocht dat de heuvel aan het einde van de negende eeuw gebouwd moet zijn. In de veertiende eeuw verloor de Burcht zijn militaire functie. Vandaag de dag kun je de burcht (gratis) beklimmen voor een tof uitzicht over de stad, tevens kun je er wat meer leren over de geschiedenis van de burcht. Je kunt er zelfs nog oude kogelgaten vinden.


4. Hortus Botanicus

Dit vond ik echt één van de leukste en meest verrassendste plekjes van de stad. Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland en zelfs van West-Europa. De botanische tuin is in het jaar 1590 opgericht en een plek waar onderzoekers uit de hele wereld naartoe komen om onderzoek te doen. Ontdek deze bijzondere tuinen vol bijzondere planten en bloemen.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur. Van 1 nov t/m 31 mrt dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: € 8,00 p.p. € 3,50 per kind.


5. de Oude Sterrewacht

Bij Hortus Botanicus vind je de Oude Sterrewacht. De Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld.  De Sterrewacht is meerdere keren gerestaureerd en wordt sinds 1633 gebruikt door de studenten Sterrenkunde van de Universiteit Leiden.

Praktische informatie

Openingstijden: in het weekend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Van 1 nov t/m 31 mrt dagelijks van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Toegangsprijs: gratis


6. Winkelen in Leiden

In het centrum van Leiden barst het van de leuke boetiekjes, grote winkelketens, popup stores en vintage zaken. Je kunt goed terecht in de Breestraat of Haarlemmerstraat voor je dosis winkelen. Er zijn zelfs hele winkelroutes ontwikkeld om je op weg te helpen in de stad. Elke route heeft een bepaald thema, zoals de ‘vintage route’ of de ‘assecoires route’.


7. Dobberen op het water

In Leiden vind je meer dan 28 km grachten en Singels en er zijn meer dan 88 bruggen in de stad te vinden. Na Amsterdam is Leiden de stad waar het meeste water te vinden is van Nederland. Je kunt met een rondvaartboot door de stad varen, terwijl je langs wat toffe plekjes zoals de haven, Hortus Botanicus en de bekende universiteiten vaart.

Je kunt er ook voor kiezen om een sloep te huren en zelf op pad te gaan. Met je eigen bootje kun je zelfs naar Rotterdam of Amsterdam varen.

Een andere toffe manier om Leiden via het water te ontdekken is door te suppen. Er zijn diverse plekken waar je een supboard kunt huren.


8. Ontdek alle Leidse hofjes

In Leiden kun je meer dan 35 hofjes vinden, de één nog mooier en historischer dan de ander. Ondanks dat de hofjes veelal in het centrum van de stad te vinden zijn, merk je hier vaak niets van en voelt het als een oase van rust middenin de stad. Het zijn een soort verborgen pareltjes. Ook hiervoor zijn speciale wandelingen ontworpen, ga even langs bij het VVV kantoor voor meer info.


9. Zoek het groen op in de stad

In het cntrum van Leiden vind je meerdere parken om even bij te komen en te genieten van de zon. De parkjes en grasvelden die langs de Singels en grachten liggen, worden bij elkaar ook wel het Singelpark genoemd. Het Plantsoen is een negentiende-eeuws stadspark, te vinden in het centrum van de stad. Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder. Het is één van de grootste parken van de stad.

Het meest populaire stadspark is de Van der Werfpark. Je vindt het park tegenover het Kamerlingh Onnes gebouw.De ingangen van het park zijn aan de Garenmarkt en aan de Doezastraat.


10. De stadspoorten van Leiden

Door de jaren heen heeft Leiden meerdere stadspoorten gekend. Vandaag de dag zijn er nog twee stadspoorten te vinden; de Zijlpoort en de Morspoort. Beide stadspoorten vind je in het noorden van de binnenstad. Beide stadspoorten stammen uit de Middeleeuwen. De overige stadspoorten zijn in de loop van de jaren allemaal gesloopt om het toenemende verkeer de ruimte te kunnen geven.


11. Bezoek museum Naturalis

Altijd al een geraamte van een dinosaurus willen zien? Het kan in museum Naturalis. Het museum neemt je mee naar de ijstijd waar je leert over de oerkrachten van onze aarde. In het museum vind je miljoenen fossielen, stenen, planten en dieren (wel 42 miljoen). De verzameling van Naturalis behoort tot de top vijf van de wereld op het gebied van biodiversiteit.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 16,00 p.p. Een parkeerticket is € 7,50.


12. Rijksmuseum van Oudheden

Heb je behoefte aan nog meer geschiedenis? Ga dan door naar het Rijksmuseum van Oudheden. Het Rijksmuseum van Oudheden is het nationale archeologiemuseum van Nederland. In dit museum leer je over de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen, je ziet er onder andere keizers en mummies.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.00 uur. Maandags gesloten.

Toegangsprijs: € 12,50 p.p. € 4,00 per kind.


13. Uit eten in Leiden

Eten aan het water, op een gezellig terrasje, lunchen in een moderne lunchroom of luxe dineren in een high end restaurant. Het kan allemaal en voor ieder wat wils. Hieronder licht ik een aantal toffe plekjes uit.

Brasserie Koetshuis de Burcht vind je aan de voet van de Burcht van Leiden en is een toffe plek om lekker te lunchen of voor een lekker diner. Als je op het terras zit, zit je pal voor de burcht.

Restaurant de Waag. In de Waag werden vroeger de goederen van handelaren gewogen en gecontroleerd. Nu vind je er een modern en hip restaurant. Kijk ook even goed rond binnen, want het is er echt prachtig.

In het Singelpark vind je Brasserie de Poort; een toffe plek voor shared dining in een soort urban jungle.


14. Chillen op het strand

Heb je wat tijd over? Breng dan een bezoek aan het strand. In de buurt van Leiden liggen Noordwijk, Katwijk of Scheveningen. Alledrie toffe plekken om te bezoeken, helemaal als de zon schijnt is dit the place to be.


15. Overnachten in Leiden

Leiden is een populaire bestemming om te bezoeken, daarom zijn er ook genoeg toffe plekjes om te overnachten. Hieronder een aantal tips voor je op een rij.

$ – Best Western City Hotel Leiden

$ – Tulip Inn Leiden Centrum – Hier verbleven wij

$$ – Van der Valk Hotel Leiden

$$ – Boutique Hotel Steenhof Suites

$$$ – Vila Rameau


Praktische tips Leiden

Kom je met de boot naar Leiden, dan zijn er in de stad twee passantenhavens te vinden. Je vindt deze havens bij de Beestenmarkt en de Poort. Bij de Beestenmarkt kun je overdag aanmeren, maar mag je niet overnachten. Dit mag echter wel aan de rand van de binnenstad.

Je kunt Leiden bereiken per trein, bus, boot of auto. Vanaf het centraal station rol je zo het stadscentrum in.

Bij het boeken van een hotel, kan het lonen om te checken of er gratis parkeergelegenheid bij is.


Nieuwsgierig naar meer?

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

Rotterdam: doen tijdens je weekendje weg

10x doen in Alkmaar

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zeeland: 13 leuke plekjes om te bezoeken

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in hanzestad Hattem

Zien en doen in Asten en omgeving

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

De Veluwe: de leukste plekken die je niet mag overslaan

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad


♥ Janet

You may also like

35 comments

Amina 20 mei 2021 - 12:42

Jaaa, liefde voor Leiden! Ik woon er 10 minuutjes vandaan en het vele water is echt zalig in de zomer. Het caféetje bij de Hortus b
Botanicus is trouwens een van m’n fave koffietentjes, de taart is er heerlijk. Ik had niks met Leiden maar kwam hier voor mijn studies en heb mijn man hier leren kennen <3

Reply
thatonetime 31 oktober 2021 - 10:38

Oh wat leuk, dat kan ik me heel goed voorstellen.

Reply
Kelly 30 april 2021 - 17:22

Leiden lijkt me zo’n mooie stad. Heb vorige week nog overwogen om naar Leiden te gaan vanuit Zandvoort, maar uiteindelijk zijn we toch gaan wandelen in de regio. Leiden komt wel een andere keer aan de beurt want dan kan ik ook meteen naar Naturalis…lijkt me heel interessant.

Reply
Annemarie 29 april 2021 - 15:20

Mooie stad hè, Leiden! Wij waren er vorig jaar een nachtje, na een bezoek aan Corpus in Oegstgeest. Dat er zoveel muurgedichten zijn wist ik niet. Jammer, anders was ik ernaar op zoek gegaan. 🙂

Reply
Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh 23 april 2021 - 18:47

Wauw! Ik had geen idee dat er zoveel in Leiden te doen is! Voor corona ging mijn man er altijd graag poolen.

Reply
Yvonne 19 april 2021 - 18:44

Wat is er veel te doen in en om Leiden hè?! Alleen al met de toffe musea ben je een paar dagen zoet. Wij hebben ook echt van Naturalis genoten. Goed idee om ook direct even naar het strand te gaan, toch lekker dichtbij als je al in Leiden bent.

Reply
rachel 19 april 2021 - 07:32

mijn neef woont in leiden maar kom er nooit haha maar zo te zien is dat zonde want er zin genoeg mooie en leuke plekken daar! als het lekker weer is dan ga ik wel eens op pad daar

Reply
Marcella 18 april 2021 - 19:09

Leiden is leuk! Ik wist dat ik een bezoek aan de Burcht had gemist, maar je hebt nog meer leuke tips. Ik wil zéker nog eens naar Leiden! Misschien wel tijdens onze roadtrip Nederland 🙂

Reply
Iren 18 april 2021 - 18:07

Leuk! Ik ben dus nog nooit in Leiden geweest. Maar als ik dit zo lees is het de moeite waard. Zet ik op mijn lijstje!

Reply
Wanda 18 april 2021 - 15:57

Ik ben zelf nog nooit in Leiden geweest, maar hoor er veel positieve verhalen over dus wil er zeker nog een keertje naar toe. Vooral al die mooie oude panden en de hofjes lijken me erg mooi om in het echt te zien.

Reply
Alexandra 18 april 2021 - 06:57

Leiden is een prachtige stad. Ik woonde vroeger in Gouda, zoveel mooie plekken daar in de buurt. Misschien een keertje een weekend weg plannen, al lang niet meer geweest.

Reply
Mirre 17 april 2021 - 18:19

In de burcht ben ik weleens geweest, maar verder ken ik Leiden helemaal niet. Het ziet er zo gezellig uit, ik zou graag eens willen ronddwalen door al die hofjes.

Reply
Jasmina 17 april 2021 - 15:16

Leiden is niet zo ver van hier, en als ik deze blog lees…denk ik dat ik er snel een dagje uit van maak

Reply
Linda 17 april 2021 - 12:30

Ik ben alleen wel eens in Naturalis geweest, maar heb van Leiden zelf niks gezien. Jammer, want het lijkt mij een mooie en leuke stad. Hij komt zeker op het lijsjte voor als we weer wat meer mogen, want dan vind ik een stad bezoeken toch wel leuker!

Reply
Kirsten 17 april 2021 - 10:38

Ik wil komende zomer echt een keer een dagje naar Leiden. Al die leuke eettentjes daar.. En suppen door de grachten lijkt me heerlijk.

Reply
Jenny 16 april 2021 - 19:28

Gossie, wat zijn er veel plekjes in Leiden die ik nog niet ken. Als ik naar Leiden ga is het vooral om een museum te bezoeken – misschien moet ik de volgende keer wat langer blijven hangen.

Reply
Maaike 16 april 2021 - 15:36

Ja, Leiden is zo mooi! In mijn studententijd kwam ik er regelmatig en had ik er vriendinnen wonen. Maar ik zie al dat het weer eens tijd wordt voor een weekendje die kant op!

Reply
Jouvence 16 april 2021 - 15:20

Wat ziet Leiden er mooi uit! Deze stad gaat op mijn travel list zodra alles weer normaal open is.

Reply
Aniek 16 april 2021 - 12:42

De Hortus Botanicus wil ik nog wel een keer bezoeken! Leiden is een leuke stad, maar ik ben er te weinig. Ik denk dat ik weer een keer ga als Naturalis open is en ik een mooie wandeling kan maken langs de hofjes.

Reply
Henk 16 april 2021 - 12:04

Alhoewel Leiden vlakbij de plek ligt wara ik ben geboren en opgegroeid, kwam ik er vroeger eigenlijk nooit. Toen ik er een jaar of wat geleden kwam voor een expo viel me pas op wat een mooie stad het is. En sindsdien ben ik er veel vaker geweest. Heel herkenbaar blog dus;-)

Reply
Mirjam Hart 16 april 2021 - 09:40

Ik ben een keer in Leiden geweest en ik vond het zo gezellig! Wat mij vooral opviel was het aanbod aan leuke eetgelegenheden en toffe winkels. Niet alleen grote winkelketens, maar echt kleine ondernemers. Love it. Als alles weer normaal is ga ik graag nog een terug.

Reply
Anne - DitisAnne.nl 16 april 2021 - 08:13

Leuk! Ik vind Leiden echt zo’n gezellig stadje! Misschien omdat er zoveel studenten wonen ofzo maar het heeft echt iets levendigs!

Reply
Tessa 15 april 2021 - 15:06

Ik krijg gelijk zin om naar Leiden te gaan. De Burcht en de Hortus zijn mijn favo plekjes in de stad

Reply
Melanie Hoogvliet 15 april 2021 - 10:56

Leiden lijkt me een hele gezellige stad ik ben er nog nooit geweest. Jouw foto’s zijn weer prachtig.

Reply
Jacoba 14 april 2021 - 09:45

Leuk, Leiden vind ik echt zo’n toffe stad! De meeste plekken heb ik al eens bezocht (Naturalis is wel gaaf met die dino’s!), maar de muurgedichten kende ik nog niet. Ik zal er de volgende keer op letten 🙂

Reply
Gabrielle 14 april 2021 - 08:09

Leiden is zo’n leuke stad, ik spreek er ook graag met vriendinnen af. Vooral de omgeving van de Burcht vind ik echt genieten.

Reply
girls-things 13 april 2021 - 13:46

Ik ben ooit een middagje in Leiden geweest met mijn ouders. Ik zie al dat ik veel gemist heb, Wat een leuke stad!

Reply
Rory 13 april 2021 - 09:48

Wat heerlijk. Ik lees dit en ik ben meteen aan het nadenken over toch een nachtje of langer weg te gaan in de meivakantie. Bijna alles is volgeboekt overigens en in deze periode is alles natuurlijk extra duur. En toch heb ik er veel zin in. Ooit weleens in Leiden geweest maar dat is zo lang geleden. Net als Den Haag overigens (Tong Tong Fair). God, wat heb ik daar weer veel zin in. Ooit zal het weer ‘mogen’ ga ik maar vanuit (en dan bedoel ik niet gewoon logeren, maar ook uit eten gaan en events bezoeken).

Reply
Felice Veenman 13 april 2021 - 09:44

dat is nog eens leuk! Ik woon 20 km van Leiden en heb er vroeger een tijdje gewoond. Dat is leuk lezen dus! Nou je hebt alle mooie dingen gevonden ! Chapeau

Reply
nicole orriens 13 april 2021 - 08:41

Wat een fijne tips. En Leiden is in eigen land, dus dat kan ook prima in coronatijd in theorie.

Reply
Krystle/Batboy 13 april 2021 - 08:38

Mooi daar! Ik ben er nog nooit geweest. Ja geel vroeger toen ik 8 was ofzo naar een dino tentoonstelling. Zodra de winkels weer gewoon open zijn zou ik hier wel eens naartoe willen!

Reply
Rani 13 april 2021 - 07:12

Lijkt mij zo een gezellige stad. Doet mij heel erg denken aan Brugge.

Reply
Melissa 12 april 2021 - 20:16

Wat een hoop handige stips. Ik vind altijd leuk cultuur opdoen en te wandelen in nieuw omgevingen

Reply
Lindaschrijfthetop 12 april 2021 - 19:34

Ik woon in Den Haag en ik heb pas 1x gewinkeld in Leiden. Maar het is een gezellig stadje.

Reply
Mandy 12 april 2021 - 18:26

Ik ben nog nooit in Leiden geweest maar het ziet er wel leuk uit! Wil sowieso meer steden in Nederland ontdekken, ik zet Leiden er op 🙂

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More