Doen in Londen: alle bezienswaardigheden die je niet mag missen

by thatonetime
10 comments
The Westminster Palace, Londen

Londen is een populaire en hippe bestemming voor een citytrip boordevol interessante bezienswaardigheden. In deze stad kun je je dagen vermaken. Ben jij benieuwd welke bezienswaardigheden en highlights je niet mag missen tijdens je trip naar deze hoofdstad? Alle tips vind je in dit blog.

Londen

Londen is niet alleen de hoofdstad van Engeland, maar ook van het gehele Verenigd Koninkrijk. De wereldstad telt ongeveer 8,7 miljoen inwoners en er reizen jaarlijks ongeveer 70 miljoen toeristen naar Londen af om op ontdekkingstocht te gaan. Hiermee is Londen één van de populairste toeristische bestemmingen ter wereld.

De stad wordt gezien als één van de vier oorspronkelijke alfa-wereldsteden, samen met Tokio, New York en Parijs. Ooit was het zelfs de grootste stad ter wereld.


Wat doen tijdens je bezoek aan Londen

1. Wandel over the Tower Bridge

Één van de belangrijkste bruggen van de stad is the Tower Bridge, het is dan ook een belangrijke toeristische attractie. De Victoriaanse brug is in 1894 gebouwd en loopt over de rivier the Theems. Vanaf de loopbrug aan de bovenkant heb je een mooi uitzicht over de stad. Je vindt de brug naast the Tower of Londen.

Praktische informatie

Openingstijden: van 09.30 uur tot 17.30 uur.

Toegangsprijs: € 13,80 p.p. en € 6,40 per kind (3-15 jaar).


2. The Tower of London

Naast the Tower Bridge vind je the Tower of London. Dit gebouwencomplex heeft meerdere functies gehad; het heeft onder andere gediend als fort, staatsgevangenis, museum en koninklijk paleis. Tegenwoordig is het een museum waar je onder andere meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de stad en de kroonjuwelen van het Koninklijk huis kunt aanschouwen. The Tower of London staat sinds 1988 op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Praktische informatie

Openingstijden: van 09.00 uur tot 17.30 uur

Toegangsprijs: € 34,70 p.p. en € 17,30 per kind (5-15 jaar).


3. Palace of Westminster

Aan de oever van de Theems, in de wijk Westminster vind je het gelijknamige parlementsgebouw Palace of Westminster, ook wel ‘Houses of Parliament’ genoemd. The Palace of Westminster is een zetel van het Britse Parlement, wat uit het House of Commons (Lagerhuis) en House of Lords (Hogerhuis) bestaat. The Palace of Westminster staat sinds 1987 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Weetje: wist jij dat de grote zaal van Zweinstein uit de Harry Potter films gebaseerd is op Westminster Hall.


4. The Big Ben

The Big Ben is de bijnaam voor de grote klok die je in Westminster Palace vindt. De klok is één van de zwaarste klokken ter wereld en je vindt de klok in de 96 meter hoge klokkentoren. De bekende toren is een boegbeeld van de stad, maar helaas is de toren voor ons als toeristen niet te bezoeken. Wel kun je de klokkentoren van de buitenkant aanschouwen.


5. National History Museum

Altijd al willen weten hoe een dinosaurus eruit heeft gezien? Je kunt dit hier in het National History Museum ondervinden. In dit natuurhistorisch museum vind je antwoorden op veel van je vragen over de natuur en de wereld. Leer hier van de grootste onderzoekers en wetenschappers en ontdek alles over het geschiedenis van de natuur en het leven op aarde.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 17.50 uur.

Toegangsprijs: n.v.t., een donatie wordt gewaardeerd.


6. Op zoek naar de pastelgekleurde huizen van Notting Hill

Één van de mooiste wijken in Londen is het kleurrijke Notting Hill, bekend dankzij de pastelgekleurde victoriaanse huizen en gebouwen. Vooral in het voorjaar is Notting Hill een populaire bestemming om te bezoeken, omdat de wijk dan vol staat met bloesem. Notting Hill is een bruisende en welvarende wijk en werd nog populairder toen de populaire film Notting Hill uitkwam. De antiekmarkt in Portobello Road is een populaire plek om te bezoeken, haal een cupcake bij de beruchte bakkerij Hummingbird Bakery en drink een drankje in de eeuwenoude pub The Sun in Splendour.


7. Slenter langs the Theems of varen over the Theems

De Theems (Thames) is de grootste rivier van Engeland en stroomt dwars door Londen. Langs de Theems liggen niet alleen veel historische bezienswaardigheden, maar er zijn ook veel pubs en restaurants te vinden. Een wandeling maken langs het water is dus zeker een goed idee. Daarnaast kun je het hele jaar door een boottocht op de Theems maken. Er zijn zelfs taxiboten op het water te vinden, maar je kunt ook een dagkaart halen voor de hop-on hop-off boten. Een ander alternatief is een boottocht over het water onder het genot van een afternoon tea of diner.


8. Wandel door Hyde Park

Ik vind het altijd leuk om in een grote stad het groen op te zoeken. In Londen deed ik dit in Hyde Park, wat behoort tot de ‘royal parks of London’ en eigendom is van het Britse Koningshuis. Je kunt er onder andere wandelen, paardrijden, fietsen en zwemmen. Daarnaast vind je er meerdere café’s en speeltuinen.


9. Piccadilly Circus

Een bezoekje aan het beroemde plein kun je niet overslaan als je in Londen bent. Het plein staat bekend om alle neonlichten, reclameborden en de grote Eros-fontein in het midden van het kruispunt. Je vindt hier bioscopen, winkels, restaurants en theaters. Het is één van de populairste en drukste pleinen van de stad. Onder het plein vind je een (gelijknamige) metrohalte.


10. Ontdek Camden Market

In Camden Town vind je de grote markt Camden Market. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor zes straatmarkten die aan elkaar grenzen. Sinds 1974 vind je Camden Market in Londen en is van een kleine zondagmarkt uitgegroeid tot een dagelijks populaire markt met meer dan 1000 kraampjes en winkels. De markt is gedeeltelijk overdekt en je vindt de markt nabij metrostation Camden Town.


11. Bezoek een musical of toneelstuk bij West End

Tussen Oxford Street en The Strand vind je West End. West End is de plek waar je moet zijn voor musical, Broadway shows en veel spektakel. Voor wat afwisseling tijdens je trip naar Londen, is een bezoek aan een musical zeker een goed idee. Wij bezochten de musical ‘the Bodyguard’, maar dagelijks is er een hele waslijst aan musicals en shows wat je kunt zien in Londen. Een overzicht van de actuele musicals vind je hier.


12. The London Eye

Het bekende reuzenrad in het centrum van Londen is de London Eye. Het 135 meter hoge rad is een populaire trekpleister. Het reuzenrad werd, in opdracht van British Airways, gebouwd in 1998 en was destijds het grootste reuzenrad ter wereld. Je kunt een ritje maken met het reuzenrad, dit duurt ongeveer 30 minuten.

Praktische informatie

Openingstijden: van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: € 38,50 p.p. Je kunt vooraf je tickets reserveren.


13. Ontdek Covent Garden Market

In West End vind je Covent Garden. Het is een populaire plek om te bezoeken. In Covent Garden Market vind je een verzameling van gezellige restaurants en winkels. Van oorsprong was Covent Garden een groente en fruit markt, maar tegenwoordig vind je hier van alles en is het een gezellige ontmoetingsplek.

Praktische informatie

Openingstijden: de winkels zijn maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur. Zaterdag geopend van 09.00 uur tot 20.00 en op zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.


14. Haal een lekkernij op the Borough Market

In het centrum van Londen, vind je sinds 1756 in de Borough Southwark de iconische Borough Market. Hier worden grotendeels etenswaren verkocht, maar je kunt er ook andere dingen als bloemen vinden. Het is één van de oudste en grootste voedselmarkten van Londen. De markt is gedeeltelijk overdekt.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 en op zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t.


15. Buckingham Palace

Buckingham Palace is de officiële residentie van het Britse Koningshuis. Het paleis werd in 1703 gebouwd en heette oorspronkelijk ‘Buckingham House’. Één van de dingen waarom veel toeristen naar Buckingham Palace gaan is om de wisseling van de wacht te aanschouwen. The Queens Guard wordt meerdere keren per dag afgelost. Als de koningin aanwezig is op Buckingham Palace, dan hangt de Koninklijke vlag uit. In ze er niet, dan is de Union Jack te zien.

Check hier wanneer de wisseling van de wacht is.


16. St. Paul’s Cathedral

Een pronkstuk in het centrum van Londen is de kathedraal St. Paul’s. Het is de zetel van de anglicaanse bisschop van Londen. De barokke kathedraal dateert uit de zeventiende eeuw en is ontworpen door Sir Christopher Wren. De kathedraal is één van de grootste kerkgebouwen in het Verenigd Koninkrijk, er is er maar één groter.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m zaterdag geopend van 08.30 uur tot 16.30 uur. Zaterdag geopend van 08.00 uur tot 17.00 en op zondag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Toegangsprijs: € 19,00 p.p. € 9,00 per kind.


17. Ga op zoek naar street art

In Londen bruist het van de gave street art. Er zijn veel verschillende wijken in de stad waar je creatieve en kleurrijke kunstwerken kunt vinden. De beste plekken om street art te spotten in Londen zijn Shoreditch (waar je een bekend werk van Banksy kunt vinden), Camden, Brixton en Brick Lane. Onder het station van Waterloo vind je de legale street art tunnel Leake Street. Er worden verschillende street art tours in Londen aangeboden.


18. Op zoek naar het typische Londen

Zeg nou zelf.. je kunt Londen niet verlaten zonder een foto te hebben van een rode dubbeldekker bus, een telefooncel te hebben gebruikt of een underground te hebben gespot. Ook moet je natuurlijk een taxi hebben aangehouden en als laatste moet je natuurlijk een rode brievenbus hebben gevonden. Allemaal typisch Londen.


19. Drink een pint in een Engelse pub

Een andere gezellige ontmoetingsplek in Londen is elke willekeurige pub. De keuze is reuze in Londen en een Engelse pub hoort net zo goed in het typische Engelse straatbeeld als de rode telefooncel of dubbeldekker bus. De pub is een ideale plek om bij te komen van een dag sightseeing onder het genot van een lekker biertje en een maaltijd.


20. Kew Gardens

In het zuidwesten van Londen vind je de botanische tuinen genaamd Kew Gardens. Het is één van de grootste botanische tuinen en staat op de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 2003. Je vindt hier meer dan 50.000 soorten bloemen en planten die je kunt aanschouwen, daarnaast vind je er restaurants en speeltuinen.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Op zaterdag en zondag geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Toegangsprijs: € 17,50 p.p. € 5,95 per kind.


21. British Museum

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk, hier vind je één van de grootste kunstcollecties ter wereld. Jaarlijks komen er miljoenen bezoekers naar het museum. Het museum is opgedeeld in verschillende afdelingen, zoals de Prehistorie, Egypte, Europa en Afrika.

Praktische informatie

Openingstijden: dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op vrijdag geopend tot 20.30 uur.

Toegangsprijs: n.v.t., een donatie wordt gewaardeerd.


22. Genieten van een panoramisch uitzicht bij Sky Garden

In Londen vind je de gigantische wolkenkrabber, wat één van de tofste plekken voor een panoramisch uitzicht over de stad is. Je vindt deze groene oase op ruim 160 meter hoogte waar je kunt genieten van het uitzicht. Je kunt ook gelijk een hapje eten bij het restaurant. Voor het bezoeken van het uitzichtpunt moet je wel even een (gratis) ticket reserveren.

Praktische informatie

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Op zaterdag en zondag geopend van 11.00 uur tot 21.00 uur.

Toegangsprijs: n.v.t. je moet wel een gratis ticket reserveren.


24. Winkelen in Londen

Londen staat bekend als een ideale winkelstad. Je vindt er alle mogelijke grote winkelketens, leuke boetiekjes en hippe popup stores. Je kunt hier dagenlang winkelen als je wilt. Er zijn een aantal plekjes in de stad die bekend staan als goede winkelstraten waar je sowieso gaat slagen. Bekende winkelstraten zijn Oxford Street, Bond Street, Regent Street en Seven Dials.


Overnachten in Londen

In deze wereldstad vind je letterlijk duizenden accommodaties, in elke wijk kun je wel terecht. Bekijk van tevoren goed in welke wijk je wilt verblijven.

$ – Hotel Olympia

$$ – Monument Apartments

$$ – Blackbird

$$$ – Pan Pacific London


Praktische informatie Londen

Wil je zo veel mogelijk van Londen zien in korte tijd, dan is de London Pass een uitkomst. Met deze pas krijg je toegang tot meer dan 80 attracties én maak je gratis gebruik van de Hop on hop off bus. Zeker als je slechts een weekend in Londen bent is dit ideaal. Met de bus kom je overal en dankzij de pas loop je bij alle grote attracties zo door. 

Je kunt met het vliegtuig, de bus, trein, boot of Auto naar Londen gaan. Vanaf Amsterdam vlieg je in een uurtje naar Londen. Doordat Londen zo’n populaire bestemming is, is vliegveld Heathrow het drukste vliegveld van Europa. Er zijn ook nog andere vliegvelden waarop je kunt vliegen, zoals Stansted en Gatwick.

De meest duurzame optie is om met de trein naar Londen te gaan. Je kunt vanaf Amsterdam in iets meer dan vier uren met de trein naar het centrum van Londen reizen, vanaf Rotterdam is het ongeveer drie en half uur reizen.

Je kunt ervoor kiezen om met de bus naar Londen te gaan. Vanaf Nederland is het iets van tien tot twaalf uren rijden.

Daarnaast is het mogelijk om met je eigen auto naar Londen te reizen. Hierbij heb je twee opties; je kunt met de veerboot de overtocht maken of je kunt met de auto in de trein door de kanaaltunnel bij Calais naar Engeland gaan.

Let op: in Engeland rijden ze aan de linkerkant van de weg. Het is even wennen, maar na zo’n vijf minuten heb je de smak te pakken.


Nieuwsgierig naar meer over het Verenigd Koninkrijk?

Budget: kosten citytrip Londen

Roadtrips in Europa: 4 mooie en inspirerende routes


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Londen?

Wil je een auto huren voor je citytrip naar Londen?autohuur Engeland


Ook nog een reisgids nodig voor je citytrip Londen?

♥ Janet

You may also like

10 comments

Cynthia 3 augustus 2022 - 16:32

Goede tips! Ik vond zelf Kew Gardens en het National Art Museum erg mooi. Ook the Horse Market is ern aanrader als je van kleine winkeltjes houdt.
Cynthia onlangs geplaatst…7x Leuke Junior SpelletjesMy Profile

Reply
Linda schrijft ' t op 30 juli 2022 - 11:05

Wat een goede tips voor een weekendje London. Zelf heb ik de Big Ben gezien.

Reply
Sherry 23 juli 2022 - 06:01

Londen is leuk om te winkelen. Ze hebben er van alles. Ik heb bijna alles gedaan van je lijstje behalve het museum. De volgende keer ga ik erheen,
Sherry onlangs geplaatst…Recensie: 6×6 dieetMy Profile

Reply
Mandy Eggens 17 juli 2022 - 11:44

Ik zou zo graag weer eens naar Londen willen. Engeland heeft echt mijn hart veroverd. Is het daar nu ook veel duurder? Hoorde ik.. vanwege brexit

Reply
Rory 16 juli 2022 - 13:25

Londen was zo tof! Mijn vriendin woont er (al is ze sinds een jaar verhuisd van London naar the countryside). Ik ben er best vaak (en wat langer) geweest voor – destijds – mijn werk (cursus) en dat heb ik verlengd toen zij er woonde met een paar dagen. Ik vond het met name een hele dure stad. Veel van de dingen op je lijst gedaan, niet alles. Maar ik geloof ook in rust tussendoor 🙂
Rory onlangs geplaatst…Boost je zomer met de laatste Boots BFF BoxMy Profile

Reply
Yvonne 16 juli 2022 - 08:04

In Londen zijn wij nog nooit geweest, op de één of andere manier houdt dat water ons dan toch tegen, haha. De meeste bezienswaardigheden die je noemt ken ik wel, genoeg te doen daar! Ik zou het heel leuk vinden er ook naar een musical te gaan en dat zeker op het lijstje zetten als we die kant op gaan.
Yvonne onlangs geplaatst…Street art Rotterdam – de beste routes langs gave kunstwerkenMy Profile

Reply
Marcella 15 juli 2022 - 20:16

Londen is leuk! Tijdens ons laatste bezoeken gingen wij fietsen met een gids en ook dat is een aanrader. Notting Hill, Hyde Park en Borough Market staan nog op mijn wishlist!
Marcella onlangs geplaatst…Roadtrip Noorwegen – Een afwisselende route van 3 wekenMy Profile

Reply
Jouvence 15 juli 2022 - 19:03

Londen staat nog steeds op mijn travel lijstje, lijkt me erg mooi om een keer naartoe te gaan.

Reply
Tessa 15 juli 2022 - 18:29

Volgens mij heb je de prijzen van de eerste twee attracties omgedraaid 😉

Primerose Hill is ook echt een aanrader zelfde geldt voor Greenwich
Tessa onlangs geplaatst…Zomer breakMy Profile

Reply
Linda 15 juli 2022 - 12:17

De meeste dingen heb ik na 3 keer Londen wel gedaan. Londen is echt fantastisch, dus een vierde keer komt er ook zeker wel 🙂 Er is zoveel te doen. Leuke tips

Reply

Leave a Comment

CommentLuv badge

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More