Sandakan, Maleisië 2016 - 15

Doen in Sandakan, Maleisisch Borneo: alle tips

In de zomermaanden van 2016 maakten wij een rondreis door het mooie Maleisië. Een reis met vele hoogtepunten als het onderwaterwereld ontdekken bij Tioman, street-art spotten op Penang en chillen op het strand van de Perhentians. Één van de dingen die we niet over wilden slaan was Borneo. In Sandakan gingen we op zoek naar de mooiste plekjes en wildlife. In dit blog lees je alle tips voor je bezoek aan Sandakan.

Wat te doen in Sandakan

Na al een aantal weken door het prachtige Maleisië te hebben gereisd, kwamen we aan op Maleisisch Borneo. Wij vlogen van Singapore naar Sandakan, het startpunt van onze reis op het eiland. Alle tips voor je bezoek aan Sandakan op Maleisisch Borneo, lees je hier.

1. Sandakan town

Deze stad is één van de grootste van Sabah. In de stad vind je een aantal leuke restaurantjes, winkeltjes en kun je terecht voor een heerlijke massage. Het eten van seafood kun je hier goed doen. Je vindt er meerdere seafood-restaurants, ook buiten de stad. Vraag om je heen voor het beste foodtips.

Praktische informatie

Sandakan heeft een vliegveld. Vanaf Kuala Lumpur of Kota Kinabalu kun je naar Sandakan vliegen. Het vliegveld van Sandakan is heel klein en stelt niet veel voor, dus verwacht er niet te veel van. Je kunt een taxi nemen voor een paar euro van het vliegveld naar de stad.

In Sandakan vind je meerdere hotels en hostels. Wij hadden van tevoren niets geboekt en hadden geen problemen om ter plekke overnachtingen te regelen.

2. Sandakan Heritage Trail

Sandakan is Sabah’s stad met de rijkste historie. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad, dan kun je de Heritage Trail lopen. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt je langs een aantal eeuwenoude plekken om je de geschiedenis van de stad te vertellen. Je start bij de oudste moskee van de stad; Masjid Jamek, je komt bijvoorbeeld langs het beroemde Agnes Keith House (van het boek ‘Land below the wind’) en bezoekt stilted houses. Bij het tourist office kun je een routebeschrijving halen.

3. Chinese temples

In en rondom Sandakan vind je meerdere Chinese tempels. Een aantal tempels hebben de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd, zoals de Sam Sing Kung. Het eerste hoofd van de Chinese gemeenschap doneerde een grote bel die nog steeds in de tempel te vinden is. Andere tempels in de buurt zijn bijvoorbeeld Tokong Kin Yam, Tham Kung Temple of Puu Joh Shih.

4. Turtle Island

Wij besloten last-minute om naar Selingan Island te gaan en werd oprecht één van de mooiste ervaringen van onze reis. De eerste turtle hetchery van het land vind je hier op ruim een uur varen van Sandakan. Er is maar een beperkt aantal bezoekers wat het eiland kan en mag ontvangen, dus reserveer je kaartje op tijd. Éénmaal op het eiland kun je ten eerste genieten van de prachtige stranden en lekker snorkelen. ‘s Nachts ga je er met een gids op uit om te bekijken hoe een reuzeschildpad eieren legt. Deze eieren worden meegenomen en begraven in de hetchery zodat ze zonder zorgen uit kunnen broeden. Het hoogtepunt van je bezoek is het vrijlaten van de pasgeboren schildpadjes, prachtig om te zien. 🙂

Praktische informatie

Een dergelijke tour is één nacht.

Per dag kunnen er maar een klein aantal bezoekers het eiland bezoeken, boek dus je kaartje op tijd.

Deze tour was niet goedkoop, dus ga er niet vanuit dat je voor een paar tientjes hierheen kunt gaan. Het is het zeker dubbel en dwars waard.

5. Lankayan

Dit prachtige eiland kun je bezoeken als je genoeg geld hebt in je portemonnee en als je zin hebt in een duik met zeeschildpadden, of als je geluk hebt met whale sharks. Op het eiland is maar één resort, met allemaal houten bungalows op het strand.

Praktische informatie

Je kunt het eiland bezoeken per vliegtuig of boot.

Indien je graag whale sharks wilt spotten, moet je heengaan tussen maart en mei.

6. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Veel toeristen die naar Sabah komen, komen voor de Orang Oetans die je hier kunt aanschouwen. Bereid je dus voor op heel wat drukte. Dit opvangcentrum is sinds 1964 open en heeft al heel wat Orang Oetans gered en opgevoed. Wanneer je het opvangcentrum bezoekt, kun je het beste rond een ‘feeding time’ komen. Op deze tijdstippen worden de dieren gevoederd. Denk eraan: de beesten leven semi-vrij in dit bos, waardoor het niet altijd betekent dat er Orang Oetans komen tijdens het voeren. En dat is juist een goed teken. Dat betekent dat het beest zelf voor eten kan zorgen.

Praktische informatie

Ga respectvol met de dieren om. Zowel de Orang Oetans, maar natuurlijk ook de andere dieren die je er eventueel tegenkomt. Ga niet achter de dieren aan en probeer ze niet aan te raken.

De ticketcounter is open tussen 09.00 uur – 11.00 uur en tussen 14.00 uur – 15.30 uur.

Je betaalt 30 RM entree per persoon. Wanneer je een fototoestel mee wilt nemen, betaal je 10 RM extra.

De feeding times zijn om 10.00 uur en om 15.00 uur. Deze momenten zijn erg druk. Wil je een goed plekje op het platform, kom dan op tijd.

Je kunt het park bezoeken per taxi of met een shuttlebus die vanaf het centrum van Sandakan vertrekt. Hiervoor betaal je 20 RM.

7. Bornean Sun Bear Conservation Centre

Tegenover het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, vind je deze beren. Hoe toeristisch het bij Sepilok is, zo rustig en relaxt is het hier. Zo jammer, want het is zo leuk om hier rond te lopen en te leren over deze mooie, relatief onbekende beren. Wij deelden het park met slechts een handjevol andere bezoekers. Er lopen meerdere rangers rond die je met alle liefde van alles uitleggen over deze beesten. Ikzelf vond dit vele malen leuker om te bezoeken dan Sepilok en wordt naar mijn mening zwaar ondergewaardeerd. Ga zeker een bezoekje brengen, als je er toch bent.

Praktische informatie

De openingstijden zijn van 09.00 uur tot 15.30 uur.

Je betaalt ook hier 30 RM entree per persoon.

Wil je meer doen of helpen? Kijk dan eens naar de opties om te doneren, vrijwilligerswerk te doen of adopteer een beer.

8. Kinabatangan River

De langste rivier van Sabah is de Kinabatangan. Een tour naar de rivier is perfect voor het spotten van wildlife als verschillende soorten apen, vogels en wellicht spot je er wel een olifant. Er zijn meerdere plekken waar je aan het water kunt overnachten. Met een gids ga je dan, meerder malen, het water op met een bootje om op zoek te gaan naar wildlife. Wij maakten ook een nachtwandeling door de jungle. Super eng, maar al met al viel het reuze mee.

Praktische informatie

Wanneer je een tour regelt, wordt het vervoer geregeld. Vanuit Sandakan gaan er meerdere bussen naar de rivier.

Je verblijft praktisch in de jungle. Bereid je dus voor op veel muggen!

De rivier is 560 km lang. Er zijn meerdere plekken waar je een dergelijke tour kunt boeken. Bekijk wat goed bij je past en onderhandel over de prijs.

9. Gomantong Caves

Je vindt deze grotten nabij de Kinabantang River. De grotten zijn onderdeel van het Gomantong Forest Reserve. Overdag kun je er miljoenen vleermuizen spotten. Wanneer je de grot in de namiddag bezoekt, kun je aanschouwen hoe al deze vleermuizen de grot uitvliegen. Wanneer je de grot in wilt gaan, doe dan oude schoenen aan want ze worden zeker vies.

Praktische informatie

De entree voor de grot is 30 RM per persoon.

Al die miljoenen vleermuizen en andere beesten die er rondvliegen, laten hun kak achter op de grond. Dit trekt veel ongedierte aan en zorgt ervoor dat je als bezoeker vrijwel onmogelijk schoon uit de grot kunt komen.

10. Sandakan Memorial

De overblijfselen van de ellende van de Tweede Wereldoorlog vind je hier. Sandakan Memorial is één van de meest historische plekken. Het was ooit een Japans krijgsgevangenenkamp, waardoor zo’n 2700 mensen het leven verloren. Er waren maar zes mensen die dit hebben overleefd.

11. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Zo’n 25 km van Sepilok vind je deze opvang voor neusapen. Deze soort van de neusapen komt alleen voor op Borneo en hier heb je de kans om de apen van dichtbij te spotten. Hier zijn dagelijks meerdere feeding times, waar de apen (hopelijk) op afkomen.

Praktische informatie

Het park is open tussen 08.00 uur en 18.00 uur.

Je betaalt 30 RM entree per persoon. Wanneer je een fototoestel mee wilt nemen, betaal je 10 RM extra.

Er worden op twee platforms feeding sessions aangeboden. Op platform A is dit om 09.30 uur en 14.30 uur. Op platform B is dit om 11.30 uur en om 16.40 uur.

Sandakan, Maleisië 2016 - 35

Ben jij wel eens in Sandakan geweest? Wat was jouw hoogtepunt van je reis?

Nieuwsgierig naar meer Maleisië?

Langkawi: wat te doen op dit tropische eiland

Budget: kosten vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

That One Time #1 Die ene keer dat ik ratten op mij had lopen

Wat te doen op Penang, Maleisië

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Bohey Dulang Island: vind hier één van de mooiste uitzichten van Borneo

Tioman Island: Wat te doen op dit tropische eiland

Singapore: wat te zien en doen tijdens je eerste bezoek

De Kinabatangan Rivier: op zoek naar wildlife

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sandakan?

Check hier je opties om te verblijven in Sandakan.

Auto huren in Maleisië?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Boek hier je Sandakan trip.

Reisgids nodig om voorbereidingen te treffen voor je trip naar Sandakan?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

79 Responses

 1. Turtle Islands en Sepilok waren mijn absolute favorieten tijdens mijn bezoek aan Sabah. De proboscis apen bezochten wij in het Bako NP in Sarawak.

 2. Ik ben alleen in Sarawak geweest en niet in Sabah. Dit ziet er echter zo mooi uit…. Vooral de orang-oetans zijn tof (hoewel ik ze liever echt wild zie).

  1. Dat heb ik ook hoor! Ik zie ze ook het liefst in het wild. Dit was in het semi-wild maar toch. 😉

  1. Gelukkig wel. Ik vind het ook erg belangrijk dat het niet alleen als toeristisch en commercieel doeleinde wordt gebruikt maar dat het welzijn van de dieren voorop komt te staan.

  1. Haha die namen blijven altijd een dingetje. Ik weet pas zeker hoe ik het uit moet spreken als ik het locals hoor zeggen. 😉

 3. Ik vind jouw artikelen altijd zo fijn om te lezen, mede door de praktische tips die je geeft. Ik vind de foto’s weer zo mooi, wat een avontuur lijkt het me om dit soort plekken te mogen bezoeken.

  1. Dat is ook altijd één van de hoogtepunten van de reis. Afgelopen zomer was ik in Sri Lanka en toen hebben we meerdere keren olifanten en een luipaard in het wild gezien. Deze dingen blijven je toch wel het meeste bij.

 4. Wauw, wat ziet het er waanzinnig uit! Ik ben ook wel benieuwd naar meer foto’s van Sandakan town, heb je daar ook een apart artikel over geschreven?

  1. Nee nog niet, dit is het eerste artikel wat ik erover schrijf. Van het stadscentrum heb ik eigenlijk ook niet echt foto’s meer van haha!

 5. Lang geleden was ik aan de andere kant van Borneo. Ik vond Kuching en omgeving geweldig. Dit deel van Borneo ken ik nog niet.

  Ik heb fan van de neusapen en orang-oetans. Alleen daarvoor zou ik hier heen willen.

  1. Ik lees ook veel positieve verhalen over Kuching, leuk! Dat gedeelte is dus nog onbekend voor mij. De kant van Sandakan is in ieder geval prachtig!

 6. Wauw, wat ziet dit er prachtig uit zeg en wat hebben jullie veel gezien en gedaan. Ik vind je praktische tips zo goed dat je die er bij zet, daar heb je echt iets aan als lezer.

 7. Ah ja Borneo is echt een aanrader, wat hebben we daar veel mooie dingen gezien. En ik moet ook wel een beetje lachen als ik terug denk aan de river cruise en de nachtwandeling (inclusief Chinese kinderen). ?

  1. Ik zou zo terug willen gaan! 😉 Die river cruise… ik moet alleen maar denken aan die ratten bij die andere bungalow! Thank god dat het deze keer niet bij ons op de kamer was.

 8. Wauw! Wat is er daar ontzettend veel te ontdekken! Die schildpadjes lijken me fantastisch! En dan de orang-oetang natuurlijk. Maar niet zo fijn als het zo’n drukte is, lijkt me. Van de beren had ik idd ook nog nooit gehoord. Een interessant alternatief.

  1. Dat is zeker een leuk alternatief, helemaal als je van de wat minder bekende plekken houdt. De schildpadjes waren echt een hoogtepunt van de reis! 😀

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.