Rotterdam: 11x doen tijdens je weekendje weg

by thatonetime
59 comments
Euromast 2019 - 1

Het is al een aantal jaren mijn goede voornemen om meer van ons eigen mooie kikkerlandje te ontdekken, daarom ging ik een paar weken geleden weer op pad. Dit keer bezocht ik Rotterdam, een stad waar ik zo’n 12 jaar geleden eens geweest was maar geen idee meer had hoe het eruit zag. In deze blogpost zet ik al mijn tips voor een bezoek aan Rotterdam voor je op een rijtje.

Rotterdam

Deze grote stad is wereldberoemd dankzij de grote haven. Deze havenstad heeft jarenlang de grootste haven van de wereld gehad, inmiddels is dat niet meer het geval maar het is nog wél de grootste haven van Europa. Naast de haven is er nog veel meer te doen in deze toffe en moderne stad. De stad telt ruim 620.000 inwoners en kent genoeg leuke plekjes om je te vermaken.


Wat te doen in Rotterdam

1. Eten scoren in de Markthal

Ik houd ervan. In de markthal van Rotterdam vind je allerlei marktkramen waar je allerlei lekkere dingen kunt scoren. Het is de eerste overdekte marktvloer van Nederland dat sinds 2014 meer dan 100 marktkramen huisvest. De markthal is ook erg fotogeniek. Kunstenaar Arno Coenen heeft er werelds grootste kunstwerk gemaakt een oppervlakte van zo’n 11.000 m2. Lunchen, avondeten of gewoon even rondneuzen,

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 20.00 uur. Op vrijdag zijn de marktkramen tot 21.00 uur open. Zondag van 12.00 uur tot 18.00 uur.


2. Dwalen bij de kubuswoningen

Wie kent ze niet? Deze bekende kubuswoningen zijn een architectonisch hoogtepunt. Al meer dan 30 jaar kun je in Rotterdam deze bijzondere bouwwerken bekijken. Fotogeniek zijn ze zeker! Je vindt de kubuswoningen naast de markthal, dus je kunt een bezoekje aan beiden prima combineren. De kubuswoningen zijn gewoon bewoond, dus houd daar een beetje rekening mee. Ben je benieuwd hoe zo’n huis er van binnen uitziet? Je kunt één van de huizen tegen een klein bedrag bezoeken.

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur

Toegangsprijs: €3,00 p.p.


3. Shoppen

Oké, dit is altijd wel een goed idee toch? Althans, mij kun je soms niet blijer maken.. Van grote warenhuizen tot vintage winkeltjes en van high-end boutiques tot hippe kledingwinkels en leuke marktjes.

Openingstijden centrum: maandag van 11.00 uur tot 19.00 uur. Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 19.00 uur. Op vrijdag zijn de winkels tot 21.00 uur open. Op zondag zijn de winkels ook open van 12.00 uur tot 19.00 uur.


4. De Laurenskerk

Het enige overblijfsel van het Middeleeuwse stadscentrum is de Sint-Laurenskerk, kortweg de Laurenskerk genoemd. Deze gotische kerk kun je niet alleen bezoeken, maar ook beklimmen. Je kunt de kerk tussen maart en oktober beklimmen, waarbij een gids je ‘het verhaal van de toren’ vertelt tijdens de klim. Bovenop de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: de kerk bezoeken €2,00. Een bezoek aan de kerk + verhalenboek €3,00. De toren beklimmen €5,00.


5. On top of de Euromast

Wil je een nog hoger punt bezoeken om een uitzicht over de stad te krijgen, ga dan naar de Euromast. Met zijn 185 meter is dit het hoogste gebouw van Nederland. Je kunt het platform bezoeken, maar ook de laatste meters met een 7-minuten durende lifttocht afleggen. Wil je meer dan alleen de skyline van Rotterdam aanschouwen, dan kun je hier bv. ook abseilen of tokkelen. Abseilen en tokkelen kun je doen voor €57,50 p.p.

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: Volwassenen €10,25. Kinderen van 4 t/m 11 jaar €6,75.


6. Check de haven van Rotterdam

Ik noemde het al, de haven van Rotterdam is de grootste van Nederland en zelfs de grootste van Europa. Het was lang de grootste haven van Europa, maar Rotterdam moest in 2004 deze titel afstaan aan Singapore. De haven heeft een oppervlakte van ruim 12.500 hectare. Dankzij deze grootte is de haven een toeristische trekpleister geworden, zo kun je bijvoorbeeld meerdere rondvaarten door de haven maken. De bekendste rondvaart is die van de Spido. Een rondvaart duurt 75 minuten.

Tijden: check de website van Spido voor de vertrektijden.

Toegangsprijs: Volwassenen €13,95. Kinderen €8,40.


7. Zoek de rust en het groen op

Er zijn in Rotterdam meerdere parken en plekken om de rust op te zoeken. Het grootste park van Rotterdam is Het Park bij de Euromast. Een ideale plek voor een wandeling. We zijn ook bij ‘het Museumpark’ geweest, wat ook op loopafstand is van ‘Het Park’, maar dat vonden wij echt een beetje een aanfluiting. Het oudste park van Rotterdam is ‘De Plantage’. Sinds 1769 vind je dit park aan de Watertorenweg.


8. De Erasmusbrug

Wij vonden dat we tijdens ons bezoek aan Rotterdam toch even het icoon van de stad, de Erasmusbrug, moesten bekijken. De Erasmusbrug is ontworpen door Ben van Berkel en sinds 1996 druk in gebruik. De brug verbindt het noordelijk en zuiderlijk deel van Rotterdam. De brug wordt vaak één van de spectaculairste bruggen ter wereld genoemd dankzij het ontwerp.


9. Neem een watertaxi

Wij hebben dit uiteindelijk niet gedaan, maar dit had me toch leuk geleken. Hoe leuk is het dat je de optie hebt om niet een gewone taxi te nemen, maar een watertaxi. In Rotterdam kan het. Er zijn meer dan 50 ‘stations’ waar je naartoe kunt gaan. Check even de website om je taxirit uit te stippelen.


10. Drink een drankje aan de Witte de Withstraat

Je dag gezellig afsluiten? Dat doe je aan de Witte de Withstraat, de bekendste uitgaansstraat van Rotterdam. In de jaren 70 was de Witte de Withstraat nogal een ruige en louche buurt met veel illegale gokhallen en café’s waar je liever niet wilde komen. Gelukkig is daar nu niets meer van over en is dit een populair uitgaansgebied om een hapje en drankje te doen of tot in de late uren te gaan dansen.

Vind hier de leukste tips van Eliane voor je bezoek aan de Witte de Withstraat.


11. Molens spotten in Kinderdijk

Het is niet in Rotterdam zelf, maar zeker de moeite waard als je toch in de buurt bent. Op zo’n 25 km van Rotterdam vind je het dorp Kinderdijk. Dankzij de prachtige molens die je hier vindt, staat Kinderdijk op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het een trekpleister voor toeristen geworden. Je kunt niet alleen wandelen door dit prachtige gebied, zo kun je er ook meerdere tours boeken, waaronder een boottour, kun je twee museummolens bezoeken of het bezoekerscentrum bezoeken om meer te leren over dit werelderfgoed.


Praktische tips Rotterdam

Als je met het openbaar vervoer naar Rotterdam gaat, kom je waarschijnlijk bij het Centraal Station uit. Je kunt vanaf CS met de bus, tram, trein, of lopend naar andere locaties.

Je kunt op Rotterdam Centraal een kluisje huren. Dit is €3,85 voor een kleine kluis en €5,70 voor een grote kluis voor 24 uur (max. 72 uur). Ideaal als je niet met je spullen door de stad wilt zeulen.

Als je met de auto naar Rotterdam gaat, zijn er in de stad genoeg mogelijkheden om je auto te parkeren, bijvoorbeeld bij het grote parkeerterrein bij de markthal.

Overnacht je in Rotterdam, dan kan het lonen om je accommodatie inclusief parkeergelegenheid te boeken. Wij deden dit en konden ongestoord het hele weekend onze auto bij het hotel laten staan en hoefden er dus ook niet naar om te kijken. Hiervoor betaalden wij €22,50 per dag.

Wij verbleven in het centraal gelegen Bilderberg Parkhotel. Het is zeker een aanrader om hier te verblijven, het is een mooi hotel en je hebt alles op loopafstand. Boek hier het Bilderberg Parkhotel.


Nieuwsgierig naar meer Nederland?

Elburg: ga terug in de tijd in deze hanzestad

Doen op de Wadden: tips voor je bezoek aan Schiermonnikoog

10x doen in Alkmaar

Amersfoort: doen in deze historische stad

Zeeland: 13 leuke plekjes om te bezoeken

Zien en doen in Almelo en omgeving

Wat te doen in hanzestad Hattem

Wat te doen in Leiden, Nederland

Zien en doen in Asten en omgeving

De tulpenroute Flevoland: op zoek naar de mooiste tulpenvelden

De Veluwe: de leukste plekken die je niet mag overslaan

Zutphen: zien en doen in deze historische hanzestad

Leuk uitje in de buurt? Check dan wat je kunt doen in Naturalis.


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Rotterdam?

Je accommodatie boeken voor je reis? Doe het hier.


♥ Janet

You may also like

59 comments

Gabrielle 29 april 2022 - 14:15

Super. Ik ga in het najaar met een vriendin een weekendje naar Rotterdam en vroeg me al af wat we zouden kunnen doen. Een schot in de roos. Ben benieuwd naar de markthal, de kubuswoningen en lekker in het park!! Dank je wel voor de tips!

Reply
Yvonne van der Laan 17 juni 2019 - 09:34

Genoeg te doen om een heel weekend mee te vullen. De markthal zou bij mij bovenaan de lijst staan, lijkt me super. Mooi dat er ook uitgestrekt groen te vinden is trouwens.

Reply
thatonetime 17 juni 2019 - 16:44

Ik vind het altijd leuk om in een stad het groen en de rust op te zoeken! De markthal vond ik heel tof, ik houd ervan!

Reply
Marcella Molenaar 15 juni 2019 - 13:09

Een aantal jaar geleden kwamen we 3 jaar achter elkaar in Rotterdam. Vooral het slapen op de ss Rotterdam vond ik erg leuk. Maar het uitzicht vanaf de Euromast ziet er ook erg gaaf uit. En we moeten nog naar de Markthal. Ja, dat wordt weer eens terug gaan naar Rotterdam!

Reply
thatonetime 15 juni 2019 - 17:44

Ik hoor veel mensen over de SS Rotterdam.. Wij zijn hier niet geweest dus wellicht een volgende keer! 😉

Reply
Aniek 13 juni 2019 - 05:55

Mijn tip: Neem een watertaxi en bezoek het SS Rotterdam en hotel New York. En ga naar de Van Nellefabriek!

Reply
thatonetime 15 juni 2019 - 09:30

Leuke tips, dankjewel!

Reply
Ech Wel 9 juni 2019 - 13:54

Ah mijn thuishaven! Schattig is Rotterdam niet inderdaad en dat is maar goed ook. Lekker rauw en bonkig is een welkome afwisseling op oude geveltjes en poffertjes. Dat gezegd hebbende; Rotterdam is zoveel meer dan de standaardplaatsen die je hebt bezocht. Nieuwe Binnenweg, Delfshaven, Kralingse plas, Wilhelmimapier, Katendrecht, Meent, Scheepvaartkwartier, joh nog effen en zelfs de Coolsingel wordt nog gezellig. Ze zijn er druk aan het bouwen en de plannen beloven veel moois. Ech Wel! ?

Reply
thatonetime 10 juni 2019 - 16:05

Leuk om te lezen! Er is dus nog genoeg te bezoeken tijdens een volgend bezoek! 😉

Reply
Anne - Ditisanne.nl 7 juni 2019 - 07:16

Leuk! Ik ben eigenlijk nauwelijks in Rotterdam geweest, alleen een keer geluncht bij Hotel New York. Vonden dat al supertof! Het staat ook zeker wel op onze lijst om een keertje te doen, ooit! 🙂

Reply
thatonetime 8 juni 2019 - 18:21

Dat hotel ken ik niet, maar dan moet je zeker eens teruggaan haha!

Reply
Kelly 6 juni 2019 - 18:32

Ik wil dit jaar ook weer eens naar Rotterdam…een overnachting lijkt me ook wel leuk. De Markthal staat al lang op mijn lijstje. Ik was vorige maand ook bij de Kinderdijk. Een vriendin woont in de buurt en ik was daar op kraambezoek. Het was super lekker weer en het viel erg mee qua drukte.

Reply
thatonetime 8 juni 2019 - 18:21

Toen wij er waren viel de drukte ook echt mee, ik had het veel drukker verwacht. Ik vond de markthal echt tof, ik houd ervan!

Reply
Nadia 5 juni 2019 - 15:00

Ik ben nog nooit in Rotterdam geweest, maar zo te lezen zijn er een heleboel leuke dingen te beleven.

Reply
thatonetime 5 juni 2019 - 18:49

Zeker eens een bezoekje waard! 🙂

Reply
Stefaan De Winter 3 juni 2019 - 14:37

zo een markthal is de hemel voor een bonvivant zoals mij 🙂

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:54

Haha dat snap ik! Ik vind dat ook altijd fantastisch hoor (maar zo lastig om te kiezen altijd).

Reply
Cynthia 3 juni 2019 - 13:30

Ik ben nog amper in Rotterdam geweest dus deze tips zijn zeker leuk. En de Markthal ziet er erg mooi uit! Ik ga je tips even bewaren voor later!

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:54

Leuk, zeker doen! De stad is mij echt 100% meegevallen.

Reply
Dhini 3 juni 2019 - 12:47

Wat leuk om te weten. Ik wist het niet dat er zo veel genoeg om te doen in Rotterdam.
thanks voor delen

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:53

Tips voor de volgende keer dus! 😉

Reply
Daphne - verdraaidmooi 3 juni 2019 - 10:57

Ik ga graag naar Rotterdam. Ik vind het een fijne stad met een leuke sfeer.

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:53

Dat vond ik ook, maar ik heb de stad dus nog maar één keer goed kunnen ontdekken.

Reply
Maaiek 3 juni 2019 - 09:55

Jaaaa ik wil een keer naar Kinderdijk, lijkt me zo lekker Hollands!

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:51

Dat is het zeker. Maar ook wel echt een toeristische trekpleister hoor, dat vind ik dan altijd zo jammer dat de bussen met toeristen niet aan te slepen zijn. 😉

Reply
Skincarebynaomi 3 juni 2019 - 09:29

Ik ben wel fan van Rotterdam. Het heeft veel leuke bezienswaardigheden, maar toch vind ik het niet de gezelligste stad. Misschien komt dit omdat ik er elke dag kom haha? Leiden of Utrecht vind ik altijd veel gezelliger en schattiger ogen.

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:50

Ik vind het ook niet de gezelligste stad hoor, maar ik vond het toch allemaal erg meevallen (ik had ook erg lage verwachtingen aangezien ik wist dat ik de stad niet zo mooi zou vinden). Ik vond toch dat er een leuk en relaxt sfeertje hangt.

Reply
Caroline 3 juni 2019 - 09:17

Als je net als ik een kunstliefhebber bent en een citytrip zonder museumbezoek niet compleet is, dan is ook het Museum Boijmans Van Beuningen een must-visit als je Rotterdam bezoekt. Dit prachtige museum voor beeldende kunst is gelegen in het centrum, aan het Museumpark te Rotterdam. Het museum bezit creaties op het gebied van beeldende kunst, toegepaste kunst en design. De collectie tekeningen is een van de belangrijkste ter wereld.

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:49

Dank voor je aanvulling, leuk! Ik ben zelf niet zo van de musea, dus dat skip ik toch vaak als ik op citytrip ga.

Reply
Sandra 3 juni 2019 - 09:09

Nog nooit in Rotterdam geweest, maar lijkt me een erg leuke stad!

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:47

Ik vond het ook echt meevallen en erg leuke sfeer.

Reply
Beauty By Bibi 3 juni 2019 - 09:03

Dankje voor je tips! Ik ben een paar keer in Rdam geweest maar wist niet dat je dit daar allemaal kon doen! Leuk artikel <3

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:46

Het is ook maar net met wat voor doel je naar zo’n stad gaat denk ik. Ik was er ook al eens geweest maar kwam toen niet verder dan de winkels en kroeg. 😉

Reply
Malou 3 juni 2019 - 08:45

De Markthal lijkt me zo leuk! Daar wil ik heel graag een keertje naartoe 🙂

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:45

Dat vond ik ook erg tof! Ik houd ervan..

Reply
Rory 3 juni 2019 - 07:22

Rotterdam bezocht ik heeeeel lang geleden met mijn ouders. Het trok mij erna eigenlijk niet zo. Totdat we vorig jaar op het SS Rotterdam logeerden en even ook het centrum gingen verkennen. Hartstikke leuk eigenlijk! Heerlijk Surinaams gegeten in volgens mij ook de Witte de Withstraat, alleen de Markthal (dat zijn ook de foodhallen toch?) hebben we gemist. Voor de volgende keer!

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:44

Ja bij de markthal zijn allemaal eettentjes en kraampjes enzo.. erg leuk! Ik heb van meerdere mensen gehoord dat op het SS Rotterdam verblijven leuk moet zijn, hebben we niet aan gedacht nu. Wellicht een leuk idee voor de volgende keer. 😉

Reply
Melanie Hoogvliet 3 juni 2019 - 07:10

De markthal is zeker een van de dingen op mij to do list ik heb daar al heel veel goeds over gehoord

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:43

Ik vond de markthal zo leuk.. zo tof om al die verschillende eettentjes bij elkaar te hebben, ideaal ook maar lastig om een keuze te maken haha.

Reply
Manon Ruitenberg Fotografie 2 juni 2019 - 17:32

Rotterdam ken ik wel, als geboren en getogen Schiedam (ligt er naast 😉 ). De bezienswaardigheden die je noemt heb ik ook zeker bezocht of gedaan. Behalve dan een ritje met de watertaxi. Lijkt me ook heel erg bubbelend. Mocht je ooit weer in Rotterdam komen, dan raad ik je zeker aan om even naar SS Rotterdam te gaan!

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:42

Ik hoorde van meerdere mensen dat het leuk was om daar te verblijven! Komt op de lijst voor de volgende keer. 😉

Reply
Mandy 1 juni 2019 - 19:51

Wat een leuke blog om te lezen! Heel slecht.. ik ben nog nooit in Rotterdam geweest, wel ziet het er prachtig uit! Die kubus woningen vooral, wauw!

Reply
thatonetime 1 juni 2019 - 20:49

Tip voor een volgende citytrip misschien? 😉 Ik vond de kubuswoningen wel bijzonder, maar had er eigenlijk iets meer van verwacht (te hoge verwachtingen ofzo?).

Reply
Chantal - Beautyholic.nl 1 juni 2019 - 10:39

Ah wat een super leuk artikel, krijg nu spontaan zin om een dagje Rotterdam in te plannen! xxx Liefs & een fijn weekend!

Reply
thatonetime 1 juni 2019 - 20:48

Alsjeblieft! 🙂

Reply
Linda 31 mei 2019 - 23:39

Ik ben dus nog nooit in Rotterdam geweest en ik hou ook niet zo van moderne steden, dus ik weet ook niet of het echt iets voor mij is. Toch ben ik altijd wel benieuwd hoe ik het er vind haha. Het uitzicht vanaf de Euromast lijkt me sowieso wel indrukwekkend 🙂

Reply
thatonetime 1 juni 2019 - 20:47

Ik vond de stad op zich ook niet mooi hoor, maar ik vond de sfeer wel erg fijn!

Reply
Wanda 31 mei 2019 - 21:28

Ik ben in het verleden alleen in Rotterdam geweest vanwege allerlei concerten, maar verder nooit echt veel van gezien behalve dan de Erasmusbrug. Misschien toch maar eens een weekendje Rotterdam boeken…

Reply
thatonetime 1 juni 2019 - 20:47

Haha dan heb je nog niet veel gezien van de stad, ik geloof dat ik zelfs nog veel heb overgeslagen.

Reply
Esther 31 mei 2019 - 21:27

Het zal aan mij liggen maar Rotterdam doet het hem niet voor mij. Er zijn zeker prachtige plekken te vinden in de stad, maar alles is wat ver van elkaar en de sfeer vind ik er gewoon niet gezellig. Markthal en enkele straatjes rondom witte de with vind ik leuk!

Reply
thatonetime 1 juni 2019 - 20:46

Rotterdam trok mij ook nooit zo. Ik vond de stad niet mooi. Toch vond ik er laatst wel een erg fijn sfeertje hangen hoor!

Reply
Felice Veenman 31 mei 2019 - 16:55

altijd heerlijk Rotterdam! ik ga er graag heen. Probeer ook eens Hotel New York, mijn favo spot !

Reply
thatonetime 31 mei 2019 - 18:27

Leuk! Ik kwam er eigenlijk nooit in Rotterdam maar het smaakte zeker naar meer.

Reply
Sherry 3 juni 2019 - 16:10

Goede tips! Ik wil zo een watertaxi nemen voor als ik de volgende keer weer in Rotterdam ben.

Reply
thatonetime 3 juni 2019 - 17:57

Dat wil ik ook doen als ik er weer ben! Dat hebben wij dus overgeslagen dit keer.

Reply
Francina van den Berg 31 mei 2019 - 13:15

De Markthal in Rotterdam is geweldig! Alleen altijd zo lastig om te kiezen wat je nou moet nemen 😉
Ik shop graag in Rotterdam, in het centrum of Alexandrium.

Reply
thatonetime 31 mei 2019 - 18:23

Haha dat is zeker een lastige keuze, er is zoveel lekkers te vinden. Alexandrium ken ik niet, verder dan het centrum zijn we niet echt gekomen. 😉

Reply
Henk 31 mei 2019 - 10:11

Als geboren Vlaardinger en daarna jaren lang in Rotterdam gewoond hebbende komen de dingen die je noemt me meer dan bekend voor?. Maar ik zou zeker ook gewoon eens door Rotterdam zwerven, het oudere Rotterdam van de Witte de Withstraat en het nieuwe van de kop van Zuid. En vergeet de Pannekoekstraat niet. Heel veel leuke eettentjes

Reply
thatonetime 31 mei 2019 - 11:53

Dank voor je tips en aanvullingen, leuk om meer tips van een insider te krijgen. Wij zijn er dan ook maar een weekendje geweest, maar er is dus nog veel meer te ontdekken!

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More