11x doen in Sandakan, Maleisisch Borneo

by thatonetime
79 comments
Sandakan, Maleisië 2016 - 15

In de zomermaanden van 2016 maakten wij een rondreis door het mooie Maleisië. Een reis met vele hoogtepunten als het onderwaterwereld ontdekken bij Tioman, street-art spotten op Penang en chillen op het strand van de Perhentians. Één van de dingen die we niet over wilden slaan was Borneo. In Sandakan gingen we op zoek naar de mooiste plekjes en wildlife.

Na al een aantal weken door het prachtige Maleisië te hebben gereisd, kwamen we aan op Maleisisch Borneo. Wij vlogen van Singapore naar Sandakan, het startpunt van onze reis op het eiland. Wat tips voor je bezoek aan Sandakan, lees je hier.


1. Sandakan town

Deze stad is één van de grootste van Sabah. In de stad vind je een aantal leuke restaurantjes, winkeltjes en kun je terecht voor een heerlijke massage. Het eten van seafood kun je hier goed doen. Je vindt er meerdere seafood-restaurants, ook buiten de stad. Vraag om je heen voor het beste foodtips.

Praktische info Sandakan Town

Sandakan heeft een vliegveld. Vanaf Kuala Lumpur of Kota Kinabalu kun je naar Sandakan vliegen. Het vliegveld van Sandakan is heel klein en stelt niet veel voor, dus verwacht er niet te veel van. Je kunt een taxi nemen voor een paar euro van het vliegveld naar de stad.

In Sandakan vind je meerdere hotels en hostels. Wij hadden van tevoren niets geboekt en hadden geen problemen om ter plekke overnachtingen te regelen.


2. Sandakan Heritage Trail

Sandakan is Sabah’s stad met de rijkste historie. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad, dan kun je de Heritage Trail lopen. De wandeling duurt ongeveer een uur en brengt je langs een aantal eeuwenoude plekken om je de geschiedenis van de stad te vertellen. Je start bij de oudste moskee van de stad; Masjid Jamek, je komt bijvoorbeeld langs het beroemde Agnes Keith House (van het boek ‘Land below the wind’) en bezoekt stilted houses. Bij het tourist office kun je een routebeschrijving halen.


3. Chinese temples

In en rondom Sandakan vind je meerdere Chinese tempels. Een aantal tempels hebben de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd, zoals de Sam Sing Kung. Het eerste hoofd van de Chinese gemeenschap doneerde een grote bel die nog steeds in de tempel te vinden is. Andere tempels in de buurt zijn bijvoorbeeld Tokong Kin Yam, Tham Kung Temple of Puu Joh Shih.


4. Turtle Island

Wij besloten last-minute om naar Selingan Island te gaan en werd oprecht één van de mooiste ervaringen van onze reis. De eerste turtle hetchery van het land vind je hier op ruim een uur varen van Sandakan. Er is maar een beperkt aantal bezoekers wat het eiland kan en mag ontvangen, dus reserveer je kaartje op tijd. Éénmaal op het eiland kun je ten eerste genieten van de prachtige stranden en lekker snorkelen. ‘s Nachts ga je er met een gids op uit om te bekijken hoe een reuzeschildpad eieren legt. Deze eieren worden meegenomen en begraven in de hetchery zodat ze zonder zorgen uit kunnen broeden. Het hoogtepunt van je bezoek is het vrijlaten van de pasgeboren schildpadjes, prachtig om te zien. 🙂

Praktische info

Een dergelijke tour is één nacht.

Per dag kunnen er maar een klein aantal bezoekers het eiland bezoeken, boek dus je kaartje op tijd.

Deze tour was niet goedkoop, dus ga er niet vanuit dat je voor een paar tientjes hierheen kunt gaan. Het is het zeker dubbel en dwars waard.


5. Lankayan

Dit prachtige eiland kun je bezoeken als je genoeg geld hebt in je portemonnee en als je zin hebt in een duik met zeeschildpadden, of als je geluk hebt met whale sharks. Op het eiland is maar één resort, met allemaal houten bungalows op het strand.

Praktische info

Je kunt het eiland bezoeken per vliegtuig of boot.

Indien je graag whale sharks wilt spotten, moet je heengaan tussen maart en mei.


6. Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre

Veel toeristen die naar Sabah komen, komen voor de Orang Oetans die je hier kunt aanschouwen. Bereid je dus voor op heel wat drukte. Dit opvangcentrum is sinds 1964 open en heeft al heel wat Orang Oetans gered en opgevoed. Wanneer je het opvangcentrum bezoekt, kun je het beste rond een ‘feeding time’ komen. Op deze tijdstippen worden de dieren gevoederd. Denk eraan: de beesten leven semi-vrij in dit bos, waardoor het niet altijd betekent dat er Orang Oetans komen tijdens het voeren. En dat is juist een goed teken. Dat betekent dat het beest zelf voor eten kan zorgen.

Praktische info

Ga respectvol met de dieren om. Zowel de Orang Oetans, maar natuurlijk ook de andere dieren die je er eventueel tegenkomt. Ga niet achter de dieren aan en probeer ze niet aan te raken.

De ticketcounter is open tussen 09.00 uur – 11.00 uur en tussen 14.00 uur – 15.30 uur.

Je betaalt 30 RM entree per persoon. Wanneer je een fototoestel mee wilt nemen, betaal je 10 RM extra.

De feeding times zijn om 10.00 uur en om 15.00 uur. Deze momenten zijn erg druk. Wil je een goed plekje op het platform, kom dan op tijd.

Je kunt het park bezoeken per taxi of met een shuttlebus die vanaf het centrum van Sandakan vertrekt. Hiervoor betaal je 20 RM.


7. Bornean Sun Bear Conservation Centre

Tegenover het Sepilok Orang Utan Rehabilitation Centre, vind je deze beren. Hoe toeristisch het bij Sepilok is, zo rustig en relaxt is het hier. Zo jammer, want het is zo leuk om hier rond te lopen en te leren over deze mooie, relatief onbekende beren. Wij deelden het park met slechts een handjevol andere bezoekers. Er lopen meerdere rangers rond die je met alle liefde van alles uitleggen over deze beesten. Ikzelf vond dit vele malen leuker om te bezoeken dan Sepilok en wordt naar mijn mening zwaar ondergewaardeerd. Ga zeker een bezoekje brengen, als je er toch bent.

Praktische info

De openingstijden zijn van 09.00 uur tot 15.30 uur.

Je betaalt ook hier 30 RM entree per persoon.

Wil je meer doen of helpen? Kijk dan eens naar de opties om te doneren, vrijwilligerswerk te doen of adopteer een beer.


8. Kinabatangan River

De langste rivier van Sabah is de Kinabatangan. Een tour naar de rivier is perfect voor het spotten van wildlife als verschillende soorten apen, vogels en wellicht spot je er wel een olifant. Er zijn meerdere plekken waar je aan het water kunt overnachten. Met een gids ga je dan, meerder malen, het water op met een bootje om op zoek te gaan naar wildlife. Wij maakten ook een nachtwandeling door de jungle. Super eng, maar al met al viel het reuze mee.

Praktische info

Wanneer je een tour regelt, wordt het vervoer geregeld. Vanuit Sandakan gaan er meerdere bussen naar de rivier.

Je verblijft praktisch in de jungle. Bereid je dus voor op veel muggen!

De rivier is 560 km lang. Er zijn meerdere plekken waar je een dergelijke tour kunt boeken. Bekijk wat goed bij je past en onderhandel over de prijs.


9. Gomantong Caves

Je vindt deze grotten nabij de Kinabantang River. De grotten zijn onderdeel van het Gomantong Forest Reserve. Overdag kun je er miljoenen vleermuizen spotten. Wanneer je de grot in de namiddag bezoekt, kun je aanschouwen hoe al deze vleermuizen de grot uitvliegen. Wanneer je de grot in wilt gaan, doe dan oude schoenen aan want ze worden zeker vies.

Praktische info

De entree voor de grot is 30 RM per persoon.

Al die miljoenen vleermuizen en andere beesten die er rondvliegen, laten hun kak achter op de grond. Dit trekt veel ongedierte aan en zorgt ervoor dat je als bezoeker vrijwel onmogelijk schoon uit de grot kunt komen.


10. Sandakan Memorial

De overblijfselen van de ellende van de Tweede Wereldoorlog vind je hier. Sandakan Memorial is één van de meest historische plekken. Het was ooit een Japans krijgsgevangenenkamp, waardoor zo’n 2700 mensen het leven verloren. Er waren maar zes mensen die dit hebben overleefd.


11. Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary

Zo’n 25 km van Sepilok vind je deze opvang voor neusapen. Deze soort van de neusapen komt alleen voor op Borneo en hier heb je de kans om de apen van dichtbij te spotten. Hier zijn dagelijks meerdere feeding times, waar de apen (hopelijk) op afkomen.

Praktische info

Het park is open tussen 08.00 uur en 18.00 uur.

Je betaalt 30 RM entree per persoon. Wanneer je een fototoestel mee wilt nemen, betaal je 10 RM extra.

Er worden op twee platforms feeding sessions aangeboden. Op platform A is dit om 09.30 uur en 14.30 uur. Op platform B is dit om 11.30 uur en om 16.40 uur.

Ben jij wel eens in Sandakan geweest? Wat was jouw hoogtepunt van je reis?


Nieuwsgierig naar meer Maleisië?

Money: kosten vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië) 

Langkawi: 11x doen op dit tropische eiland

That One Time #1 | Die ene keer dat ik ratten op mij had lopen

The Perhentian Islands: tips en tricks voor je bezoek

Tioman Island: doen op dit tropische eiland

Bohey Dulang Island: vind hier één van de mooiste uitzichten van Borneo

Reisroute: vijf weken Maleisië (en Singapore en Australië)

10 x doen op Penang, Maleisië

De Kinabatangan Rivier, Maleisië: op zoek naar wildlife


Beginnen met de voorpret voor je reis naar Sandakan?

Check hier je opties om te verblijven in Sandakan.

Auto huren in Maleisië?

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

♥ Janet

You may also like

79 comments

Skincarebynaomi 30 maart 2019 - 14:54

Wat een heerlijke beleving dat je zo dichtbij de dieren kan komen. Erg indrukwekkend

Reply
thatonetime 30 maart 2019 - 17:17

Ja, echt heel erg gaaf! Het blijft bijzonder om de dieren in het echt te zien.

Reply
Eva 1 maart 2019 - 09:31

Turtle Islands en Sepilok waren mijn absolute favorieten tijdens mijn bezoek aan Sabah. De proboscis apen bezochten wij in het Bako NP in Sarawak.

Reply
thatonetime 3 maart 2019 - 10:25

Wij zijn niet in Sarawak geweest. Ben je ook bij de Sun Bears geweest?

Reply
kiki hasselton 23 februari 2019 - 09:33

oh, wat een heerlijke foto’s! Ik hoop hier ooit eens heen te gaan, dus bedankt voor de tips

Reply
thatonetime 23 februari 2019 - 22:03

Graag gedaan! 🙂

Reply
Jenny 22 februari 2019 - 21:20

Ik ben alleen in Sarawak geweest en niet in Sabah. Dit ziet er echter zo mooi uit…. Vooral de orang-oetans zijn tof (hoewel ik ze liever echt wild zie).

Reply
thatonetime 22 februari 2019 - 21:22

Dat heb ik ook hoor! Ik zie ze ook het liefst in het wild. Dit was in het semi-wild maar toch. 😉

Reply
Marcella 22 februari 2019 - 16:09

Wauw, wat een dieren…! Echt iets voor ons. Wauwww!

Reply
thatonetime 22 februari 2019 - 18:38

Jullie gaan het vast en zeker fantastisch vinden!

Reply
Geke 21 februari 2019 - 19:56

O fantastisch! Die apen ook. Erg leuk!

Reply
thatonetime 21 februari 2019 - 20:52

Dankjewel!

Reply
Maaike | Travelbliss 21 februari 2019 - 09:28

Wat gaaf dat je hier bent geweest. Staat ook nog op mijn wensenlijstje! Mijn zoon en zijn vriendin zijn hier wel geweest en waren ook zo enthousiast over deze regio!

Reply
thatonetime 21 februari 2019 - 19:26

Ik kan het je dan ook zeker aanraden!

Reply
Nadia 21 februari 2019 - 08:06

Turtle Island, dat lijkt me ook zo gaaf! Zowiezo vind ik al je foto’s gaaf, heerlijk om zo de wereld te kunnen zien!

Reply
thatonetime 21 februari 2019 - 08:41

Turtle Island is echt een hoogtepunt!

Reply
alexa 21 februari 2019 - 07:50

ahh wat onwijs gaaf dat je hier bent geweest & wat een goede tips!

Reply
thatonetime 21 februari 2019 - 08:39

Het was zeker gaaf! Echt genoeg te doen in de regio.

Reply
Liset 20 februari 2019 - 07:18

Leuk dat je tips geeft! Fijn als je hier heen gaat en nog niet weet wat je wilt gaan doen.

Reply
thatonetime 20 februari 2019 - 10:29

Dankjewel!

Reply
ingrid 19 februari 2019 - 21:32

wat mooi is het daar. en al die dieren. super zeg

Reply
thatonetime 20 februari 2019 - 10:27

Het is er echt prachtig!

Reply
Manon 19 februari 2019 - 16:41

Turtle Island lijkt me gaaf! Mooi om te zien dat ze zo respectvol met dieren omgaan.

Reply
thatonetime 20 februari 2019 - 10:23

Gelukkig wel. Ik vind het ook erg belangrijk dat het niet alleen als toeristisch en commercieel doeleinde wordt gebruikt maar dat het welzijn van de dieren voorop komt te staan.

Reply
MC Kleuver 19 februari 2019 - 09:00

Van al de namen snap ik echt niets, haha. Het lijkt me gaf om de grotten en de rivier te bezoeken. Spannend.

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:42

Haha die namen blijven altijd een dingetje. Ik weet pas zeker hoe ik het uit moet spreken als ik het locals hoor zeggen. 😉

Reply
Nicole Orriëns 19 februari 2019 - 07:48

Dat Selingan eiland klinkt als een bijzondere ervaring. Goed dat ze daar maar een beperkt aantal mensen per keer op laten.

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:42

Dat was ook écht een hoogtepunt van mijn reis, zo gaaf was dat.

Reply
Linda 18 februari 2019 - 21:32

Dit gedeelte staat hoog op mijn wishlist, het lijkt mij zoooo mooi daar! Wat onwijs tof dat je het af kan vinken!

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:39

Er is zoveel te doen en te beleven, erg gaaf om er geweest te zijn!

Reply
Melissa 18 februari 2019 - 11:51

Prachtige foto’s word zo blij van al die dieren. Handige tips

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:34

Ah leuk om te horen, dankjewel! 🙂

Reply
Wendy 18 februari 2019 - 11:26

Wauw wat een ervaring! Prachtig!

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:33

Dat was het zeker, echt een aanrader. 🙂

Reply
Lodi 18 februari 2019 - 09:10

Ik vind jouw artikelen altijd zo fijn om te lezen, mede door de praktische tips die je geeft. Ik vind de foto’s weer zo mooi, wat een avontuur lijkt het me om dit soort plekken te mogen bezoeken.

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:33

Dankjewel! 🙂 Het is zeker een avontuur, maar daar doe ik het ook voor.

Reply
Frederique 18 februari 2019 - 08:42

Wat een bijzondere reis, vooral door de ontmoetingen met al die dieren. Een hele ervaring!

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:32

Dat is ook altijd één van de hoogtepunten van de reis. Afgelopen zomer was ik in Sri Lanka en toen hebben we meerdere keren olifanten en een luipaard in het wild gezien. Deze dingen blijven je toch wel het meeste bij.

Reply
Lizzie 18 februari 2019 - 07:16

Oh waaauw die orang oetangs. Wat onwijs gaaf is dat zeg!!

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:31

Prachtige dieren zijn het!

Reply
Amy 18 februari 2019 - 07:14

Wauw, wat ziet het er waanzinnig uit! Ik ben ook wel benieuwd naar meer foto’s van Sandakan town, heb je daar ook een apart artikel over geschreven?

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:31

Nee nog niet, dit is het eerste artikel wat ik erover schrijf. Van het stadscentrum heb ik eigenlijk ook niet echt foto’s meer van haha!

Reply
Francis | Mamazetkoers.nl 17 februari 2019 - 21:45

Je tips met praktische info vind ik erg fijn. Wat is het er mooi zeg!

Reply
thatonetime 19 februari 2019 - 12:30

Dankjewel, dat is leuk om te horen.

Reply
Xarifa 17 februari 2019 - 19:43

Jeejtje! Wat een mooie natuur daar. Ik kan daar uren naar kijken!

Reply
thatonetime 17 februari 2019 - 20:18

Het is er inderdaad echt prachtig!

Reply
Natalie 17 februari 2019 - 15:16

Ik ben zelf niet zo avontuurlijk, maar die oneindige stranden lijken me wel de max!

Reply
thatonetime 17 februari 2019 - 20:17

Optimaal genieten toch! 😀

Reply
Balou 17 februari 2019 - 11:45

Turtle island & het monkey park … echt prachtig mooi!????

Reply
thatonetime 17 februari 2019 - 14:43

Zeker weten!

Reply
Henk 17 februari 2019 - 11:43

Ik had nog nooit van dat gebied gehoord, maar klinkt als een zeer verleidelijke vakantiebestemming

Reply
thatonetime 17 februari 2019 - 14:43

Dat is het zeker.. Borneo is prachtig!

Reply
Custodia Chineva 16 februari 2019 - 00:12

Wat leuk om te zien hoe veel je kan ontedekken in z’n plek, leuk om te zien xx

Reply
thatonetime 16 februari 2019 - 11:02

Ja leuk he… Het is een prachtige plek!

Reply
Jenny 15 februari 2019 - 20:08

Lang geleden was ik aan de andere kant van Borneo. Ik vond Kuching en omgeving geweldig. Dit deel van Borneo ken ik nog niet.

Ik heb fan van de neusapen en orang-oetans. Alleen daarvoor zou ik hier heen willen.

Reply
thatonetime 16 februari 2019 - 11:01

Ik lees ook veel positieve verhalen over Kuching, leuk! Dat gedeelte is dus nog onbekend voor mij. De kant van Sandakan is in ieder geval prachtig!

Reply
Tania 15 februari 2019 - 13:54

Wat een prachtige foto’s. Naar Maleisie zou ik ook graag eens willen gaan

Reply
thatonetime 16 februari 2019 - 10:59

Ik kan het je echt aanraden! Het is een prachtig land en gemakkelijk te bereizen.

Reply
Dhini 15 februari 2019 - 10:16

Wat prachtig weer daar en hele mooie omgeving. Heerlijk zo`n vakanties

Reply
thatonetime 16 februari 2019 - 10:59

Het is zeker een prachtige plek!

Reply
Sanne 15 februari 2019 - 09:27

De turtles zien er gaaf uit. En tof dat je oerang oetangs kon zien. Ik zou ook zeker die grottour ondernemen.

Reply
Sandra 14 februari 2019 - 19:32

Leuke blog weer! Goede info en mooie foto’s ? leest lekker weg!

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 19:32

Bedankt schat!

Reply
Girls-Things 14 februari 2019 - 19:02

Oh wauw, dat moet echt een prachtige reis geweest zijn! Vooral dat schildpadden eiland lijkt mij gaaf!

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 19:19

Ja, dat was echt het hoogtepunt!

Reply
esther 14 februari 2019 - 15:22

Wat een supergave trip zeg. Mijn nicht heeft er gewoond, ken het dus wel uit de verhalen. Echt een land voor op het lijstje!

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:51

Oh dat lijkt me een heerlijke plek om te wonen! Heeft ze in Sandakan gewoond?

Reply
Lodi 14 februari 2019 - 09:03

Wauw, wat ziet dit er prachtig uit zeg en wat hebben jullie veel gezien en gedaan. Ik vind je praktische tips zo goed dat je die er bij zet, daar heb je echt iets aan als lezer.

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:48

Dankjewel voor je complimenten!

Reply
Daphne - verdraaidmooi 14 februari 2019 - 07:52

Wauw wat een prachtige locatie. Het lijkt me heel indrukwekkend om bepaalde dieren in het echtte zien.

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:46

Dat is één van de leukste dingen van het reizen inderdaad!

Reply
Blog en Beauty 13 februari 2019 - 20:58

Dat ziet er allemaal geweldig uit. Ik krijg zin om op reis te gaan.

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:45

Dat snap ik haha! Als ik hierover schrijf of lees gaat het bij mij ook altijd kriebelen!

Reply
Rosanne 13 februari 2019 - 16:13

Ah ja Borneo is echt een aanrader, wat hebben we daar veel mooie dingen gezien. En ik moet ook wel een beetje lachen als ik terug denk aan de river cruise en de nachtwandeling (inclusief Chinese kinderen). ?

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:44

Ik zou zo terug willen gaan! 😉 Die river cruise… ik moet alleen maar denken aan die ratten bij die andere bungalow! Thank god dat het deze keer niet bij ons op de kamer was.

Reply
Ann | reisblog wANNderful 13 februari 2019 - 15:54

Wauw! Wat is er daar ontzettend veel te ontdekken! Die schildpadjes lijken me fantastisch! En dan de orang-oetang natuurlijk. Maar niet zo fijn als het zo’n drukte is, lijkt me. Van de beren had ik idd ook nog nooit gehoord. Een interessant alternatief.

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:42

Dat is zeker een leuk alternatief, helemaal als je van de wat minder bekende plekken houdt. De schildpadjes waren echt een hoogtepunt van de reis! 😀

Reply
Nicole Orriëns 13 februari 2019 - 15:07

‘s Nachts door de jungle wandelen lijkt me inderdaad spannend. Kun je dan wel dingen zien?

Reply
thatonetime 14 februari 2019 - 15:41

Gelukkig met de zaklampen wel iets.

Reply

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More