Ga terug in de tijd in Viscri, Roemenië 2022

Viscri, Roemenië: daar waar de tijd heeft stilgestaan

Genesteld in de glooiende heuvels van Transsylvanië vind je Viscri: een klein, pittoresk dorp waar de tijd heeft stilgestaan. Met geplaveide straatjes, traditionele Saksische huizen en cultureel erfgoed geeft Viscri een inkijkje in het authentieke Roemenië. In dit blog lees je over alle tips en bezienswaardigheden in het charmante Viscri.

Viscri

Viscri is een klein dorpje in het hart van Transsylvanië, Roemenië. Het is een mooie mix tussen geschiedenis en traditie. Viscri ligt in het district Brașov en het ligt ongeveer 80 kilometer ten noordwesten van de gelijknamige stad Brașov. Het dorp telt maar ongeveer 400 mensen.

Het dorp is beroemd om zijn weerkerk (fortified church) uit de twaalfde eeuw, wat terecht op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De kerk diende als toevluchtsoord voor de locals tijdens periodes van conflict. Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Szeklers en later overgenomen en versterkt door de Saksen.

In Viscri maken traditionele ambachten en landbouwpraktijken nog steeds onderdeel uit van het dagelijks leven. Je vindt er nog oorspronkelijke huizen, gebouwd in de typische Saksische stijl. Toeristen komen niet alleen naar Viscri voor een kijkje terug in de tijd, maar ook voor de prachtige omgeving die fantastisch mooi is (denk aan: glooiende heuvels, weelderige bossen en uitgestrekte weilanden).

Wat te doen in Viscri

1. De weerkerk van Viscri (fortified church of Viscri)

Het hoogtepunt van Viscri is zonder twijfel de weerkerk, dat terecht een UNESCO Werelderfgoedlocatie is. Het is één van de best bewaarde weerkerken van het land. Het is gebouwd in de twaalfde eeuw en heeft door de eeuwen heen heel wat moeten doorstaan, toch ziet het er bijna nog net zo uit als in de middeleeuwen. Je kunt de weerkerk bezoeken om een inkijkje te krijgen. Bekijk de massieve muren, de wachttorens, een prachtig bewaard gebleven altaar, oude fresco’s en een klein museum met artefacten uit het verleden. Vergeet niet de torens te beklimmen voor een mooi uitzicht over de omgeving.

2. Situl Rural Viscri Museum (Viscri dorp museum)

Wil jij meer weten over de geschiedenis en de cultuur van Viscri door de eeuwen heen, breng dan een bezoek aan dit lokale museum. Het is gehuisvest in een traditioneel Saksisch huis en het biedt een verzameling van opgravingen, artefacten, foto’s en documenten die je het verhaal van het dorp en zijn inwoners vertellen. Denk aan traditionele kleding, huishoudelijke voorwerpen en gereedschappen die de ambachtslieden gebruikten.

Praktische informatie:

Openingstijden: dagelijks van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur.

3. De Saksische huizen

Wandelen door Viscri is als een stap terug in de tijd. In het dorp vind je talrijke traditionele Saksische huizen, elk geschilderd in opvallende pastelkleuren. Deze huizen zijn gebouwd met lokale materialen en traditionele technieken. Door de jaren heen zijn veel van deze huizen omgetoverd tot pensions, waardoor je als toerist het lokale leven in een Saksisch dorp kunt ervaren. Ook zijn er een aantal huizen opengesteld voor publiek, om je meer te leren over het leven in Viscri (zoals het huis van de Mihai Eminescu Trust).

4. Traditionele ambachten in Viscri

Viscri staat bekend om zijn levendige ambachtelijke tradities. In het dorp zijn er vandaag de dag dan ook verschillende mogelijkheden om lokale ambachtslieden aan het werk te zien. Denk bijvoorbeeld aan smeden, pottenbakken of weven; in Viscri kun je zien hoe deze traditionele ambachten al eeuwenlang uitgeoefend worden. Zo kun je onder andere meer inzicht krijgen in het vilten, de smederij of de steen- en tegeloven.

In het dorp worden er verschillende workshops aangeboden, waar je deze vaardigheden zelf kunt proberen en je eigen toffe, unieke souvenir kunt maken.

5. Deel de straten met de ‘wildlife’ van Viscri

Om een goed inkijkje te krijgen in het dagelijkse leven van Viscri, dan zit er niets anders op dan rond te wandelen over de geplaveide straten van Viscri. Naast de 400 inwoners die Viscri heeft, deel je de straten ook met de viervoetige en harige inwoners van het dorp. Ze vind je in Viscri bijna net zo veel koeien als inwoners, die elke ochtend vanuit het dorp vertrekken om naar de nabijgelegen weilanden te gaan grazen. Daarnaast dwalen er kippen, eenden en ganzen rond en kun je er paarden op straat tegenkomen. In Viscri leven mens en dier samen.

5. Wandelen en fietsen in Viscri

Viscri is een ideale uitvalsbasis om de prachtige omgeving te ontdekken. Omringd door weelderige bossen en glooiende heuvels, vind je in de omgeving van Viscri meerdere mooie wandel- en fietspaden die door het mooie landschap slingeren, langs de mooiste vergezichten.

Over het algemeen zijn de wandel- en fietspaden goed gemarkeerd. In Viscri en omgeving is ook weinig (gemotoriseerd) verkeer, dus het is lekker rustig als je gaat wandelen of fietsen.

6. Ritjes in de paardenkoets: doe het niet

Hoewel ik veel lees dat het maken van een rit met een paardenkoets door het dorp en de omgeving een unieke ervaring met zijn, raad ik je dit af. Paard en wagen is niet weg te denken uit het gemiddelde straatbeeld in Roemenië; dit traditionele vervoersmiddel wordt door de locals nog steeds gebruikt. Er is echter een verschil tussen locals die het gebruiken uit noodzaak en toeristen die het gebruiken voor hun eigen plezier. Het is niet oké als dieren gebruikt en ingezet worden voor toeristische activiteiten en doeleinden. Dit gaat namelijk (vrijwel) altijd gepaard met uitbuiting, hoe goed men ook voor de dieren claimt te zorgen.

8. Eten en drinken in Viscri

Geen bezoek aan Viscri is compleet zonder de lokale keuken te proeven. De restaurants en pensions van het dorp serveren stevige, traditionele Transsylvanische gerechten gemaakt met lokale en verse ingrediënten.

Een aantal gerechten die je kunt proberen zijn: mămăligă (een soort maïspap), Sarmale (gevulde rolletjes van kool), papanași (gefrituurde donuts) en Ciorbă de burtă (penssoep). Ook vind je op veel plekken bijvoorbeeld zelfgemaakte kaas, brood en jam.

Eten en drinken in Viscri, Roemenië 2024

Overnachten in Viscri

Er zijn verschillende pensions en bed & breakfasts in het dorp te vinden, waarvan vele zijn gehuisvest in de prachtige Saksische huizen. In het hoogseizoen kan het lonen om vooraf te boeken.

$$ – Viscri 32

$$ – Viscri 125

Praktische informatie

Viscri is bereikbaar met de auto of met de bus vanuit bijvoorbeeld Brașov, wat op ongeveer 80 kilometer van het dorp ligt. De wegen zijn over het algemeen goed te doen, maar sommige stukken kunnen onverhard zijn.

Viscri is een klein dorp, alles is te vinden op loopafstand van elkaar. Bij de ingang van het dorp vind je een parkeerplaats, waar je je auto gratis kunt parkeren.

De beste reistijd voor een bezoek is in de lente- en zomermaanden, want dat staat de omgeving in volle bloei.

Viscri, Roemenië 2022

Nieuwsgierig naar meer?

De Transfăgărășan: rijd de mooiste bergweg ter wereld

Bezoek kleurrijk Sighisoara: alle bezienswaardigheden op een rij

Budget: een week rondreizen door Roemenië

Reisroute: een week roadtrippen door Roemenië

Beginnen met de voorpret voor je reis naar Viscri?

Boek hier je huurauto (inclusief verzekeringen):

Boek je Viscri tour hier.

Reisgids nodig voor je reis naar Roemenië?

Liefs

Janet 

Dit blog bevat affiliate links. Wanneer je iets koopt via deze links ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Jij betaalt echter nog steeds hetzelfde, het kost jou niets extra. Met deze inkomsten kan ik That One Time onderhouden. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Over Janet

Outdoor activiteiten in Yosemite National Park, Californië 2

Janet is het gezicht achter dit blog. Ze is een creatieveling met 1000 hobby’s en ze gaat altijd op zoek naar de mooiste stukjes natuur en wildlife en je kunt haar altijd wakker maken voor een tof avontuur.

Van wonen in de Carribean tot Australië, van eindeloze roadtrips tot backpackend de wereld rond en van duiken tussen de haaien tot hiken in de bergen. Als er avontuur is, dan is Janet erbij!  

Populaire blogposts

ReizenReizen
Booking.com
All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars